Cu Dan Cârlea mă știam de mai bine de 10 ani. Doar că ne știam din cu totul și cu totul alte ipostaze. Bine, numitorul comun a fost bloggingul. Atunci. În cretacic :))
Așa că vă imaginați ce surpriză am avut când, după atâția ani în care nu am mai ținut legătura, aflu că Dan a devenit psihanalist.
Evident că nu puteam rata o discuție cu el pe această temă. În care am discutat despre ce înseamnă această meserie, cum îi poate ajuta pe cei care au anumite probleme și, desigur, am rostologit și niște amintiri comune :D
Ascultare plăcută!
Uite un rezumat al discuției
Dan Cârlea s-a redescoperit în psihanaliză după ce a fost el singur pacient. Mai multe despre drumul parcurs de acesta, psihanaliză și oameni aflați în continuare.
Drumul către psihanaliză a început de la problemele care au apărut în viața sa, căsnicia numai funcționa și stările negative îl urmăreau continuu. Atunci a decis să-și deschidă sufletul unui prieten, care i-a și insuflat dragostea față de psihanaliză. Ulterior a urmat o lungă formare în domeniul dat.
Psihanaliza e o cale prin care i-ai contact cu tine însuți. Terapia se face prin cuvânt, aici vorbim despre ce gândim și despre ce simțim cu adevărat, fără măști.
Atunci când un om vine la terapie chiar și fără propria dorință, el dorește să-ți spună ceva iar un psihanalist competent trebuie să înțeleagă ce vrea acesta să-i comunice. Prin terapie se repară ceea ce-l deranjează pe om în trecut, amintiri care și-au lăsat o dureroasă amprentă pe starea psihică a omului.
Psihanaliza și psihoterapia psihanalitică e o materie extrem de grea care trebuie studiată ani de zile ca să o percepi.
După cât timp de terapie se observă rezultate?
„Rezultatele în psihanaliză sunt diferite de la caz la caz. Unele persoane reacționează mai rapid la terapie, alții mai încet. România e încă foarte ”proaspătă” în psihanaliză. Oamenii vin cu probleme la terapie, că nu le merge ceva în viață și mai puțin cu dorințe de a lua contact cu ei însuși, de a se redescoperi.”, menționează Dan Cârlea.
Unii oameni doresc să caute mai mult în sine însăși și atunci terapia durează ceva timp, dar nu e neapărat să ai careva probleme ca să te adresezi la psiholog . Poți să mergi la psiholog și fără a avea careva probleme. Atunci când simți nevoia, poți merge să vezi ce iese. Specialiștii din psihanaliză de fiecare dată încearcă să demonstreze pacientului, putința acestuia de a metaboliza ceea ce vede și simte.
Prietenul te poate asculta oricând, acest lucru însă nu-ți promite faptul că nu o să te judece ulterior…
Oricât de apropiat n-ai fi cu cineva, nu poți să-i deschizi totalmente sufletul, mereu va fi gândul ” Dacă voi fi judecat”, psihoterapeutul însă nu are dreptul să zică secretele pacientului ce vorbești în acel cabinet, acolo rămâne.
Indicii prin care ne dăm seama că avem nevoie de terapie…
Ascultarea sinelui, acest lucru ne permite să înțelegem dacă suntem ok sau nu. În cazul în care nu suntem mulțumiți de viața noastră, căsnicie, job e evident că avem o problemă care trebuie rezolvată cât mai curând cu ajutorul specialistului.
1 thought on “Dan Cârlea, psihanalistul care a fost întâi pacient”
Și dacă ai totală încredere într-un prieten care te cunoaște de la vârstta de 6 ani, iar tu ai 23, când psihanalist-ul te cunoaște de două minute, nu ar fi mai bine oare să-ți deschizi sufletul unui prieten? Care acesta nu-ți dă bon fiscal și nici nu-ți ia bani? Mi se pare mai corect așa :)