27.04.2017

Nu faci bani din blog, ci din businessul pe care îl construieşti în jurul blogului

Am deja vreo 7 ani de când m-am aventurat în această prea-minunată ispravă numită blog. Şi am vreo 5 ani de când am tot făcut lucruri antreprenoriale, care m-au condus, la sfârşitul anului trecut, la Kooperativa 2.0. Spun astea nu ca să mă laud (deşi aş avea multe motive, parol), ci ca să înţelegeţi că ştiu masiv cu ce se mănâncă faza cu făcutul banilor din blog.

Încep prin a vă spune abrupt acest adevăr de netăgăduit:

Acestea fiind spuse, daţi-mi voie să vă fac un fel de Decalog 2.0, ca să înţelegeţi mai bine ce vreau să spun.

1. Blogul este doar un tool pe care îl foloseşti ca să obţii beneficii. Unul minunat, desigur, dar un tool. Dacă nu construieşti în jurul acestui tool un business, îl ai degeaba. Dacă vorbim, precizez cu tărie, de făcutul de bani din blog. Căci dacă rămânem la stadiul „blogul-poezie” este altceva, ăla merge şi aşa. Dar dacă vrei să obţii beneficii (inclusiv bani, fireşte), atunci fără mindsetul de business (vezi punctul 1o)  nu o să faci mare brânză 2.0.

2. Un business înseamnă – mega-sintetizat, căci nu avem vreme să intrăm acum în detalii – că trebuie să investeşti ceva ca să scoţi mai mult. Nu există altă cale. Blogul nu este şi nu poate fi niciodată un loz în plic. Adică te-ai căutat prin toate buzunarele de vreo 3 lei, ai cumpărat, ai răzuit şi ai câştigat o vilă în Poplaca. Nu se întâmplă niciodată aşa. Indiferent ce aţi auzit de la tot felul de guru internautici, care vă vând ştiinţa lor aburitoare pe 5 euro cotorul de ebook.

anunt tinuta manastire3. Pentru ca blogul tău să funcţioneze ca un business, trebuie să investeşti. Investiţia presupune, în mare, trei lucruri: bani, timp, răbdare. Bani în domeniu, găzduire, tooluri diverse, cărţi, cursuri, participări la conferinţe etc. Timp în a învăţa permanent despre ce înseamnă un blog şi despre ce înseamnă lumea 2.0, aflată într-o dinamică uluitoare, timp pentru a scrie pe blog, timp pentru a citi alte bloguri, timp pentru a gestiona comunitatea care se strânge, încet-încet în jurul blogului etc. Răbdare în a înţelege că succesul nu vine peste noapte şi că un business adevărat (aşa cum, am stabilit deja, îţi vezi tu blogul) are nevoie de o perioadă lungă să se aşeze cum trebuie pe ciclul de producţie, cum ar veni.

4. Pentru ca blogul tău să funcţioneze ca un business, ai nevoie de un business plan. Nu unul de ăla de 123353 de pagini, din care nici tu să nu înţelegi nimic. Poate fi pe o jumătate de A4 (aşa cum mi l-am făcut eu, în urmă cu aproape 7 ani). Pentru că îl faci pentru tine, doar pentru tine, aşa că trebuie să îl simţi 1000%. Fără acest business plan, habar nu ai ce vrei să faci cu blogul, unde vrei să ajungi, la ce să te raportezi după o vreme.

5. Pentru ca blogul tău să funcţioneze ca un business, ai nevoie de o strategie de dezvoltare. Care să te ajute să pui în aplicare business planul de la punctul 4. Din nou, nu ceva DEX, ci ceva care să te ajute şi de care să te ţii cu dinţii. Chiar dacă, aşa cum se întâmplă foarte des, o să aduci corecţii permanente atât business planului, cât şi strategiei. Dar ai ce să corectezi, dacă înţelegi ce vreau să zic.

6. Pentru ca blogul tău să funcţioneze ca business, trebuie să înţelegi foarte bine cât te costă pe tine să ai acest blog. Pentru că, în funcţie de costuri, îţi stabileşti şi preţurile, ca să vorbesc generic. Eu recomand să îţi faci o analiză pe termen mai lung din care să înţelegi câte ore de muncă pe zi presupune blogul (inclusiv partea de sharing în social media şi de research şi de învăţare permanentă a lumii 2.0). Aşa vei înţelege că, dacă ai văzut că pe tine blogul te costă 150 E pe lună (să zicem), nu ai cum să vinzi ce faci sub banii ăştia. Adică poţi, cum dracu să nu poţi, doar că ieşi pe minus. Deci, care business, mă rog?

ghiveci inger7. Pentru ca blogul tău să funcţioneze ca business trebuie să înţelegi că acea 100 de E negociată cu clientul nu înseamnă 100 E pentru buzunarul tău. Pentru că există impozite, există taxe, alea, alea. Aşa că, indiferent că lucrezi pe persoană fizică, PFA sau firmă, informează-te despre ce înseamnă aspectul contabil, dacă vrei, al acestui business. Ca să nu îţi dea masiv cu virgulă.

8. Pentru ca blogul tău să funcţioneze ca business, trebuie să înţelegi că blogul este produs şi că el trebuie vândut ca un produs. Chiar dacă este un produs cu un anumit specific, tot produs este. Iar un produs care nu este scos pe piaţă şi vândut ca atare se cheamă că este orice altceva decât produs care să îţi aducă nişte beneficii.

9. Pentru ca blogul tău să funcţioneze ca un business, trebuie să te ocupi de hârţogărie. Sau să plăteşti pe cineva să facă asta. Nu există business în afara sistemul financiar. Iar sistemul financiar presupune multă hârţogărie. Chiar dacă, mai nou, are o formă virtuală. Mă rog, ţepe şi negreli gen „lasă dreacu factură, hai la negru„, pe care eu nu le recomand de nici o culoare, chiar dacă, fireşte, sunt extrem de atractive. Doar că, vedeţi voi, vorbim despre mărunţiş, dar despre un mărunţiş care te „costă” mult mai mult, căci te scoate din atât de necearul mindset de business, căci acesta este cel care te ajută pe termen lung.

10. Pentru ca blogul tău să funcţioneze ca un business, ai nevoie de mindset de business. Am lăsat partea cu mindsetul chiar la final, pentru că tot ce am spus mai sus nu funcţionează corespunzăor dacă nu ai accest mindset de business. Aş putea scrie o carte pe tema asta (dacă aş vrea să o scriu, desigur), dar în acest context vă dau doar un exemplu despre ce înseamnă să nu ai mindset de business şi să pierzi pe termen mediu şi lung din cauza aceasta. Să zicem că ai bătut palma cu un client ca joi la ora 14.00 să apară un adevertorial pe blog. Dacă nu ai mindsetul de business despre care povestim acilea, atunci nu vei vedea nici o problema în a publica advertorialul vineri la 11.00, nu joi la 14.00, aşa cum era stabilit. Pare ceva minor, nu-i aşa? Dar este, să ştiţi, ceea ce face de imens de multe ori diferenţa între a reuşi cu adevărat ca blogger şi a o da intempestiv de gardul 2.0.

Este greu să faci bani din businessul numit blog? Cam da. Dar, pe de altă parte, ştiţi vorba ai cu „dacă ar fi uşor ar face-o oricine şi toată lumea„, da?

Spor la lucruri, să fiţi iubiţi!

mai poftiti

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Cam aşa arată blogul unui contabil

No comment: deareuropewearesorry.eu

41 comentarii

 1. marți, 27 mai 2014, 10:01

  din ce in ce mai multi oameni incep sa isi dea seama de asta. imi place ca le spui clar si raspicat, ca nu lasi loc de interpretari si ca darami acea falsa idee ca sunt unii care castiga o caruta de bani din blogging usor. vorba ta (sau a cui e), daca era usor facea toata lumea. totul se face pas cu pas si cu multa munca si rabdare.

  Răspunde
  • marți, 27 mai 2014, 10:03

   Să ştii că aş putea şi eu să scriu pe sistemul „incongruenţa introspectiv cromatică şi peremptoriu caducă”, dar cui ar folosi? :)) Vorbitul direct şi spusul răspicat sunt cele mai bune modalităţi de comunicare. Asta m-a învăţat pe mine viaţa :)

   Răspunde
 2. marți, 27 mai 2014, 10:34

  Cu siguranta sunt multi cei care cred ca munca pe Internet este cea mai usoara, la fel cum multi sunt cei care cred ca poti face bani pe Internet, peste noapte, fara munca.

  Probabil asta explica muntii de bloguri si site-uri lăsate de izbeliște sau fara continut de calitate, iar de aici mai departe, uimirea doritorului de publicitate atunci cand ii ceri mai mult de un piscot si 50lei pt un advertorial.

  Răspunde
  • marți, 27 mai 2014, 10:46

   Dap, sunt mulţi cei care încep voios blogul şi îl termină în tristeţe. Uneori definitivă. Dar tocmai pentru că nu î gândesc din punct de vedere business. Există, din fericire, şi cei care încep voios, care apoi se întristează, dar după care se pun pe treabă.

   Cât despre doritorul de pubblicitate, să ştii că numai de naivitate şi de necunoaşterea lumii 2.0 nu îl bănuiesc. El, doritorul, merge pe încercate. Iar dacă cineva acceptă ce propune el.. :)

   Răspunde
   • marți, 27 mai 2014, 10:52

    Asa este, insa despre doritorul de publicitate nu pot spune ca merge doar pe incercatelea ci si din auzite. Intrucat multimea trista si doritoare de bani din blog, mai ales pe subdomenii gen wordpress, lasa oricat la pret doar-doar sa scoata ceva. Mai ales ca ei nu au investitii.

    Prin urmare cred ca un blog il faci pt ca iti place Internetul, iti plac chestiile despre care ai atatea de spus si apoi tintesti si partea pecuniara.

    Răspunde
    • marți, 27 mai 2014, 11:03

     Apropo de ultimele tale cuvinte, cum ar veni :)) Mă pregătesc să scriu o postare tot gen Deccalog despre beneficiile din blogging. Un fel de piramidă maslowineană, dacă vrei. Va fi, desigur, o altă postare de referinţă :D

     Răspunde
 3. marți, 27 mai 2014, 10:38

  Eu vad ceva mai altfel lucrurile. Iti dau dreptate din prisma de business clasic dar ca business atipic, business de blogger gen tipul de la 3 sau fata de la scara B, succesul imbraca mai multe forme. Uneori, n-ai nevoie decat de o implicare intr-un proiect pentru a deveni un fel de vedeta. De acolo inainte ba esti uitat ba descopera lumea la tine si alte chestii atractive pe care le furnizezi constant.

  Ma indoiesc ca business-ul blogging-ului imbraca doar o forma sau doar o forma-pilon.

  Răspunde
  • marți, 27 mai 2014, 11:05

   Tu vorbeşti despre ceva gen hit and run. Adică faci o dată ceva, maximum de două ori şi gata. Eu vorbesc despre o activitate pe termen lung, pe care te bazezi să îţi aducă beneficii constant.

   Sigur că nu există doar un mod de a face business din blog. Dar există categoric un set de reguli fără de care nu se poate. Dacă vrei să faci treabă serioasă, desigur.

   Răspunde
 4. marți, 27 mai 2014, 11:33

  Imi poți oferi, te rog, un exemplu de strategie și un plan de bussines ?

  Răspunde
  • marți, 27 mai 2014, 11:35

   Exemplu concret nu cred că o să îţi dea nimeni ever :)) Căci ar însemna să dea mult prea mult din casă, iar asta ţine, de multe ori, de secretul de business.

   Dar nu zici tu rău… Cred că ar fi util să fac eu câte o schemă sumară pentru amândouă, cum să arate, cam ce să conţină. Hai că mă gândesc. Şi după aia văd şi când am timp să o fac :))

   Răspunde
   • marți, 27 mai 2014, 11:54

    La aceasta ma refeream si eu.. Nu cer cheia catre succes ci doar o schita. :D

    Răspunde
 5. marți, 27 mai 2014, 13:33

  Foarte util articolul tau Cinezule. Mai ales pentru bloggeri incepatori si idealisti. Cam ajunsesem si eu singura la aceste concluzii insa o doza de adevar „verde in fata” mi-a prins bine ca sa ma dau jos de pe norisorul roz, sa accept unele lucruri (la care inca stramb din nas) si sa nu mai fac unele greseli. Multumesc :)

  Răspunde
  • marți, 27 mai 2014, 14:42

   Colega, norişorul ăla roz are şi el rolul lui în viaţă. Dar doar din când în când :)

   Răspunde
 6. marți, 27 mai 2014, 15:35

  Hai, mai, Chinezule, ce faci aici? Pai tu te-apuci sa risipesti sperantele de inavutire lesnicioasa ale tuturor romanilor care s-au gandit ca daca iti faci blog devii miliardar? :)) Sau tu nu ai aflat ce vor ai nostri? http://alinbarna.wordpress.com/2014/05/27/cum-sa-castigi-bani-fara-munca-studiu-de-caz/ :))))

  Răspunde
  • marți, 27 mai 2014, 16:01

   Dacă am făcut ce zici tu, să îmi fie ruşine! Şi o să mă duc să îmi splă ruşinea cu o bere, să îmi fie învăţătură de mine :D

   Bună paralela de pe blogul tău, bună rău :))

   Răspunde
 7. marți, 27 mai 2014, 17:02

  Eu am inteles asta de la inceput, insa nu stiu de ce unii inca viseaza cai albastri pe biciclete portocalii. Da’ tre sa recunosti ca blogul e cea mai adevarata forma de promovare, comunicare si tot ce vrei tu. Super articol, ca de obicei….

  Răspunde
 8. marți, 27 mai 2014, 17:29

  Hmmm… interesant si foarte bine structurat articol. Imi place ce ai scris despre hartii si taxe! :)

  Răspunde
  • marți, 27 mai 2014, 17:42

   Ştiam că o să îţi placă :)) Apropo, ai văzut că te-am dat ca exemplu la studenţi şi pe blog, da? :D

   Răspunde
 9. marți, 27 mai 2014, 18:02

  La discutiile despre bani din blog participa bloggerul si cel care ofera banii (sau alte foloase materiale ce pot fi convertite in bani). Aceste discutii sunt constructive doar cand si cel care da banii stie cu ce se mananca bloggingul si ii respecta pe cei care „au investit” in propriile bloguri.

  Răspunde
  • marți, 27 mai 2014, 18:45

   Ehe, asta este o discuţie luuuuungă… Dar, ca să o scurtez, zic doar atât: ferice de bloggerii care lucrează cu clienţi care le înţeleg şi le apreciază munca :D

   Răspunde
 10. Ioana
  marți, 27 mai 2014, 18:42

  Intreb si eu, ca boul… Businessul construit in jurul blogului inseamna de fapt reclamele care apar langa articolele publicate ? din acestea se castiga banii ?
  Eu urmaresc cateva bloguri de beauty si nu imi dau seama de unde ar putea sa castige fetele alea bani in afara de publicitatea pe care o fac firmelor de cosmetice.

  Răspunde
  • marți, 27 mai 2014, 18:48

   Ehe, dacă orice bou ar putea pune întrebări de astea… :)) Răspunsul este: şi din reclamele alea, cum le zici tu. Dar mai sunt şi alte modalităţi, proiecte speciale, endorsement, advertoriale, mai multe. Asta ar fi material de o postare separată, bag seama… :D

   Răspunde
 11. marți, 27 mai 2014, 19:03

  Ioana, si ce spui tu daca unele din fetele alea ajung sa-si deschida un atelier de confectionat accesorii? Accesorii pe care le vor vinde celor pe care i-a promovat de-a lungul timpului si impreuna cu care a mai baut cate o cafeluta.

  Răspunde
  • Ioana
   marți, 27 mai 2014, 20:07

   Eu zic ca ar fi minunat… dar asta nu se mai pune la ”castigat bani din blogging” , parerea mea. As spune ca asta a fost rampa de lansare spre un alt business.

   Răspunde
 12. miercuri, 28 mai 2014, 06:43

  Când am vorbit exact pe tema asta, răspunsul tau a fost schita articolului de față. Mie mi-a plăcut apoi cel mai mult interviul tău cu Mândruță de pe Gândul și dacă oamenii ce bat pe taste vor sa guste limbaj pe șleau și nu prea dus la biserică, ar trebui să se uite și ei la acest interviu.
  Ideea de bază ar trebui pentru fiecare dintre noi să se construiască de la principiul că fiecare vrea să facă un ban, eu m-am săturat de Mulțam!, mi-e plin podu’. Apoi te gândești la ce ești bun și îți faci un business din asta, apoi dacă mai ai norocul să fi dormit cu ceva carte sub pernă și-ți dă inima ghes la scris, faci și asta, pe online. Datul cu părerea în scris, fără motiv, despre orice-uri, de dragul senzației că te aude lumea emițând păreri, n-ar trebui să fie pentru nimeni imbold să devină blogger.
  La mai mare Cristi, zi-le tot așa !

  Răspunde
 13. miercuri, 28 mai 2014, 08:26

  […] investiție precisă, iar investiția asta implică timp, muncă și bani! Mai multe a scris Cristi aici (ca un ajutor venit la […]

  Răspunde
 14. miercuri, 28 mai 2014, 08:48

  […] Cristian China Birta: Nu faci bani din blog, ci din businessul pe care îl construieşti în jurul blogului. […]

  Răspunde
 15. miercuri, 28 mai 2014, 12:06

  […] Ne promit că o să ne spună cum fac bani din blog. Ia să văd dacă ştiu mai multe decât mine, dacă înţelegeţi ce vreau să zic […]

  Răspunde
 16. miercuri, 28 mai 2014, 23:56

  Foarte tare imaginea de la finalul articolului. :-)

  Răspunde
 17. joi, 29 mai 2014, 00:02

  Foarte bun articolul tau Chinezule . Am sa-l dau si eu mai departe persoanelor care imi spun ca se apuca de blogging pentru ca toti facem o gramada de bani , poate macar asa se trezesc la realitate , ca , eu daca le-am explicat ca nu faci bani peste noapte din nimic nu o crezut.

  Răspunde
 18. joi, 29 mai 2014, 00:03

  A , apropo , o imagine gen cea de la sfarsitul articolului am vazut si la mine prin Mures , la un magazin deasta de copiat chei! Foarte amuzanta :)

  Răspunde
 19. vineri, 30 mai 2014, 11:02

  […] Nu faci bani din blog, ci din businessul pe care îl construieşti în jurul blogului […]

  Răspunde
 20. sâmbătă, 31 mai 2014, 11:56

  La randul meu, am vorbit despre acest subiect. VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=zQtu37J34HU

  Răspunde
 21. duminică, 1 iunie 2014, 05:41

  […] Cristian China-Birta ne sfătuieşte cum să facem bani cu blogul nostru: „Nu faci bani din blog, ci din businessul pe care îl construieşti în jurul blogului. Acestea fiind spuse, daţi-mi voie să vă fac un fel de Decalog 2.0, ca să înţelegeţi mai bine ce vreau să spun. 1. Blogul este doar un tool pe care îl foloseşti ca să obţii beneficii. 2. Un business înseamnă… că trebuie să investeşti ceva ca să scoţi mai mult… 4. …Ai nevoie de un business plan… Poate fi pe o jumătate de A4… […]

  Răspunde
 22. sâmbătă, 7 iunie 2014, 16:31

  […] Depinde de ce înţelege fiecare prin suficienţi. Bani se fac şi din blogging, dar în special “din businessul pe care îl construieşti în jurul blogului”. […]

  Răspunde
 23. joi, 14 august 2014, 14:41

  […] blogging se pot face bani însă ai nevoie de timp și de o strategie. Trebuie să fiu sincer și să recunosc faptul că și blogul mi-a adus aproximativ 100 de lei […]

  Răspunde
 24. marți, 28 octombrie 2014, 05:42

  […] cum să uit eu ce vorbele lui Chinezu? Care mi-au dat rău de tot de gândit în perioada în care a scris articolul, cum? Cum să nu […]

  Răspunde
 25. miercuri, 18 martie 2015, 16:10

  Iar daca business-ul se impleteste cu pasiunea pentru acel domeniu (ceea nu e neaparat necesar sau obligatoriu), cred eu, totul devine un pic mai usor!

  Răspunde
 26. miercuri, 25 martie 2015, 16:09

  […] dacă vrei să faci cu adevărat bani cu blogul. Mă rog, nu faci cu blogul, desigur, ci cu businessul pe care îl construiești în jurul bogului. Ți-o spun eu, cel care sunt de doi ani posesorul coroniței în Topul bloggerilor cu care au […]

  Răspunde
 27. miercuri, 3 iunie 2015, 00:14

  […] – Nu faci bani din blog, ci din businessul pe care îl construieşti în jurul blogului […]

  Răspunde
 28. marți, 6 octombrie 2015, 02:05

  […] că bloggerii de succes nu fac bani din bloguri, ci din businessul pe care îl construieşti în jurul blogului […]

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *