Top 10 cărți citite și ascultate între aprilie și iunie 2022

Am citit și ascultat 29 de cărți în aceste 3 luni. Un pic sub media mea. Dar a fost o perioadă în care am avut extrem de puțin timp liber… Ceea ce îmi propun să corectez în următorul trimestru :)

Acesta este top 10. Știi de ce fac constant acest top? Pentru că reacțiile multora îmi spun că îi ajută să aleagă ce să citească. Iar asta pentru mine este confirmarea că nu fac degeaba umbră internetului.

Aia zic :)

Top 10 cărți citite în 2022 în trimestrul 2

Locul 1. Ghilgames
Da, știu, pare cumva furculition să pun cartea asta prima. Bine, oricum istoric este prima, știi cum zic. Doar că mi se pare fascinantă. O recitesc pentru a nu știu câta oară. Și tot găsesc în ea simbolistici. Și noi sensuri. Și noi înțelesuri. Este drept că, spre deosebire de lectura anterioară, de câțiva ani, acum sunt și bazat pe linie de istorie a Mesopotamiei. Că am și citit mult. Așa că am înțeles cu totul și cu totul altfel anumite chestiuni de pe acolo.

Locul 2. Nicole Lepera – Cum să-ți transformi viața
Nu mă așteptam să îmi placă așa de mult această carte. Doar că s-a nimerit să o citesc fix în momentul în care aveam nevoie de ea. Că așa se întâmplă cu unele cărți. Vin la marele fix. Nu știu dacă este o carte de aia crucială sau ceva. Și nici nu mă interesează. Pe mine m-a ajutat. Mi-a pus ordine în gânduri. Iar asta, dragă cititorule, este fix ceea ce contează cu adevărat, este? :)

Locul 3. Joan Breton Connelly – The Parthenon Enigma: A Journey Into Legend
Cum am rămas marcat după ce am vizitat Acropolisul din Atena (pentru prima oară în primăvara lui 2022, dacă îți poți închipui asemenea impietate din partea mea). Așa că am început să citesc mult despre Gecia Antică. Mă rog, și mai mult, de fapt. Că oricum citeam. În cartea asta găsești istoria Partenonului. Dar una interpretată. Că nu ai cum altfel. Adică nu e că e clar care-i treaba cu această superbă construcție. Dar tocmai de aceea cred că misterul din jurul ei ajută decisiv la puterea sa colosală de atracție.

Locul 4. Brad Blanton – Radical Honesty
Mi-a plăcut. Căci am realizat că sunt adeptul acestei filosofii de viață de mulți ani. Cei care mă știu, știu asta despre mine. Sunt de o franchețe teribilă. Care uneori deranjează în draci. Dar care este și apreciată. Mă rog, apreciată de cei pe care îi vreau în jurul meu. Cei care se supără că le spun lucrurile verde-n față nu-s departamentul meu. Revenind la carte, este despre cum să te antrenezi să fii cât mai sincer. Cu tine, cu ceilalți. Și afli cât de important este asta pentru a trăi mai bine în viața ta.

Locul 5. Gary Chapman – Cele cinci limbaje ale iubirii
Cartea nu e mare jmekerie. Ca stil, zic. Adică din punct de vedere literar. Doar că am ridicat masiv sprânceana la subiectul ei: află ce limbaj al iubirii practici tu și, mai ales, află ce limbaj practică partenera sau partenerul tău. Ca să puteți ”povesti” cât mai eficient, ca să îi zic așa. Am făcut asta cu doamna sufletului meu. Și am rămas amândoi surprinși că, din acest punct de vedere, suntem diferiți. Și, odată ce am înțeles limbajul fiecăruia dintre noi, ce schimbare majoră s-a întâmplat… Că de aia o și recomand. Pentru că s-ar putea să te ajute enorm în relație.

Locul 6. Meik Wiking – The Art of Making Memories (audiobook)
Utilă. Așa aș descrie această carte. Din care afli cum funcționează memoria. Și la ce te ajută amintirile. Că nu cred că ți-ai pus vreodată întrebarea asta :)) Și îți dă și niște sfaturi despre cum să încerci să îți creezi cât mai multe amintiri frumoase. Care, zice autorul, sunt parte foarte importantă din ceea ce suntem și, mai ales, ceea ce am putea deveni.

Locul 7. Andrei Ruse – Cartea blestemelor
M-a surprins Andrei cu cartea asta. Adică nu e că nu știam ce condei bun are. Dar combinația dintre condeiul său, documentarea pe care a făcut-o și lumea excelent construită în carte, ei bine, toate astea au fost pentru mine ca o șaormică livrescă. Pe care am consumat-o în două zile. Atât de mult mi-a plăcut. Așa că abia aștept urmarea…

Locul 8. SN Kramer – Istoria începe la Sumer
De referință pentru amatorii de istorie. Kramer este unul dintre giganții genului. Unul dintre cei care au tradus multe tăblițe cuneiforme. Unul dintre cei care ne-au adus istoria Mesopotamiei în fața ochilor. De referință, cum ziceam. Cu mențiunea că, având în vedere că a scris cartea prin anii 50, unele chestiuni sunt depășite. Dar tot e foarte bună.

Locul 9. Pavel Nedelcu – Încotro ne îndreptăm
Cartea asta este categoric supriza ediției. Nu știam autorul, habar n-aveam care-i treaba cu el. Doar că sunt consecvent țelului meu de a citi autori români contemporani cam o treime din timp. Și ce bucurie că l-am descoperit pe Pavel… O carte foarte bine scrisă. Atipică. În sensul că nu îmi aduc aminte să fi citit ceva scris în stilul ăsta de un alt autor român. Nici nu îți zic despre ce-i vorba în carte. Dar ți-o recomand cu mare drag.

Locul 10. Lucian Domșa – Măriuca
Ce frumos scrie Lucian… Este un fel de Rebreanu modern, serios. Nu știu un autor român contemporan care să scrie atât de frumos și de curgător despre lumea satului. Și cât de mult îmi regăsesc copilăria la bunici în multe din paginile cărții…

Restul cărților nu sunt neapărat într-o ordine de top sau ceva. Ci cum am apucat să le trec în articol.

Geoffrey Robertson – Who Owns History?
Când am fost în Atena, am înțeles cu adevărat cât de mult au putut fura vechile puteri coloniale de acolo. Câtă istorie giumbită. Câtă hoție pe față. Așa că am decis că vreau să mă documentez. Să înțeleg cât mai multe. Iar cartea asta mi-a fost recomandată de multă lume. Pe bună dreptate. Căci te ajută să înțelegi subiectul din punct de vedere istoric, juridic, diplomatic și politic. Cu mențiunea că autorul este pornit rău pe marile puteri hoațe. Chestie cu care încep să empatizez din ce în ce mai tare…

Giuliano da Empoli – Inginerii haosului
Dacă vrei să îți faci sânge rău când afli cine sunt eminențele cenușii ale comunicării din spatele unor lideri de țară care te enervează, citește cartea. Care e bine documentată. Și intră în niște dedesubturi mizerabile. Despre cum se face politica. Despre cât de ușor pot fi masele influențate. Despre cât de subțire este firul ăla care ține democrația laolaltă…

Constantin Daniel – Civilizația sumeriană
Unul din marii noștri istorici care au reușit să popularizeze istoria. Adică să o scrie pe înțelesul tuturor. Dar fără să facă multe compromisuri (gen petardele alea comunistoide ”Povestiri istorice”). Recomand cartea tuturor celor care nu au citit până acum multe despre Sumer. Este o carte excelentă pentru a începe studiul.

Romulus Rusan – La început n-a fost cuvântul
Este o colecție de cronici de filme de artă. N-am văzut peste 90% din filmele alea. Dar, cu toate astea, am fost fascinat de stilul autorului. Am avut momente în care am stat minute bune să admir anumite întortochieri ale frazei. Și să iau aminte. Atât de frumos scrie…

Remus Boldea – A râs și tata
M-a luat un pic pe nepregătite cartea asta. Bine, nici nu știam la ce să mă aștept. Am primit-o de la editură. Cu autograful autorului. Adică nu a fost alegerea mea să o citesc. Dar mă bucur că am făcut-o. Căci, dincolo de orice, Remus Boldea este acum un autor pe care o să îl urmăresc. O laudă mai bună n-are cum, știi cum zic :D

Marius Cărbunescu – Condamnarea la viață
Ce poveste șuie, jur! Despre un român, condamnat la moarte în Indonezia pentru că a transportat niște droguri, dar i s-a înscenat, de astea. Ăsta este firul epic, cum ar veni. Dar forța cărții constă în altceva: în relația pe care deținutul o are cu psihologul închisorii. Bref, dacă ești pregătit să ții piept unui astfel de subiect adrenalos, să citești cartea.

Claude C. Hopkins – Viața mea în publicitate
Stimabilul a fost printre pionierii publicității. Adică vorbim despre anii 1903, gen. Ce mi s-a părut interesant la carte este că am realizat că anumite principii de bază nu s-au schimbat în publicitate timp de un secol. Ceea ce ne duce cu gândul la altceva: ce s-a schimbat s-a schimbat în bine sau nu? Aia zic…

Jorge Luis Borges – Tangoul
Transcrierea unei serii de conferințe publice ale lui Borges. Pe tema chiar a tangoului. Afli istoria lui. Afli de câte tipuri este. Cum a ajuns celebru. Foarte interesant. Sau, mai degrabă, instructiv. Apropo, știai că nu se știe cu exactitate care este originea cuvântului?

Chris Harman – A People’s History of the World: From the Stone Age to the New Millennium (audiobook)
Un monstru de carte. Adică a durat mai bine de o lună să o termin de ascultat. Dar utilă din punctul de vedere al unuia care nu este familiarizat cu istorie pe etape, ca să îi zic așa. Documentată bine. Doar că autorul are pe ici, pe colo niște păreri subiective tare ciudățele. În fine, asta nu știrbește, ca să zic așa, faptul că este o carte plină de informații.

Margarete Riemschneider – Lumea hitiților
Te-ai prins, trag nădejde, că am cam fost fiert în ultima perioadă pe citit despre istoria Orientului Mijlociu, ca să îi zic așa. Istorie din care hitiții nu aveau cum să lipsească, desigur. Iar acum îmi vine așa un dor de a pleca să văd vechea lor capitală la Hatussa…

Anu Partanen – The Nordic Theory of Everything: In Search of a Better Life (audiobook)
O comparație foarte interesantă între viața în SUA și viața în Finlanda. Din toate punctele de vedere: educație, sănătate, venituri etc. Evident că scorul este undeva cam 8-2 pentru Finlanda. Doar că, în timp ce ascultam io așa, mi-a sărit în creierii capului întrebarea: dacă este așa nașpa în SUA față de Finlanda, de ce autoarea, care-i finlandeză, trăiește printre americani și nu printre finlandezi?

Zsuzsanna Szvetelsky, Eliza Bodor-Eranus – Natura bârfei
O carte tehnică. O lucrare științifică. Și nu o zic în sens rău. Eu citesc des astfel de cărți. Pentru că mă ajută foarte mult să înțeleg ca lumea subiectul. Iar această carte despre bârfă este foarte de ajutor. Ca să te prinzi mai bine ce este bârfa, cum poate ajuta o colectivitate (căci ajută prin reducerea agresivității), de astea. Cu multe studii, exemple. Recomand amatorilor.

Florin Dumitrescu – Retorica sloganului
Florin este profesor. Dar și practician. Iar combinația asta este foarte bună. Căci te trece didactic prin subiect, dar numai ca să te scuture după aia. Să te trezească. Să ieși din zona teoriei și să înțelegi cum e cu practică în acest domeniu atât de… cum să îi zic io… interesant :D

Guido Tonelli – Geneza. Marea poveste a originilor
Pe scurt, este despre istoria genezei. Nu aia biblică, bre. Ci aia a universului nostru. Științifică. Dar scrisă pe înțelesul tuturor. De aceea ușor de parcurs și educativă.

Barbara Frale – Templierii. Istoria secretă a celui mai faimos ordin cavaleresc din Evul Mediu
Am luat-o la citit într-o pauză. Că nu-s chiar fiert pe istoria Evului Mediu. Și nici pe cea a templierilor. Dar nuș ce mi-a venit. Și am citit. Bine măcar că este o carte mai serioasă. Adică nu fabulații, elucubrații și tot felul de teorii ale conspirației. Este, dacă vrei, o carte foarte bună pentru a te introduce cum trebuie în subiectul cu pricina.

Valeriu Nicolae – Țigan țăndări
O carte ok. Cu care nu m-am conectat așa acum am văzut că au pățit alții. Mie mi-a fost chiar greu să o citesc. Nu știu de ce. Că nu fac analize de astea profunde la fiecare carte pe care o citesc. Ce mi-a plăcut au fost sinceritatea de care a dat dovadă autorul pe linie autobiografică.

Liviu Alexa – Cum să ai orgasm în 3,5 pași
Carte de poezii. Cu care n-am eu legătură. Poeziile, adică. Altfel, din cât am înțeles, versurile sunt după chipul și asemănarea autorului: dilimandroșie maximă :D

Larisa Mureșan – Influencer marketing, perspectiva utilizatorilor și a experților
Dacă te interesează zona de influencer markerting, e de citit. Altfel, nu prea te-ar ajuta. Adică fix ce o face de citit pentru specialiști, o face de necitit pentru nespecialiști: faptul că este tehnică, lucrare științifică, nu băgare de seamă.

Dan-Silviu Boerescu – Cele mai mari afaceri cu statul și norocoșii lor beneficiari, de la Strousberg și Malaxa la contemporani
Așa, de vară. Niște scurte istorioare despre oameni de afaceri din trecut sau din prezent. Și cum au reușit ei ca din întâmplare să se îmbogățească. Statul fiind și el prin zonă. Așa, pe ici, pe colo. Prin părțile esențiale.

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbethttps://bsport.fithttps://onbet88.ooohttps://i9bet.bizhttps://hi88.ooohttps://okvip.athttps://f8bet.athttps://fb88.cashhttps://vn88.cashhttps://shbet.atbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.