Teatrul Foarte Mic se inchide in urma intrarii in vigoare a Legii 282 din 18 noiembrie 2015. Chiar daca in 2006 cladirea figura in Planul de actiuni al Guvernului din 2006 pana in 2011, inclusiv, ca proiect de consolidare in curs de elaborare. Chiar daca dosarul de expertiza, ce cuprinde acordul Asociatiei de Proprietari care locuiesc deasupra salii, este depus la Primarie. Chiar daca s-au primit asigurari ca se vor demara lucrarile de consolidare. Nu stim cat ar dura aceste lucrari si nici cand vor incepe. Un lucru este cert: se inchide un spatiu dedicat unei generatii de artisti care cred ca teatrul trebuie sa fie puternic, sa traga semnale de alarma, sa starneasca luari de pozitie.
Perspectivele nu sunt multe si nici incurajatoare. Mutarea spectacolelor pe scena de la Teatrul Mic in acest moment, va produce alaturarea a doua strategii repertoriale antagonice si o dezorientare a publiculului deja format al salii de la Mic. In plus, presupune probleme tehnice majore de adaptare, depozitare decoruri si costume, de programare lunara, in acelasi spatiu, a 25 de spectacole, reprezentand productiile celor doua sali reunite. Gasirea unor sali alternative pentru spectacolele marca TFM duce la risipirea lor pe diverse scene si, din nou, pierderea identitatii lor comune. Oprirea lor inseamna, dincolo de renuntarea la o investitie financiara, intreruperea brutala a demersului unor artisti implicati. Solutia este gasirea unui alt spatiu pana cand cladirea va putea fi redeschisa. Un spatiu de aproximativ 100 de locuri, care sa permita desfasurarea in conditii optime a productiilor in cauza. O sala in care sa fie posibila o programare similara cu cea de la TFM. Un loc in care sa putem din nou sa ii implicam pe cei care vor un teatru angajat, contemporan, vital.
Teatrul Foarte Mic a avut in ultimul an cinci premiere, iar a sasea este in curs de finalizare. Toate cele cinci productii de pana acum au fost prezentate in festivaluri la Buzau, Cluj, Oradea, Tulcea, Bucuresti (TEEN fest si Platforma Internationala de Teatru #2). Unul a facut parte din selectia oficiala a Festivalului National de Teatru. Altul a avut, in aceasta vara, 14 reprezentatii la Festivalul de la Edinburgh, cel mai mare «targ» de teatru din lume. Exista selectioneri din Europa care si-au anuntat interesul pentru spectacolele din stagiunea curenta. In 2016, pentru aceasta sala erau planificate alte cinci productii. Pentru ele, cele care sunt si cele care vor urma, pentru artisti, dar mai ales pentru publicul care vine la teatru pentru a gasi pe scena puncte de vedere asupra unor realitati ale lumii lor, cautam spatiu!
Textul de mai sus este un mesaj transmis iubitorilor de cultură (și nu numai), este un reminder adresat celor care s-au făcut tot mai mari cu fiecare spectacol văzut la Teatrul Mic, e o rugăminte să renunțăm la indiferență și e un strigăt de ajutor al unui bun prieten, aflat în impas.
Ce putem noi să facem în acest sens? Să semnăm această petiție pentru început. Și să sperăm că cineva ne va aduce Teatrul Mic înapoi.