Dragi părinți, ,,autonomia copiilor” nu înseamnă să îi controlezi permanent

Ehe, despre subiectul autonomia copiilor (îi zicem așa, generic) se poate scrie o carte. Mă rog, s-au scris, dar nu despre asta este vorba. O folosesc pe post de expresie, care să arate că ar putea fi o discuție luuuuungă, lungă. Dar eu mă rezum acum doar la a vă spune câteva cuvinte, provocate de studiul realizat de Danone pentru brandul Danonino, ale cărui concluzii vi le dau mai jos.

copil papusar patefonEu, ca părinte, am o regulă de bază în această chestiune: libertatea de mișcare și de gândire a copiilor mei este fundamentală! Și așa îi și creștem, să ia decizii singuri, să pună lucrurile în context și, foarte important, să își asume deciziile luate. Bun, nu libertatea bezmeticelii, adică să facă orice, oricând și oricum, ci într-un cadru de reguli clar stabilite și de nenegociat. Dar, în limitele acestui cadru, lasă-i să se zbenguie!

E foarte greu, știu. Pe de o parte pentru că tu, ca părinte, ai vrea să nu îi împovărezi cu asemenea decizii, căci deciziile importante (iar când ești copil important este cam tot ce ți se întâmplă…) sunt foarte greu de luat, mai ales la vârste fragede, ca să zic așa. Dar trebuie să treci peste acest exces de protecție parentală, dacă vreți. Și să îi îndemni tu să intre în mindsetul de a lua decizii, care le afectează viața.

Vor face multe greșeli. Foarte multe. Dar, în timp, se vor obișnui că au forța de a-și schimba viața prin deciziile pe care le iau. Ceea ce este colosal! Oricum tu ca părinte ești lângă ei și poți face corecțiile necesare. Dar plecând de la greșeala lor, nu nelăsându-i să o facă!

Pe de altă parte, știu, este foarte greu pentru tine ca părinte să vezi că nu ai copil perfect, care te ascultă în tot ce zici și care face numai lucruri bune, cu care să te lauzi și la care să obții Likeuri pe facebook. Dar gândește-te cât de păguboasă este o astfel de gândire. Cât de mult limitează libertatea de mișcare a copilului. Care cât este mic este ”perfect” pentru că face doar ce îi spui tu să facă, ceea ce îți asigură ție confortul psihologic din zona lui ”sunt un părinte bun pentru că am un copil care face ce îi zic”. Dar, pe termen lung, rezultatele pot fi oribile. Ca să nu mai spun că la un moment dat, după o viață de făcut ce i-a spus părintele, copilul se revoltă și vrea să devină el însuși, să joace după regulile lui.

Cu cât lași copilul să devină el însuși mai repede și să își asume deciziile care îi influențează viața, cu atât ești un părinte nu știu dacă mai bun, dar un părinte care sigur îl pregătește pentru viață. O viață în care tu, ca părinte, nu o să poți să stai permanent și la orice alături de copilul tău. Pregătește-l de pe acum pentru viață. De la o vârstă cât mai mică.

Gata, am zis ce aveam de spus. Vă las și cu rezultatele studiului Danone. Pentru gândit…

SPUNE DA_2Autonomia în educația copiilor presupune ca părinții să îi lase pe cei mici să descopere lucruri noi în limite de siguranță, să îi ghideze pentru a fi independenți și a face propriile alegeri. În prezent, 5 din 10 părinți din România asociază ,,autonomia copiilor” cu ideea de control atunci când le sunt sugerați termeni prin care pot defini acest concept, conform unui studiu național realizat de Cult Market Research la cererea Danone în luna aprilie 2016.

În ceea ce privește dezvoltarea autonomiei prin joc, doar 1 din 10 părinți își lasă copiii să descopere singuri, pas cu pas, soluția într-o activitate distractivă. Puțin peste jumătate dintre părinți susțin orice inițiativă a copilului lor, în timp ce ~8 din 10 declară că încurajează autonomia copiilor lor oferindu-le posibilitatea de alegere într-un context controlat de ei: îi lasă să decidă, atunci când consideră că este posibil, îi lasă să greșească într-un mediu cu risc controlat, îi învață să își formeze rutine (precum spălatul pe mâini înainte de masă).

Studiul mai arată că:

 O treime dintre părinții din România nu știu cu ce să asocieze termenul de autonomie în educația copiilor.
 8 din 10 părinți pun egalitate între conceptul de autonomie și încrederea de sine a copilului, 7 din 10 declară că autonomia înseamnă protecție și 6 din 10 o asociază cu ideea de libertate.
 7 din 10 părinți declară că au un copil autonom dacă acesta cere să facă diferite lucruri singur, inițiază și propune activități de joacă și face singur activitățile care țin de igiena personală.
 Mămicile din România sunt mai permisive decât tăticii, lăsând mai multe decizii la alegerea copiilor: cu ce sau cu cine se joacă, ce fel de activități fac împreună, gustările pe care le mănâncă.
 4 din 10 părinți îi lasă pe copii să decidă ce gustări mănâncă.
7 din 10 părinți le oferă zilnic copiilor produse lactate deoarece consideră că acestea ajută la dezvoltarea sistemului osos. O treime dintre părinţi sunt de părere că alimentele pe bază de lapte sunt sănătoase şi hrănitoare, iar o altă treime le oferă micuţilor acest tip de produse pentru că sunt gustoase şi sunt uşor acceptate de copii, conform studiului ,,Autonomia copiilor”.

Același studiu a arătat că gustările dintre mese preferate de ~9 din 10 părinți din România sunt fructele și legumele, urmate de produsele lactate (~4 din 10 părinți).

Studiul național ,,Autonomia copiilor” a fost realizat de Cult Market Research, la cererea Danone, în perioada 1-14 aprilie 2016, pe un eșantion reprezentativ de 413 părinți din mediul urban (jumătate mame și jumătate tați), cu copii cu vârste cuprinse între 3 și 7 ani, părinții răspunzând chestionarului telefonic asistat de calculator (CATI).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.