Jurnalismul bloggerilor si blogereala jurnaliştilor

Cum în ultimele zile am prestat viguros pe plantaţia mogulului numită Antena 3, mi-a fost dat să aud tot felul de acuze la adresa mea, din care spicuiesc pentru soliditatea a ceea ce scriu aici doar pe cele legate de faptul că nu am ce căuta eu la televiziune pentru că nu (mai) sunt jurnalist, ci doar blogger, iar asta nu este o calitate îndeajuns de sănătoasă pentru a-ţi permite să îţi dai cu părerea despre oareşeceva. Nu zău?

Bun, în ciuda spumelor cu pretenţii de judecată minim raţională cu care mi-au fost aruncate aceste, hai să le zicem de distracţie, acuze, chestiunea de principiu tot rămâne: de ce a fi jurnalist înseamnă că eşti mai presus decât un blogger când vine vorba despre comunicarea în spaţiul public tradiţional?

Există mulţi bloggeri care sunt şi jurnalişti. Şi viceversa :D În această dublă ipostază una din „funcţii” o alimentează pe cealaltă, în medii diferite, şi amândouă concurând glorios la brandul jurnalistului/blogger. Când un asemenea blogger/jurnalist (acuma am inversat termenii să vă prindeţi mai bine de ce zic :D) merge la TV, are acoperirea perfectă pentru că are legitimaţie de presă. Chiar dacă spune nişte prostii de îţi tremură telecomandă în mână de râs.

Dar când se duce un blogger şi atât la TV, ehei, voinicii mei, treaba se schimbă. Chiar dacă ce zice bloggerul şi atât e mult mai inteligent şi mai de doamne ajută decât ce zice jurnalistul/blogger/jurnalist (expresie cu trei termeni, din care doi pun accentul pe legitimaţia aia, v-aţi prins voi). Carevasăzică bloggerul să scrie acolo pe blog la el şi să lase treburile serioase pe mâna jurnaliştilor.

Păi cum vine asta? Serios acuma? Faptul că eşti posesor de legitimaţie de presă (care cam ştim cu se dă, dă-i pace) face ca dintr-o dată inteligenţa ta să mustească şi coerenţa afirmaţiilor tale să devină cristal de cristal? Aşa ceva…

14 comentarii la “Jurnalismul bloggerilor si blogereala jurnaliştilor

 1. dielda Răspunde

  Mereu te citesc cu interes. Bafta !

 2. pietricel Răspunde

  legitimatia de presa e facuta doar ca sa ajute pampalaii sa se bage in fata. Si da, e urmarita de politicieni care vaneaza jurnalistii pentru vizibilitatea pe care le-o pot oferi.
  In rest, nimic. A, da, o poti folosi ca sa intri la muzee. Da’ esti chiar porc daca nu esti in stare sa platesti pentru asa ceva.
  Zic

 3. Cata Răspunde

  pai eu credeam ca legitimatia de presa e ca sa intri moca pe la diverse evenimente si sa scapi de amenzile de circulatie :D pentru presa adevarata exista blogging :)))))

 4. chinezu Răspunde

  @dielda
  multumesc frumos, da’ vezi sa nu ai asteptari prea mari de la un biet chinezu :D

  @pietricel
  io am legitimatie de presa si acum
  da’ zau daca nu mi-e o jena teribila sa o flutur pe la muzee sau pe la alte institutii
  de fraie, probabil :D

  @Cata
  pentru presa adevarata exista blogging!
  tareeeeeeeeee astaaaaaaaaaaa :)))))))))))))))

 5. writeman Răspunde

  cred ca titlul mai potrivit era: jurnalismul bloggerilor si labareala jurnalistilor :D

 6. Pavel Răspunde

  Acum nu mai esti bou cu diploma, ci bou cu legitimatie? :))

  No, intr-un fel au dreptate, bloggerii incep sa le ia painea de la gura ziaristilor, tocmai de aceea ei au trecut si in mediul online, pentru a nu-si pierde din credibilitate, si de ce nu, din imaginea lor. Sau daca au o imagine proasta, sa si-o repare prin blogging.

  Oricum, nici noi (aici nu ma refer la tine) bloggerii nu ar trebui sa ne dam prea zmei, inca nu suntem. Desi ziarele au cam disparut, nu au disparut jurnalistii sau fosti ziaristi, deveniti jurnalisti, oameni de televiziune care au ce spune. Deci, noi tre sa stam la coada, e un fel de teorie a evolutiei :D

 7. Ana Răspunde

  Eheee, dar există blogări și blogări și totuși o diferență. Nu între titulaturi, of cors.

 8. Victor Ciutacu Răspunde

  Băi, dar ai nişte probleme existenţiale de te doare mintea!

 9. chinezu Răspunde

  @writeman
  esti cam taliban, bre :D

  @Pavel
  misto asta cu teoria evolutiei :))

  @Victor Ciutacu
  ce sa fac, bre, daca am tare multa vreme libera? mi-o ocup si io cum pot :))))))))

 10. Theophyle Răspunde

  Importanta este sanatate, familia si cum de simti tu. Numai prosti se ocupa cu etichete. Fa ce crezi tu si nu uita niciodata ca de fapt „cainii latra si caravan trece”, numai bine chinezule :)

 11. Ionut Răspunde

  Nu esti in colectivul de redactie al revistei scolii? (aia din liceu) te duci cu legitimatii de acolo, deci esti jurnalist!

 12. hobbitu Răspunde

  bun articol, foarte bine punctat

 13. sorin Răspunde

  Nici eu nu pricep care e faza cu anumiti jurnalisti! Faptul ca au facut o scoala, au o legitimatie si scriu pe la un cotidian, i-au facut sa fie mai dotati, la organe ma refer? Apropo, are dreptate Victor Ciutacu…nu mai da si tu atentia la toate nimicurile:D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sau comentează direct cu contul tău de Facebook: