Cu Ciprian am schimbat câteva mailuri. Și mi-au atras atenția din discuția cu el două lucruri: 1. că este din Vatra Dornei 2. că are 16 ani. Așa că, profitând de ocazie (căci, mă știți doar cât sunt de profitor :D), l-am invitat să scrie un guest post pe subiectul din titlu. Vă recomand să citiți și la el cât de mult a muncit la acest guest post. Nu de alta, dar mi-era foarte, foarte dor de un astfel de entuziasm, pe care nu l-am mai văzut de ceva vreme… :)
În „meseria” de a fi singurul blogger din oraşul meu există, din păcate, foarte multe dezavantaje, dar şi câteva avantaje care mă pot ajuta foarte mult pe plan online; despre asta vom vorbi în acest articol: despre avantajele şi dezavantajele unui blogger.
În ciuda faptului că oraşul Vatra Dornei este un municipiu nu tocmai mare, acesta este foarte vizitat de mulţi turişti din ţară, dar şi din afara graniţelor noastre. Din acest motiv, primăria, împreună cu consiliul local şi cu sprijinul proprietarilor de baruri, cluburi, restaurante şi alte localuri din oraş, organizează diverse evenimente şi spectacole cu unicul scop de a atrage noi turişti în staţiunea montană suceveană. Deasemenea, şi Casa de Cultură organizează aproape săptămânal spectacole, concerte, piese de teatru şi prezentări de modă sezoniere, cu acelaşi scop de a atrage lume nou în staţiune.
Nici pe plan sportiv oraşul nu este mai prejos, acesta având o echipă de fotbal ce joacă în liga a treia, deasemenea şi alte echipe sportive din oraş reuşesc să obţină rezultate bune în competiţiile româneşti, aici putem enumera echipa de handbal, de baschet sau echipele de sporturi pe zăpadă. Iarna, pe principala pârtie de sky din oraş se organizează în fiecare an, în luna decembrie, mult mediatizatul spectacol muzical şi artistic numit „Serbările Zăpezii”. Acest eveniment deosebit reuşeşte să atragă pe parcursul a doar trei zile aproximativ 5-6.000 de turişti care umplu în proporţie de 90%, în fiecare an, hotelurile, motelurile şi cabanele destinate acestora.
La toate aceste evenimente şi spectacole, sunt mai mult dect obligat să particip, să fac fotografii, iar apoi când ajung acasă să deschid computerul şi încep să scriu pe blog cât de repede posibil despre acel eveniment la care tocmai am participat şi bineînţeles să îmi impun părerea vis-a-vis de cele văzute acolo. Nu contează dacă sunt obosit sau nu, cheia succesului este să scrii cât mai repede posibil deoarece turiştii care au participat şi ei la eveniment au tendinţa ca atunci când ajung în camera de hotel să dea un search pe Google pentru a revedea momentele cheie a spectacolului, sau pur şi simplu să citească şi să afle mai multe despre acesta. Contează, de asemenea, să nu mă ascund după deget şi să spun lucrurilor pe nume; de exemplu: dacă am observat că un anumit artist a făcut playback pe scenă, dar eu în articol voi scrie că a cântat superb live, este clar că voi fi considerat un tip neserios de cei ce mă citesc, fiind foarte posibil ca aceştia să nu mai revină pe blog din cauza părerii pe care şi-au făcut-o citind acel articol. Participarea la aceste evenimente constituie unul dintre puţinele avantaje de care mă pot folosi pentru a-mi face mai citite articolele, şi implicit blogul de către blogosfera românească sau simpli utilizatori ai internetului. Un alt avantaj de care mă pot folosi aproape excesiv este următorul: eu, împreună cu blogul meu, pot fi luat drept sursă în anumite articole referitoare la evenimentele din zona mea, din presa online sau scrisă judeţeană, de pe blogurile cunoscute din blogosfera de la noi şi de ce nu, din televiziune. Aceste articole în care sunt luat drept sursă principală pentru anumite informaţii îmi pot aduce vizitatori noi pe blog, care în viitorul apropiat s-ar putea să devină cititori fideli ai blogului meu.
În categoria avantajelor aş mai putea adăuga faptul că fiind blogger, am ocazia de a călători foarte mult în şi în afara oraşului sau chiar şi în afara judeţului şi de a cunoaşte personalităţi şi aşa zise „vedete” ce participă la evenimentele la care sunt şi eu prezent, şi de ce nu, chiar şi alţi bloggeri din oraşele sau judeţele învecinate aflaţi acolo cu acelaşi scop pe care îl am şi eu: de a relata pe blog despre acel eveniment. Cam astea ar fi realele avantaje de care dispun ca fiind singurul blogger din oraşul meu. Acum voi fi nevoit să trec şi în zona neagră şi să enumăr dezavantajele, care, sincer să vă spun, sunt în număr mai mare faţă de numărul avantajelor. În primul şi primul rând un mare dezavantaj este acela că nu am susţinerea altor bloggeri din zona mea pe plan online, de exemplu: nu am alături alţi deţinători de bloguri cu care să demarez proiecte online sau offline care ar putea ajuta într-un fel sau altul municipiul pe ambele plane. Deasemenea, nu pot citi despre evenimentele pe care eventual le-am ratat, pe celelalte bloguri dornene; nu se pot organiza tweet-meet-uri, drink-meet-uri sau tot soiul de întâlniri între bloggeri, practic sunt singur, fără sprijinul nimănui, bineînţeles, atât pe plan online cât şi în offline.
În concluzie, pot spune că pe de-o parte este foarte aiurea să fii singurul blogger dintr-un oraş deoarece nu ai ajutorul nimănui, iar pe de cealaltă parte pot afirma că este bine pentru mine, ca blogger, deoarece pot scrie despre absolut toate evenimentele din zonă, fără să îmi fie teamă că am concurenţă la căutarea acestora pe Google, Yahoo sau alte motoare de căutare; dar pe final pot spune că, mi-aş dori cel puţin alţi doi bloggeri cu care să încep să dezvolt blogosfera dorneană, cu toate că aceasta nu va fi niciodată la fel de numeroasă ca cea din alte municipii din România!
Acum, pe final, prin intermediul acestui articol aş dori să îi mulţumesc domnului Cristian China-Birta aka Chinezu pentru oportunitatea de a scrie şi publica acest articol pe blogul său. Vă salut!
4 thoughts on “Ce înseamnă să fii singurul blogger din oraș?”
sa inteleg ca ti-a placut postul??
ms si pt linkurile din articol.
Ferlicitari. Mighty lonely to be the only one :D
Felicitari pt guest post, cine stie, poate vad si altii din orasul tau si se apuca de blogging cu ajutorul acestui articol :) Dar atunci….sa te feresti ca o sa ai concurenta :))
@Kriogen, sincer as avea nevoie de vreo 2 bloggeri prin orasul meu! Nu mai pot de concurenta! :)