Pentru românii care simt și cred românește 365 de zile pe an, nu doar de 1 Decembrie

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

Nu știu cum suteți voi, dar de mulți (mult prea mulți ani…) încoace, faza cu sărbătorirea Zilei Naționale mă cam lasă rece. Nu că nu aș fi român sau ceva de genul (căci sunt, uneori mai mult decât mi-aș dori să fiu – dar asta este o altă discuție…), ci pentru că de mulți (mult prea mulți ani…) încoace mi se pare mult prea puțin să sărbătorim această zi importantă din istoria noastră, a tuturor, doar cu o paradă, o fasole la ceaun și aia e. Mult prea puțin. Și mult prea rutinar, ca să zic așa.

15727173_1306226892731425_8080752823926330583_nZilele astea, cum o ard lejer prin concediu, m-am gândit un pic la chestiunea în cauză. Poate și pentru că de Crăciun am fost în Apuseni și i-am văzut pe românii de acolo cât sunt de implicați în ceea ce am putea numi, generic, cauza românismului privit din perspectivă istorică.

Unora li s-ar putea părea depășiți de evenimente oamenii ăștia, care cântă, de fiecare dată când au ocazia, despre Avram Iancu, despre Unire, despre românii de peste tot (am auzit și o colindă, compusă de un învățător din Albac, în care elementele de istorie creștină erau îmbinate cu cele de istorie românească). Dar mie mi s-a părut grozav să văd așa ceva, să văd români care simt și cred românește 365 de zile pe an, nu doar de 1 Decembrie, la o parada și la un ceaun cu fasole. Și, parcă, m-am simțit vinovat că nu mai simt și eu așa…

Când am auzit ceva de genul ”vezi că vrea Mihai Tatulici să facă ceva masiv la 100 de ani de la Unire”, am dat din umeri. Pentru că am crezut că o să fie o serie de emisiuni TV sau ceva de genul, așa cum a mai făcut. Dar tot am întrebat un amic comun dacă știe ceva. Și el l-a întrebat pe Tatulici. Iar răspunsul lui m-a lăsat cu gura căscată.

Ce emisiune TV… Ia uitați aici ditai proiectul. Imens. Masiv. Grozav. Așa cum merită sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire. Un proiect care m-a suprins teribil de plăcut și care, cel puțin la nivel de idee (așa cum o vedeți mai jos), primește susținerea mea, de român care aștepta de multă vreme ceva mult mai mult decât parada și ceunul cu fasole, dacă înțelegeți ce vreau să zic.

Aveți mai jos ce mi-a declarat Mihai Tatulici pe chestiunea în cauză. Cu mențiunea că – dar rămâne între noi asta, da? :) – stimabilul în cauză a crescut mult în ochii mei la faza asta. Mult mai mult decât sunt dispus să o recunosc :)

Am lăsat textul exact primit de la Mihai Tatulici. Așa mi se pare corect să fac. Să fie cuvintele lui. De la care să pornească un proiect istoric, ce o să facă istorie, zic.

„Marile proiecte ale României mari” (așa se numește inițiativa – nota mea) îşi propune să contribuie la cunoaşterea de către publicul larg a istoriei moderne şi contemporane a acestei naţiuni. De asemenea, să determine un tip de atitudine publică în favoarea unor mari proiecte în viitor. Dar proiectul, prin faţetele sale, nu se limitează la atât.

O să publicăm albumul „100 de ani – 100 de proiecte” (tipărit în română, engleză, franceză şi germană), care credem că va fi un bun ambasador al României. O să organizăm o dezbatere publică mare, pentru că este nevoie să discutăm, la 100 de ani de la Marea Unire, despre ce am fost, cine suntem acum și ce vrem să devenim (totul va fi digital, online, ca să ajungă la cât mai mulți oameni de la noi și din afară).

Expoziţia itinerată (preferata mea, categoric! – nota mea) va fi o instituţie mobilă care va circula în anii 2017 – 2020 în o sută de oraşe, alese după criteriul importanţei şi al numărului de locuitori. Expoziţia va conţine 10 machete a 10 proiecte din cele o sută la dimensiuni care să permită o vizitare a detaliilor (o astfel de machetă, să zicem a podului „Anghel Saligny”, va avea 8 m lungime. Restul de 90 de proiecte vor fi prezentate pe display-uri video, în imagini documentare, în animaţie, sau ca documente relevante.

Am gândit acest proiect cu inima de roman. Să ne folosească. Nu l-am gândit pentru tiparele vreunui finanțator, ci pentru a fi reprezentativ, prin marile proiecte istorice selectate, si prin echipa care s-a coagulat in jurul ideii.

Ma bucura sprijinul declarat al mediului academic, va fi un efort de implementare serios in toată țara, pentru ca unul din punctele cheie este expoziția itinerantă.

Si pentru ca nimeni nu e modest degeaba, trebuie să spun ca ne-am propus o abordare menită sa reamintească importanta sentimentului de apartenență.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)