Taraba virtuală este o aplicație cu ajutorul căreia poți să îți comanzi, cu livrare acasă sau la birou, produse realizate de producători locali. Asta așa, pe scurt. Pe lung vă invit să citiți mai jos, pentru că i-am luat un interviu simpaticei Roxana Bitoleanu, pe care am cunoscut-o când am oferit cele peste 120 de ore de consultanță de social media. Mi-a plăcut foarte mult proiectul despre care mi-a spus. Dar, în același timp, am fost ca o mitralieră de întrebări, de sugestii și de spuse pe față (specialitatea casei). Tocmai pentru că mi-a plăcut mult ideea!
Apoi m-am reîntâlnit cu Roxana la semifinala Chivas Venture, excelenta competiție de antreprenoriat social, când a prezentat în fața juriului proiectul. Și când m-a lăsat cu gura căscată. Pentru că progresul făcut pe partea de skilluri de prezentare a fost uluitor. Ceea ce m-a bucurat foarte tare. Pentru că îi va fi mult mai ușor să ”vândă” de acum înainte acest proiect. Pentru că…
Taraba virtuală o să reprezinte România în finala globală Chivas Venture de la Amsterdam!
Să îi ținem pumnii, deci. Și să îi urăm cele cuvenite :)
Aveți mai jos interviul cu Roxana.
Cristian China-Birta: Orice initiativa, orice proiect nu exista in afara celor care l-a gandit. Asa ca, pentru inceput, cateva cuvinte despre voi, sa intelegem cine este omul intai :)
Roxana Bitoleanu: Echipa Taraba Virtuală este formată din doi oameni, Roxana Bitoleanu și Vlad Retca. De la vârste fragede s-a putut observa înclinația noastră către tehnologie și cum ne poate ea ajuta să avem o viață mai bună, așa că am urmat cursurile facultății de Electronică din Politehnică, unde ne-am și intersectat.
Câteva semestre și probleme de sănătate mai târziu, am decis să ne unim forțele pentru o inițiativă antreprenorială ce presupunea să aducem laolaltă producătorii locali români cu oamenii ce își doresc să resimtă un gust ce îi trimite cu gândul direct în grădina bunicilor.
Habar nu aveam de unde să începem, dar știam că există în Universitatea Politehnică, în București, un program pentru start-up-uri numit Innovation Labs. Ca un făcut, eram cu puțin timp să se deschidă înscrierile pentru hackathon, așa că am zis că acum e momentul.
Din aproximativ 80 de echipe înscrise, după două zile intense, am intrat în program alături de alte 24. Ceea ce am învățat prin acest program și oamenii pe care i-am cunoscut reprezintă o experiență valoroasă pentru care suntem recunoscători.
Cum ai descrie pe scurt proiectul vostru? Si, pentru ca vorbim despre un business social, ce problema rezolva?
Taraba Virtuală este aplicația ce dă gust și tihnă vieții într-o lume mai agitată. Produsele producătorilor activi pe aplicație sunt cu parfum de copilărie și chiar noi am rămas surprinși când am comandat și noi roșii și alte verdețuri, iar când am intrat a doua zi în casă încă era în aer acel miros specific.
În plus, chiar producătorii au înțeles că trebuie să se diversifice și astfel să ofere pe lângă produsele de bază, un mix de produse surprinzătoare, cum ar fi dulceață de pere cu rom și vanilie.
Însă pentru a crea toate aceste produse e nevoie de timp, iar asta înseamnă mai puțin timp pentru a avea o prezență constantă online. Dar aici intervenim noi!
Taraba Virtuală este împărțită în două aplicații, una dedicată producătorilor și una dedicată clienților. Folosind aplicația pentru producători, aceștia nu mai au grija asigurării unei prezențe online și vor avea un întreg sistem de gestiune a comenzii într-un singur ecran.
Cu ajutorul partenerului nostru, ORTEC CEE, producătorii au la dispoziție cei mai eficienți algoritmi pentru a li se calcula traseul optim din ziua livrării, însă mai sunt multe alte beneficii de descoperit. Practic, salvează timp prețios pe care îl pot folosi altfel. De cealaltă parte, clienții se pot bucura de produse cu gust, cumpărate și livrate direct de la și de către producători locali din zona lor, salvând la rândul lor timp și efort.
Da-mi trei argumente pentru care cineva ar merita sa va sustina proiectul.
Un prim argument l-a dat mentorul nostru din Innovation Labs și anume că suntem perseverenți. Când am început programul, încă de la prima întâlnire nu ne-a menajat și ne-a spus că suntem sortiți eșecului, pentru că a mai văzut de foarte multe ori aceeași idee. Probabil ne-a ambiționat și mai tare să demonstrăm că se poate, că producătorii români caută modernizarea și tehnologia care să îi ajute în munca lor.
În al doilea rând, misiunea noastră este centrată pe beneficiarii aplicației, fie că sunt producători locali, fie că sunt cei care gustă din produsele locale românești. Ne bucurăm să primim feedback de la oameni și să cunoaștem astfel ce putem face mai bine pentru ca aplicația să ofere o experiență gustoasă.
Și nu în ultimul rând, cunoștințele tehnice dobândite pe parcursul timpului ne permit să avansăm ușor, rapid și să înglobăm tehnologii ce au capacitatea să salveze ore de muncă, de stat în trafic sau dioxid de carbon emis în aer atât producătorilor locali, cât și clienților lor.
De ce ai aplicat și cu ce te-a ajutat participarea la Chivas Venture?
După ce am aflat de Chivas Venture și am înțeles ce presupune și cum funcționează la nivel global, am conștientizat ce impact pozitiv poate avea Taraba Virtuală în societate, că poate oferi oamenilor un stil de viață mai bun.
Astfel, am aplicat pentru că echipa Chivas Venture ne-a ajutat să înțelegem concret ce beneficii putem aduce oamenilor, dar și pentru că am simțit că vom întâlni oameni deosebiți ce ne pot oferi un sfat pertinent despre cum să îți atingi obiectivele de business în mod sănătos.
Participarea la Chivas Venture ne-a adus o mai mare vizibilitate și sprijinul unor oameni cu o experiență vastă în business. În plus, ne-a ajutat să descoperim și să ne definim mai bine din punctul de vedere al unui business cu impact social, un tip de business mai puțin cunoscut în România.
Cum crezi ca ajuta o astfel de competitie ideea de business social in Romania?
O astfel de competiție este sănătoasă pentru oricine își dorește sau are deja un astfel de business. Și pun accentul pe ‘un astfel de business’, deoarece impactul social se măsoară în mai mulți KPI (Key Performance Indicators) și e mai mult decât despre a ajuta oamenii.
În continuare e nevoie de educație, așa cum arată barometrul afacerilor ediția din 2017, iar astfel de oportunități sunt ocazii excelente pentru antreprenori de a pune în lumina reflectoarelor, în fața unui juriu competent, produsul său, dar și cunoștințele dobândite.
Un mesaj in exclusivitate pentru cititorii blogului meu.
Luați aminte la ceea ce scrie Cristi despre sănătate, că bine zice. Mâncatul ăsta nu e așa simplu cum pare, se spunea într-o reclamă, însă nici o enigmă de nedescifrat nu este. Și cu toții suntem datori față de noi înșine să dăm savoare mâncării și vieții noastre. De aceea există Taraba Virtuală!
Pe final, un scurt interviu pe care l-a făcut Victor cu Roxana.
5 thoughts on “Taraba virtuală, aplicația pentru comandat acasă sau la birou de la producători locali”
Nepoata mea! Cea mai tare. The best! Te iubesc!
Bravo si Succes Roxanei! Faina idee! Citind parca am simtit mirosul zarzavatului din gradina bunicelor. :)
In Franta si Belgia exista ceva asemanator, un proiect care se numeste „La Ruche qui dit oui”.
https://laruchequiditoui.fr/fr. In engleza „The food assembly” : https://thefoodassembly.com/en. Vad ca este prezent in mult mai multe tari!
Marea diferenta este ca trebuie sa mergi tu sa recuperezi mancarea de la una din locatii, doar intr-o zi a saptamanii, intr-un interval de cateva ore. Am cumparat de la ei de cateva ori, apoi am renuntat pentru ca imi era peste mana. Dar ce am cumparat a fost tare bun!
Super tare ideea Roxanei <3
De acord 100% :D
Va salut cu mult respect si va doresc mult succes la acest serviciu pe care il faceti mai ales pantru pensionari si persoanele bolnave care nu se pot deplasa de la domiciliu Problema mea este ca nu stiu cum se procedeaza cu eventuale comenzi telefonice ––se egzecuta prin onlain sau prin apel telefonic fiimdca nu toata lumea are telefon mobil si atunci cum putem benificia de srviciul ecstraordinar de bine venit Va rog datine ecsplicatii mai egzacte si va multumim anticipat pentru itelegere si daca este valabil si pentru brasov……????