Când mi-a spus Adi Hădean că are ceva treabă la Fabrica de brânză de la Țaga, am zis (căci tot eram în Cluj Napoca) neapărat trebe să mă duc și io să văd. Pentru că sunt mare, mare, mare amator de brânzeturi, iar de curios, ce să vă zic, că nu sunt? :)) Atâtea auzisem de peștera unde se face brânza asta specială încât am zis că acolo e de mine. Și așa a fost, pfoai ce bine m-am simțit…
Drumul până la Țaga nu e cel mai plăcut din lume din punct de vedere al suspensiilor mașinii. Dar trece printr-o zonă foarte frumoasă și a fost o încântare pentru ochii noștri de orășeni să vedem superbele dealuri din zonă. Ajunși la fabrică, chiar nu mi s-a părut nimic special, doar o clădire chiar mititică, cu o curte clasică de aia de firmă și cam atât. Nici când echipați ca niște cosmonauți am început vizita prin fabrică nu m-am emoționat prea tare. Chestii de inox, tancuri, țevi, chestii de astea industriale. Dar a început să îmi placă mirosul. Era de brânză, de lactate, de fermentație, dar era ceva ce nu mai întâlnisem.
Ochii și nările mi s-au făcut, însă, mari, când am intrat, direct din incinta fabricii, în peștera unde se maturează brânză. A fost o surpriză pentru că de afară nu se vedea că fabrica este lipită de deal și că se intră de acolo în peșteră. Și ce fain mirosea acolo… Și cum arătau bucățile alea de brânză puse la maturat… Pentru un amator de brânză, cam aia este :))
Nea Vasile, directorul fabricii, care lucrează acolo neîntrerupt de 41 de ani! ne-a povestit tot ce am vrut să știm. Ne-a spus că tot secretul brânzei este mucegaiul care se află pe roca din peșteră și care are un efect chimic unic în România asupra brânzei. Ne-a povestit legenda brânzei de Țaga: cum români suntem, totul a început de la un furtișag :D, adică doi ciobani au dosit niște brânză în peșteră, cu gândul să o ia mai târziu, dar au cam întârziat și când au venit au văzut că brânza este cu totul specială și așa a început totul.
Iar pe final, când ploaia din gurile noastre devenise urgan :)), am și gustat bunătățile. Degeaba vă spun cum a fost. Că dacă nu ați fost cu noi, să mâncați brânzeturile alea excelente chiar în peștera unde se fac, nu aveți cum înțelege, zău :) Plus că Adi Hădean ne-a delectat și cu niște chestii făcute special pentru vizita asta, totul combinat cu niște vinuri excelente oferite de Art Vinium (Ioana, să îți trăiască familia pentru asta :D). Adică a fost o după masă excelentă pentru un brânzar ca mine :D
Mai jos niște fotografii realizate de Adi Hădean. Când e el în poze, apoi alea le-a, făcut eu :))
[nggallery id=1]
4 thoughts on “Dacă vă plac brânzeturile, apoi cam asta este…”
Pingback: Ce face un chinezu când ajunge la Cluuuuuj | Chinezu
Sunt incantata ca ti-au placut vinurile, chiar daca vi ”le-am bagat pe gat”. :)
@ioana micu
ioi, tu sefa, bune o fost…
mai ales ala rosu
si mai ales ala roze
si mai ales ala alb
:))
m-am linistit, inseamna ca nu trebuie sa ma revansez cu o bere pentru ca ai baut vin la Taga :)