Domnule președinte, vă cer măcar să încercați să spuneți ”nu” unei legi proaste

Domnule președinte,

Aș vrea să spun că urmăresc cu atenție ce faceți la Cotroceni (#dacăînțelegețicevreausăzic), dar aș minți. În sensul că nu prea am ce să urmăresc cu atenție. Pentru că, din nefericire pentru o România care asistă neputincioasă și flască la năzbâtiile unui Parlament scăpat de sub orice control, instituția prezidențială pare că nu mai există în această țară. Din păcate, domnule președinte, din păcate.

Nu pot spune că sunt dezamăgit de dumneavoastră. Pentru că eu, spre deosebire de atâția alții care v-au votat, nu am avut așteptări de la dumneavoastră. Aș putea mai degrabă să spun că sunt uluit de faptul că ați promulgat fără nici un comentariu niște legi care au dat înapoi România.

Hai să vă dau exemplu doar legea electorală, care practic a ucis șansele unor partide mici ca să ajungă în acest Parlament oribil, care face fix ce vrea și pentru cine vrea în perioada mandatului dumneavoastră. Am dat acest exemplu pentru că atunci mi-am dat seama că nu sunteți altceva decât produsul tipic al clasei politice din care ați venit. Atât și nimic mai mult.

Totuși, ca președinte, dumneavoastră nu aveți luxul pe care îl am eu, blogger simplu și cetățean comun al acestei țări, doar de vă da cu presupusul și cu părerea. Sau, cel puțin teoretic, nu aveți acest lux. Pentru că diferența fundamentală dintre dumneavoastră și orice alt cetățean român este că dumneavoastră sunteți președintele românilor. Al tuturor românilor. Iar asta înseamnă, printre altele, că trebuie să aveți grijă de noi. De noi toți. Indiferent dacă vă place de noi sau nu. Indiferent dacă unii v-au votat, iar alții nu. Sunteți președintele nostru. Și asta ar trebui să vă ocupe tot timpul.

Una din prerogativele pe care le aveți este să întoarceți în Parlament legi proaste. Oh, și din câte ați fi avut de ales… Nu înțeleg nicicum de ce nu ați făcut-o mai des. Nu înțeleg și pace. Aveați de unde alege, cum spuneam. Și nu mă refer aici la niște jocuri politice, în care să arătați că aveți mușchiul mai mare decât îl au alții. Ci la legi care ne afectează pe noi toți, românii. Iar dumneavoastră sunteți președintele nostru, al tuturor.

Vă provoc să încercați măcar să spuneți ”nu” unei legi care stă acum pe biroul dumneavoastră. O lege atât de proastă încât cred că – o zic direct – doar faptul că faceți parte din anumite găști care își dau legi doar pentru ele ar putea să vă oprească să o întoarceți în Parlament.

Vorbesc despre ridicola Lege 321. Știți dumneavoastră, aia care sună atât de frumos, aia cu 51% produse românești pe rafturile magazinelor.

A vă spun eu, cetățean insignifiant al scumpei noastre țări, de ce este o lege proastă ar însemna să vă jignesc. Aveți resurse, aveți aparatul prezidențial, aveți consilieri de specialitate care să vă dea argumentele necesare în acest sens. Sau, mă rog, ar trebui să facă asta.

Totuși, pentru că știu că lumea politică este plină de lighioane și de jeguri fără seamăn (nu zic că aveți și dumneavoastră în preajmă, dar un minim calcul probabilistic ne spune că s-ar putea…), suflu și în iaurt și vă dau nu argumentele mele (cum ziceam, eu îmi permit luxul de a-mi da cu părerea, dumneavoastră nu aveți acest lux), ci ale unor oameni care chiar știu cum stă treaba. Și pe care, dacă îmi permiteți, ar trebui măcar să îi luați în considerare.

Și, dacă tot suntem la acest aspect de autoritate în domeniu, poate faceți o întrebare la domnul Cioloș, care a dat aviz negativ legii, considerând-o nu doar proastă (avem destule de astea, date degeaba și care stau și zac), ci imposibil de pus în practică. Am zis domnul Cioloș, așa că pe el să îl întrebați, nu un anume secretar de stat, pe care, dacă îl întrebați, îl întrebați fix degeaba, ca să nu zic mai mult…

Domnule președinte, eu personal, de la nivelul meu de modest contribuabil, cred că Legea 321 este o lege cumplit de proastă. Făcută de niște unii pentru ei înșiși. Sunt sigur că puteți afla despre cine este vorba. Dacă nu știți asta deja, desigur. Dacă nu știți deja că există câțiva oameni, pe care îi numeri pe degetele de la o mână, care o să ia tot caimacul dacă legea asta tâmpită o să intre în vigoare. Indiferent de ce se întâmplă în rest, ei să câștige. Iar la așa ceva, domnule președinte, ar trebui să fiți atent. Foarte atent.

Dumneavoastră nu vă spun eu, umil cetățean, de ce este proastă legea asta și cât de tare ar putea influența piața și, mai ales, consumatorul. Căci, sunt sigur, știți deja de ce este proastă și inaplicabilă. Dar le spun, pe scurt, celor care îmi fac onoarea să mă citească și care și ei o să fie loviți de această lege. Dacă trece și de dumneavoastră, ceea ce ar fi de o tristețe teribilă.

Să zicem doar că există niște prevederi în lege de care râd și curcile. Dacă aceste ar putea râde, desigur. Adică să impui obligativitatea unei etichete cât un roman (și care nu ajută pe nimeni, așa, sadoveniană, practic), în condițiile în care nu există aparate omologate pentru așa ceva, ne arată fix două lucruri: 1. cei care au gândit legea sunt niște incompetenți 2. cei care au gândit legea au interesul ca supermarketurile să vină la ”ordin” și să facă bine să nu fie rău.

O altă inepție este cea care, practic, o să îi pună pe contabili coarne în coarne cu cei de la fisc, pentru că nimeni nu are habar dacă produsele astea românești care trebuie să fie în proporție de 51% pe rafturi sunt purtătoare de TVA sau nu. Pentru că legea asta cretină zice una, dar Codul Fiscal zice alta. Și care are paragraful mai mare, ca să zic așa? O scăpare a legi? Mai degrabă o probă a faptului că a fost făcută doar pentru niște obiective clare ca cineva să facă bani și nu s-a stat să se pritocească la detalii de astea nesemnificative.

Poate că, fiind președinte și interesat de relațiile internaționale, simțiți deja intens că legea asta va aduce o micuță și zbanghie procedură de infringement împotriva României, cam cum a pățit Slovacia, pe o lege mult mai cuminte decât prostia asta de 321. Căci, tradus, Comisia Europeană consideră că astfel de legi sunt total anti-concurențiale. Și au dreptate. Căci, practic, înseamnă că noi vrem să sugem de la UE ce vrem să sugem, dar vrem să sugem și de la noi singuri, pardon my French.

Domnule președinte, hai să v-o zic direct: dacă o să promulgați legea asta o să îmi dovediți mie, personal, că nu sunteți nici un milimetru altfel decât ticăloșii din Parlament. Ceea ce pentru dumneavoastră nu ar fi mare lucru, știu. Dar pentru mine ar însemna că am mai pierdut un președinte. Încă unul…

caine parchet

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

3 thoughts on “Domnule președinte, vă cer măcar să încercați să spuneți ”nu” unei legi proaste”

 1. 1.Legea in teorie nu e proasta.
  Insa Partea Proasta a acestei legi esste ca fondul lipseste, textul fiind doar o forma. Fondul inseamna agricultura noastra dezvoltata si sublima care lipseste cu desavarsire.
  Ar fi trebuit intai sa faca ceva pentru agricultura si industria de prelucrare si procesare a ceea ce produce agricultura si dupa sa dea legea aceasta.
  2. In Franta existao chestie asemanatoare cu aceasta lege. Produsele alimentare fabricate in Franta sunt semnalate corespunzator, iar cele din alte parti sunt semnalizate ca produse cu origine necunoscuta.
  3. Imi pare rau sa spun dar cred ca articolul asta e prost realizat. O iar pe toate partiile si nu spune mai nimic. Ceea ce am inteles, dupa ce l-am citit de cateva ori, este ca :
  a- aveti ceva cu presedintele
  b- nu doriti sa avem productivitate in tara
  c- s-ar putea ca articolul sa fie platit
  d- m-ai bine sa avem in piata multe produse alimentare Made China. Turcia, Spania pe produse ce pot sa fie Made in Romaniam pentru ca alte sunt mai ieftine.

 2. Pingback: Articole interesante pe bloguri | Iote Blog

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

4900 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)