În toată vânzoleala asta cu iPhone 6 (apropo, io mă joc deja cu el, e frumos rău, dă-l dreaqu :D), am tot văzut stimabili care se arătau revoltaţi pe sistemul „bine, măh, dar în State costă 700 dolari, de ce la noi ajunge la 1000 şi ceva de Euro?!„. Am tot dat din umeri, căci – ca să v-o spun pe aia dreaptă – nu m-a interesat chestiunea decisiv. Numai că, pentru că am în derulare concursul la care vă dau ca premiu un iPhone 6 oferit de QuickMobile, am văzut că şi la mine unii comentatori au ridicat chestiunea cu preţul.
Aşa că am făcut ce face un ardelean temeinic şi care este pe dinafară la chestiuni de astea gen preţ şi alea, alea: am întrebat. Ceea ce, din câte văd, alţii nu au făcut. Şi au scris şi s-au revoltat fără să se intereseze. Nu o zic ca o critică sau ceva, ci doar ca o constatare. Şi, dacă vreţi, ca o mirare. Căci mi-e greu să înţeleg de ce să te agiţi degeaba dacă nu ai fundamentul agitaţiei, ca să zic aşa.
I-am întrebat, aşadar, pe cei de la QuickMobile, dacă tot eram în plin concurs, după cum vă spuneam. Mai jos aveţi ce mi-au spus. Cu menţiunea că vorbim despre telefoane aduse legal, pe factură, cu toate taxele plătite, adică nu de alea la negru. Căci, fireşte, cu telefoane aduse la negru e uşor. Drept pentru care vă declar că nu mă intereează acest aspect, pentru că, desigur, ăla nu e preţ de comentat pe sistem de comparaţia cu ce se întâmplă la noi versus ce se întâmplă afară. Vorbim, deci, despre costuri legale, ca să le zic aşa, generic.
Un iPhone 6 de 16 Gb din SUA costă pe siteul Apple 649 de dolari. La care se adaugă 99 de dolari garanţia extinsă pe 1 an. La care se adaugă taxa locală din statul respectiv (spre exemplu în New York este 8,5%). La care se adaugă transportul, cam 40 de dolari. La care se adaugă TVA de România de 24%. Adică un total cam de 1045 de dolari.
Un iPhone 6 de 16 Gb luat din UE, să zicem din Franţa, costă la ei acolo 709 Euro. La care se adaugă 99 E garanţia extinsă. La care se adaugă diferenţa de 4% dintre TVA franceză şi TVA românească (la ei e 20% TVA). La care se adaugă transportul, cam 30 E. Adică un total cam de 840 E.
Mno, cum vi se pare aşa luat la virgulă? Cumva parcă altfel vedem chestiunea. Desigur, repet, eu nu ştiu de astea, dar cei de la QuickMobile sunt de ceva ani buni în branşă şi nu cred că nu ştiu despre ce este vorba în propoziţie, ca să zic aşa.
Încă ceva. O mirare personală. Aproximativ retorică, dacă îmi permiteţi. Cum de ne revoltăm atât de tare că un iPhone 6 (care nu este o avere, să fim bine înţeleşi, raportat la alte produse) costă mai mult la noi decât la ei, dar nu avem nici o problemă să plătim mai mulţi bani pentru alte produse de la ei care ajung la noi fără să crâcnim? Un pic de ipocrizie mioritică, mă rog?
26 thoughts on “De ce costă iPhone 6 mai mult în România decât în afară. Cu calcule”
Transportul costa atat doar daca il aduci bucata cu bucata.
Garantie extinsa? Pot sa ma indoiesc ca un apple cumparat de la quickmobile poate fi reparat in service-urile oficiale Apple din Romania?
Un pic obligatoriu, pentru cele din SUA, ar fi taxele vamale, dar nu are de unde sa fie la curent cu asta QM, nu? :)
Si in plus, ce treaba avem noi cu SUA? Sunt fabricate in China, de ce ar trebui sa treaca prin SUA inainte sa ajunga in Romania? Bineinteles, vorbim de telefoanele aduse oficial de catre Apple…
Ai spus ca in Franta e 709 Euro. Franta sau Romania e cam acelasi lucru cand vii din China… deci tot 709 + diferenta de TVA.
@Marius si in China pretul este la fel de mare, fara ocol prin State. Asa ca …
Colega, sunt indrituit (ia de aici ce expresii folosesc :D), sa iti raspund asa:
Transportul costa atat doar daca il aduci bucata cu bucata. – calculul este facut pentru cei care doresc sa cumpere o bucata la pretul de 650usd (fara taxe) din USA, fata de 3499 lei (in Romania cu tva inclus)
Garantie extinsa? Pot sa ma indoiesc ca un apple cumparat de la quickmobile poate fi reparat in service-urile oficiale Apple din Romania? – un produs Apple in USA are garantie 12 luni + iti ofera inca 12 luni (optional) la pretul de 99 usd +taxe ; ca sa ajungi la cei 24 luni garantie cat sunt obligatorii in Romania.
Un pic obligatoriu, pentru cele din SUA, ar fi taxele vamale, dar nu are de unde sa fie la curent cu asta QM, nu? :) – telefoanele mobile nu au taxe vamale ci doar TVA.
Singurul punct pentru care am semne de întrebare este cel subliniat de Cristian mai sus: sigur se poate intra în service-urile oficiale Apple din RO cu un mobil cumpărat de la Quick Mobile? Eu de exemplu aș alege Noumax, cu care am lucrat de multe ori pe vremea când eram IT-ist. Sunt Authorised Service Provider și sunt foarte buni. Ei…oare…se poate? :)
Aaaaa, da :)) Stai ca ii rog pe cei de la QuickMobile sa raspunda, caci eu, ma stii, sunt din alta galaxie cu de astea :))
In legatura cu produsele iPhone cumparate de la QuickMobile care intampina probleme legate de service , clientul QM trimite telefonul in service-ul QuickService prin FanCourier GRATUIT si tot prin intermediul FanCourier tot GRATUIT dar reparat il primiti oriunde pe teritoriul Romaniei ( chiar daca sunteti in concediu, la birou, acasa, …) Este un serviciu pe care QM il ofera de peste 4 ani, care a ajuns la o maturitate si este un motiv de mandrie. Consideram ca traim intr-o lume in care timpul este foarte important iar clientii nu mai au timp sa umble pe la service-uri, ci service-ul trebuie sa vina la ei.
Q: in SUA pretul complet nu include si TVA ? sau doar europenii platesc ? d c la 649 USD se adauga 24% si nu diferenta de TVA??? in cazul in care aceasta exista…
nu exista tva in sua….
Mihai, in USA este exact ca la Metro, pretul afisat nu include TVA, iar cand ajungi la casa de marcat ti se spune cat este TVA-ul (adica taxele in Statul respectiv) fiecare stat are taxe diferite.
de ex: daca cumperi din Apple store din New York un iPhone 6 cu 649 usd iti incaseaza si + 8,5% taxe obligatoriu. dupa care il trimiti in Romania. Aici la vama iti incaseaza cei 24% tva pe valoare. Taxe vamale la telefoane mobile nu sunt.
Nu-ti ia cei 24% in vama ma! Acum, depinde cate bucati aduci. Daca tu aduci cu cisterna, atunci te taxeaza aia in vama direct. dar daca iei 1-10 bucati per comanda, nu-ti ia niciun tva in vama. evident, ei le iau prin hhl si de acolo le ia cei 24%. asa ca nea caisa care ai card de credit si net, faci comanda si platesti fara cei 24%
Alo, domnu, ştii că i-ai jignit pe cei de la QM când ai zis de „1-10 bucăţi”, da? =))
1-10 bucati cumpara o persoana fizica.
firma cumpara mai multe. de acolo vine si 24% in plus, tva-ul.
Deci d-aia costă 1000 de dolari telefonul.
Nea Caisa nerezident in USA nu poate sa cumpere de pe situl http://www.apple.com, deoarece ei nu livreaza numai pe teritoriul USA :( dar din magazinul fizic Apple Store poti sa cumperi si ca nerezident in schimb platesti ca oricare alt cetatean taxele statului respectiv (un fel de TVA…). Cei care aduc produse din USA in Europa si nu le declara la vama ca sa nu plateasca vama + taxe vamale ( unde este cazul) nu fac altceva decat sa faca o ilegalitate, ceea ce nu ar trebui sa sustina niciunul dintre noi!
Spanac, asta inseamna evaziune fiscala ;)
ah…daca nea caisa „da” si o „atentie” la doamna de la vama atunci e si dare de mita :)) ce oameni ba…
welcome to Romania nene, acu te-ai prins cum merg lucrurile în vamă? Că o firmă corectă (Quickmobile în cazul de față) plătește tva-ul, totul legal, si prin spate 10 sar gardul cu marfa in spinare?
Și vedem anunțuri pe site-uri de gen cu „vând iphone 6, adus din afară, țiplă”. Doar nu crezi că l-a cumpăract corect, de la importator nu?
I have questions about stuff.
Dont we all…
Costa atat pentru ca la noi nu se vinde in masa, cum e in USA. Aici il cam iei de fitze. Si masa de snobi e relativ constanta. Cand intra un tinerel in corporatie si vrea musai un iPhone 6, altul face 40 de ani, se spala pe ochi, isi da doua palme in fata oglinzii si merge omul de isi ia un Samsung Galaxy S5, HTC One M8 sau Lumia 930 la jumatate de pret.
Asa ca o scadere cu 20% la pret ar produce fix un pix la cresterea volumului de vanzare. Tot aia ar cumpara. Atunci de ce sa scada pretul?
De asta se vinde cu pretul asta.
ai citit macar articolul de mai sus sa vezi cat de simplu e calculul de pret?
Nu doar iPhone 6 este mai ieftin in USA ci TOATE electronicele. Si nu doar electronicele ci si hainele si mancarea si masinile… Si comisioanele la banca. Ca sa nu mai spun de benzina :)
De ce ne miram asa de tare ?
Bun Ioana , o vedere de ansamblu in sfarsit .Simpla si realista ! Este vorba de „visul american” , acela ca orice om care munceste sa aiba minimum strictul necesar .Si strictul necesar este sa ai o casa(a ta sau cu chirie si rate) , sa ai o masina , sa bagi benzina cat vrei , mancare din belsug , asigurare medicala completa , sa iti permiti orice telefon , pc , electronic , electric si electrocasnic , haine , sa pleci in vacante si ce crezi ?! sa mai pui si deoparte .Asta este strictul necesar la Americani si bineinteles cel REAL .Pai cum p*** mea eu munces si telefonul e de doua ori salariul meu ?
Toate calculele sunt irelevante. Pretul actual e dictat de cerere si oferta. Deoarece sunt putine device-uri disponibile pe piata si disperarea e mare, e normal ca pretul sa fie sus. Dupa ce o sa se lanseze si in Romania va scadea, dar pana atunci mai dureaza.
Si totusi, tot mai mult costa in Romania decat in alte tari. In Romania iPhone-urile sunt vazute ca telefoanele fitosilor, dar in alte tari nu.
Pentru QM a raspuns agentia creativa de PR, fain asa. Ma bucura sa vad astfel de campanii de promovare bine gandite. Si ca sa comentez pe subiectul articolului – iPhone 6 costa mult pentru ca romanu are salariul mic si mai e si chitros! :D
Pingback: Despre trendsetterii IT&C şi iPhone 6 în România