Fiţi informaţi ce medicamente luaţi. Scurt ghid despre cum să cumpărăm medicamente

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.000 de abonați. Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise. Contact: cristi@kooperativa.ro

M-am uitat cu gura căscată la ştirea despre faptul că românii au executat în 2014 550 milioane de căutări pe google pe ce ţine de sănătate. M-a mirat ordinul de mărime, nu faptul în sine că românii sunt interesaţi de sănătate. Mai ales că am trecut în ultima vreme prin nişte clipe care mi-au întărit zicerea din bătrâni că sănătatea este mai bună ca toate.

Interesant, conform studiului amintit mai sus, că 12% din căutări au fost pe servici farmaceutice. Ceea ce ne aduce la subiectul pe care vreau să îl abordăm, adică medicamentele generice. Am mai povestit un pic pe tema asta cu ceva vreme în urmă, dar, pentru că am văzut multe ezitări şi multe întrebări venite din partea voastră, am zis că ar trebui să abordez chestiunea mai închegat, ca să zic aşa. Adică sub forma unui mic ghid în ceea ce priveşte cumpăratul medicamentelor. Aşa cum îl văd eu, desigur, ca un om care apelează, din când în când, la medicamentaţie.

Altfel spus, o să vă spun traseul pe care eu, după ce m-am documentat şi după ce m-am interesat serios despre medicamentele generice, îl fac de fiecare dată când sunt pus în situaţia de a primi o reţetă de la doctor, ca să zic aşa. Şi împart acest traseu în două “distanţe”: etapa doctor şi etapa farmacist.

Etapa doctor

1. Întreabă dacă ce îţi prescrie doctorul sunt medicamente generice sau nu. Aşa îi arăţi că eşti în temă şi că nu prea eşti dispus să accepţi un medicament mai scump, dacă cel generic are acelaşi efect şi este şi mai ieftin. Veți vedea că cei mai mulți medici nu au nici o problemă să vă explice ce și cum. Doctorița mea de familie, spre exemplu, s-a bucurat că am întrebat-o pentru că (asta este o teorie mai veche de-a ei) ”bine ar fi să avem cât mai mulți pacienți informați sau care să vrea să se informeze”. Vă recomand să faceți asta pentru că, în esență, între voi și medic relația trebuie să funcționeze ca un parteneriat, așa că dialogul informat ajută.

2. Intră pe CaNaMed (Catalogul National al Preturilor), unde poți căuta medicamentele disponibile în România pe baza Denumirii Generice (substanța activă), Denumirii Comeriale (numele din farmacie al medicamentului) și Producatorului. Vă recomand să faceți acest pas pentru că vorbim despre o platformă care este foarte utilă ca să înțelegeți mai bine ce medicamente luați. Spere exemplu, dacă dati căutare în Denumire Generică pe substanța ”IBUPROFENUM”, o să vedeți foarte multe rezultate cu ce medicamente există în Romania cu această substanță activă, ce tip de medicamente sunt (ex: generice, inovative), sau prețurile lor, ceea ce o să vă ajute în decizia de cumpărare.

Etapa farmacie

1. Întreabă dacă există un medicament generic cu aceeaşi substanţă activă ca cel de pe reţetă. Cere-i farmacistei să îţi spună care este diferenţa între ele, inclusiv cea de preţ. O să vezi că (am testat asta personal) cele mai multe farmaciste se bucură că sunt întrebate şi că pot să îşi arate competenţa în domeniu :) Aşa înţelegi mai multe despre ce urmează să iei şi, bref, eşti informat.

2. Fiţi siguri că înţelegeţi care este faza cu substanţa activă dintr-un medicament. Pentru că, în esenţă, substanţa activă este ceea ce vă ajută când luaţi un medicament, nu culoarea, forma, cutie colorată şi bine marketată în care se află medicamentul. Ca să înţelegeţi mai bine, citez din materialul foarte bun semnat Marius Matache:

Între momentul inițial – o substanță activă X este sintetizată în laborator (de un chimist, evident!) – și momentul final – un medicament conținând substanța activă X este comercializat – pot trece și 10 ani. În acest timp se fac o listă întreagă de cercetări, printre care o multitudine de teste, începând de la culturi de microorganisme până la oameni. Costurile implementării unei substanțe active sunt uriașe, tocmai de aceea producătorii le protejează prin patente și brevete. Oricine dorește să fabrice medicamente conținând respectiva substanță activă, trebuie să plătească (și nu puțin) deținătorului patentului. Când aceste patente expiră (în medie dupa 10-15 ani), orice companie farmaceutică poate folosi substanța activă, iar medicamentele obținute se numesc medicamente generice. În 10 ani, producătorii pot îmbunătăți excipienții (de ex. noii excipienți pot determina organismul să absoarbă substanța activă mai eficient), dar substanța activă rămâne aceeași.

V-am spus toate cele de mai sus pentru că îmi doresc foarte mult să luaţi o decizie informată. Adică să pricepeţi ce medicamente băgaţi în voi (scuzaţi-mi zicerea directă, dar vreau să mă fac mai bine înţeles). Asta nu înseamnă că ar trebuie să ajungeţi la nivelul să credeţi că ştiţi mai bine decât doctorii sau decât farmaciştii, ar fi groaznic să ajungeţi în postura asta să vă apucaţi de auto-medicamentaţie sau ceva! Doar că, vedeţi voi, din pricini pe care nu le discutăm acum, există pe piaţă o tendinţă de a “fenta” medicamentele generice şi de a prescrie (doctorii) şi vinde (farmaciile) medicamentele mai scumpe. Din raţiuni lesne de înţeles, desigur. Dar care ne afectează tot pe noi, clienţii, la buzunar.

Aşa că fiţi informaţi ce medicamente luaţi!

cos-pastile

Sursa foto

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

17 thoughts on “Fiţi informaţi ce medicamente luaţi. Scurt ghid despre cum să cumpărăm medicamente”

   1. Atunci iti doresc mult succes in blogging, bafta cu pianu’ pe scari si nu uita: pentru sfaturi medicale adresati-va profesionistilor in domeniu (medic / farmacist).

 1. Utile informatiile, nu ma gandisem sa intreb de medicamente generice pana acum, desi am incercat sa evit medicamentele “straineze” mai scumpe si cu acelasi efect, ma refer la cele care se pot lua fara reteta. La medic nu am am fost de ani de zile pentru o consultatie, dar urmeaza sa ma duc, asa ca multumesc de sfat.

  1. Exact asta a fost ideea acestui text. Nu să mă arăt eu deștept, căci nu e domeniul meu de expertiză. Dar să știe lumea că medicamentele generice există. Ca să fie oamenii informați. De aici încolo decizia este a lor, firește.

 2. 1. Majoritatea romanilor, in special cei batrani se automedicamenteaza dupa ureche si dupa ce vad la televizor.
  2. In anumite cazuri, medicii prescriu un anumit produs la care are anumite beneficii din partea repezentantului medical.

  1. 1. Da, știu că se întâmplă asta și nu e bine, nu e bine deloc. Mersul la doctor este sfânt.

   2. Asta este o chestiune delicată. De multe ori e ca aia cu polițistul bulgar, care te oprește să îi dai 10 euro: toată lumea știe că el există, dar nimeni nu l-a văzut cu ochii săi.

 3. Pingback: Medicamentele generice - ce trebuie să știți despre ele - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5000 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)