„Decid pentru mine!”, un program pentru conștientizarea drepturilor persoanelor cu probleme psihice

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

O persoana din șase suferă de un episod depresiv, la un moment dat in viața. Schizofrenia afecteaza 1% din populație, iar atacul de panica este experimentat anual, cel puțin o data, de 30% până la 40% din populație.

Nu știu cum traduceți voi aceste cifre, dar, sincer, pe mine mă cam sperie. Ca să nu mai zic despre lista lungă de boli psihice, pe care v-o prezint mai jos, cu menținea că nu sunt toate.

In prezent, cele mai cunoscute tulburari psihice sunt:

 1. Tulburarea somatoforma, care se manifesta prin prezenta unor simptome somatice care afectează buna funcționare a individului în plan personal, psihologic, social, profesional etc.
 2. Tulburarea obsesiv compulsiva (OCD) se manifesta prin ganduri repetitive, nedorite si comportamente rituale;
 3. Tulburarea de personalitate borderline se prezinta prin schimbari de dispozitie, impulsivitate, ostilitate si relatii sociale instabile;
 4. Atacurile de panica presupun un nivel crescut de teroare;
 5. Agorafobia reprezinta frica de locuri sau situatii in care poate aparea un atac de panica;
 6. Tulburarea afectiva bipolara, cunoscuta si sub denumirea de boala maniaco-depresiva, este o tulburare psihica ce presupune variatii mari ale dispozitiei afective, energiei si capacitatii de functionare a unei persoane.
 7. Schizofrenia variaza in simptome, severitate si durata de la persoana la persoana si poate interfera cu capacitatea sau abilitatile persoanei de a avea un job sau de a se integra in societate;
 8. Fobia specifica reprezinta frica de un obiect, animal sau situatie circumscrisa, bine precizata;
 9. Fobia sociala e frica fata de una sau mai multe situatii sociale;
 10. Depresia se manifesta prin lipsa placerii activitatilor pe care persoana afectata le desfasoara, iar nivelul energiei psihice este atat de redus, incat orice actiune, cat de mica, presupune mult efort;
 11. Anxietatea generalizata se manifesta prin ingrijorari persistente care afecteaza viata sociala.

decid_cartolina_terapie_fata

De ce vă spun eu toate astea?

Pentru că în România, bolnavilor care suferă de aceste afecțiuni (și nu sunt puțini!) li se refuză dreptul de a exista din punct de vedere social. O boală psihică este similară unei etichete, care se lipește de cel bolnav pentru tot restul vieții.

Asociația Active Watch împreună cu Asociatia din Romania de Psihiatrie Comunitara vor să schimbe puțin situația.

În acest sens, au lansat proiectul „Decid pentru mine!” prin care isi propun sa crească nivelul de constientizare a drepturilor si posibilitatilor de autoreprezentare si actiune civica a persoanelor cu dizabilitati psihosociale.

Salut inițiativa lor! Voi când spuneți:„Decid pentru mine!”?

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)