DeceBus sau o poveste cu încă un român lovit cu pucul

DeceBus este, în caz că vă întrebați, o janghină de mașină. O cașcarabetă pe care scrie de mulți ani nu ”spală-mă” (sau, după cartier, ”spa-lămă”), ci ”fier vechi expirat”. O adunătură de fiare și vagi urme de țapițerie auto, practic. Dar este și un vis. Unul frumos. Unul grozav. Visul unui tânăr de 26 de ani, care și-a propus nu doar să aducă această mașină la viață, ci să ofere și altora, astfel, o viață mai frumoasă. Un pic mai frumoasă. Pentru că DeceBus va renaște ca să pornească într-un periplu al spitatelor și al centrelor sociale care găzduiesc copii mai puțin norocoși.

Povestea DeceBus începe acum 59 de ani…

Matei Stoicescu este – o declar clar și răspicat – un român lovit cu pucul. Iar la mine asta este foarte sus pe scara aprecierilor, așa să știți :) Cum să te apuci tu, în floarea tinereții, ca să zic așa, să nu ai altceva mai bun de făcut în viață decât să… Dar stați să vă spun altfel.

Matei caută de 10 ani mașina asta. Da, de 10 ani. Pentru că de prin 2007 s-a uitat peste tot după un Volkswagen Transporter 1. Și nimic, nimic. Până anul acesta când, surprize, perseverența sa cu publicarea de anunțuri în – ia luați-o p-asta… – ”Anuțul Telefonic” (dap, ăla pe print…) a lovit decisiv: de undeva din pădurile Argeșului…

DeceBus
Doamna-mamă a celor 7 copii chiar a dormit în mașină multă vreme…

Ajunsă în România în anii ’70, mașina a bătut la pas câțiva ani județul Arad, ulterior fiind vândută în județul Argeș. Ajuns aici, DeceBus a fost condus și îngrijit cu multă dragoste de o familie care avea șapte copii. Din pricina vremurilor, familia nu s-a putut bucura foarte mult de această bijuterie a inginerilor nemți: partidul comunist nu concepea ca cetățeanul de rând să aibă în posesie o mașină de fabricație occidentală.

DeceBus are acum vreo 59 de ani. Cam bătrânică tovarășa Deutsche mașinăn, este? :D Bine, și arată de zici că a călcat-o armata rusă cu o adevărată dușmănie de clasă. Tocmai de aceea misiunea lui Matei de a o restaura este ceva gen mission impossible. Io când v-am zis că omul e lovit cu pucul, voi DeceBus, DeceBus :D

Așa, pe tehnicăreală, DeceBus este un Volkswagen Transporter 1 fabricat în aprilie 1958, unul dintre cele 1.910.635 de unități Volkswagen T1 produse de companie până în 1967.

Sub cele două straturi de vopsea identificate în prezent se poate descoperi nuanța originală – Dove Blue, una dintre cele mai apreciate culori în anul respectiv când au fost produse doar 21.732 de unități în versiunea Kombi (cu două geamuri laterale și două banchete poziționate în partea din mijloc și în cea din spate foarte facil de îndepărtat de o singură persoană).

Îmi place maxim ce vrea să facă omul ăsta. Doar pentru că vrea să facă. Doar pentru că – iar fac apel la vorba lui Brâncuși – că a făcut un lucru mult mai greu decât făcutul lucrului în sine: s-a pus în poziția de a vrea să facă lucrul ăsta. Iar mie asta mi se pare admirabil. Drept pentru care îl salut pe Matei cu maximă considerațiune :)

Cum puteți ajuta proiectul DeceBus

Vă dau mai jos info despre campania de crowdfunding, la care puteți contribui și pe care, dacă vă lasă entuziasmul, o puteți da mai departe, ca să audă cât mai multă lume despre ea.

Matei și DeceBus.

După ce se va strânge suma necesară restaurării și după ce DeceBus va fi din nou funcțional, proprietarul va porni periodic într-un periplu al spitatelor și al centrelor sociale care găzduiesc copii mai puțin norocoși. Mai precis, duba, alături de personaje din desene animate, se va opri acolo unde există cel puțin un copilaș nevoiaș și trist.

DeceBus va ajunge acolo unde va fi chemat și acolo unde simte că este nevoie de lucruri simple, precum zâmbete, baloane, rechizite, înghețată, fructe și limonadă. Dar cel mai important, acolo unde este un copil care are nevoie de timp pentru spus povești.

După ce se va încheia perioada de donații de pe Indiegogo, DeceBus va intra într-un proces de recondiționare complexă. Toate elementele de tablă, cele de la instalația electrică și cele de mecanică vor intra într-un proces de reconstrucție. Componentele rare și cele care nu pot fi realizate manual vor fi achiziționate din țări precum Olanda, Germania, Statele Unite ale Americii sau Columbia. Motorul trebuie achiziționat, iar interiorul necesită o reconstrucție completă.

Din estimările specialiștilor în restaurări auto, proiectul se va întinde pe o perioadă de 18-24 de luni, iar costurile estimative însumează 50.000 de dolari.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

1 thought on “DeceBus sau o poveste cu încă un român lovit cu pucul”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.