23.07.2017

Știați că pe Google Cultural Institute găsiți niște expoziții faine?

Astăzi vă plimb puțin cu Mașina Timpului ca să înțelegi de ce merită să vedeți expozițiile online publicate de Google Cultural Institute.

Călătoria ne plasează în urmă cu 70 de ani, când data de 9 mai 1945 se traducea prin Ziua Victoriei, iar întreaga lume scăpa de cel de-al Doilea Război Mondial (Germania se preda Rusiei).

Și pentru că, așa cum spuneam, au trecut mai bine de 70 de ani de atunci, Google Cultural Institute celebrează acest moment printr-o serie de expoziții online, în colaborare cu 27 de instituții de cultură din întreaga lume. Expozițiile sunt alcătuite din materiale rare, de importanță istorică, așa că merită clar văzute și revăzute.

Ca să nu ziceți că plimbarea cu Mașina Timpului e cu hopuri, o să vă spun, detaliat, ce a publicat România în cadrul expoziției de pe Google Cultural Institute:

Fundatia Academia Civica marcheaza acest moment prin publicarea pe Google Cultural Institute a expozitiei „Memoria ca forma de justitie”: o prezentare a Memorialului Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet, un simbol al rezistentei anti-comuniste si al suferintei post-razboi. Colectia online cuprinde aproape 100 de exponate si fotografii din Memorialul Sighet si spatiile expozitionale ale acestuia.

Alaturi de Romania, istorici din Olanda pana in Filipine readuc in memorie momente care ne arata cum razboiul si-a pus amprenta asupra vietii noastre. „Nationaal Comité 4 en 5 meidin Olanda a selectat si publicat online o expozitie de peste 100 de obiecte din Al Doilea Razboi Mondial. Printre ele, un radio folosit pentru spionaj, camuflat intr-o servieta, pe care membri rezistentei olandeze il foloseau pentru a comunica cu Marea Britanie in timpul razboiului.

Arhivele Nationale din Statele Unite au publicat online expozitia: „World War II Looted Art: Turning History into Justice”, care cuprinde fotografii rare ale din colectia organizatiei „Monuments Men” si capodoperele pe care le-au salvat in timpul razboiului.

Colectiile dedicate celui de-al Doilea Razboi Mondial cuprind numeroase alte imagini si momente unice, inclusiv afise germane de propaganda, fotografii din timpul reconstructiei Manilei de dupa luptele din regiunea Pacificului sau ale revoltei din Varsovia, realizate de cinci foto-jurnalisti pregatiti in secret de Rezistenta Poloneza.

Ce ziceți, dragilor, de isprava celor de la Google Cultural Institute? Că mie tare faină mi se pare! :D

Despre autor: Bianca Ceică

Povestaș cu dor de ducă. Mică maestră de mari isprăvi 2.0 pe biancaceica.ro și pe cristianchinabirta.ro. :)

Fain clipul Alexandrei Ușurelu ”Mai bine în doi”! Filmat în Thailanda :D

#CeVrajiMaiFacBloggerii Corina Ozon o arde cu cartea ”Nopțile amanților”

3 comentarii

 1. luni, 11 mai 2015, 14:12

  […] Ca în fiecare an, data de 9 mai vine cu evenimente numeroase pentru a sărbători faptul că ne numărăm și noi printre cetățenii Europei, dar și că acum 70 (și mai bine) de ani, se sfâșea un război crunt. […]

  Răspunde
 2. luni, 11 mai 2015, 23:27

  Dar despre branza de burduf, ca eu mi-s membru Slow Food!? Asta imi place din Google Cultural Institute, branza de burduf din proiectul Ark of Taste al miscarii Slow Food…https://www.google.com/culturalinstitute/asset-viewer/bucegi-mountains-branza-de-burduf/ggGjMUlM08J0_A?exhibitId=AQVpIIhR&hl=en

  Răspunde
 3. joi, 21 ianuarie 2016, 13:54

  […] Google Cultural Institute, e musai să știți – dacă nu, vedeți că am mai scris pe aici despre – și să vedeți noile colecții românești, lansate pe 21 ianuarie […]

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *