În timp ce noi, bloggerii din Bloggers Inc., hălăduiam prin fabrica de ciment Holcim de la Câmpulung Muscel și puneam poze și alea, alea, am văzut că mulți dintre cei care au ales să se uite la ce facem noi (vă mulțumim, stimabililor, vă mulțumim!) făceau confuzia (voită sau nu, asta este o altă discuție) între ciment și beton. Așa, ca o sinteză perfectă a ce zic eu aici, de departe întrebare zilei, cum ar veni, a fost: ”Și cum se face betonul la fabrica de ciment?” :))
Așa că, dacă tot am cules know how în timpul vizitei în fabrica Holcim, am zis să scriu aceste rânduri menite a 1. arăta cum se face cimentul 2. a arăta cum se face betonul 3. a arăta – logic, pe cale de consecință – diferența dintre cele două noțiuni.
Să începem așa cum se cuvine cu definițiile, luate din DEX.
CIMÉNT, (2) cimenturi, s. n. 1. Material de construcție în formă de pulbere fină, obținut prin măcinarea clincherului și care, în contact cu apa, face priză și se întărește.
BETÓN, (2) betoane, s. n. 1. Amestec de pietriș, nisip, ciment (sau asfalt, var hidraulic etc.) și apă, care se transformă prin uscare într-o masă foarte rezistentă și se folosește în construcții.
Și acum să intrăm în chestiunile mai tehnice, de producție. Mă rog, așa cum le-am înțeles eu, adică nu vă așteptați să sparg norma cu explicații tehnologice și nuș ce, că așteptați degeaba, mă știți doar :D
Ca o punere în context, trebuie să știți că regula de bază pentru o fabrică de ciment este că trebuie să fie aproape de o carieră de calcar, ingredient de bază în producerea cimentului. Proximitatea înseamnă costuri mai mici de producție, desigur și, deci, prețuri mai mici la beneficiari.
Și tot ca o punere în context, mineralele care se folosesc la fabricarea cimentului sunt calciu, siliciu, aluminiu și fier. Ele se găsesc în calcar și în argilă. Și se mai adaugă și gips, așa cum puteți vedea în pasul final al fabricării cimentului, colea mai jos. Ia vedeți această fotografie, care arată toate ingredientele din care se face cimentul, un suvenir grozav, pentru care le mulțumim mult colegilor de la Holcim :)
Pasul 1. Fabrica Holcim de la Câmpulung are cariera de calcar colea în deal, la nici 2 km, de unde calcarul, după ce niște concasoare puternice sparg minereul până îl aduc de dimensiunea unui pumn de destoinic om al muncii, este transportat pe o bandă rulantă până în fabrică.
Apropo de carieră, îmi povestea Bogdan, care este de loc din Câmpulung Muscel, că pe vremurile când era el copil, când ”pușcau” în carieră se auzea până hăt departe. Acum tehnologia este total diferită: se folosește derocarea. Care, pe scurt, înseamnă că se forează găuri destul de apropiate una de alta, se introduce explozibil și se dislocă o cantitate mică și controlată de calcar, procedeu care înseamnă mai puțină bubuială, mai puțină tremurare a pământului și mai puțin praf aruncat peste împrejurimi.
Pasul 2. Măcinarea calcarului. În niște mori imense, în formă de cilindri, de vreo 50 de tone fiecare, cu diamentrul de 2,5 m. Acestea macină calcarul și îl transformă într-un fel de făină.
Pasul 3. Turnul de preîncălzire. Făina măcinată de mori intră într-un turn de preîncălzire (peste 130 m, cel mai înalt turn funcțional de la noi din țară). De ce preîncălzește materia primă în acest turn? Din rațiuni de eficientizare a procesului de producție, pentru că astfel se reduce timpul petrecut în cuptor. Pentru că materia primă iese din acest turn la o temperatură de 900 de grade, ceea ce înseamnă că este gata fezandată pentru cuptorul de la pasul 4.
Pasul 4. Cuptorul. Probabil cel mai spectaculos aspect al unei fabrici de ciment. Un cilindru imens, lung de 66 m și cu un diametru de 4,8 m, care se învârte constant și care prăjește cam 4.000 de tone de materie primă pe zi. Temperatura în pereții cuptorului ajunge la 2.000 de grade, iar materia primă cam pe la 1.450 de grade. Pereții cuptorului sunt căptușiți cu cărămidă refractară, altfel tubul de oțel nu ar rezista la o asemenea temperatură, desigur.
Pornirea cuptorului este o întreagă șmecherie. Pentru că se folosește pentru început gaz metan, după care, când stabilesc specialiștii din camera de comandă că a ajuns la temperatura optimă, intră cărbunii în acțiune, dar și – preferații mei! – alți combustibili produși de ecovalor din deșeuri (chiar vă recomand să intrați să citiți ce am scris despre ecovalor, pe mine m-a încântat!).
După cam o oră petrecută în cuptor, materia primă este scoasă afară și, astfel prăjită, devine clincher. Țineți minte acest cuvânt, clincher, pentru că el este sufletul și inima și creierul cimentului, cum ar veni :))
Pasul 5. Clincherul intră la măcinat. În niște mori imense, desigur. Spectaculoase și acestea. În interiorul acestor cilindri se găsesc niște bile de oțel, care sparg clincherul și îl transformă, după ce se adaugă în proporție de cam 5% gips, în praful acela fin pe care îl cunoaștem și pe care îndeobște îl numim ciment. Și gata :D
Ce ați văzut mai sus reprezintă procesul de fabricare a cimentului.Sintetizat la maximum, desigur. Dar am ales această variantă prescurtată tocmai ca să vă faceți o idee clară. Dacă vă interesează detalii, dați și voi un google, bre :))
Acum să trecem la partea cu betonul. Care, v-ați prins deja (unii știați demult, știu) este diferit de ciment. Căci cimentul este o parte a betonului. Una fundamentală, desigur, dar doar o parte.
Betonul este compus din trei chestii mari și late și fine (la propriu :D): ciment, pietriș, nisip. Ok, nu e chiar așa de simplu pe cât pare când zic așa de simplu. Adică pietrișul este sortat înainte de a fi folosit, deci nu orice pietricele intră în componența betonului. Și este și spălat, pentru a fi îndepărtate impuritățile care ar afecta calitatea betonului. Așa, ca alternativă folosită de Holcim, în locul pietrișului se folosește și beton reciclat, adică – spus direct – beton de la demolări, spart în bucăți mici de dimensiunea pietrișului.
Cimentul, pietrișul (sau betonul reciclat, după caz) și nisipul sunt amestecate cu apă și astfel de obține betonul. Doar că există foarte multe rețete de beton. Și nu am pus în ghilimele cuvântul rețete pentru că fix așa se întâmplă. Clientul cere un anumit tip de beton, pe o anumită rețetă, iar Holcim ”gătește” această rețetă (ok, acum am folosit ghilimelele :D). În funcție de rețeta aleasă, se mai pot adăuga aditivi și alte componente, ca să se obțină betonul dorit de client.
Nu vă mai spun că există tot felul de tipuri de beton: cu priză rapidă, cu priză înceată, cu priză la umed etc. Deci – și aici vin pe felia chimică a lui Make – vă dați seama că partea de analiză și de testare și de tot ce ține de învârtit eprubete este o parte teribil de importantă dintr-o fabrică de ciment, care – vorba celui cu care am început acest material, face beton. Dar, cum nu mă pricep la de asta, mă rezum la a vă spune doar atât :)
Acestea fiind spuse, dragilor, trag nădejde că v-am luminat masiv pe temele 1. cum se face cimentul 2. cum se face betonul 3. diferența dintre cele două noțiuni. Vă las și cu un film, pentru cei care preferați această formă mai ochiometrică de documentare :D
Vă pupează tata chinezu, să fiți iubiți!
5 thoughts on “Cum se face cimentul. Și diferența dintre beton și ciment”
Și cum arată muntele ăla?
„preferații mei! – alți combustibili produși de ecovalor din deșeuri”
Am locuit un an de zile in campulung Muscel, de fiecare data cand plecam din oras si ne intorceam, simteam un miros puternic intepator, chimic, care se regasea in toata zona orasului, si bineinteles clasica funingine vizibila cu ochiul, iarna pe zapada, cand citesc astfel de articole ma gandesc ca suntem la mii de ani lumina fata de civilizatiile dezvoltate si respir usurata ca am plecat din acel oras.
1:) „preferații mei! – alți combustibili produși de ecovalor din deșeuri”
– posibil sa fie preferatii tai insa daca ai stii cate lucruri oribile ies in urma arderii acestor „preferati ” ….cred ca te-ai razgandi. :) Nimic nu se va mai compara cu arderea gazului metan , dar ce sa-i facem daca economia vrea din ce in ce mai „ieftin”.
-2:) ” cand citesc astfel de articole ma gandesc ca suntem la mii de ani lumina fata de civilizatiile dezvoltate” – Nu sunt de acord cu aceasta afirmatie dintr-un singur motiv „HOLCIM chiar este altceva ” , nu spun ca sunt cei mai corecti , insa am vazut multe alte locuri din afara . Din zona „civilizatiile dezvoltate” , de cele mai multe ori sunt macar ca noi sau chiar mult mai jos. In mijlocul Europei am vazut lucruri pe care in tara nu l-am vazut …..Asa ca civilizatia este data de oamenii care conduc acele unitati , de valorile lor si de legislatia in vigoare…. si multe altele.
-3:) Adevarul este intotdeauna la mijloc. :)
1) Occidentalii mai destepti folosesc mana de lucru ieftina din Romania. La ei in tara plateau un muncitor de 4,,5..6 ori mai mult decat in Romania…
2)Companiile straine venite aici… Au materii prime f ieftine, ca nah…in Romania, tara bananiera care vinde gazul, calcarul, transportul , terenul sau chiria f ieftin…tarile inapoiate asa fac…vand resurse neprelucrate ieftin.
3) Strainii nu isi polueaza propria tara cu fabrici puloatoare…Polueaza tari gen Romania, ca doar romanii au plamani sa filtreze cimentul si noxele ce rezulta de acolo.
4) Ar merita chinezule sa faci si un studiu de mortalitate pe acolo datorat bolilor provocate de aceasta fabrica…Ia-ti reportofonul, camera , dslr-ul, pixul sau penitza si treci pe la doctorii de familie de acolo, treci prin spitale si in final la Morga de acolo si vezi cauzele decesului/deceselor, fa un studiu ca lumea…
5)Ca asa toate benzinariile sunt „ECO”..vezi ghilimelele..si toate fabrucile poluatoare au filtre care sunt prietene cu „natura”…asta doar pe hartie…Ar fi bine sa puna 4-5 senzori de toxicitate, pulberi, ciment, noxe in zona fabricii , pana la 2030 KM, ca doar vantul le poarta gratis…
6) In Turda ( jud Cluj ) era o vorba, ca iti faci rost de caramizi ptr casa, ca cimentul vine de sus…dar si acolo colcaie de oameni bolnavi, silicoza si ciment !
7) Ar trebui sa vada si niste organizatii adevarat ECO si BIO…pro-natura ce analize au acesti „afaceristi” poluatori…dar sa vina cu aparatele organzatiei..nu masuratori masluite si contrafacute si semnate de ei poluatorii, care mai ung cu cate o spaga sa isi tina lumea gura !
8) Romania e tara unde se promoveaza vanzarea lemnului catre Austria, catre Occident, materii prime..ca si tarile subdezvoltate, Romania e tara unde se extrage aur cu ajutorul CIANURILOR, care e o Otrava f f f toxica, si se deverseaza „din intamplare” in rauri, lacuri, dunare, Delta, mare etc…si in stratul de oanza freatica de unde se alimenteaza fantanile, oamenii, animalele…Romania e tara unde se importa gunoaie chimice sau biloogice,,canuistre, butoaie cu dioxina, etc…mai stiti? sau ati uitat de Dioxina/ de verestoi Attila „romanu;” din UDMR xcare vindea lemnul? nu ca nu se mai vinde..dar sunt altii…care fura cot la cot cu padurarii si „Militia” in actiune !
9) Nu mai promovati acesti monstrii anti-ecologici si poluatori, ca sun „eco” sau dau salarii la muncitori, ca ii imbolnavesc nu doar pe muncitori si pe Familia lor si copii lor…Afacerustii or avea chiar fabrici ecologicedar la ei in tara, sau unde exista lege si Justitie, dar nu in Romania ! Aici totul se musamalizeaza, presa+ procurorii mituiti si cumparati cu niste bancnote, dar banii tot datorita pluarii lor circula !
10 ) Domane ajuta ! Da Doamne sa fie bine! Sa fie curat si aerul si solul si apa…btw: Am fost in Elvetia/ Swiss, la matusa-mea in Laussane. Elvetienii aia au in mijlocul orasului o fabrica de incinerare a gunoaielor, Aia da fabrica, aerul e perfect curat. Deci la ei in tara stiu sa faca asa ceva, au tehnologie si cubnostinte…dar cand vin in Romania corupta si vazand ca pot face magarii aici..de ce sa nu faca? se tem de Kovesi care l-a salvat pe Basescu cu Flota vanduta? ha? aud? de care Kovesi ?… ca nu am mai auzit de ea sa faca ordine in justitia Romana..si-a gasit si aia un post caldutz la Bruxelles sau unde e in comisia pszdii in Europa si a uitat de Romania ..nu e mana lui Soros sau a masoneriei…dar a lui Basescu tot e: 100%..si Basescu e liber..a vandut Flota la pret de fier vechi,,,pe langa alte multe magarii si excrocherii…cu terenuri..importuri…fiisa mare avocata..in justitie..nu paroasta ai;a;ata mica cu „suucesurile” ailalta…si Iliescu umbla liber..si tati rahatii care au furat, poluat si vandut tara is liberi…cum plm sa vinzi si sa cumperi o insula? Belina…fabrici de asfalt..fabrici de porci? sute si mii de excrocherii si sa fii arestat doar ptr angajari fictive alea neamurilor? – Dragnea…si te mai miri ca pleaca oamenii…meseriasii..doctorii..inginerii…etc..Pleaca ca „ei vad realitatea”…nu cum o vezi la TV sau in media platita sa scrie de bine..Combinate si fabrici care polueaza….
#PS: Numele si e-mailul e fals..sa nu te mai chinuisa imi dai feedback….cu explicatii gen „Buhnici” sau alti vlogheri-blogheri care sunt platiti sau au „colaborari” cu fabrici care fac una si spun alta…genul asta :)
nais dei ! adica Nice Day !, si bione ca nu avem petrol mult sau gaze..ca atunci veneau Americanii sa salveze Democratia si sondele de gaz si petrol…ce Nato..ce UE..eram ca Iran Irak…la cheremul lor..oricvum suntem..dar nu multi isi dau seama ! Tara asta Romania, e o vaca de muls ptre ei,,exporta tehnologie veche si pulueaza dar au mana de lucru ieftina…si credula !
hai pa !
Mie mi-a placut articolul si l-am gasit foarte util pentru cei care vor sa stie, sa afle, sa-si extinda cunostintele.
Criticile vin oricum asa ca nu ma ocup de ele .
Eu lucrez intr-un laborator de teste pe ciment si beton din Bruxelles, pentru acreditarea cimentierilor .
Intrebarea pe care mi-am pus-o de 20 de ani de cand lucrez aici, de ce Romania , plina de calcar, cu potential urias , URIAS, de a patrunde pe piata europeana, nu are interes s-o faca.
Pana si Albanezii si Turcii vor sa o faca si apeleaza la aceste laboratoare externe si independente impuse de norme.
Chinezii vor sa intre de ani de zile pe piata europeana si nu reusesc.
Poate sunt partinitoare dar romanii au un potential URIAS in acest domeniu. Pot sa zic ca sunt profesionista in domeniu si stiu ce zic cand vorbesc de Romania.
Mi-e ciuda , zau.