Modificarea Codului Fiscal va duce la creșterea cu 20% a pieței imobiliare

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

“Piata de evaluari imobiliare va creste in acest an cu circa 20%, ca urmare a modificarilor Codului Fiscal anuntate la sfarsitul anului trecut. Suntem foarte solicitati in ultimul timp pentru evaluari si am reusit sa facem fata numeroaselor cereri datorita bunei organizari a departamentului de evaluari”, spune Eduard Uzunov, proprietarul Regatta Real Estate, cea mai mare companie de consultanta imobiliara cu capital romanesc. Solicitarile primite de expertii evaluatori autorizati cu care colaboreaza compania au crescut in ultimele luni cu peste 20%, ca urmare a schimbarilor fiscale anuntate la sfarsitul lui 2015.

Noile impozite pe cladiri ce au intrat in vigoare in acest an conform noului Cod Fiscal nu mai tin cont doar de calitatea proprietarului, persoana fizica sau persoana juridica, ci si de scopul utilizarii cladirii.

Noile categorii sunt: folosirea cladirii in scop rezidential/locuinta, cu cote de impozitare intre 0,08% si 0,2%; folosirea cladirii in activitati economice (sedii PFA, sedii firma, cabinet etc) cu procente de impozitare intre 0,2% si 1,5%, cu conditia ca aceste cladiri sa fie reevaluate/construite/achizitionate in ultimii 3 ani (in cazul persoanelor juridice) si in ultimii 5 ani (in cazul persoanelor fizice).

Sunt obligate sa depuna rapoarte de evaluare pana la 31 martie 2016 persoanele fizice care detin cladiri nerezidentiale sau cu destinatie mixta si persoanele juridice care detin orice tip de cladire (rezidentiala, nerezidentiala, mixta).

Cotele de impozitare stabilite de Consiliul General al Municipiului Bucuresti sunt:

  • Pentru cladiri nerezidentiale detinute de persoane fizice : 0,2 % din valoarea impozabila
  • Pentru cladiri rezidentiale detinute de persoane juridice : 0,2 % din valoarea impozabila
  • Pentru cladiri nerezidentiale detinute de persoane juridice : 1,5 % din valoarea impozabila

Pentru cladirile aflate in proprietatea persoanelor fizice si folosite in scop nerezidential, in cazul in care constructia nu este reevaluata/construita/achizitionata in ultimii cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea cladirii, situatie in care impozitul poate sa depaseasca si de 20 de ori nivelul actual.

Pentru cladirile aflate in proprietatea persoanelor juridice si folosite in scop nerezidential, in cazul in care constructia nu este reevaluata/construita/achizitionata in ultimii trei ani, procentul de impozitare va fi de 5% din valoarea cladirii.

Rapoartele de evaluare nu sunt necesare in cazul persoanelor fizice  care detin o cladire cu destinatie rezidentiala  la adresa careia  au declarat un sediu social al unei companii, daca nu se desfasoara si o activitate economica la acea adresa si nu se deduc cheltuielile aferente spatiului. Contribuabilul trebuie sa depuna totusi o declaratie pana la data de 31 martie 2016.

Rapoartele de evaluare vor contine  un tip de valoare care se numeste valoarea impozabila. Aceasta valoare nu contine TVA si nu se inregistreaza in situatiile financiare ale contribuabililor persoane juridice. Pentru orice alt scop decat stabilirea valorii impozabile se vor solicita rapoarte de evaluare ce vor contine tipul de valoare conform cu standardele de evaluare in vigoare,  pentru scopul respectiv, oricand in timpul anului.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)