Titlul este un scurt, dar elocvent, citat din cartea „Cum sa devii un Nimeni” – editura Humanitas, 2009, scrisa de Iulian Comanescu, in care cel care de felul lui e, de fapt, blogger, nu scriitor (sic! cum apare prin carti :)) face o scurta incursiune in lumea brandurilor romanesti de media, din perspectiva istorica, cu studii de caz si cu scurte insertii teoretice.
Cum stiu ca vor fi unii care vor sari sa dea cu bolovanul, precizez acum si aici ca da, asa este, Iulian este unul din prietenii mei blogosferici. Si nu numai. Acestea fiind spuse, inapoi la carte.
Dincolo de insideurile din presa traditionala, autorul fiind palmas pe plantatia media romanesca de la inceputul anilor ’90, pe zona de new media Iulian face niste remarci interesante. Spre exemplu „in ciuda exceselor, carentelor, prostiei, obscenitatii, potentialului de rasism si a celorlalte probleme pe care le are, new media este o foarta considerabila si un principiu regulator al societatii, intr-o epoca in care media clasica a ramas oarecum fara tel – si nu numai in Romania – , din cauza opulentei care suprima grijile pentru interesul public si viitorul natiei ale cititorului/telespectatorului amator doar de entertainment”.
Recomand cartea tuturor celor interesati de fenomenul brandigului (aplicat) la noi la romani, fiind foarte utila pentru cei neinitiati in domeniu. Pentru cei care stiu cu ce se mananca treaba asta este o readucere aminte a unor cazuri (aproape) uitate in nebunia in care traim acuma sau o (re)fixare a unor cunostinte. Ceea ce, zau, nu e putin lucru…
Foto: De la lansarea de asta vara, copyright chinezu.eu :D
1 thought on “Blogurile sunt anticorpii naturali ai democratiei”
Pingback: Are si Iulian Comanescu dilemele lui… « Republica Culturală Chineză