Este că abia așteptați să vedeți documentarul ”Ctitorii voievodale. Arhitectura Evului Mediu românesc”?

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Mă rog, nu toți, doar unii dintre voi. Pardon, dintre noi! Căci suntem câțiva pentru care chestiunile astea istorice sunt o halbă de bere când e soare de te rupe afară: nu te obligă nimeni să o bei, dar cât de bună este… :)

Ctitorii voievodale. Arhitectura Evului Mediu românesc”, un documentar al casei independente de producție East Movies, se află în etapa de post-producție, după ce echipa de realizatori a încheiat filmările în Bucovina și Muntenia.

Proiectul face parte dintr-un triptic de documentare culturale, început cu „Biserici de lemn din România” (2016), ce va continua cu „Poveștile bisericilor fortificate” (2018). „Ctitorii voievodale. Arhitectura Evului Mediu românesc” se va lansa la cinema în toamna acestui an.

Ctitoriile voievodale sunt principalele monumente de arhitectură din perioada medievală, din spațiul cultural românesc extracarpatic. Deși au existat câteva cetăți (Hotin, Soroca, Cetatea Albă, Cetatea Sucevei), acestea aveau mai mult rol strategic, dar nu erau centre urbane în jurul cărora să se dezvolte o viață și cultură urbane. Ctitoriile voievodale au fost printre puținele centre de cultură ale vremii.

Consumatori de film documentar și de călătorie, alături de iubitorii de artă, istorie, arhitectură şi identitate culturală românească, se vor bucura de imagini spectaculoase obținute în urma filmărilor cu drone ale unor biserici ce bifează o serie de recorduri: cea mai veche biserica din Moldova (Mănăstirea Bogdana, Rădăuți, 1365), Mănăstirea Voroneț – ctitorie a lui Ștefan cel Mare, construită – se pare – în 3 luni și 21 de zile, Mănăstirea Dragomirna, cea mai înaltă și cea mai strâmtă biserică întemeiată vreodată pe teritoriul nostru.

„Documentarul despre bisericile voievodale reprezintă un al doilea pas dintr-un proiect mai vast ce se concentrează pe construirea unei imagini culturale pozitive a României”, spune producătoarea filmului, Cristina Iordache.

„Demersul are atât valoare istorică, etnografică, culturală, cât şi artistică”, adaugă regizorul Kiki Vasilescu, aflat în prezent și în proces de dezvoltare a unui lungmetraj de ficțiune despre valorile democrației.

Declarația de intenție a echipei de realizatori continuă: „Documentarul își dorește să prezinte o parte din istoria ctitoriilor voievodale, specificul cultural și artistic ce a dus la apariția acestora, dar și impactul pe care îl au acestea în comunitatea lor – și potentialul turistic”.

Partenerii documentarului „Ctitorii voievodale. Arhitectura Evului Mediu românesc” sunt Facultatea de Istorie, Universitatea București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, Universitatea Națională de Arte București.

Parteneri media: Agerpres, Radio Romania Cultural, Igloo Media, Trinitas TV

Proiectul este o producție East Movies (casă de producție independentă, cu sediul în București și Los Angeles, specializată în producții video).

Proiectul este cofinantat de catre Administratia Fondului Cultural National. Acesta nu reprezintă în mod necesar poziţia AFCN. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea realizatorului proiectului.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)