10 cărți care să te ajute să îți înțelegi mai bine creierii capului tău

Pardon my French că îți zic așa direct, încă de la început, la ce cred că o să te ajute cărțile astea: să înțelegi mai bine cum îți funcționează ție creierii capului. Mintea ta, de fapt, ca să o zic așa mai pă lejereanu.

Bine, cărțile de mai jos îți explică modul în care funcționează creierul uman în general. Doar că, vorba aia, creierul tău este mai aproape de tine, așa că aș pune pariu că în primul și în primul rând asta de interesează :D

Doar că, dacă ești cât de cât ca mine, acest interes pentru modul în care propriul creier prestează o să te ducă într-o direcție și mai faină: o să înțelegi cum funcționează mintea celorlalți. Și, odată bifată această bornă a înțelegerii, purcezi la drumul cel mai greu deschis de aceste cărți: să încerci să înțelegi cum poți să îți pui de acord mintea ta cu mintea celorlalți. Și să acționezi pe cale de consecință.

Este un drum greu. Foarte greu. Pentru că toate cunoștințele pe care le primești din aceste cărți te obligă, practic, să îți reconfigurezi ”traseul”. Să realizezi că ai cam stat drept, dar ai judecat strâmb. Să accepți că nu a fost chiar ok cum ai pus problema până acum. Și apoi să încerci să te iei la pilă. Atâta cât poți. Și cum poți.

Mie așa mi s-a întâmplat după ce am citit cărțile astea, de aia știu. Cel mai greu a fost să îmi dau ”delete” la unele automatisme de gândire, crestate în timp în creierii mei. Și care funcționau ca ditai autostrăzile mentale. Care mă duceau cu mare viteză în direcția greșită. Către nicăieri…

Îți urez, așadar, să reușești mai mult decât am reușit eu să îmi dau restart la modul în care gândesc. Sper ca aceste cărți, dintre toate câte le citesc, să te ajute la modul corespunzător :)

Steve Peters – Paradoxul cimpanzeului
Eu încă nu am citit o carte în care să fie explicată mai bine lupta din creierul nostru dintre bine și rău. Ca să o zic mai ca de la peluză. Și din care să înțelegem atât de bine cât și cum îi afectăm și pe ceilalți din jurul nostru când ne ascultăm drăcușorul de pe umărul stâng în loc să ascultăm îngerașul de pe umărul drept :) Din punctul meu de vedere, aceasta este o carte de neratat pentru oricine dorește să înțeleagă mai bine funcționarea creierului.

Victor E. Frankl – În căutarea sensului vieții
Dacă ar fi după mine, aș oferi gratuit cartea asta tuturor oamenilor de pe planetă. Să o aibă toți. Și să se întoarcă permanent la ea. Să o citească de fiecare dată când au greutăți în viață. Cartea asta este ca un far călăuzitor într-o furtună năpraznică. Este ca o doză de energie când ești secat de orice dorință de a merge înainte. Este cartea care, pentru creierul tău, o să fie ceea ce sufletul tău are nevoie :) Citește-o. O să înțelegi de ce zic asta…

John Medina – Regulile Creierului
Probabil cea mai bună carte care îți explica mai tehnic despre ce-i vorba în creierul tău și despre cum funcționează. O propun aici pe această listă deși nu aș zice că-s fan al stilului său mai tehnic. Dar, pe de altă parte, știu că modul ăsta mai profesoral de a spune lucrurile este ce trebuie pentru multă lume. Și tocmai de aceea cred că este de ajutor.

Daniel Goleman – Inteligența emoțională
M-am gândit un pic dacă să pun această carte pe lista pe care ți-o propun. Pentru că nu e chiar chiar despre creier. Ci despre o combinație de cum îți gândește creierul în timp ce se uită în sufletul tău și viceversa :) De fapt, este despre cum să te înțelegi pe tine înțelegând că raționalul din tine este de un subiectivism atroce. Sau ceva :D

Sean Carroll – Marele tot
Teoretic, având în vedere că această carte este o combinație, ar trebui să fie o jumătate de propunere :)) Doar că acea jumătate este excelent explicată de autor. Iar jumătatea rămasă ajută teribil de mult să înțelegi prima jumătate. Ok, știu, te-am confunzat. Hai să o zic altfel: această carte este cea mai bună carte pe care am citit-o care te ajută să înțelegi cât de importantă este legătura dintre universul din noi și universul din jurul nostru. Și ce suntem noi altceva decât o vremelnică picătură de viață în curgea timpului cosmic? :)

Bobby Duffy – Pericolele percepției
Subtitlul cărți explică perfect de ce am ales această carte să ți-o recomand pe linie de creierii capului: De ce ne înșelăm aproape întotdeauna. Asta o să afli. De ce fix când crezi mai abitir că ”eu știu sigur!” s-ar putea să fii într-o mare eroare. Din creierii capului pornește totul, firește :D

Mathew Walker – Unlocking the Power of Sleep and Dreams
În caz că te miri pe sistem de ”dar ce caută o carte despre somn aici?!”, am news pentru tine, cum ar zice patagonezul ajuns dn greșeală în Poplaca: somnul pentru buna funcționare a creierului tău este ca berea pentru o zi însorită alături de prieteni. Dacă nu ai grijă de somnul tău, nu are cum să îți funcționeze creierul cum trebe. Nicio șansă. Ei bine, din toate cărțile pe care le-am citi pe tema asta (și am citit câteva, este fascinant subiectul!), asta mi se pare cea mai… rotundă :)

Malcolm Gladwell – De vorbă cu necunoscuți
Ok, recunosc, am forțat un pic categoria de creierii capului cu cartea asta. Adică Gladwell nu vorbește direct despre chestii neuro-nuș ce. Doar că tema pe care o abordează este una care, oricum o învârtim, are legătură directă cu subiectul în cauză: cum se face de ”punem botul” în fața unor persoane necunoscute bazându-ne doar pe faza că am știi să îi interpretăm intențiile doar dintr-o privire. Ceea ce ne duce, desigur, exact la motivul pentru care am făcut lista asta de cărți. Așa că aici o las :D

Brian Christian&Tom Griffiths – Algorithms to Live By
O carte care este brici de beton pentru cei mai tehnici. Căci autorii pornesc de la niște principii matematice și explică modul în care acestea ne pot ajuta în viață pe linie de automatisme de gândire și, pentru cine poate și este dispus, pe sistem de antrenament care să îți transforme algoritmii cu pricina în scule care să te ajute în viață. Chestie pe care, nu-i așa, o faci cu creierii capului :)

Claudia Hammond – Arta relaxării
Am ales să recomand această carte pentru că, pe scurt, este vorba despre rezultatele unui studiu realizat pe vreo 30.000 de oameni din toată lumea. Pe tema ”ce vă ajută cel mai mult să vă relaxați?”. Autoarea ia Top 10 răspunsuri și le analizează. Și ne ajută să înțelegem că, spre exemplu, mult hulita (de către unii) activitatea de a sta pe canapea și a te uita la televizor nu e chiar așa de nașpa pentru creierii capului. Doar că pe primul loc în acest top stă cocoțată lectura. Aia zic :D

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

6 thoughts on “10 cărți care să te ajute să îți înțelegi mai bine creierii capului tău”

  1. Foare interesante cartile recomandate de tine si clar de citit.
    De curand am citit o carte foarte interesanta care, la unele capitole duce catre o latura medicala insa o recomand tuturor celor care isi pun intrebari referitoare la aceleasi ganduri care ne vin in minte.

    Antreneaza-ti creierul! Strategii si tehnici de transformare mentala
    by Joe Dispenza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.