Ia stai, adică tu nu ai gustat niciodată un Heineken?

Ea: Genial marketing au ăştia de la Heineken, genial!

Eu: Daaaaaaa, sunt mare fan! Apropo, hai să îţi fac cinste cu un Heineken.

Ea: Ah, nu merci, eu nu beau bere, niciodată nu am băut.

Eu: Ia stai, adică tu nu ai gustat niciodată un Heineken?

Ea: Nu. Dar ce importanţă are asta cu faptul că mi se pare genial ce face brandul ăsta pe comunicare?

Eu:

Discuţia de mai sus am avut-o cu o colegă ce lucrează în PR. Şi m-a pus un pic pe gânduri. Căci, în capul meu de mare amator al acestei licori fabuloase cunoscută îndeobşte sub numele de bere, mi se părea un nonsens să îţi placă un brand, sub toate aspectele sale, fără să îl fi „consumat”. Dar, după o îndelungă cugetare, mi-am dat seama că eu s-ar putea să fiu în minoritate şi ea să reprezinte vocea majorităţii.

Analizând chestiunea ca la manual, orice activitate de marketing desfăşurată de un brand are ca finalitate obţinerea de beneficii pentru brandul cu pricina (simplificând la maximum, desigur, ca să putem discuta mai uşor). Şi, fireşte, the beneficiu of the beneficii, mama şi tata şi văru şi unchiu beneficiilor este să vândă. De unde şi iniţiala mea uşoară disonanţă cognitivă suferită în urma discuţiei pe care v-am relatat-o mai sus.

Dintre celelalte beneficii urmărite de brand (sunt multe şi mărunte, în funcţie de strategia de comunicare), m-am oprit doar la cea căreia i-am putea spune (puţin pretenţios, ştiu, dar îngăduiţi-mi) fandom. Care, tradus simplu şi direct, înseamnă că Heineken a reuşit, în timp, să creeze o bază imensă de fani, a cărei singură preocupare legată de brand este să „bea” câte o halbă din ceea ce face Heineken pe parte de promovare. Chiar dacă, precum colega de mai sus, ei nu cumpără berea. Ce beneficii are Heineken de pe urma acestui imens val de fandom creat? Haideţi, bre, că doar vă ştiu oameni bazaţi, ce rost mai are să detaliem? :D

Eu fac parte din acea categorie de oameni care cumpără Heineken la greu (beneficiul primo pentru brand), dar care şi se uită cu sprânceana ridicată la tot ce face pe partea de marketing şi – cum îmi cam place tot – sunt un „răspândac” al informaţiei respective. Şi o fac cu sentimente amestecate, un fel de „şaorma” cu entuziasm, mirare, aplauze, bucurie că se întâmplă de astea. Căci, dacă ne uităm la tot ce a făcut şi ce face Heineken pe partea de promovare, zău că nu prea găsesc motive să spun, măcar despre o ispravă de a lor, „măh, asta a cam dat cu virgulă„. Deci, da, sunt o cărămidă de bază în fandomul Heineken :D

Aşa, ca material de studiu, ca să înţelegeţi ce nebunie de marketing are Heineken, vă recomand excelentul material semnat Cristi Florea, dar şi căutările după Heineken de pe blogdebere.ro şi de pe chinezu.eu, căci am scris masiv despre acest brand în aceşti 7 ani de când hălăduiesc prin 2.0 :D

Pentru că sunt un blogger profesionist (spun mereu că am cea mai frumoasă meserie din lume!), evident că m-am întâlnit cu brandul Heineken şi pe partea de campanii. Care au fost, o zic cu mare drag, printre cele mai frumoase la care am participat :) Ultima dintre ele a fost isprava cu bărboşii. Despre care vă relatez pe larg mai jos.

Să începem cu o poză.

barba-135-2 (Medium)

Ehe, dacă aţi şti ce ne-am distrat când am făcut pozele astea… :)) Mai ales că bărbile alea nu au fost puse aşa, cum aţi crede, în 17 secunde, ci s-a muncit cel puţin 20 de minute la fiecare. Altfel spus, mai ca de la peluza unde îmi place mie să stau, am primit bărbi de profesionişti, bărbi care au jucat în nişte filme şi în nişte reclame la viaţa lor :D

Partea mai puţin plăcută a întâlnirii au fost privirile de superioritate pe care posesorii de bărbi naturale Cosmin şi Toma ni le aruncau din „tribuna oficială” a celor care nu treceau prin procesul de îmbărboşire :)) Desigur, am o vagă bănuială că cel mai tare s-au distrat Cristina şi Andra, care au fost un fel de spectatori VIP la isprava cu pricina (am zis-o elegant, căci puteam să fac o comparaţie cu cei doi moşi de la balcon, din The Muppets :D).

Ar trebui să menţionez că hăhăiala cea mai mare a fost când l-am văzut pe Manafu cu barba aia, căci şocul cultural a fost unul deplin :)) Andi, fireşte, a părut că are barbă de o viaţă, aşa natural s-a comportat şi a „binecuvântat” onorata adunare…

barba-141-2

Una din pozele din topul acelei şedinţe foto a fost cu trupa de tineri corifei ai muzicii tăcute şi necântate, căreia eu i-am spus ABarBA, din raţiuni lesne de înţeles. Dar, cum v-am provocat să daţi voi altă denumire trupei, ia vedeţi ce a ieşit, să vă râdeţi corespunzător :D

barba-155-2

Noi am făcut, practic, o adaptare românească a campaniei Odiseea bărboşilor, ultima campanie de comunicare marca Heineken. Vă dau mai jos clipul, deşi trag nădejde că până la ora la care scriu eu aceste rânduri, îl ştiţi deja. Dar lăsaţi parte cu clipul iniţial, care este aşa cum ştie să le facă Heineken pe toate. Reacţia brandului la reacţia unora la clipul iniţial este genială! Vă las să vedeţi clipul iniţial şi reacţia brandului şi apoi povestim.

Clipul iniţial

Reacţia Heineken la reacţia unora care au criticat clipul iniţial

Ei, este că trebe să fii Heineken să ai ghiduşii de astea în program! Cât de bine este făcut cel de-al doilea clip… Cât de perfect se pupă cu partea de „livrat” materiale corespunzătoare fandomului despre care spuneam mai sus… Ceea ce, evident, este încă o cărămidă pe care acest brand o pune la fundaţia (ah, ce clişeu am băgat…) apetenţei mele pentru el :D

Cam asta a fost, stimabililor, până la o nouă ispravă Heineken, să ne auzim cu bine şi să vă fie spuma spumă! Iar, dacă aveţi vreme, puteţi să vă uitaţi şi la filmul cu castingul pentru personajele care apar în clip. Este de mare angajament şi ăsta :D

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

33 thoughts on “Ia stai, adică tu nu ai gustat niciodată un Heineken?”

  1. „Ea: Ah, nu merci, eu nu beau bere, niciodată nu am băut.” Problema nu e marketing-ul aici, şi nici marca de bere, ci berea în general. Adică, omul ăla nu a băut bere (cam greu de acceptat din partea mea, ce-i drept :)), dar asta este…) Promovarea, stilul, creativitatea poate să-ţi placă chiar dacă nu ai pus pic de bere în gură. Poţi să bei şi apă, că marketing-ul e la fel de plăcut pentru Heineken. :)

    1. Acuma, ca să ţi-o spun drept, după ce am vorbit cu colega cu pricina, mi-am dat seama că ştiu o grămadă de oameni care nu beau bere. Ştiu, a fost un şoc şi pentru mine să aud asta, dar am încercat să trec peste… :))

  2. Scopul brandului e sa vanda, dar nu e musai ca acel cumparator sa si consume. In cazul de fata, colega ta nu bea bere, dar cand face un chef la ea acasa, isi asteapta prietenii cu Heineken in frigider. E doar unul din exemplele in care marketing-ul bate produsul.
    In rest, faina epopee barboasa ati trait; v-am urmarit pe Facebook! :)

    1. Tu zici că e chestie de gust şi ai dreptate. Doar parţial :D Căci eu mă refeream la mine când am scris cele de mai sus, adică la iubitorul de bere care sunt şi care, în zona mea de confort (limitată ca orice zonă de confort exagerat), credeam cu tărie că nu are cum să nu îţi placă berea şi să o şi guşti când apreciezi un astfel de brand. Lecţie învăţată, parol :D

  3. Gustat, da. Cumpar (regulat), nu.
    E Heineken o bere buna? Da, printre multe altele. Multe mult mai ieftine.
    Imi plac reclamele lor? Nu. Prea lungi si prea elaborate. E doar o bere, cit o incerca sa tinteasca, pardon, targheteze, valoarea, individualitatea, superioritatea frizind snobismul.
    Cumpar o marca de bere daca-mi place reclama? Nu.
    Cumpar o marca de ceva daca isi asociaza brandul cu o persoana? Nu, mai ales daca nu percep asocierea ca fiind naturala, ci doar lucrativa.

      1. Intelegi mai mult, dar te caracterizeaza modestia.
        Asa, de dragul discutiei, ABarBA e ca un tulnic. Heineken sufla pe la un capat, iar mesajul se imprastie peste munti, vai si social-media.
        „Think globally act locally”. CMO Heineken s-a gindit global la Amsterdam ca ce si cum e cu brandu lor, a trimis mail local, iar marketin managerul Heineken Romania a executat misiunea. Sa va fie de bine!
        Asa, ca idee, daca vine Stella Artois, mai spre toamna, si va propune „dragilor, ABarBA-ilor, nu vreti sa faceti pe pictorii pentru noi, ca ne-au ramas niste sevalete si basti de acum 3 ani?”, ce crezi ca vor spune colegii tai? Tu stim ca vei refuza, si nu pentru c-o sa fii adincit in module pina peste genunchi.
        (Eu n-as refuza, ca sa nu fiu ipocrit.)

  4. Vai cât Heineken am băut la viaţa mea!! :-) Primul obiectiv vizitat în Amsterdam în 2011 a fost fabrica de bere Heineken.
    Am băut bere la 10 dimineaţa, era la discreţie proaspătă şi rece, deci eram beată la 10:30. :-)))

    1. Colega, ascultă al un băutor înrăit de bere: cea mai bună bere este cea de care reuşeşti să te bucuri fără să te îmbeţi. Este o regulă de aur a aprecierii beri, pe care, fireşte, am descoperit-o după ani şi ani în care nu beam, ci mă adăpam :))

      1. :-) asta cu adapatul e dementiala. Buna bere, oricum. M-am cam adapat si eu acum vreo 10 ani, in Grecia, cand, tin minte ca la noi era prin restaurante la 150.000. lei vechi o sticla mica.

        1. Tradus, asta cu adăpatul înseamnă consum responsabil. Ţi-aş spune cât de important este acest aspect atunci când bei bere ca să te poţi bucura de ce ai în pahar, dar o să o fac doar când povestim la o bere, desigur :D

  5. Admit ca unui om de pr sa ii placa campaniile unui brand fara sa-i fie si consumator doar daca si el admite ca nu va putea simti adevaratul mesaj al campaniilor respective. Poate sa ii placa cum e transmis, dar nu poate sa-l inteleaga. Este ca si cum iti place cum e tiparita o carte intr-o limba straina, dar nu o poti citi singur indiferent cat de mult te chinui. Ca sa o citesti trebuie sa inveti limba respectiva. Traducatorii sunt subiectivi.

    1. Exact de la ce spui tu am pornit şi eu când am zis că m-a derutat reacţia colegei. Dar acum, după ce am studiat niţel chestiunea, să ştii că înţeleg diferenţa între a-ţi place şi a consuma :)) Ca să rămân în zona cărţilor, teribil de multă lume nu l-a citit pe Cărtărescu, dar asta nu îi împiedică să spună că e un mare scriitor :D

      1. Ai dreptate :) daca privesti o poza / un spot cu o bere poti sa spui ca iti place poza / spotul cu berea. Dar daca mai esti si consumator de bere si vezi spotul in discutie iti lasi barba.

  6. Stiu cateva feminine care nu neaparat ca nu beau bere, dar nu fac diferenta intre o marca sau alta de bere. Tot al draq, zic ele, tot amara. Insa atunci cand erau reclamele Heineken cu „camera baietilor” au recunoscut ca e misto reclama. Probabil ca acea recunoastere le-a determinat alta data cand le-am spus ce bere am si le-am intrebat de care vor sa bea, sa-mi raspunda: Heineken. Asocierea mentala dintre Heineken si gust functioneaza, zic eu. Banuiesc ca este similar si in cazul celor care nu beau bere, dar n-as putea sa explic mai clar :)

    1. Aşa, aşa, îmi dai apă la moară cu ce zici! Căci asta îmi pare a fi principalul avantaj al fandom, adică să nu bei Heineken, dar să simţi lejer că e bine să o recomanzi altora, doar pentru că ţi-a intrat la coracon şi pentru că se pupă cu feg shuiul tău de nebăutor de bere :D

      1. Iti dau si apa la moara dar si o leapsa de cod… blogosferic, pe care o gasesti in link-ul de la semnatura

        Mi-ar placea sa citesc raspunsul la tine pe blog, printr-un articol, sau macar printr-un comentariu la leapsa.

        Spor!

  7. Pingback: De ce cred că nu e bine să îţi laşi siteul de companie să moară - Cristian China Birta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.