Conform ANOFM, la finalul anului 2015, 56,56% dintre șomerii României aveau peste 40 de ani. Dintre aceștia, mai bine de jumătate au peste 50 de ani.
Așa arăta distribuția șomerilor în România, pe grupe de vârste, la finele anului 2015 :
„Mai am 15 ani până la pensie și nu mă mai angajează nimeni…”
Aceasta este povestea a mai mult de 28% dintre șomerii români. Trecuți de prima tinerețe, mulți se confruntă cu șomajul într-o perioadă în care s-ar aștepta ca valoarea, experiența și priceperea deprinsă de-a lungul anilor să le fie răsplătite.
Cum se explică acest lucru?
Coaliția Anti-Discriminare afirmă că societatea funcționează pe bază de stereotipuri și prejudecăți. Ar fi mult prea simplu, însă, să fie doar atât. Societatea discriminează, nedreptățește, pune la zid fără drept de apel. Pe de o parte se consideră că o persoană este aptă de muncă până la 65 de ani, vârsta de pensionare pentru bărbați în România și în majoritatea statelor europene, iar pe de altă parte, atunci când se fac angajări, companiile resping candidații peste 40-50 de ani fără a le mai testa calitățile. Ascunzându-se în spatele unor cuvinte precum lipsa de entuziasm, dexteritate sau rapiditate, angajatorul dă voit cu piciorul unei persoane experimentate, loiale și chibzuite.
În condițiile în care găsirea unui loc de muncă nou este un demers laborios pentru oricine, acesta devine cu atât mai dificil pentru cei ai căror competitori sunt cu 15-20 de ani mai tineri, mulți angajatori privind vârsta mai înaintată ca pe un punct slab. Prin urmare, cei aflați la vârsta a doua se confruntă cu situații discriminatorii reale legate de serviciu – sunt forțati să se pensioneze mai devreme, le este refuzată formarea profesională pe motiv că nu reprezintă o investiție pe termen lung sau nu mai sunt reangajați dacă rămân fără locul de muncă.
Ce e de făcut?
Legislația românească interzice discriminarea pe criterul vârstă în domeniul muncii. Coaliția anti-discriminare oferă consiliere juridică online în mod gratuit tuturor celor discriminați și încurajează sesizarea online a cazurilor de discriminare pe portalul antidiscriminare.ro.