Vreau pașaport de Peceneaga!

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Peceneaga este o localitate mică din Tulcea. Chiar pe malul Dunării. Astă vară, când am făcut un mic tur al cetăților din Dobrogea (vă recomand, spre exemplu, Enisala și Argamum), am trecut pe lângă un indicator către Peceneaga. M-am gândit atunci cum ar fi să ajung și pe acolo, să văd cum trăiește lumea. Nu auzisem până atunci de acest loc. Așa că vă dați seama ce surpriză am avut când Anca Duma, responsabil de comunicare online (sau ce funcție o fi având :D) în cadrul excelentului proiect ”Creștem în comunitate” mi-a spus că mi-a fost ”repartizată” comuna Peceneaga :))

De ce ”repartizată”! Pentru că suntem 4 bloggeri care am primit câte o localitate din cadrul proiectul, de care să avem grijă, cum ar veni, în ceea ce privește comunicarea online. Și nu numai – am decis noi, după ce am aflat ce avem de făcut. Cei patru bloggeri sunt Cristina Bazavan, Maria Isopescu, Victor Kapra și, cu voia dumneavoastră, eu.

peceneagaEu, cum vă spuneam, am ca sarcină Peceneaga. Și ce frumoasă sarcină este aceasta… O provocare excelentă pentru un blogger născut și crescut în Maramureș și care de 20 de ani o arde prin București. Căci a ieși din ceea ce îndeobște se numește zona de confort (știți voi, sfera aia lejeră pe care toți ne-am construit-o în timp) și a face altceva decât ai fost obișnuit este mana cerească pentru un tip ca mine, pentru care provocările sunt sare, piperul și berea :D

O să vedeți în următoare perioadă multe lucruri despre Peceneaga aici pe blog și pe rețelele sociale pe care activez. Căci de azi mă apuc de treabă. Care treabă înseamnă inclusiv să fiu activ pe pagina ”Fiii Satului Peceneaga”, pe care chiar vă invit să o Like-uiți, ca să vedeți ce se mai întâmplă pe acolo :)

Obiectivul meu este nu doar să rămânem în zona de online, ci să și ajungem în Peceneaga. Zic ”ajungem” pentru că o să vreau să vă iau cu mine atunci când o să fac istorica deplasare! Doar puțintică răbdare să aveți, ca să le punem pe toate la punct :)

Așa, să vă explic de ce am zis în titlu ”pașaport de Peceneaga”. Am pornit de la ideea de bază a excelentei inițiative (da, știu, mă repet) ”Creștem în comunitate”, care pune accent pe importanța educației în comunități și să prevină abandonul școlar. Este, dacă vreți, un fel de oferire a unui ”pașaport” care să aibă viza unei patrii fără de care nimeni nu poate deveni cu adevărat cetățean. Această patrie este Educația.

peceneaga batraniPe de altă parte, din ce am aflat până acum despre Peceneaga, această comună trăiește drama pe care multe localități mici din România o trăiesc: îmbătrânirea populației care duce pierderea energiei vitale pentru o comunitate. Și din această perspectivă un ”pașaport de Peceneaga”, care să ne facă simbolic să ne îndreptăm atenția către problemele unei astfel de comunități și să încercăm, împreună, să găsim soluții, îmi pare o modalitate de exprimare potrivită.

Fac și un apel cu această ocazie către toți cei care știți mai multe despre Peceneaga să îmi dați în comentarii sau pe emailul cristi.china at gmail.com informații despre această zonă. Poate știți oameni care s-au născut acolo sau care au fost legați, din diferite motive de această localitate. Poate aveți întâmplări de acolo. Sau informații din punct de vedere istoric, cultural, orice. M-ar ajuta mult ca să înțeleg mai multe și să pregătesc planul de bătaie pentru a obține acest pașaport despre care vorbesc. Vă mulțumesc de pe acum pentru ajutor :)

Să vă spun câteva cuvinte despre inițiativa ”Creștem în comunitate”. Cu promisiunea că o să revin, în timp, cu mai multe informații.

Campania este realizată de Inspectoratul Școlar Județean Tulcea în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Brașov.

Ambasadorii inițiativei sunt șase sportivi români celebri: Ivan Patzaichin, Laura Badea, Mihai Covaliu, Alex Găvan, Toma Simionov și Vasile Dâba.

Prima parte a proiectului a însemnat o caravană, care a ajuns în următoarele localități: Ciucurova, Jurilovca, Stejarul, Jijila, Daieni, Sulina, Mila 23, Sarighiol de Deal, Valea Nucarilor, Peceneaga (în județul Tulcea); Maieruș, Apata, Augustin, Homorod, Codlea, Făgăraș, Vulcan, Hârșeni, Zărnești și Victoria (în județul Brașov).

În fiecare din aceste localități, au avut ateliere de lucru cu copiii, precum și cu membrii adulți din comunitate.

Ateliere pentru copiii aflați în risc de abandon școlar au fost susținute de tineri actori care au lucrat cu copiii pe baza unor instrumente creativ-proiective realizate de artistul Alexandru Ciubotariu.

Rolul sportivilor în proiect a fost de a le vorbi copiilor despre propriile experiențe, care nu se rezumă doar la celebritate și succes, ci includ momente dramatice de eșec sau limite greu de trecut.

Întâlnirile cu copiii au fost dublate de întâlniri cu adulții, reprezentanți ai comunității și părinți din localități, pe tema educației.

Campania își propune la acest nivel să identifice noi moduri de colaborare între școală și comunitate, dar și să ofere comunităților mici instrumente simple și eficiente de comunicare în social media.

Campania este desfășurată de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și agenția DC Communication.

Creștem în comunitate este o campanie de comunicare în cadrul proiectului Educația în comunitate – Drum cu prioritate!, cofinanțat din Fondul Social European prin programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!, Axa prioritară 2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul major de intervenție 2.2. „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”, Contract ID 188/2.2/S/156054.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

2 thoughts on “Vreau pașaport de Peceneaga!”

  1. Pingback: Zelist Blog » Blog Archive » 03 – 09 decembrie 2015 – Saptamana in Social Media

  2. Pingback: Educația este importantă indiferent de mediul în care trăiești

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)