Specialiștii spun că prin 2017 o să cam abandonăm Facebook

Nu prea sunt eu mare fan de predicții. Indiferent că vorbim despre Nostradamus sau despre pariuri. Iar când vine vorba despre a te uita în viitor, cum ar veni, în ceea ce privește zona de social media, am renunțat de multă vreme să cred că cineva știe sau măcar are vagi bănuile despre ce se va întâmpla în zona asta absolut bulversantă ca dezvoltare și ca evoluție.

Dar asta nu înseamnă că nu sunt atent la ce se spune. Și ce se predictează (sau cum se zice). Și, dacă tot sunt atent, am zis că nu ar strica să vă spun și vouă.

Psiholog Iuliana Fulas
Psiholog Iuliana Fulas

Oamenii de știință de la Universitatea Princeton estimează că platforma Facebook și-a atins apogeul de popularitate, iar curând vom deveni imuni la atracțiile sale și până în 2017 o vom abandona. Prognoza cercetătorilor americani se bazează pe măsurarea comparativă a “nivelului de trai” al celorlalte rețele sociale foarte populare la vremea respectivă, și anume MySpace sau Bebo.

Psihologii consideră că această tendință de a ne detașa de unele comportamente dependente este una naturală, iar viața noastră personală, socială și profesională va continua și dincolo de Facebook.

“Ca orice fenomen social planetar, acesta va ajunge la saturație la un moment dat. Ce-i drept, Facebook a depășit cu mult așteptările specialiștilor cu privire la nivelul maxim de saturație a societății, însă va descrie curând un trend descendent, aidoma curbei lui Gaus. Când vine vorba de fenomene sociale, întotdeauna panta ascendentă va fi mult mai întinsă în timp decât panta descendentă. Ca să ajungă la apogeu, rețelei Facebook i-au trebuit peste 11 ani de evoluție, dar întreg fenomenul social se poate prăbuși în maxim 2 ani de la atingerea apogeului. Așa este natura omului, cultivă mult timp, dar se debarasează mult mai repede”, declară psihologul Iuliana Fűlaș.

Specialistul român este de părere că atunci când Facebook nu va mai face parte din viața noastră, majoritatea dintre noi vom experimenta patru faze, și anume: negarea, furia, depresia și acceptarea.

Faza I post dispariție Facebook – “Negarea”
Prima fază pe care o vom experimenta cei mai mulți dintre noi, atunci când Facebook va înceta să mai existe, va fi cea a negării, iar această etapă vine ca răspuns la o suferință severă, consideră psihologul Iuliana Fűlaș.

“Sunt persoane care au nevoie de zile, săptămâni, ba chiar luni pentru a accepta și a depăși un anumit șoc, fie el și despărțirea de o platformă online căreia i-am oferit foarte multă atenție, nu ca individualități, ci la nivel de mase foarte largi de oameni. La aproximativ 24-48 de ore de la dispariția rețelei Facebook apar simptomele de sevraj: indispoziție, nervozitate, anxietate, iritabilitate, tulburări de somn etc”, declară psihologul.

Faza a II-a post dispariție Facebook – “Furia”
A doua fază prin care vom trece este, conform specialistului, starea de furie.

“Vom fi furioși și agresivi. În primă instanță, vom începe să fim furioși pe obiecte – pe rețeaua Facebook, iar furia noastră va translata către persoane – pe Mark Zuckerberg: Să-l dăm în judecată pe Mark, el e de vină, el ne-a făcut asta! – va fi o reacție generalizată. După ce vom constata că nu ne putem răzbuna nici pe Facebook, dar nici pe fondatorul său, vom începe să dăm vina pe noi: Daca aș fi știut …, Dacă mi-aș fi făcut prieteni reali și nu virtuali…?!, De ce tocmai acum când am 5000 de prieteni?!”, consideră psihologul Iuliana Fűlaș.

Faza a III-a post dispariție Facebook – “Depresia”
În a treia fază vom experimenta depresia și vom fi invadați de tristețe, vom crede că viața nu mai are sens, nu vom mai fi interesați de nimic, vom fi abătuți și lipsiți de energie, crede specialistul.

“În a treia etapă vom conștientiza că nu mai este nimic de făcut și că am pierdut pentru totdeauna contul de Facebook, că suntem singuri, ca rețeaua online ne-a izolat social, că totul a fost doar o iluzie. Este perioada cea mai grea, când poate apărea chiar și consumul de droguri sau alcool, ca o încercare de a depăși depresia și insecuritatea personală. Este perioada în care o mare parte din populația globului, cei cărora Facebook le-a dezvoltat și accentuat tulburările de personalitate narcisistă (persoanele care au o nevoie covârșitoare de admirație, snobii), histrionică (cei care vor sa fie în centrul atenției, joacă rol de victime sau „prințese”), bordeline (cei care gândesc extrem: „totul sau nimic”, au tentative repetate de suicid), dependenții (sunt cei care caută în permanență aprobarea și sprijinul celor din jur), vor avea nevoie de psiholog, dar și de psihiatru. Dependenții de selfie-uri vor fi cei mai afectați, pentru că nu vor mai avea cui să ceară atenția. Unii se vor sinucide, pentru că nu vor concepe viața fără Facebook. Sunt scenarii plauzibile pe care noi, psihologii, le luăm în calcul, când vine vorba de un fenomen global”, declară psihologul Iuliana Fűlaș.

Faza a IV-a post dispariție Facebook – “Acceptarea”
A patra etapă este acceptarea, care se face gradual, perioadă în care începem să ne organizăm.

“Dezvoltăm comportamente compensatorii, unele pe care poate nu le-am experimentat de multă vreme: învățăm să fim vii citind o carte, pictând un tablou, făcând plimbări în aer liber sau sport etc. Învățăm să fim prezenți în viața noastră. Reîncepem sa ne întâlnim cu prietenii, învățăm să coexistăm. Reînvățăm să fim sociabili, să relaționăm unii cu alții. Descoperim bucuria de a împărtăși momentele importante din viața noastră, doar cu cei dragi sau doar cu persoana iubită și nu cu mii de persoane pe care nici nu le cunoaștem în viața reală”, conchide psihologul Iuliana Fűlaș.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “Specialiștii spun că prin 2017 o să cam abandonăm Facebook”

  1. Pingback: Specialiștii spun că prin 2017 o să cam abandonăm Facebook | Ziarul Profit

  2. Mi se pare cam greu sa vad cum Facebook-ul ar disparea asa dintro-data. Daca va fi sa fie, va fi treptat-treptat. Pana una alta mai exista o retea de socializare destul de bine pusa la punct chiar daca nu asa de populara, G+ care – in lipsa de Facebook – poate fi invadata la o adica. Si daca vor disparea, nu va fi un capat de lume, insa atunci inseamna ca Social Media va ajunge la un alt nivel de dezvoltare pe care Facebook-ul cu toate noutatile ce le implementeaza n-ar mai fi capabil sa se faca asa de popular. Sa nu uitam ce popular era Hi5-ul acum vreo 8-9 ani in Romania dar cum s-a dus in cap din lipsa de viziune si pentru ca atunci Social Media-ul, atingea un nou prag, acela oferit de Facebook. Ramane sa vedem. Pana la urma, noi ar trebui sa fim stapanii comunicarii si nu comunicarea excesiva sa puna stapanire necontrolat pe noi.

  3. Toate platformele astea de socializare au murit. Ăsta e încă la modă, în lipsă de altceva. Da, într-un final oamenii se vor plictisi de atâtea pisici și mesaje motivationale. Însă, pana acolo, mai e cale lunga. Cel putin 5-10 ani. Ba chiar mai mult la noi, care inca mai folosim yahoo mail (guilty!)

    1. yahoo mail folosim dar nu si yahoo messenger. cel putin eu din vechii prieteni din generala si liceu, pe yahoo messenger nu mai am online pe nimeni.

      sunt sigur ca experitii financiari de la facebook nu prea imbratiseaza opinia din studiu.

  4. Pingback: Noutăți în Social Media – 19 octombrie 2015 | Marketing20

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.