Asociația React împreună cu Centrul de Marketing pentru Prognoză Socială au lansat studiul „Atitudinea românilor privind interzicerea fumatului în spațiile publice”.
Cred că denumirea acestuia v-a lămurit ce și-a propus studiul să arate, iar pentru orice detalii în plus, vă atașez informațiile de mai jos:
Conform cercetarii, interzicerea fumatului in spatiile publice este sustinuta de 84% dintre respondenti care se declara, la nivel general, total sau partial de acord cu aceasta masura. Interzicerea fumatului in spatiile inchise, fapt deja stipulat de legislatia in vigoare, se bucura de cea mai mare sustinere (cu peste 90 % acord total sau partial) si reprezinta in fapt asumarea la nivel individual a normelor legale.
Peste 80% dintre respondenti sustin, prin acord total sau partial, interzicerea fumatului in spatiile deschise – locuri de joaca pentru copii, in parcuri, in curtile scolilor si liceelor.In ceea ce priveste interzicerea vanzarii produselor din tutun in magazinele aflate la mai putin de 250 de metri de scoli, licee, universitati si spitale se remarca o atitudine pozitiva din partea respondentilor.
Astfel 78 % se declara pentru interzicerea vanzarii in apropiera scolilor si liceelor, 69% in apropierea spitalelor si 66% in apropierea universitatilor, ceea ce denota o atentie sporita pentru protejarea copiilor si a tinerilor in general, precum si a bolnavilor.
20 % dintre respondentii nefumatori sau fosti fumatori declara ca locuiesc impreuna cu cineva care fumeaza in interiorul locuintei, iar 11 % sunt expusi la serviciu la fumul de tigara al colegilor mai mult de 1 ora pe zi.
15% dintre fostii fumatori declara ca au renuntat la fumat in ultimul an. Ca metode utilizate pentru renuntarea la fumat 94% dintre fostii fumatori declara ca au renuntat brusc, printr-un efort de vointa. Reducerea treptata a numarului de tigari a fost utlizata ca metoda de renuntare la fumat de doar 5% dintre fostii fumatori.
In acelasi timp, grupa de varsta 18-25 de ani manifesta rezistenta cea mai mare la masurile anti-fumat. Interzicerea fumatului in locatii frecventate de acestia (baruri si spatiile deschise ale universitatilor), cat si in masina personala sau pe strada sunt propuneri care se bucura de o sustinere de pana la 30% in cazul barurilor si 46% in cazul spatiilor deschise din universitati.
2 thoughts on “Câți români susțin interzicerea fumatului în spațiile publice”
Din partea mea, sa se interzica peste tot! Fumul de tigara este foarte nociv, atat pentru fumatori, cat si pentru cei de langa ei.
Chiar ieri am vazut o faza care m-a enervat maxim: o doamna la vreo 40-50 de ani statea pe o banca, in parc, cu un bebelus de cateva luni si fuma de mama focului. Pai bine mai femeie, e normal ce faci, nu te gandesti ca vrei, nu vrei, fumul acela il inhaleaza si cel mic?
Plus ca in ultima perioada am auzit despre atatea cazuri de cancer la plamani (persoane apropiate), incat imi vine sa-i strang de gat pe cei care fumeaza.
Pe mine ma enerveaza si cand fumeaza vecinul de bloc in baie. Nu e spatiu public, e un spatiu inchis. Dar nu suficient de bine inchis incat sa n-ajunga fumul si la mine :( Nu inteleg de ce nu se duce pe terasa, ca acum nu mai este frig…