Ideea postului a plecat de la discutia de ieri cu Adrian. Care se afla intr-o cautare acerba (dar, sincer, mai mult un fel de donquijotism personal) de valori in blogosfera romaneasca. Evident ca un asemenea subiect este de o vastitate de-a dreptul inspaimantatoare. Poate de ce aceea nu se prea abordeaza la modul serios, argumentat si polemic in sensul sanatos.
Dupa cum vad eu lucrurile, exista doua mari scoli de gandire, ca sa le zicem asa aici. Si care se impart foarte simplu in cei care vad jumatatea plina a blogosferei si cei care vad jumatatea goala.
In prima categorie suntem toti cei care avem bloguri de ceva vreme, am gasit in nebunia frumoasa numita blogosfera o zona de confort social si care chiar credem ca, mai mult sau mai putin, conteaza ce facem. Noi astia din aceasta categorie pornim de la premisa ca ne scaldam in oaresce valori blogosferice.
Jumatatea goala a paharului o vad cei care, daca imi permiteti, sunt cei care cauta valori in blogosfera, dar imi pare ca nu vor sa le gaseasca nicioadata. Pentru ca unii dintre ei mimeaza doar cautarea unor bloguri valoroase, pentru ca doar asa, prin cautare, isi pot legitima si trambita esecul (de altfel preconizat, asteptat, dorit).
E drept ca insasi sintagma valori blogosferice suna nu stiu cum. Sigur ca e un domeniu nou. Dar depinde si de punctul de referinta, de context. Teoretic un tablou de Vermeer este o valoare. Dar pentru cei care habar nu au de Vermeer si nu au vazut vreo creatie de a lui, evident ca aceasta valoare nu exista. Pentru ca, si in acest caz ca si in cazul blogosferei, trebuie sa vrei sa gasesti valoarea, nu numai sa o cauti, trebuie sa traiesti in contextul respectiv ca sa pui atat cautarea, cat si valorile ce se presupune ca exista intr-o perspectiva. Valorile nu se gasesc stand pe gardul blogosferei si uitandu-te la viermuiala de bloguri, posturi, track backuri si commenturi.
Eu personal gasesc valori in blogosfera. Pentru ca VREAU sa le gasesc. Si pentru ca simt ca exista un potential enorm de a crea valoare in aceasta zona. E drept ca e destul de greu pentru cei din exterior sa inteleaga blogosfera, sa o ordoneze cat de cat intr-un efort de a o intelege. Blogosfera e o nuca foarte tare si foarte inegala. Pentru ca, de multe ori, gasesti bijuterii de scriitura aruncate printre alte 1467 de posturi. Pentru ca sunt bloguri si blogurile astea inseamna: o frumoasa nebunie, haotica si imprevizibila. Este, daca vreti, una din valorile sale…
Traficul este o valoare in blogosfera? Personal nu cred. E doar o modalitate de a ordona universul asta si de a te ajuta sa ai un punct de pornire in cautarea valorilor. Pozitia in tot feluri de topuri de influenta si de alea alea? Cam la fel ca si cu traficul, tot un instrument de search.
Pana la urma sistemul tau personal de valori isi spune cuvantul. Daca ai unul, fireste. Problema la multi din cei care nu vad valori in blogosfera tocmai asta este. Nu au un sistem personal de valori, sanatos, facut in timp, pe care sa il foloseasca si in evaluarea blogosferei. Sunt cei care, cred eu, functioneaza pe principiul asumarii unor validari facute de altii sau de sistemul in sine, adica, altfel spus, nu considera ca ceva e valoare pana altcineva, un nume in care ei au incredere, spune ca e valoare sau daca sistemul pe care il observa si-a creat in timp mecanismele proprii de validare a valorilor. Ceea ce e trist, oarecum… Si cum in blogosfera romaneasca nimeni nu are inca autoritatea necesara sa confere valoare si sa certifice valoare iar sistemul blogosferic mai are mult pana la autoreglare, acesti oameni mai au de asteptat pana sa vada valorile care stau sub nasul lor…
In fine. Hai ca m-am lungit exasperant. Astept si parerile voastre in chestiune. Ca e de discutat mult aici. Bref, intrebarea este cea din titlu: Avem valori in blogosfera? Sau prestam degeaba?
67 thoughts on “Avem valori in blogosfera romaneasca? Sau prestam degeaba?”
Ca discutie la bere e ok . Ca discutie despre online a se retine principiul validat demult „No one cares about your blog” (valabil la scara planetara) Restul e o chestiune de ego : valorile noastre sunt mai inteligente decat valorile lor. A zis demult un tip Will ( blogger britanic stravechi ) „Much ado about nothing”
O valoarea in blogosfera desi nu e foarte cunoscut printre blogosfera de masa este http://www.dinumititeanu.blogopedia.biz/ …este un pic cam foarte targhetata dar se apropie foarte mult de ideea de jurnal online si se departeaza foarte tare de ideea de blog bun la toate pentru toti si pentru toate, cu scopul de a castiga ceva din adsense sau reclama.
De fiecare data cand discut cu un novice in blogosfera, il sfatuiesc sa isi raspunda sincer la urmatoarea intrebare:”Pentru ce imi fac blog?”. Daca dupa o anumita perioada, simte ca scopul ales incepe sa se concretizeze inseamna ca e pe drumul cel bun. Daca se mai si concretizeaza, a devenit deja o valoare.
Nu exista o unitate de masura a valorii unui blog, pentru ca fiecare dintre noi are propriile asteptari de la acesta. Pozitia in zelist, numarul de vizitatori unici, numarul de comentarii etc sunt doar niste indicatori.
Hai, dom`le, ce dracu, o aşa întrebare are un răspuns afirmativ din oficiu. Nu se există numai lucruri negative în privinţa asta, pentru simplul motiv că e imposibil. Sunt CLAR valori (numai cînd mă gîndesc la cîteva gagici..) dar nu le trîmbiţează nimeni pentru un simplu motiv de lene. Şi la ce bun?
Pînă la urmă, întrebările existenţiale nu au nevoie de răspuns.
la fel de bine te-ai putea intreba „avem valori in mass media?” Cine zice ca un post TV/post de radio/ziar/jurnalist e mai bun decat altul? Si de ce? :-)
Eu consider ca avem chiar multe valori in blogosfera , insa nu suntem in stare sa ii vedem , fiind prea preocupati de noi insine.
Traficul nu este o valoare in blogosfera, valoarea in blogosfera ar trebui reprezentata de ceea ce scriem , in fond blog= jurnal .
Valoarea unui blog se creeaza in timp si este data de aprecierea celor care-l citesc. Blogul este cartea de vizita a proprietarului, valoarea blogului fiind direct proportionala cu cea a autorului.
Deduc de aici doua aspecte:
1. valoarea e data de cititori prin aprecierea continutului;
2. valoarea e data de autor prin puterea continutului generat.
cu alte cuvinte, totul depinde de perspectiva personală. sau câte capete, atâtea păreri. sau șamd.
Pingback: raspuns conservator catre un chinez « elfuldelamare
Că putem discuta, mai întâi trebuie să stabilim precis despre ce fel de valoare vorbim: culturală, artistică, informativă, practică, financiară, ştiinţifică, de notorietate şamd.
Cred că cele mai multe bloguri au valoare doar pentru faptul că autorii lor sunt foarte cunoscuţi şi au mulţi cititori.
Avem, mâncaţi-aş. Şi echipe şi valori.
Man, ai sintetizat foarte bine subiectul…
In primul rand, ca dezbatere in offline, subiectul va sfarsi intr-o bulibaseala groaznica inca de la definirea termenilor dezbaterii.
Ce inseamna „valoare”? Si apoi ce inseamna „valoare in blogosfera”?
Si, daca vrei sa avem o nebunie si mai mare, intreb simplu: ce inseamna valoarea in scriitura off-line?
Si plecand de la aceasta ultima intrebare… de-aici potopul! Pentru ca tendinta majoritatii este sa arunce cu hAhAt, caci e mai simplu… si atunci cand nu vrei sa gasesti valoarea in nimic, n-o vei gasi nici in Luvru, d-apai pe niste WWW-uri.
Si daca totusi vrem sa tragem undeva o linie, nu cred ca ar putea-o trage bloggerii, ci cititorii de bloguri.
Intre-adevar, nici asta nu ar fi „the ultimate”, din simplul motiv ca cititorii de care spuneam sunt oameni normali (bine, eu consider ca asta-i bine), si nu cenzori si mari literati.
Am inteles ca m-ai cautat. :))
http://www.erepublik.com/en/referrer/konnarcis3
„Ungaria si Bulgaria au atacat Romania!”
Intrati si ajutati Romania!
Mi-a plăcut tare mult ultimul paragraf al postului. Uneori sunt în jumătatatea goala (căutând ceva de valoare) alte ori sunt în jumătatea plină dar niciodată nu aştept ca cineva să-mi spună cun blog anume are valoare (o avea poate din punctul său de vedere care în 80 % din cazuri nu ar coincide cu punctul meu de vedere şi cu ce numesc eu „de avaloare”). Aşa cum ai zis şi tu (chinezu) dacă vreau valoare gasesc, din simplu fapt ca acum câteva zile am intrat pe un anume blog bine cotat în blogosfera românească sărind din blogroll în blogroll, am ajuns şi aici, mi-a plăcut blogul, l-am adaugat la bookmarks. Ce vreau să spun este că dacă vrei valoare o poţi găsi, nu este o regulă generală ci mai de grabă una care se aplică în 7 din 10 cazuri. Blogosfera românească aşa cum spune toată lumea nu a atins încă maturitatea, dar nici în pruncie nu se mai află.
ma scuzati ca nu intervin, dar sa stiti ca citesc cu enorm interes ce ziceti
si ma bucur teribil ca ma citeste lume atat de pe faza
RESPECT!
Discutia e valabila pentru orice informatie, nu doar pentru bloguri. Incadrata de vechea expresie „a nu da diamante porcilor”, informatia trebuie sa aiba un insa receptor (constient sau nu) ca sa se poata transmite. Si se transmite.
Pentru cei care au inteles ca valoarea consta in utilitate, nu are importanta de unde isi procura informatia. O cauta, o vaneaza, o verifica, pe internet, pe tarabe, la piata. Pana obtin ceea ce au nevoie. Pentru acestia nu exista valori per se, ca o lada mare in care stii sigur ca gasesti mereu aur.
Iar pentru cei care traiesc cu impresia ca valoarea e data de ce crede lumea, nu are importanta oricum intrebarea. Din simplul motiv ca pentru lume va exista mereu iluzia unei valori si a unei non-valori. Se vor ralia parerii generale. Au nevoie sa li se spuna ca un lucru este valoros, pentru ca habar nu au sa il verifice si ca regula cel care le spune ce e valoros este un prost el insusi. Un intelept stie ca ce este valoros pentru el nu este neaparat valoros si pentru altcineva. Numai prostii incearca sa isi impuna valorile proprii.
In ambele cazuri, valoarea exista, fie obiectiv, fie subiectiv. Iar intrebarea e pusa aiurea, pentru ca cei care presteaza, o fac pentru ca au nevoie de asta. Pentru ei, prestatia in sine este o valoare.
O intrebare din ciclul: hai sa ne dam cu parerea- oare ar trebui sa ne mai punem haine pe noi, sau nu?
Blogosfera e atat de mare si atat de diversa incat e ca si cum ai intreba daca avem valori in europa de sud-est…
Valoarea in general are semnificatii diferite pentru persoane diferite, ce sa mai vorbim de new media.
Cred ca pesimistii s-ar fi asteptat ca dupa ceva ani cu bloguri din ce in ce mai „mari” in .ro influenta blogosferei sa creasca foarte mult, si atunci cand aflam ca in afara „globurilor” exista viata :) atunci se simt frustrati. E corect, dar trebuie sa acceptam ca sunt si mereu vor fi oameni care nu vor avea habar de Zoso, Piticu sau Manafu (de Chinezu’ deja nu mai e cazul, te stie toata lumea :P)
Optimistii vad in bloguri (si mai nou in Twitter) the new shi(f)t si moartea a tot ce inseamna media in afara blogurilor. E evident ceva cam hazardat si avand in vedere ca teza e sustinuta de vreo 3 ani fara rezultate cu adevarat notabile…. cred ca ramanem la capitolul vise.
Concuzie:
Pentru mine, pentru tine, pentru cei ce citim randurile de aici, da, blogsfera oferta multa valoare. Chit ca pierduta prin mult spam si zgomot.
Pentru parintii mei, pentru parintii Iuliei sau pentru multi dintre vecinii mei de pe aici din Bobolia pe unde m-am ‘aciuat’ de Sarbatori… nu are pic de valoare si trebuie sa ne impacam cu asta.
postul asta e un fel de invitatie (in)directa pentru unii si altii de a veni sa-si faca reclama sau doar sa-si lase linkul – vezi si comentariul lui bogdan de mai sus.
valoarea mea, valoarea mea nu o are nimenea…
@de ce?
asa si, ce ai vrea sa fac? sa le sterg? nu prea fac de astea. plus ca ce zice Bogdan acolo e o gluma de-a noastra interna ca sa zic asa…
Ar fi culmea ca BTO sa faca shmekerii de astea ca sa isi faca reclama :))
era doar o observatie.
asa se intampla si la posturile de gen „caut bloguri noi/bune” :)
fiecare simte ca al lui e cel mai cel, ceea ce e si normal, cumva – cum ziceam „valoarea mea, valoarea mea”
eu cred ca sunt valori. daca de maine mi s-ar interzice accesul la bloguri/ Google Reader peisajul ar fi mult mai searbad.
cand un blogger pe care il apreciez scrie mai rar sau renunta (vezi Terorista), ma necajeste treaba asta. nu o data am urmat recomandarile gasite pe bloggeri – carti, evenimente.
am ajuns asa sa cunosc live oameni ale caror bloguri le apreciez. sau chiar am intalnit la astfel de reuniuni oameni de care nu stiam, dupa ideea ca cin’ se-aseamana… se aduna mai usor in spatiul virtual, apoi in cel real.
raportat la populatia tarii, blogerii sunt un numar mic, dar cred in potentialul lor si in sansa pe care ti-o ofera experimentarea in www, pentru ca a poi sa o poti transpune mai usor in Real World, ideile si proiectele benefice.
bey, chinezule,pt.inceput Sarbatori fericite .ON TOPIC acum ,avem valori autentice in blogosfera,iete la Mos Califar,Mihnea, Ridick, Mihai Neamtu, Tismaneanu , DRACU , un user ce se da urmas de mandarin si multi altii .Hai, sa traiesti, sa chinezaresti :)
Hmm, adica eu trebuie sa fiu o valoare ca sa prestez sau vecinul de blog? E important daca sunt sau nu valori? Sau cei care isi fac blog presteaza pentru a deveni valori? Eu cred ca sunt stiluri care ne plac si stiluri care nu ne plac. Nu e vorba neaparat de valoare. In plus, parerea mea, fiecare ar trebuie sa scrie in primul rand pentru sine, apoi cui ii place ii place, cui nu, nu. Acum facem si din bloggeri dive? Nu de alta, dar nu mai pot cu divele :D Mai intai ar trebui sa fim valorosi noi pentru noi, apoi pentru altii vine de la sine. Am zis!
interesant punctul tau de vedere. mi-am adus aminte de un post in care ziceam ca bloggerul e nebunul din curtea web-ului.
e greu sa spui daca ai sau nu valori in blogosfera din simplul motiv ca oamenii, bloggeri sau nebloggeri, au valori, credinte, opinii si idealuri diferite.
la multi ani :)
Pingback: Bloguri, valori, interese - Dr.A's Canapé
@ De ce? din contră blogul meu, nu este nici de departe the best there is, abia acum am înţeles şi eu anumite chestii, şi abia acum am pus în aplicare ce am furat de la alţii şi nu mă refer aici la articole. Deci pot spune că blogul meu este în faşă şi că trebuie lucrat intens la el pentru a deveni cât de cât un blog cu pretenţii iar cel care spune că blogul lui este cel mai cel mai, ori este genul de cocalar sau pitzipoancă care se laudă cu ce le-ar plăcea să aibă şi nu cu ce au ori, vorbeşte ca să nu tacă!
bey, un bloger e o valoare daca de pe blogul lui inveti ceva, daca scrie inspirat , daca ……daca ……
PS Serios vorbind,adesea blogosfera ofera informatii mai credibile decit Irealitatea sau Antenele .SA TRAITI ANI MULTI , IARNA NU UMBLATI DESCULTI :)
Pentru unul care vede jumatatea goala paharului, DA, exista valori in blogosfera.
Imi place sa cred ca au valoare cei care au o opinie pertinenta, o parere constructiva asupra unui eveniment. Cei care chiar lasa ceva in urma lor, mergand pe ideea ca ‘verba volant…’ si ca nimeni nu traieste vesnic, dar ce scrii pe blogul tau, ramane. O morala, o invatatura, un indemn bun de urmat. Ca esti de la Bucuresti sau de la Vascauti, chiar nu are importanta…
si ca sa schimbam macazul: vorbim de valoare materiala, sentimentala, culturala? :D
@de_ce, normal ca materiala buey…si tu acum:)
Astia mai valorosi, din orice punct al lor de vedere vor, sunt atat de nesiguri pe valoarea lor incat se agata cu disperare de orice punct din zelist.
Pingback: Valoarea unui blogger se masoara in inimi frante
Ca să-ți răspund direct la întrebarea din titlu: Prestăm degeaba, în general.
Dar dacă-mi lași loc să intru în amănunte spun: avem valoare pe nișe diferite, pentru diferite categorii de public. Și ce dacă 98% e zgomot? Așa e normal. Eu, ca optimist, mă concentrez pe acei 2% care crează valoare.
Valoare avem și cred că toată lumea îi știe pe cei care au creat valoare în trecut, fiecare pe domeniul lui. În viitor nu știm ce se va întâmpla (am văzut cum unii A-bloggeri din 2007 au dispărut de tot, cum alții s-au ridicat în câteva luni).
Valori avem? Nu știu ce înseamnă asta, definește te rog. Dar avem valoare, stau dovadă Feedurile la care sunt abonat.
@Valoarea unui blogger se masoara in inimi frante :)
SAU in numarul de orgasme ar zice Andaa ,cea careia ii plac barbatii :)
Am ‘ascultat’ si eu pe aici ce s-a vorbit si se pare ca valoarea pe care o producem e doar masura in care suntem masurati. Nu exista doua parti. AVEM valoare. Noi, bloggerii. In primul rand avem valoare ca ceea ce suntem. In blog suntem noi. Blog = adevarata valoare.
Spune-mi ce blog ai ca sa-ti spun cine esti. Respect!
@zerocinci
io ce naiba fac, am vreo 20 de bloguri :)
e ca la fotbal chinezu: Avem pe Mutu cel artagos, cel mai bun din Zelist, plus Cabral care aleargă pe banda dreaptă de-i sar ochii din cap sau pe unul ca Rat de care toată lumea ştie că-i serios.
Sunt exact ăia care ni-i dorim? Nu. Ba da! Ni-i dorim exact pe astia da’ perfecti, fara pacate, fara tampeniile lor, fara sa incerce sa dribleze aiurea cand nu e cazul. Sa paseze, sa se inteleaga, sa nu se ia la harta cu tot felul de patroni/infractori numiti presedinti de club, sa nu mearga la sprituri sau la gagici, sa nu fumeze si sa respecte viata de sportiv care-i scurta.
Aloeu, scuza-ma esti fan rugby. Deci, e ca la rugby chinezu: Toata lumea stie ca exista sportul asta, avem si ceva valori in domeniu, a scris si Chirilă cel talentat ceva pe tema asta (de natioanla din anii ’70). Da practic, baietii se bat in noroi iar fondurile sunt putine. Se practica din pasiune mai mult si din distractie.
Tinand cont procentul de oameni care au ceva de castigat material de pe urma blogosferei, care este infim, cred ca e o sfera plina de oameni valorosi, care-si varsa pasiunea si timpul liber imbogatind online-ul. Cand o sa se poate castiga bani usor de pe urma unui blog, o sa apara si petele negre.
Tinand cont procentul de oameni care au ceva de castigat material de pe urma blogosferei, care este infim, cred ca e o sfera plina de oameni valorosi, care-si varsa pasiunea si timpul liber imbogatind online-ul. Cand o sa se poata castiga bani usor de pe urma unui blog, o sa apara si petele negre.
Pingback: Valori blogosferice | Everzor's Blog
Eu merg pe ideea, proasta sau nu, ca degeaba esti tu bun si scrii frumos, daca nu te citeste cam nimeni. Adica scrii pentru tine si cativa care te citesc si apreciaza. E cam urata situatia asta.
Bloguri frumoase sunt cu miile. Unele mai citite, unele mai necitite. Bloggeri care intr-adevar scriu ceva frumos sau macar se straduiesc, si bloggeri care scriu doar ca sa scrie si ii si loveste succesul de te miri unde. Cea mai roz situatie, desigur, aceea in care ai ceea ce scrie, si esti si citit. Respecte pentru aceia.
Pingback: Valoarea din blogosfera – partea serioasa
Waw. Ce de valori. Imi las shi eu sacosha la coada asta. Chematzi-ma cand se baga Pullitzer proaspat (cu un l? cu doi de l? o intrebare prea complicata pentru acest moment festiv al anului). Sa datzi doar doo, sa ajunga la toata lumea valoros-literara.
Deci ramane cum am stabilit. Deci shedintza continua, tovarashi.
:blink:
Pingback: Make – fuga (XVIII) « Weblog de IT si nu numai
Ce înseamnă valoare? Ce fel de valoare? Dacă spui despre un artist, un scriitor că e valoros, e mai degrabă o înjurătură. OK, blogging-ul nu este artă, deci aplicăm alte măsuri. Eu nu ştiu ce valoare are un blog sau altul şi nu valoarea e criteriul după care caut bloguri noi. Trebuie să mă intereseze. Asta e. Să fie, din punctul meu de vedere subiectiv, interesante, atrăgătoare. Cum e ăsta chinezesc.
Pingback: Doua articole bune de sfarsit de an | FocusBlog
Chiar vorbeam in seara asta cu a mea mama (in timp ce eu tocam pieptul de pui pentru salata, iar ea facea maioneza, sa fiu sincera :D ) despre bloguri. Si ea avea clar o imagine negativa a lor, pornind in primul rand de la ideea ca eu stau prea mult in fata calculatorului. Ei bine, are dreptate intr-un fel aici, dar in comparatie cu altii, sunt oook. Ba mai mult, de fiecare data cand mai prind cateva zile/saptamani de mers la tara, ma simt atat de relaxata si de linistita fara calculator…
In fine, ideea e ca blogurile astea, cu tot cu (non-) valorile sale, fac parte din curentul acestor ani. Asa cum ai mei se intalneau cu toti vecinii de pe scara la cineva acasa si se uitau la un film la video, asa si noi… Bine, la noi e un mod de exprimare, un loc al nostru in care putem face ce vrem si putem fi cine vrem sa fim, dar tot e o oarece legatura. :)
Siii… din moment ce in ziare se promoveaza scandalurile, „vedetele” si sexul, uite ca am gasit si noi un loc ‘de scris’. :) Cel putin, pentru mine asta e. Nu caut schimburi de linkuri si dau comentarii doar atunci cand am ceva de zis. Eh, si nici nu prea vizitez multe alte bloguri. Dar pentru mine, blogul meu e un spatiu drag.
Ca sunt si unii care au bloguri si incearca sa scrie, atunci cand mai bine ar pune mana pe o carte, asta e altceva…
As mai avea multe de zis, dar in parte, asta imi e parerea … :)
Despre blogosfera .ro as scrie 2 capitole.
Primul capitol ar fi Exodul – inceputurile comunitatii cand s-au afirmat valori de tip Moise, iar al doilea, probabil ca trebe sa fie Faptele apostolilor- misionariatul celor care au contribuit la extinderea blogosferei- actori si actiuni.
Partea finala, Revelatia poate o scrie Turambar. :)
M-am intrebat intotdeauna ce cauta Prigoana senior in politica si acum am gasit un raspuns: sa se convinga ca fiukl sau Honorius este bun la ceva.
eee cacat. nu citesc atata… sintetizezi te rog in doua propozitizii? multumesc frumos :)
desi poate parea subiectiv, pentru ca particip pe acest blog, sint obiectiv. blogul http://patrupedbun.net/ are valoare. de ce are valoare? pentru ca este o mina de oameni acolo care se documenteaza in cel putin jumatate din timpul lor liber. se documenteaza poate nu e cuvintul potrivit. de fapt nu e documentare, ci urmarim subiectele care ne intereseaza, iar cele care sfirsesc in postari pe blog sint poate 10% din subiectele pe care le gasim (eu cel putin) demne de efortul unei postari. limita este pina la urma doar timpul, lucruri interesante si care sa insemne ceva se pot gasi nelimitat. :D:D na, in seara asta sint intr-o dispozitie in care pot sa ma dau mare.
;)
apreciez bloggerii care nu aud ceva intr-o parte si apoi fug in alta sa spuna tot.
dragilor,
uite in momente de astea, cand va citesc comentariile (nu ale tuturor, sa fim seriosi, unii ati comentat aici fix in dorul pixelului), in care chiar cred ca blogosfera are valoare
am preferat sa nu ma va raspund la commenturi, sa va las sa va exprimati, pentru ca io m-am dat destul de destept in postul propriu-zis
am simtit si cu aceasta ocazie valoarea blogosferei pentru ca dupa aceasta discutie chiar am ramas cu ceva, mi-am mai imbogatit (ca sa folosesc un cliseu jenant) bagajul de cunostinte
plus cam, si pentru asta va multumesc separat, discutia s-a purtat pe un ton super-civilizat, ceea ce e un semn de masiva buna-crestere
va multumesc
Pingback: Job pentru o tipă pasionată de social media | Adrian Ciubotaru
ideea de valoare a fost generată de cognitivul colectiv uman. la nivelul blogosferei se perindă mii de fiinţe raţionale. implicit, clar, uşor de observat,la nivelul blogosferei româneşti regăsim valori.
Pentru a putea vorbi de valori e necesar a caracteriza contextul(grămada de factori obiectivi sau subiectivi) în care vrem să le descoperim iar ulterior să le valorizăm. Ceea ce consider a fi însă o certitudine e prezenţa valorilor la nivelul blogosferei româneşti
interesant postul. Valorea unui blog e subiectiva clar. Ca orice valoare de altfel. Ce o face insa un blog sa fie considerat valoros sunt aprecierile mai multor oameni, dar asta nu inseamna ca blogul respectiv are valoare inerenta si absoluta.
Ne lovim de o a doua problema: daca un blog e mult mai bun din pct de vedere cultural, literar etc decat al unui blogger din A list si nu e cunoscut, inseamna ca daca nu e cunoscut nu e mai bun, sau pur si simplu e mai bun fara ca lumea sa stie de el. Ajungem la un paradox care dupa parerea mea nu poate fi rezolvat obiectiv.
Auch, nu stiu ce tot are, incerc sa las un comentariu si dupa ce dau „trimite” nu apare nimic. Al dracu de frustrant ca-mi pierd ideile.
Asa, interesant postul insa totodata generator de paradoxuri.
Valorile, de tot felul, sunt subiective.
Prin urmare, sa luam cazul unui blog X de pe pozitia ~15000 in zelist si cazul unui blog Y din primii 100 din Zelist.Bloggerul X are posturi consistente, argumentate cu puncte de vedere bine construite, are stil literar propriu, in fine, pe scurt e un blog cu o oaresce valoare culturala.
Pe de alta parte bloggerul Y e deja cunoscut, posturile sunt de cele mai multe ori slabe si lipsite de subtanta, insa el e recunoscut ca fiind unul dintre bloggerii buni din Romania.
Acum ajungem la urmatorea problema: ce face ca un blog sa fie bun? Posturile, ca in cazul bloggerului X sau popularitatea ca in cazul bloggerului Y?
Pingback: Retrospectivă de suflet
pai dupa mine, valoarea e data de timp. iatr blogosfera romaneasca este copilita, n-a a vut timp sa se maturizeze. problema – caci este una – este ca nici autorii blogurilor n-au avut timp sa se maturizeze.
in afara de cativa blogari care vin alte sfere (media mai ales), nu stiu vreun blogar care sa atraga ne-cititori de bloguri si care sa fi creat ceva semnificativ pentru spiritul romanesc.
doar contingente slabe…
Pingback: Fanel.ro | Fanel.ro
Pingback: Valori blogosferice… (1)… o discutie interesanta in blogosfera! « Al mai shucar si mai minunat blog!
Mi-am facut blog in mai 2008. Atunci vroiam sa prezint soarta bisericilor sasesti, cetatilor taranesti din Ardeal. Mi-am dat seama ca-s departe de subiect. Sunt doar pasionat de istorie. Pentru a trage un semnal de alarma in acest trebuie sa conduci o serie de campanii.
In aprilie 2009 m-am folosit de blog pentru a mediatiza expeditiile cicloturistice(Danubis2009 respectiv Velo TUR 2009). Am avut un trafic acceptabil ,dar asta conteaza mai putin.
Ce-i important pentru mine. Sa nu fiu vazut ca un bazar. Vreau sa am un blog de nisa, despre cicloturism-vacante neconventionale.
Legat de intrebarea, prestam degeaba? Blogul poate fi vazut ca un model de dezvoltare persoanala. Iti poti compara realizarile. Daca publici despre evenimentele din viata ta atunci poti sa vezi cum ai evoluat sau involuat in timp.
Ganduri bune la inceput de an…
Nu prestam degeaba. Doar ca fiecare presteaza pentru altceva – bani, glorie, placerea de a scrie… Si mai ales, pentru multe altele, pe care n-ar avea rost sa le enumar. Dar a cauta valori in blogosfera, a stabili si aici, in spatiul liber si neimpozabil (yet) o ierarhie e ca si cum ai face-o in media traditionala, luand drept reper ceea ce vezi/auzi/citesti mai des.
Nu uita ca multi dintre cei care s-au mutat/refugiat in blogosfera au facut-o tocmai pentru a spune adios unui anume sistem de valori, impus si nu dobandit ca atare.
Pingback: Valorile din blogosfera românească
Pingback: Social media 2011: Cum câştigi bani dintr-un blog personal?