Istoria scrisului

Foarte interesanta “Istoria scrisului – Alfabete, hieroglife si pictograme” a lui Andrew Robinson, aparuta in conditii grafice foarte bune la Editura Art, cu foarte multe ilistratii excplicite si care te ajuta astfel sa intelegi mult mai bine ce zice autorul.

Din punctul meu de vedere aceasta modalitate e cea mai buna pentru a aborda un subiect oarecum tehnic precum este cel al istoriei scrisului. Una e sa ti se spuna despre diferenta dintre scrierea japoneza si cea chineza, si alta e sa ti se arate ideogramele in paralel. Ca sa nu mai vorbim ca unele scriituri celebre de acum cateva mii de ani nu au parca nici un farmec daca nu iti sunt prezentate in foto de calitate pe “materia” originala pe care au fost scrise.

Interesanta nu este numai istoria scrisului pe care o face Robinson, ci si explicarea sistemelor de scriere de acum, punand mereu in balanta scrierea romanizata, folosita de occident, cu cea orientala, folosita de chinezi, japonezi, spre exemplu si lupta care se da in aceste ultime doua culturi pentru simplificarea scrisului.

“Istoria scrisului…” este o carte pe care o citesti si pe care o “vezi” cu reala placere si pe care v-o recomand categoric sa o aveti in biblioteca.

4 comentarii la “Istoria scrisului

 1. Oana Reply

  Daaaaaaaaaaa, pe asta o vreau neaparat.

 2. camil Reply

  exista și o carte mai veche, tot despre istoria scrisului, tot cu desene și poze. numele autorului îmi scapă acum, am citit-o când eram mic

 3. chinezu Reply

  @Oana
  merita cartea. sa o ai in biblioteca acolo, alaturi de Dinastii :D

  @camil
  or mai fi carti pe tema asta, aia e clar. dar si asta merita, dupa mintea mea :)

 4. camil Reply

  da, evident. o voi căuta când mă întorc în bucurești :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.