Am ieşit în stradă pentru dreptul lor de a nu muri

Ne naştem, trăim, murim. Un ciclu de o simplitate teribilă. Dar de o complexitate înspăimântătoare. Ce facem noi, ca oameni, în acel intermezzo între naştere şi moarte determină într-o măsură covârşitoare cine suntem cu adevărat.

Toţi avem visuri, aspiraţii, speranţe. Unele se împlinesc, altele nu. Aşa e în viaţă, uneori câştigi, alteori pierzi. Există, însă, pentru unii acel moment covârşitor pentru care nici un vis nu mai contează, pentru care nici o aspiraţie nu mai înseamnă nimic, pentru care singura speranţă este să mai apuce să aibă speranţe. Acel moment covârşitor când îţi dai seama că tot ce îţi mai rămâne de făcut ţie, ca om, este să reuşeşti să nu mori. Să apuci să mai trăieşti un pic.

Ca om, această povară este a ta să o duci. Şi a celor apropiaţi ţie. Nimeni nu poate să o ducă în locul tău. Pentru că singuri ne naştem, singuri trăim şi singuri plecăm dincolo. Cei din jurul tău îţi pot face această singurătate mai frumoasă, atâta tot. „Atâta tot”, zic, dar ce imens lucru…

Ca cetăţean devenit pacient, însă, ai nişte drepturi. Iar statul are nişte obligaţii faţă de tine. Pe care ar trebui, într-o lume ideală, să şi le respecte. Doar că nu o face. Şi invocă motive hai să le spunem bizare atunci când catadicseşte să răspundă la întrebarea „de ce mă lăsaţi să mor?”. Când ceea ce ar trebui să facă statul român ar fi să poată să spună „prezent” la „vreau să îmi exercit dreptul de a trăi”.

Zilele trecute am participat la un marş al tăcerii, alături de câţiva (nu am fost mulţi, hotarul dintre viaţă şi moarte nu e trendy) oameni cu suflet mare, care am răspun la apelul Alianţei Pacienţilor Cronici din România. Am mărşăluit din Piaţa Universităţii până în Piaţa Romană, via Ministerul Sănătăţii, purtând fotografii cu câţiva dintre bolnavii cărora statul român le refuză dreptul de a nu muri. Am mărşăluit cu acel nod în gât şi cu acea strângere de stomac pricinuită de sentimentul mizerabil de „nu e ok ce se întâmplă, nu e omeneşte aşa ceva”. Sentiment împotriva căruia o să încercăm, atâţia câţi suntem, să luptăm şi de acum înainte. Atâta cât putem.

Respect, Cristina! Pentru că ştii că a sta de-o parte este echivalent cu a ucide puţin câte puţin speranţa de a a mai avea speranţă!

1482998_678479632184309_1397340751_n

Respect, Cabral! Pentru că ai un suflet mai mare decât ştie multă lume. Respect!

1462848_678186492213623_780963835_n

Respect, cei care aţi participat la marş! Respect!

 

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

5 thoughts on “Am ieşit în stradă pentru dreptul lor de a nu muri”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.