Conform HAC!BD, editura specializată în comic-books care deține în portofoliu atât titluri fantasy precum „Harap Alb Continuă”, cât și science-fiction – „TFB” (Tinerețe fără bătrânețe), industria locală de benzi desenate a evoluat semnificativ în ultimii trei ani, atât din punct de vedere al numărului de publicații, cât și al audienței interesate:
„Dacă în 2010 nu exista nicio revistă recurentă de benzi desenate în limba română, iar numărul cititorilor de publicații străine de acest tip ajungea în 2012 la circa 1.000 persoane, în momentul actual, pe piața locală există 7 astfel de publicații, audiența este de 15 ori mai mare, iar inițiativele noi sunt din ce în ce mai numeroase”, a declarat Mihai Ionașcu, unul dintre fondatorii HAC!BD.
Astfel, deși este o industrie tânără, comparativ cu istoricul altor țări, piaţa de benzi desenate din România se adresează unui public larg, format, în principal, din tineri cu vârste cuprinse între 18 – 30 ani, 85% dintre aceștia provenind din mediul urban. De asemenea, potrivit datelor companiei, cei mai mulți cititori de benzi desenate – 75% – sunt bărbați, caracterizați ca fiind pasionați de cultura pop, activi în mediul online și receptivi la inovațiile în tehnologie.
Datele HAC!BD mai arată că, circa 30% dintre cititorii de benzi desenate preferă să achiziționeze revista direct din mediul online, în timp ce 15% sunt abonați ai revistelor. Restul cumpărătorilor apelează la punctele de vânzare clasice – chioșcuri, librării, benzinării, dar și la evenimentele punctuale în cadrul cărora se poate găsi revista.
„Vânzările revistei emblemă a editurii „Harap Alb Continuă” în mediul online au fost puternic impulsionate și datorită proiectului SuperErou.ro, dezvoltat de către echipa Zitec atât în variantă de aplicație pentru mobil, cât și în magazin virtual.
Ca fapt divers, la trei ani de când s-a lansat, revista „Harap Alb Continuă”, anunță reeditarea primul număr. Atât de mare este cererea.
Tot ca fapt divers, se preconizează că, în câţiva ani, numărul de români ce citesc benzi desenate va ajunge la 100.000.
Trageți voi concluziile. :D