Scurt rezumat al rândurilor de mai jos (ca să fie foarte clar scopul acestei postări :D): Vreau să aflu de la voi dacă ați plătit taxe și impozite cu cardul, dacă da, să îmi povestiți de ce faceți asta, dacă nu, de ce nu? :)
Am oareșce vârstă. Zic asta ca să înțelegeți că atunci când vorbesc despre vremurile dinainte și de după Revoluția din 1989 înseamnă că le-am prins pe amândouă. Cu bunele și relele lor. Mai mult relele înainte de 1989 și mai mult bunele după acest an istoric :)
Cei de un leat cu mine vă aduceți aminte că în primii ani ai deceniului 9 visam să avem tot ce știam că există din povești sau din revistele strecurate printre vigilențele autorităților comuniste dinainte de 90, adică branduri asupra cărora aveam o îndoială că ele există, căci așa ni se spunea, că nu există, erau doar manipulări ale exploatatorilor de capitaliști. Iar mai apoi, când toate brandurile acestea au venit la noi și le-am putut atinge, gusta, purta, testa, am vrut mai mult. Și apoi mai mult. Și apoi mai mult. De fapt, din acest punct de vedere, întreaga noastră istorie postdecembristă a fost un lung șir de ”mai mult”-uri. Iar povestea continuă…
Am ajuns în 2012. Iar distanța parcursă din 1989 este enormă. Pardon, cu voia dumneavoastră, aș scrie ENORMĂ! Doar că noi, într-un mod firesc și de-a dreptul progresist, vedem acest ”ENORM!” doar ca acel ”mai mult” de la care plecăm pentru a vrea ”mai mult” :) Numai că de acum înainte această înșiruire înseamnă altceva decât băutura aia pe care o doream în 90, decât guma aia de mestecat pe care am rupt-o între incisivi când am prins-o, decât blugii ăia prespălați (ehe, mai țineți minte ce semn de distincție erau?) și am ajuns în zona acelor ”mai mult”-uri organice, dacă vreți. Care presupune ieșirea din zona noastră personală și intrarea în zona mai binelui comun.
Unul din aceste domenii în care, din ce în ce mai des, vrem ”mai mult” este să ne simțim ancorați în ceea ce înseamnă lumea modernă de secol XXI, cum ar veni. Vorbesc aici de plățile cu cardul. Și mai specific de plata taxelor și impozitelor cu cardul. A avea posibilitatea de a face acest lucru acum ar trebui să iasă din zona de ”mai mult” și să intre în zona de normalitate. Menționez că am abordat acest subiect la propunerea Visa cu mulțumiri pentru informațiile puse la dispoziție :)
Mai are rost să vă pun în paralel care sunt avantajele plăților cu cardul și care sunt (dez)avantajelor plății clasice la ghișeu? Eu zic că nu. Oricum vă dau mai jos, cu liniuțe, câteva argumente.
Ce vreau să vă întreb este dacă voi ați plătit cu cardul vreodată taxe și impozite? Și daca că, să ne povestiți despre experiența voastră. Pentru că am auzit că în unele părți nu prea merge sau merge cu hâcuri. Și aș vrea să știm unde sunt astfel de probleme ca să le semnalăm mai departe, în ideea că va rezolva ceva. Aveți și o hartă a României unde puteți găsi localitățile unde se poate plăti online. Dacă vedeți că nu corespunde ceva, dați un semn în comentarii și voi trimite celor de la Visa sesizările voastre.
Dacă v-aș spune eu ce frumos și ce bine este să plătești taxe și impozite cu cardul, poate ați zice că ”dă-i pace, normal că zice că e bine, doar scrie pentru o campanie” :D Bine, ok, zic public și oficial: recomand o astfel de modalitate de plată pentru că bate de la distanță varianta clasică. Numai când mă gândesc să mă duc să stau la coadă la ghișeu deja simt că începe să mă strângă stomacul…
Dar aș da cuvântul Oanei, care mi-a spus pe facebook așa: ”Eu am platit la masinutzele instalate in centre comerciale din sectorul 6. Foarte civilizat si rapid, 2 minute plata, pe baza de CI :)”.
Iar Ivo, mai direct, îmi zice că ”ce tine de impozite (la stat) e al naibi de placut cand realizezi ca mai ai 5 minute si ghiseul la primarie/finante se inchide dar poti sa intri online si sa platesti. La coada mai stau la banca, restul tot platesc online.”.
Iar Iuliana mi-a spus: ”La noi în Baia Mare e foarte simplu, intri pe baiamarecity.ro, plata online cu cardul, introduci CNP-ul și plătești. De doi sau trei ani doar așa plătesc. Poți plăti si amenzi contravenționale si amenzi de parcare.”
Și îl mai citez și pe Make, cel care încă nu a făcut plata cu cardul, dar care zice ”pai as vrea, ca ghiseul unde ar trebui sa ma duc nu e chiar in drum, in plus sigur e coada, deci de ce n-as vrea?”.
Bun, acestea fiind zise vă dau lista cu avantajele plății cu cardul. Ah, să nu uit: puteți să vă recuperați banii pe care i-ați plătit cu cardul pentru impozite dacă participați la campania Visa :)
Avantajele plății impozitelor și taxelor cu cardul:
• nu se percepe comision la efectuarea tranzacţiei;
• te scuteste de un drum la bancomat & de eventualul comision de retragere numerar;
• plata taxelor şi impozitelor locale se face rapid, comod şi simplu (online & infochioscuri);
• se poate plăti cu orice card, emis de către orice bancă;
• plata se poate face total sau parţial; În plus, având în vedere ofertele pe care le au băncile pentru anumite carduri, cetăţenii au posibilitatea să facă plata şi să beneficieze de discounturi, dar şi să îţi distribuie plata în rate în funcţie de facilitatile disponibile pe propriul card;
• în cazul aplicaţiei online, contribuabilul are posibilitatea de a-şi achita impozitele şi taxele direct de acasă, 24 de ore din 24, din România sau din străinătate.
11 thoughts on “În ce Românie aș vrea să trăiesc eu. Măcar puțintel…”
Merserie in Teleorman… Nu se poate plati de loc… este singurul judet unde nu poti plati cu cardul.
Plus ca de platesti cu cardul VISA poti primi banii platiti pe impozit inapoi.Asa-i? :D
suma maxima 250 lei
Eu, fara a fi pusa sa fac reclama/campanie pentru Visa sau altcineva, ci doar ca sa fac un pustiu de bine, mi-am propus sa ma duc la coada de la taxe si impozite Sector 6 (la CC Sir) si sa ma ofer sa invat posesorii de card cum pot plati civilizat in fix 3 min impozitul doar cu cardul si buletinul…ca-n reclama „…cu buletinul” :)
Asa este! In Teleorman nu poti palti cu, cardul!
Pingback: Despre Social Media Summit 2012… | Horea Mihai Badau
Eu am cont la BRD. O perioada am avut VISA, acum am Mastercard. Dar pot sa-ti spun ca in cazul meu solutia pentru plata facturilor e si mai facila. Prin BRD Net platesc: telefon, cablu/net, gaz si electricitate. Si toate astea oricand vreau eu, fara sa ies din pijamale. La inceput eram reticenta pentru ca mi se parea periculos serviciul asta. Numai ca mi-am dat seama ca avantajele sunt foarte mari, iar pericolul nu prea exista, din cauza ca mie oricum nu prea are ce mi se fure din cont (ca-i mic rau de tot). Asa ca recomand si eu sistemul.
@Docica, si cati bani dai pe luna pe comisioane?
pentru facturi comisionul e zero…adica mai putin decat un drum dus-intors la o banca/ posta sau oficiul de plata.
Atata vreme cat nu este comision, sunt foarte fericit sa-mi platesc darile la stat cu cardul! indiferent cum o iei daca platesti online scapi de cozile de la ghiseu si de faptul ca depinzi de programul altora, iar daca platesti cu cardul la ghiseu, macar nu mai umbli cu teancul de bani la tine
Am doua apartamente, doua masini si un teren – toate inregistrate in sectorul 6, am platit destul de multi bani impozit, iar cu cardul si buletinul in mall Plaza la infochiosc totul a fost floare la ureche.