Nero – Edward Champlin

Nero, ultimul imparat claudio-iulian, este din enorm de multe puncte de vedere un subiect teribil de atragator. Si pentru ca Nero, ca personaj istoric, este de-a dreptul exceptional, dar si pentru ca modul in care istoricii au scris istoria lui Nero, transformandu-l intr-un monstru urias.

Ce face Champlin, si o face excelent, este sa priveasca toate informatiile istorice despre Nero incepand cu „dar daca nu a fost asa?” si sa aduca argumente, plasate in context istoric, social, religios.

O carte excelenta, deci.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

24 thoughts on “Nero – Edward Champlin”

 1. Nero este un personaj atrăgător. Însă este mai mult un împărat nebun care credea că este un mare artist. Scurta sa domnie de doar patru ani a fost un dezastru total în care nu a realizat aproape nimic. Însă spre deosebire de Caligula se observă un mic progres.

 2. Da, pacat ca nu are si el nevoie de istorie sau religie.Mai mult a avut nevoie de filosofie,pana s-a saturat si de ea,punamdu-l sa se sinucida pe marele sau mentor: Lucius Annaeus Seneca.

 3. Nu e vorba că ne minte cineva dar poate autorul încearcă să-şi exprime propria opinie asupra lui Nero.El a fost un împărat foarte ciudat şi nebun: şi-a ucis nevasta,pe copilul său,chiar şi pe mentorul său Lucius Anneus Seneca.

 4. DE LA NERO LA PATAPIEVICI.
  PATAPIEVICI INTRE PUSCARIE SI BALAMUC
  SCANDAL ICR NEW YORK REDIVIVUS- AN 2009
  Patapievici a aruncat in aer toate tabu-urile sociale sau artistice. Bestialitate, pornografie, perversitate, crima, rasism, lipsa de umanism sunt elemente care inconjoara fiecare expozitie sau manifestatie ICR din New York, sau pretutindeni. Daca spatiul Galeriei ROMANIA a devenit binecunoscut, inclusiv politiei metropolitane, datorita de acum celebrei expozitii ” Freedom for Lazy People “, mesajul anticultural a atins de curand si faimosul cartier al galeriilor de arta Chelsea. Daca un scandal era de asteptat oricand in timpul acestei veri, deschiderea unui spatiu icerist la doi pasi de studioul meu de fim sau mai precis la doua strazi distanta, ma luat complect pe nepragatite. Galeria care se vrea privata, se numeste SLAG si este sponsorizata din banii din taxe ale romanilor. Ea este condusa de de un fel de doamna pe nume Irina Protopopescu.( Fiind de meserie dentista ea se pricepe la arta probabil cum pricep eu la stomatologie.) Faptul ca de-si ICR are o galerie superba cu o vitrina uriasa care da in strada foloseste aceasta metoda primitiva de a fura banul publc, te lasa cu gura cascata, intradevar ca la dentist. Daca expozitia exchibitionista a tribului de la Bucuresti cu titlul “Against all odds ‘”este un fel de olimpiada a depravarii si a prostului gust, baia de sange prezentata de Gheorghe Fikl in expozitia “Labirint” poate fi caracterizata definitiv ca un act de terorism cultural. 
  AGAINST ALL ODDS – ROMANIAN ARTISTS
  Vizitatorii iubitori de arta si frumos care intra la expoziitiile ICR se pare ca trebue convinsi din nou, ca romanii sunt un obsedati de prezentarea in public a organelor sexuale, sunt violenti si perversi si oricum trebue interzis minorilor la astfel de manifestari. In acest sens nu ramane decat sa deschideti si-te oficial al ICR New York si sa va ingroziti personal la imaginile mizeriei prezentate in cazul expozitiei sponsorizate de ICR la Galeria SLAG. Daca bestialitatea lucrarii lui Gheorghe FiKl „Bullterrier with Wings”, a ofensat sensibilitatea multora expozitia personala care a urmat a creiat un soc greu de descris sau imaginat pentru lumea artei si a galerilor americane. Daca multi considera ca manifestatia “culturala” cea mai violenta din istorie este probabil prima intrebuintare pertinenta a artei ca forma de terorism.
  LABYRINTH – GHEORGHE FIKL
  Pentru a descrie aceasta blestametie este necesar intrebuintarea unui termen mai putin cunoscut pana acum, cel de ” Carnography”. El provine din latinul “carnis ” si din grecul “grafi” si se refera la intrebuintarea unui largi cantitati sange si violenta creind un extrem soc emotional. Carnografia este un tabu si incalcarea lui este pedepsita in orice societate civilizata. Scopul acestui pictor este de a agresa privitorul peste limita psihologica creind o tensiune peste limita suportabila. Cruzimeanu este sublimata artistic ci exagerate devenind un element de teroare receptate personal .
  OPERATIUNE DE SPALARE DE BANI.
  De la venirea directoarei Corina Suteu sau cheltuit (furat) din bugetul ICR aproape 1.000.000 $. (Bugetul anual fiind un sfert de milion anual). Intrand in ” colimatorul ” meu si a revistei New York Magazin, se incearca confuzarea comunitatii romanesti si a organelor de control financiar, prin deshiderea unui spatiu cultural paralel. Dupa cum sper sa realizati acesta denota pe langa disperare, un infantilism evident. Pentru moment se simt acoperiti de adevaratul sef al clanului, marinarul mioritic .Dar criza economica poate schimba peste noapte datele problemei. Un ziar bucurestian se intreaba cine va urma dupa ministrul Ridzi. Se pare chiar Horia Patapievici.
  Robert Horvath DEVA artist New York 23 iulie 2009.www.devagallery.com/
  DESCHIDETI : ICR NEW YORK (GALLERIA SLAG) AGAINST ALL ODDS – ROMANIAN ARTISTS SI LABYRINTH – GHEORGHE FIKL

 5. NEW YORK MAGAZIN:
  Nazistii la New York si CONSTANTA
  Autor : Radu Toma

  In New York traiesc peste 3 milioane de evrei americani, cifra reprezentnd mai mult de jumatate din populatia Israelului. Snt stranepotii, nepotii si copiii celor veniti acum 130-140 ani din Europa si, putini, din alte parti, sa se bucure de oportunitati, sa faca afaceri si, cei mai multi dintre ei, spre a scapa de antisemitism, persecutii si exterminarea fizica. S-au dus acolo si din vechea Romnie. n sudul Manhattanului, aproape de Wall Street, pe strada Rivington, se afla cea mai veche sinagoga din oras, naltata de evreii romani la 1880. New yorkez in anii ’80, obisnuiam sa merg cu vechii prieteni sositi din tara, Virgil Candea, Emanoil Petrut s.a. la restaurantul lui nea Nicu Amiralu’, emigrant din Dudesti, In cartierul Forrest Hills. Sa mncam telemea cu rosii si mici, serviti de un ajutor de chelner al lui Feri, din barul de jos, de la Athne Palace, a juns n America. 
Dintre toti cunoscutii evrei de acolo, cel mai important a fost Erich. Un om de 85 de ani, un gentleman perfect, refugiat n 1938 din Germania lui Hitler. Familia i-a ramas n urma si a disparut la Auschwitz. Am petrecut multe seri cu el, vorbea mai ales de patria lui, Germania, avea numai cuvinte de lauda pentru ea. Plngea nsa, uneori, cu ochi albastri si pomenea obsesiv numele german al fratelui sau, Kurt Gnther, disparut si el n Holocaust. Am aflat, astfel, nca o data, de la sarmanul Erich, ca oamenii au dreptul sa fie ce snt, sa creada ce vor si sa mearga unde vor… n ziarul de ieri a fost publicata o scrisoare neobisnuita, trimisa de o familie americana, sot si sotie, lui Traian Basescu. Cei doi solicita respectuos presedintelui sa dispuna masuri disciplinare pentru ctiva functionari ai statului romnan in misiune la New York, care comit abuzuri grave si incalca atit legea romana, ct si pe cea americana. Acestia interzic accesul liber al celor doi cetateni, sotul fiind originar din Romnia, la Centrul Cultural Romn din New York, dar, atentie, si in alte locuri din oras, unde trimisii tarii organizeaza manifestari culturale romnesti. Inclusiv In cartierul Tribeca, din vestul Manhattanului, intesat de librarii, biblioteci, teatre, sali de cinema si cluburi muzicale, unde pulseaza zi si noapte aproape toata viata cultural-artistica si intelectuala a marelui oras. Au interzis, prin urmare,in anul 2009, accesul si libera miscare a doi oameni liberi, unul roman american, prin orasul la portile caruia te ntmpina, de 120 ani, cea mai primitoare gazda din lume, Statuia Libertatii! Au pus gorilele pe ei si i-au izgonit in strada. in plin New York, deci, ctiva nazisti fac o alta lege, cea a discriminarii, interdictiei si a violentei. O supraveghetoare de la Centrul Cultural Romn – probabil o replica a faimoasei Frau Else Koch, gardiana SS din al II-lea razboi mondial, poreclita „cateaua de la Bergen Belsen” – crede ca poate sa lase sa intre acolo doar pe cine vrea ea. A dat dispozitie bodyguarzilor sa-i scoata pe vizitatorii americani in strada. Frau Corina Suteu, „directoarea”, a precizat, conform autorilor scrisorii, ca a primit dispozitii in acest sens de la Horia-Roman Patapievici, seful Institutului Cultural Romn, de la Bucuresti. Alaturata este si poza sa cazona, in camasa verde-brun, cu o privire fanatica si o tunsoare ofitereasca, asa cum i sta bine unui adevarat Gauleiter. Visand, probabil, puciuri. Unul in balcoanele Parlamentului Romniei, altul mai departe, intr-o berarie la Mnchen. Iar altul foarte departe, peste Ocean, in preajma teatrului „La Mama”,din cartierul Tribeca, din New York.

 6. VIZITA IN CUBA. POZE CU FIDEL SI RAUL
  DEPORTAREA LUI TISMANEANU DIN STATELE UNITE
  Serviciul de Informatii Externe
Domnule Razvan Ungureanu
Avand bunavointa domnului L.Pavoni consulul general dinNew York, v-am trimis o scrisoare. In ea am cerut o audienta cu dumneavoastra, sau o convorbire cu o persoana delegata. Cu aceasta oceasta ocazie am vrut sa va prezint documente confidentiale despre Vladimir Tismaneanu.Documentele clarifica materialele aparute in presa, care califica pe V.T. ca agent al securitatii. Am vrut sa prezint deasemenea acordul meu la opinia comunitatii romane americane, cu privire la necesitatea deportarii lui V.T. din Statele Unite. Dinsul a a ascuns serviciului de emigratie, faptul ca a fost membru al partidului comunist si a scris articole in care cerea rasturnarea capitalismului si a sistemului politic american prin forta. Faptul ca a mintit sub juramant, va duce la automat la deportare .Mentionez ca in dosarul lui sunt sunt si alte fapte agravante.Anexez doua materiale pertinente in acest caz,
Motivul incercarii de a va contacta este extrem de serios. Dumneavoastra sunteti printre putinele persoane competente, care puteti spune ADEVARUL presedintelui inainte de a fi prea tarziu ,pentru dansul si imaginea tarii. Presedintela Traian Basescu trebue sa aiba acces la toate documentele si faptele acestui caz.Dinsul va avea posibilitata de a se distanta de clanul care care il minte ,manipuleaza si a cere scuze Romaniei. . In caz contrariu isi va semna singur, sinuciderea politica.
De si a trecut mult timp nu am primit nici in un raspuns. Acest lucru este grav si impotriva legii, care va obliga sa raspundeti oricarei srisori oficiale. Am avut nu demult o audienta cu Simona Miculescu ambasador la ONU nu demult (Au participat deasemenea consulul adjunct A.Berechet si adjunctul misiunii T. Morar) in care am discutat despre Tismaneanu si am cerut sa fiu contactat de SIE ,la orice nivel.Din nou fara nici un rezultat. Mentionez ca ca am discutat aceasta problema cu diplomatul Ilinca Ilie Ilie de ambasada, de multe ori si cu consulul L.Pavoni chiar acum o ora.
Domnule director,
Faptul ca incercati sa blocati informatii despre un spion este de o gravitate exceptionala. Faptul ca nu lasati ca servici de informatii sa aiba acces la informatii, trebue sa intre in atentia parlamentului.Cu alte cuvinte SIE nu este lasat sa-si faca datoria.
Este o ultima incercare. In caz contrariu voi trimite spre publicare articolul ,pe doua pagini “Deportarea agentului Volodea” ziarului New York Magazin.
  Robert Horvath New York
  16Septembrie 2008 Va rog confirmati primirea scrisorii si numarul de inregistrare
  IMMIGRATION-DEPORTATION
1. Anarchists;
2. Aliens advocating or teaching opposition to all organized government;
3. Aliens who are members of or affiliated with the Communist Party or any other totalitarian organization;
4. Aliens, not already covered by the preceding classes, advocating the economic, international, and governmental doctrines of world communism;
5. Aliens advocating the overthrow, by force and violence, of the United States government, or any of its officers;
6. Aliens who write, publish, or distribute materials which are subversive;
7. Aliens who affiliate with persons who write, publish, or distribute subversive literature;
8. Aliens whom the Attorney General believes entered the United States principally or incidentally to engage in activities endangering the welfare, safety, or national security of the United States.
  U.S. Supreme Court
Berenyi v. Immigration Director, 385 U.S. 630 (1967)
Berenyi v. Director, Immigration and Naturalization ServicePetitioner, an alien who entered this country from Hungary in 1956, filed apetition for naturalization in 1962. In connection therewith, he denied under oath that he had been a member of the Communist Party, or that he had been connected or associated with the Party, either directly or indirectly. The Attorney General opposed the petition, and at the District Court hearing, produced two witnesses whose testimony indicated that petitioner had been a Party member in Hungary. Petitioner denied Party membership, and presented witnesses who testified to his opposition to Communism. The District Judge found that petitioner became a Party member in 1945, remained so for a number of years, attended Party meetings, and that petitioner had thus testified falsely in connection with his citizenship application. Since §§ 101(f) and 316(a) of the Immigration and Nationality Act provide that an applicant who gives such false testimony is not “a person of good moral character” within the meaning of the Act, and is therefore ineligible for naturalization, the court denied petitioner’s citizenship application.

 7. Pingback: Make – la datorie (XV) « Weblog de IT si nu numai

 8. Pingback: Un artist al closetelor « Ioan Usca

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.