Când am văzut excelenta inițiativă educațională, ca să îi zic așa (de fapt, nu doar ”ca să”, chiar este!) Comunismul pe înțelesul corporatiștilor, am zis ”bingo, frăție, mă bag clar!”. Căci, cu mâna pe cravata de fost pionier al patriei (UTCist nu am apucat să fiu…), jur pe tricolor și zic: m-au năpădit nostalgiile…
Și, în plus, se pupă la marele fix cu secțiunea de pe blog #IstoriaNeÎnvață pe care tocmai ce am lansat-o.

Nostalgiile care m-au apucat sunt și de alea bune, căci au fost și lucruri bune în perioada aceea comunistă (chiar dacă foarte puține…). Deși, cel mai probabil – cum ne spun de altfel și psihologii – am mai luat la pilă amintirile alea și le-am făcut mult mai frumoase decât au fost în realitate întâmplările. Căci toți facem asta, este un mecanism psihologic de auto-apărare.
Dar sunt și de alea rele, care au fost teribil de multe și groaznic de dese… Căci comunismul a fost una din cele mai negre perioade din istoria (milenară, desigur, #NAreCum altfel) a poporului nostru. Una cumplită din foarte multe puncte de vedere. Una în care politicul conducea cu mână de fier și rangă de oțel totul. Tot ce ținea de viața oamenilor.
Ei bine, dacă ai ajuns până aici cu cititul și în funcție de criteriul ”ai înțeles sau nu ai înțeles” fazele cu pionier și UTCist de mai sus, zic că te înscrii în fix două categorii: ai prins perioada aia cât să îți aduci aminte cum ne jucam pe întuneric în fața blocului sau te-ai născut după 1989 (sau aveai câțiva anișori la Revoluție).
Indiferent de categoria în care ești, ceea ce îmi propun cu acest Top 10 bancuri politice din perioada comunismului este să învățăm. Unii prin aducere aminte, alții prin înțelegerea a ceea ce a reprezentat pentru noi ca nație acea perioadă.
Cei din prima categorie, de leatul meu, cum ar veni, știu că bancurile atunci reprezenta una din supapele (poate singura cu adevărat…) prin care poporul mai elibera un pic din presiunea imensă pe care politicul o punea asupra sa.
Cei din a doua categorie, cei mai tineri, deci, este musai să înțeleagă contextul: bancurile politice atunci era extrem de periculoase. Adică simplu fapt de a zice un banc politic despre conducerea de atunci te putea duce în arestul groaznicei Securități, poliția politică de atunci.
Da, un banc putea face asta. Dacă ziceai un banc și te auzea cine nu trebuie, puteai fi arestat. Ceea ce s-a întâmplat cu mii de români. Căci Securitatea avea ochi și urechi peste tot. Ce șocuri au avut unii după Revoluție când au văzut în dosarele desecretizate că membri ai familiei lor sau prieteni buni i-au denunțat…
Acestea fiind spuse, hai cu propunerile de bancuri politice din perioada comunistă. În conformitate cu deja clasicul sistem de Top 10 aici la mine, în două etape. Adică întâi propuneți bancurile și apoi le pun într-un sondaj, ca să le voteze lumea, ca să stabilim topul.
Și, desigur, dacă vrei să dai mai departe și altora provocarea mea, ar fi excelent. Și, firește, dacă vrei să afli mai multe despre cum era acea perioadă, vezi că ai multe resurse în inițiativa Comunismul pe înțelesul corporatiștilor.
Etapa 1 – Propune în comentarii care sunt bancurile politice din perioda comunismului care ți-au plăcut.
Până pe 27 noiembrie, ora 23.59 ai timp să faci aceste propuneri în comentarii. Poți propune câte bancuri vrei, nu există nicio limită.
Etapa 2 – Eu strâng toate propunerile și le pun într-un sondaj.
După ce se termină perioada de propuneri, adică după 27 noiembrie, o să adun toate propunerile și le pun într-un sondaj, unde toată lumea poate să voteze.

9 thoughts on “Top 10 bancuri politice din perioada comunismului”
Bula a fost condamnat la 99 de ani, 9 luni si 9 zile de inchisoare.
– De ce ti-au dat o asa pedeapsa? intreaba plangand Bubulina.
– Mi-au dat 9 zile ca m-am uitat la Ceausescu?
– Bine, dar 9 luni?
– Ca m-am uitat la el cu luneta.
– Si de ce ti-au dat 99 de ani?
– Ca cica de ce era agatata de luneta o pusca?
https://www.facebook.com/www.bancbanc.ro/posts/1165390710299085
Nu e banc, e momentul cand m-am lasat de comunism ca altii de baut….. prin ’88 si vorveam ca pioniera fruntasa despre epoca luminoasa si farul calauzitor pana cand s-a luat curentul…. a ras toata clasa de mine ca nu poti sa bati realitatea nici cu cele mai frumoase fraze….
Bula termina facultatea de silvicultura de la Moscova. La absolvire se citesc repartitiile , absolventii multumesc.
Primul, Ivan Ivanovici, nota 10,00, post la ministerul padurilor din Moscova: multumesc mamei Rusia si partidului pt. onoare!
Al 2-lea, Petru Perovici, nota 9,99, post la institutul de cercetari silvice din Sankt Petersburg: multumesc patriei si partidului pt. onoare!
Si tot asa, cu multumiri patriei si partidului pana la ultimul, Bula Bulinovici, nota 5,01, post la ocolul silvic din Vladivostok: multumesc tarului ca a vandut Alaska!
Incercam sa-i traduc sotului unele bancuri. El, neamt cu simtul umorului din dotare, ca atat s-a putut. Singurul la care a ras (inainte sa-mi termin numarul a fost:
Prunaru pleaca in Cosmos si lasa un bilet pe masa „plec in Cosmos, vin peste 3 luni”. Mama lui citeste si raspunde tot in scris „plec la coada la branza. Nu stiu cand revin”.
Învățătoarea întreabă:
– Copii, unde se face curentul electric?
– În termocentrale!
– Bravo, Popescu, nota 10.
– În hidrocentrale!
– Bravo, Ionescu, nota 10!
– În cocina de porci!
– Bulă, cum adică? Nu ți-e rușine? Cum în cocina de porci?
– Așa a zis tata aseară, se uita la televizor și a rămas cartierul în beznă dintr-o dată. „Uite ai dracu’ porci, au tăiat lumina”
Supă de pui: pui apă, pui sare, pui morcovi, pui roşii, pui nu pui.
IULIA, ce mai faci? =)))))))
Cătălin Rădoi p-aci =)
Ora exactă în comunism, dar și în vremuri mai recente:
La al 5-lea semnal va fi apă caldă:
Pic, pic, pic, pic, pic! A fost apă caldă.
‘Leana, către Ceauşescu: „Băi Nicule, eu am avut o relevaţie: noi nu facem nimic şi avem de toate. Tu-ţi dai seama ce bine o duc ăia care muncesc?!”