Zilele trecute întrebam pe profilul meu de facebook dacă există cineva care nu a auzit că Bucureștiul vrea să fie Capitală Europeană a Culturii 2021. Spre surprinderea mea, mai mult de jumătate din cei care au răspuns au zis că habar nu aveau. Zic surprindere pentru că așa am avut ocazia să îmi dau seama că există mai multe Românii, vorba lui Năstase. Ceea ce este bine, chiar foarte bine. Imperial chiar.
Plecând de la concluzia că lumea nu prea știe că și Bucureștiul vrea să fie Capitală Europeană a Culturii 2021, am tot discutat cu oamenii (online și la bere), ca să înțeleg mai multe despre cum văd ei lucrurile. Și, din nou, m-a surprins o chestiune: mai mult de jumătate dintre ei (și sunt bșând când zic asta) ziceau că oricum Bucureștiul nu are nici o șansă pentru că este Capitala României și – ziceau ei – capitalele statelor participante nu sunt desemnate Capitale Europene ale Culturii. La întrebarea mea – firească, de altfel – ”de unde știți asta?”, mi se răspundea cu dat din umeri și cu clasicul (dar absolut oribilul, in my book) ”toată lumea știe asta”.
Așa că eu, nefiind satisfăcut deplin de aceste explicații, am zis să fac singurul lucru normal la cap (după mintea mea, firește) pe care îl puteam face: am întrebat Comisia Europeană și Ministerul Culturii dacă Bucureștiul poate sau nu să devină Capitală Europeană a Culturii având în vedere că este Capitala oficială a statului român?
Vă dau mai jos răspunsurile pe care le-am primit pe mail, după care mai povestim.
Comisia Europeană
Dear Mr Birta,
Thank you for contacting us. Please accept our apologies for the delay in replying.General information about European Capitals of Culture (ECOC) is available at: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/capitals-culture_en.htm
Formal, legal basis for the ECOC action is Decision No 445/2014/EU. Article 3 stipulates all the details related to access to the action.
Please note that capitals of countries have already been selected as ECOCs in the past.
We hope you find this information useful. Please contact us again if you have other questions.
With kind regards,
EUROPE DIRECT Contact Centre
http://europa.eu – your shortcut to the EU!Ministerul Culturii
Buna ziua,
Va multumim pentru interesul dvs pentru competitia Capitala Europeana a Culturii 2021 in Romania.
In ceea ce priveste intrebarea dvs, Ministerul Culturii are calitatea de autoritate nationala responsabila de organizarea si gestionarea competitiei pentru titlul de Capitala Europeana a Culturii pentru anul 2021 in Romania. Competitia se desfasoara potrivit regulamentelor, criteriilor de evaluare, procedurilor, etapelor de preselectie si selectie.
Potrivit art. 3 din Decizia nr. 445/2014/UE a Parlamentului European si a Consiliului, in ceea ce priveste accesul la actiune, competitia pentru titlu este deschisa oraselor, care pot implica si zonele lor limitrofe.
Precizam ca, potrivit apelului elaborat in conformitate cu prevederile Deciziei 445/2014, candidaturile sunt evaluate de un juriu format din zece experti numiti de institutiile europene si doi experti numiti de Ministerul Culturii in consultare cu Comisia Europeana care vor detine un rol important in informarea juriului european cu privire la realitatile nationale specifice.
In cadrul reuniunilor de preselectie si selectie, audierea include o prezentare orala din partea fiecarui oras candidat care sa cuprinda o descriere generala a proiectului, timp de cel mult 45 minute, o sesiune de intrebari si raspunsuri intre juriu si orasul candidat, timp de cel mult 45 minute.
Juriul evalueaza orasele candidate pe baza candidaturilor si a audierilor in raport cu obiectivele si criteriile stabilite în decizie.
In cadrul acestor reuniuni, reprezentantii Ministerului Culturii au rolul de observatori. Ministerul Culturii nu are nicio atributie in ceea ce priveste evaluarea candidaturilor oraselor din Romania care aplica la titlul de CEAC 2021.
Avand in vedere cele de mai sus, Ministerul Culturii adopta o pozitie impartiala fata de toate orasele candidate la titlul de Capitala Europeana a Culturii 2021.
Bun, recapitulând, nici una din cele doua instituții pe care le-am întrebat nu au confirmat faza cu ”Bucureștiul nu are nici o șansa”. Dar, e drept, nici nu au infirmat-o :)) În esență – cum am înțeles eu răspunsurile lor – Bucureștiul nu are nici o șansă să nu aibă nici o șansă :D Adică, strict procedural, Bucureștiul are fix aceleași șanse ca orice alt oraș candidat. Strict procedural, zic. După cum vedeți, în răspunsul de la Comisia Europeană se face chiar referire clară că au fost și alte capitale de stat care au devenit Capitale Europene ale Culturii, deci precedent există (vezi grafic mai jos).
Ce depășește procedura, adică niște cutume, niște trenduri, niște alea, alea e mai greu de înțeles. Aproape imposibil, cred. Căci, ajunși pe acest teritoriu al nisipurilor neprocedurale, ca să le zic așa, am putea cumva înțelege de ce să nu se desemneze Bucureștiul Capitală Europeană a Culturii. Am spicuit pentru dumneavoastră câteva astfel de – nu le-aș zice motivații – păreri, pe care le-am auzit în diferite părți:
– pentru că e mai bine pentru un oraș mai mic să primească ”infuzia” financiaro-turistico-totcevrețivoi decât Capitala statului (care oricum bubuie de bani, zice-se)
– pentru că, dacă se desemnează Bucureștiul, se dă un mesaj că tot Capitalele contează pentru Europa și că orașele mici pot să o ardă în continuare la rece
– pentru că, la cât de urât e Bucureștiul, am face România de telecomandă să fie ales (asta mi se pare deplasată, dar am auzit-o, v-o dau)
– pentru că Bucureștiul oricum are cultură la greu și fără a fi Capitală Europeană, pe când un oraș mai mic ar fi avantajat de această calitate (cu nuanțarea – de cacao, după mine – că Bucureștiul are ofertă culturală, dar nu are oameni care să consume această cultură)
– pentru că Bucureștiul nu merită indiferent de ce motive ar invoca suporterii lui (asta e talibană, nu necesită explicații suplimentare, este pe sistemul ”Bucureștiul este de căcat. Punct”)
Probabil că și voi ați auzit o grămadă de chestiuni despre București, de ce nu merită să fie Capitală Europeană a Culturii. Poate le ziceți în comentarii. Căci ne interesează să aflăm pulsul națiuni, cum ar veni.
Și, pentru că știu că o să fiu întrebat, poziția mea față de susținerea unui anumit oraș pentru a obține statutul de Capitală Europeană a Culturii 2021 nu există. Încă. Adică nu am cum să susțin doar un oraș. Nu am cum. Pentru mine personal este o mare bucurie că România va avea sigur o Capitală Europeană a Culturii. Și mă voi bucura pentru asta, indiferent de orașul care va primi această calitate.
Ce voi face pentru a mă implica în acest proces (cu umilele mele puteri, desigur)? Voi contacta asociațiile care se ocupă de candidatura fiecărui oraș în parte și voi face aici ope blog câte un material dedicat fiecărei candidaturi. În ideea că, astfel, voi ajuta, atât cât pot, fiecare oraș. Atâta cât contează, desigur.
Rugămintea mea către cei care au vreo legătură cu candidatura unuia sau altuia dintre orașe: contactați-mă pe cristi.china at gmail.com ca să povestim mai multe, ca să am cât mai multe informații când scriu materialul despre candidatura orașului pe care îl susțineți. Mulțumesc.
Ah, dacă tot vorbim despre București: dacă ai blog și te interesează subiectul, poate dai un ochi pe campania la care poți câștiga bilete la Summer Well și niște premii simpatice :)
7 thoughts on “Ce mi-a răspuns Comisia Europeană când am întrebat dacă Bucureștiul poate deveni Capitală Europeană a Culturii”
Parcă sunt răspunsurile unor politicieni.
De ce oare oamenii nu pot spune clar ”Da, conform tra-la-la…” sau ”Nu, conform alt tra-la-la” ? Oare pentru că un astfel de răspuns ar însemna asumarea răspunderii?
E complicată întrebarea ta, dar și mai complicat este răspunsul :)) Sincer, mă așteptam la astfel de răspunsuri, dar le doream. Pentru că am vrut să am confirmarea oficială, din surse oficiale, că nu există discriminare pe motiv de Capitală de stat, ca să îi zic așa :)
Cei de la Comisie te trimit la legislatia comunitara, este normal intr-o astfel de situatie, nu furnizeaza extrase de prevderi.
Selectia de CCE se face pe baza a 5 criterii, complexe, care se gasesc la http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/actions/documents/ecoc-candidates-guide_en.pdf….Cititi-le si reflectati, nu este o problema de vointa si dorinta, ci de angajament prin politici publice. Cu asa primarie generala si de sectoare, halal, cum spuneau odata romanii.
Iata un criteriu de selectie, la care Bucurestiul bifeaza cu brio 0 barat, accesul persoanelor cu handicap la activitatile culturale, adica intrarea in muzee, etc. Credeti ca se rezolva in 5 ani?
„The creation of new and sustainable opportunities for a wide range of citizens to attend or participate in cultural activities, in particular young people, volunteers
and the marginalised and disadvantaged, including minorities, with special
attention being given to persons with disabilities and the elderly as regards the
accessibility of those activities.”
Hai, inca un criteriu care ne arata reteta esecului: nu poate o natiune asa de importanta cum este cea romana si tarisoara asta, sa sustina atate orgolii de viitoare CCE. Pentru ca un alt criteriu de selectie este sustinerea larga politica la toate nivelurile si dincolo de mandate de reprezentare, a candidaturii unui oras. Cine a mai pomenit atatea orgolii locale intr-o alta tara stat-membru. Cum se ai sustinere totala pentru mai multe candidaturi? Este evident ca doar una poate fi sustinuta intern.
Iata criteriul de selectie si explicarea lui: „The application has broad and strong political support and a sustainable commitment from the local, regional and national authorities.”
Explica CE: „A sustainable long-term cross-party political commitment to the project”
Ideea este ca se poate, doar daca tratam serios problema. Cu jumatati de masura si cu ne facem ca facem, va fi un exercitiu minunat, dar….