Later edit: Cam așa a fost la vizita în fabrică, bloggers edition, cum ar veni :D
Timișoreana Nepasteurizată are deja un nume de alint: Timi NePa. Numai bun de htag, cum ar veni. Pe care l-am folosit la modul corespunzător când am fost zilele trecute în Timișoara, la lansarea oficială a celei mai noi beri românești. Nu o să vă povestesc multe din câte am făcut la Fabrica de Bere cu această ocazie, mai bine vă uitați pe htagul #TimiNePa ca să vedeți ce și cum. O să mă focusez, în schimb, pe a vă explica (încerc să nu fiu tehnic, mă înțelegeți) despre ce înseamnă Timișoreana Nepasteurizată pentru amatorul de bere.
O să vă spun doar că am avut doi ghizi, în toată această ispravă, de mare angajament, adică Zoli Boros, Maestru Berar Timișoreana și Edi Polschi, directorul Fabricii, care au format un cuplu de la care am aflat și ce am vrut și ce nu am vrut :)) În plus, faptul că i-am avut om la om pe tot terenul (pardon my fotbalistic French, dar se pupă cu brandul) pe Oana Mateescu, Senior External Relations Manager Ursus Breweries și pe Tudor Ghiurcă, Senior Brand Manager Timișoreana, ne-a ajutat să înțelegem binișor care-i treaba cu punerea în contextul de piață, dacă vreți, a noii beri românești.
Apropo de Tudor, să vedeți ce supriză plăcută am avut amândoi când am aflat că am terminat același liceu, în Baia Mare, doar că la vreo 10 ani distanță, aici avantaj de tinerețe Tudor :D
Înainte de a trece la chestiuni mai tehnice, cum ar veni, nu mă pot abține să nu vă dau poza asta, căci ce suntem noi, ăștia patru (io, Claudiu Ciobanu, Andrei Cismaru și Manafu), altceva decât niște corifei beatlesieni, care cântă constant la halbă electrică și la sticlă acustică? :))
Ce înseamnă bere nepasteurizată

Desigur, chestiunea cu pasteurizarea este complicată din punct de vedere tehnic. Dar, ca să sintetizez la maximum, pasteurizarea berii înseamnă că berea trece printr-un procedeu de expunere la temperatură ridicată (gen 60-70 de grade), care are ca obiectiv distrugerea moleculelor care produc fermentație.
Adică, mai pe românește, pasteurizarea face ca berea care pleacă de la porta fabricii să aibă aceleași proprietăți mult mai multă vreme, dat fiind faptul că nu mai fermentează în draci. Altfel, desigur, termenul de expirare ar fi mult mai redus și, pe cale de consecință, distribuția ar fi limitată, în special pe distanțe lungi, desigur.
Ok, prin nepasteurizare se pierd anumite substanțe din berea originală (să le zicem micro-organisme gustoase :D), dar câștigi, cum ziceam, pe partea de durată a vieții berii și de distribuție (ajunge la mai multă lume, în zone cât mai îndepărtate).
Cum este fabricată Timișoreana Nepasteurizată
Când ne dedăm la o bere nepasteurizată, ceea ce trebuie să apreciem este tocmai că se păstrează cam toate substanțele nutriente (permiteți-mi să le spun așa, da, căci tare bine ”nutrește” berea în cazul meu :D) din bere, care au ”fentat” astfel pasteurizarea.

”Bine, bine, dar cum e cu durata e valabilitate?”, ați putea întreba, pe bună dreptate. Ei bine, tehnologia cu care este produsă Timișoreana Nepasteurizată (foto: Mihnea) este una de mare angajament, foarte modernă și care presupune procesul de filtrare la rece. Nu are rost să intrăm în chestiuni tehnice, așa că vă invit să vă imaginați o sită foarte, foarte deasă, prin care berea este ”turnată” și de care nu trec decât extrem de puține micro-organisme (alea care produc fermentația ulterioară de care vă spuneam mai sus).
În mare, despre asta este vorba. Practic, acest procedeu de filtrare la rece asigură bere nepasteurizată la aceeași calitate cu care a ieșit de pe poarta fabricii timp de 6 luni. Ceea ce este beton! Pentru că, nu-i așa, ne putem bucura și noi, bucureștenii, de Timișoreana Nepasteurizată, nu doar să ne uităm cu nesaț la timișorenii care o degustau loco :D
Ca să înțelegeți diferența dintre Timișoreana Nepasteurizată și Timișoreana clasică, cel mai bine este să le degustați în paralel. Și o să simțiți că: 1. ambele sunt bune :)) 2. Timi NePa are anumiște ”nușceuri” care îi dau o altă personalitate, mai bogată în nuanțe și care te îmbie să vrei să o cunoști mai bine :)
Acestea fiind spuse, vă urez degustare plăcută. Cu moderație, da? Ca să vă puteți bucura cu adevărat de bere :)
Puteți găsi Timișoreana Nepasteurizată în lanțurile de comerț modern și tradițional din toată țara, în mai multe variante de ambalaj: sticlă returnabilă de 0.5 litri, sticlă nereturnabilă de 0.5 litri, doză, pachet de 6 doze, pachet de 5 sticle nereturnabile și un pahar special, precum și butoi.
15 thoughts on “Timișoreana Nepasteurizată – ce trebuie să știți despre noua bere românească”
Am baut de mai multe ori Timisoreana nefiltrata la Club 21 in Timisoara. Dar numai acolo :) Acum banuiesc ca la asta nepasteurizata #TimiNePa s-au gandit si la cei din afara incintei :) Daca e mai naturala, o degustez cum o prind!
Păi aia e ideea, să ne dedăm și noi la ea, nu numai timișorenii :D
Ramane departe, chiar de o bere artizanala low cost de 6 lei (Sikaru, Nemtana), cu un gust clasic de paie / cereale, dar e imbucurator ca zona industriala incepe sa simta suflul in ceafa al curentului craft (de unde si ideea de nepasteurizare), al carui unic mare dezavantaj in acest moment este pretul.
Vezi tu, la faza cu prețul ajută să fii producător mare. Altfel spus, faptul că se scoate o bere bună și altfel la un preț rezonabil îi ajută și pe acei români care sunt mai sensibili – ca să zic așa – la cât costă berea. Cât despre gustul de paie, well, aici chiar este chestiune de gusturi. Dar ideea, după mintea mea, este să te raportezi fix la raportul calitate/preț, care e de bine în cazul acestei beri.
http://www.riseproject.ro/articol/industria-secreta-din-spatele-berii-romanesti/
Tot ce se produce e doar chimic nu are nimic cu berea. Mai bine ati promova Terapia ca e tot din Timisoara . Macar nu am mai fi prima tara din Europa la cazurile de cancer.
Legătura dintre cancer și bere îmi scapă total. Cât despre faza cu produsul chimic, ei bine, o las așa cum ai dat-o. Căci simt intens că orice ți-aș spune ar fi degeaba…
Ce bine ii spui frate, am consumat un an timisoreana pana am ajuns la spital cu, colon iritat si sange in scaun ,,, colonoscopie alea alea ,baga numai otravuri ,o bere mormala se lasa la fermentat cel putin 40 de zile ,si intrebarea de unde acopera ei cu milioane de hectolitrii supermarketurile ? caut la disperare bere terapia si tre sa fac 50 de kilometrii pentru a cumpara cateva sticle ,stoc redus
Îmi pare rău că ați avut probleme de sănătate, dar asta nu mă împiedică să vă spun că vorbiți mizerabil. Sănătate multă!
Timișoreana, este lider pe piața berii din România!! Asta spune totul!
Nu aș lega direct faptul că este lider de piață de cum este berea asta nouă :) Deși, e drept, faptul că Timișoreana are o rețea de distribuție beton ajută ca TimiNePa să ajungă la cât mai mulți români!
Fratele meu a lucrat mmulti ani la Timisoreana, o bere nepasteurizata tine cam 30 zile..In concluzie este doar o chestie de marketing, parerea mea
Beți ma voiam bere cu malai
Voiați sau nu voiați? Vroiați sau nu vroiați? Mălai sau nemălai?
Interesant articol.Eu nu prea sunt mare consumator de bere, nici măcar mediocru.De aceea nu am observat diferențe majore intre pas și nepas.
Apropo „Ok, prin nepasteurizare se pierd anumite substanțe din berea originală…” cred că e vorba tot despre pasteurizare în acea frază, probabil o mica eroare?
Te rog mister spune-mi cate chimicale are si tot procesul de fabricatie , si cum umpleti voi de bere cu mii de hectolitrii de bere supermarketurile,bautura ce tre sa fermenteze cel putin 40 de zile . Am baut bere timisoreana vre-un an de zile pana am ajuns la spital cu colon iritat si sange in scaun.
Lua-ti fratilor si cautati bere artizanala nu chimica ,si aveti grija ca si acolo va luati teapa