Biblioteca bloggerului român: De ce să mai citim cărţi? Ce rost mai are în era social media?

Una din întrebările pe care o adresez aproape tuturor invitaţilor din emisiunea mea Brandu lu Chinezu este – şi mereu adopt un ton de ăla zeflemitor, de gherţoi autosuficient când îi întreb – „ce rost mai are să citim, cu ce ne ajută pe noi cărţile?„. În 97,65% din cazuri (estimare de un subiectivism atroce, desigur), reacţia invitatului este una de surprindere iritată nerostită. Pe sistemul „ce prostie de întrebare e şi asta?” :))

După care lansează înspre mine nişte torpile care îmi înseninează interviul, vă jur. Căci aud tot felul de motive care propovăduiesc cititul, de la clasicul „intri într-o lume magică” sau şi mai clasicul „parcă vezi un film în fiecare carte” la experienţe personale extraordinare în unele cazuri, despre cărţi care au schimbat total viaţa omului din faţa mea şi despre cărţi care sunt adevărate Biblii personale pentru mulţi dintre ei.

Vă mărturisesc acum pentru prima oară: este unul din momentele mele favorite din emisiune :) Poate o să fac un colaj cu motivele pe care oamenii pe care am avut extraordinara şansă să îi am invitaţi în emisiune mi le-au dat pro-citit. Şi o listă cu cărţile pe care le-au recomandă. Serios, bag pe „ordinea de zi” chestia asta, poate chiar apuc să o fac…

Vă propun şi o joacă. Sau experiment. Sau centralizare. Sau cum vreţi voi să îi ziceţi. Eventual să o numim „Biblioteca bloggerului român„. Da, haideţi să o numim aşa. Ideea fiind să realizăm un fel de centralizare a cărţilor pe care le-au citit bloggerii români în 2013 (mă rog, cei care o să răspundeţi provocării, fireşte). Şi să facem un top centralizat al cărţilor pe care le-au citit bloggerii români în 2013.

Vă propun să procedăm aşa:

Pasul 1. Scrieţi pe blogul vostru despre iniţiativa „Biblioteca bloggerului român”.

Pasul 2. Spuneţi câte cărţi aţi citit şi daţi şi Top 10 personal al cărţilor citite (dacă nu aţi citit 10, faceţi Top câte aveţi :D).

Pasul 3. Invitaţi şi alţi bloggeri să ni se alăture ca să iasă treaba treabă şi să fim cât mai mulţi.

Pasul 4. Să mă anunţaţi şi pe mine în comentariu mai jos sau pe chinezu at chinezu.eu că aţi scris, ca să pot centraliza cărţile voastre.

Hai să fixăm şi un deadline: până pe 31 ianuarie, ora 23.59. Că doar nu e grabă sau ceva şi nu ne sună poliţia la uşă :)) Iar apoi eu o să centralizez topul, fac calcule şi ce mai trebuie, vă trimit mailul cu rezultatele şi le publicăm toţi în aceeaşi zi la aceeaşi oră. Deal? :D

Încep eu cu topul meu, cum e şi firesc: în 2013 am citit 36 de cărţi. Le vedeţi pe toate mai jos. Cu un Top 10 personal, iar restul de 26 vi le prezint fără nici o intenţie de clasificare, fiind puse doar în ordinea în care le-am citit. E mult, e puţin? Nu contează. Pentru că singurul termen de raportare este tot unul personal (anul trecut am citit 20 de cărţi, spre exemplu). Şi pentru că plăcerea lecturii nu înseamnă o competiţie între noi, ci doar un pretext pentru a te simţi tu bine cu tine :)

Top 10 cărţi citite de chinezu

1. Khaled Hosseini – Splendida cetate a celor 1000 de sori

2. Eric-Emmanuel Schmitt – Oscar si Tanti Roz

3. Andrew NicollDacă citeşti asta înseamnă că am murit

4. Eric-Emmanuel SchmittCopilul lui Noe

5. Salman RushdieHarun şi Marea de Poveşti

6. Radu Paraschivescu – Ghidul nesimţitului

7. JK Rowling – Moarte subită

8. StendhalRoşu şi negru

9. Mathias MalzieuMecanica inimii

10. Alberto Manguel – Istoria Lecturii

Celelalte cărţi: Italo Calvino – Oraşe invizibile, Ingvar Ambjørnsen – Fraţi de cruce, Amelie Nothomb – Igiena asasinului, Amelie Nothomb – Cosmetica duşmanului, Amelie Nothomb – Dicţionar Robert de nume proprii, Eric-Emmanuel Schmitt – Cea mai frumoasă carte din lume, Adrian Voicu – Nepovestitele trairi ale templierilor romani, Italo Calvino – Cărarea cuiburilor de păianjen, Romulus Dianu – Nopţi la Ada Kaleh, Olga Mărculescu şi Ion Moldovan – Adela, Florin Roşoga – Arta dezvoltării personale, Fabio Stassi – Ultimul dans al lui Charlot, Hannes Stein – Enciclopedia lucrurilor care ma sacaie zilnic, Octavian Paler – Viaţa pe un peron, Alina Nedelea – Şoseaua Căţelu 42, Simona Sora – Hotel Universal, Dan Stanca – Craii şi morţii, Daniela Zeca – Omar cel orb, Radu Aldulescu – Cronicile genocidului, Adrian Goldsworthy – Totul despre armata romană, Barry Strauss – Mari comandanţi, Sorin Poclitaru – Amalgam, Oliver Sacks – Revenirea la viaţă, Philip Matyszak – Fii lui Caesar, Stacy Schiff – Cleopatra, Adrian Călăraşu/Dan Cârlea – Facebook de buzunar.

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

183 thoughts on “Biblioteca bloggerului român: De ce să mai citim cărţi? Ce rost mai are în era social media?”

  1. Eu am început să îmi notez fiecare carte citită de anul trecut. Pentru că de atunci mă gândeam să lansez isprava asta, doar că nu ştiam exact cum să o fac şi cum să îi zic :))

   Hai încearcă şi matale să îţi aminteşti un mic top acolo, chiar şi din două locuri :)) Ar ajuta la greu să pui şi tu umărul, adică pardon raftul la Biblioteca asta :D

  1. Bun, bun, mă bucur tare să aud asta :) Şi că vrei să participi şi că îţi place no 1 la mine. Să îţi spun că următoarea pe noptiera aia de lectură este „Şi munţii au ecou”? Imediat după ce termin „Împăraţii romani”, căci la mine asta e constanta, istoria Imperiului Roman :))

 1. interesanta initiativa. Ai fi uimit ce carti am eu in biblioteca :)

  Le scriu din cap asa ca s-ar putea sa mai gresesc numele la autori:

  1. Dao de Jing – Lao Zi
  2. Fata verde – Gustav Meuring
  3. Pescarusul Jonatan – Richard Back
  4. Iluzii – Richard Back
  5. Ghidul mesiasului – Richard Back (mai are si alte carti dar nu la fel ca cele 3 de mai sus)
  6. Pelerinul Taoist –
  7. Seria de carti ale lui Carlos Castaneda
  8. ….

  ca sa nu o mai lungim aiurea am toate cartile aparute dupa revolutie despre paranormal, parapsihologie, filozofie, de la upanisade si yoga pana la OSHO sau NOICA. Chiar si imbecibilitatile lui Cristian Negureanu gen Biblia si OZN-urile.

  Si am citit cam 90% din ele in adolescenta.

  Colecia Jules Verne – 70-80% desi le-am citit pe toate.

  Romane SF si multe carti Politiste in biblioteca parintilor.

 2. Gand la gand cu bucurie :) Anul asta chiar am scris pe blog despre prima carte citita, pentru 2013 va trebui sa-mi amintesc, ca nu le-am notat :( Voi scrie pe blog, nu aici si revin cu link-ul articolului. Spor!

 3. Foarte faina si interesanta initiativa asta. Te urmaresc cu interes, ca am de unde sa ma inspir…

  Nu mi-am notat cartile pe care le-am citit, insa, incerc sa le scriu mai jos (pe cele pe care mi le amintesc), fara a le clasifica intr-un top:

  – Tim Gallwey – Jocul interior si munca
  – Tim Gallwey – Jocul interior si stresul
  – Tim Gallwey – Jocul interior si tenisul
  – Eric-Emmanuel Schmitt – Oscar si Tanti Roz
  – William Buhlman – Aventuri dincolo de limitele corpului fizic
  – William Buhlman – Secretul sufletului
  – Joe Vitale – Zero limite

 4. Wow..ai reusit sa citesti „Moarte subita” si chiar ti-a placut? Eu nu am reusit sa trec de primele 30 de pagini. Am citit 92 de carti in 2013 dar mi-ar fi super greu sa fac un top. Daca am timp promit sa scriu despre asta pe blog:) Succes cu proiectul!

  1. Dap, am reuşit şi chiar mi-a plăcut! E drept că în prima sută de pagini te cam enervează până înţelegi toate planurile, dar apoi te prinde rău povestea, căci colega JK este foarte bună la împletit planurile :)

   Plus că nu îmi place să las ceva neterminat, aşa că am strâns din dinţi şi am mers mai departe :))

   Aştept cu mare interes topul tău. Căci la 92 de cărţi citite tot ce pot spune este: teach me, master! :D

 5. Social-media și cărțile nu au nici o legătură. Nu se pot exclude, cum nu cred nici că se pot completa. Ambele fac însă parte din cultura generală, fiecare alegând din ele exact ce are nevoie pentru a mai face doi pași :)
  În rest, frumoasă provocare, cred că-i dau și eu curs în zilele care vin :)

 6. Chiar azi am scris pe blog despre cat de mult ma motiveaza sa citesc clubul de lectura de la lucru. Datorita lui am citit in draci in a doua jumatate a anului si deja in 2014 am citit 2 carti. Recomand un club de carte oricui :)

  Si ma bag si eu la provocarea ta. ;)

 7. Felicitări pentru inițiativă, Cristian!
  M-am alăturat și eu jocului. Sau experimentului. Sau centralizării. Sau.
  Și bună ideea să ținem un catalog al cărților citite. Poate că n-ar fi rău să ne facem și fișe de lectură pentru fiecare carte în parte.

  1. Ehe, aia cu fişa de lectură este foarte bună. Doar că – şi aici vorbesc strict în nume personal, deşi cred că mulţi o să se regăsească în ce zic… – simplu spus nu am timp pentru aşa ceva :(

    1. Sigur, ar fi și mai bine, în măsura în care se poate. Recenziile sunt puțin mai pretențioase, necesită timp de elaborare mai îndelungat și gândire critică, fișele-s mai la îndemână. Merită încercată o combinație între cele două, zic eu.

     1. eu imi iau notite in timp ce citesc si cand scriu recenzia pe blog trec prin ele si aleg ce mi se pare important. subliniez si citate si le pastrez pentru cand vreau sa-mi readuc aminte de vreo carte. de cand am blogul am recenzat toate cartile pe care le-am citit.

   1. Sper să reușești. Cred că tu și Mihail Sebastian aveți cel puțin un lucru în comun: berea și plăcerea de a o bea. El își petrecea mult timp în Carul cu Bere. :D

 8. Ia stai așa să vin și eu la joaca asta, ce dacă-s cititor de super nișă, de-aia extra personală și citesc numai și numai pentru plăcerea mea proprie… am voie, da? Mna, ce m-a bucurat cel mai mult a fost să văd la tine, în top zece, pe locul nouă, o cărticică care mi-e foarte dragă! Așadar, să fie top, revin cu un link, uff, bine că ne-ai dat timp! :)

  1. Aştept cu mare interes topul tău! Păi normal că am lăsat mai mult timp, că doar nu e concurs sau ceva şi ar fi păcat să nu iasă o treabă faină :) Dap, „Mecanica inimii” este într-un mare, mare fel…

 9. Domnu’ Chinezu… Pai eu ce fac bre? Caci conform challenge-ului de pe Goodreads (site pe care ti-l recomand cu caldura – imensa baza de date a cartilor) ca am citit fix 111 carti. O sa fac un top 10 cu cele care m-au marcat si care mi-au placut cel mai mult si pe restul… cam greu sa le mentionez, asa ca voi face niste print screenuri sa le arat copertile :D

  1. Mda… A trebuit tu să îmi aduci aminte de una din imensele mele lipsuri în materie de literatură românească: „Cel mai iubit dintre pământeni”… :)) Merci că mi-ai adus aminte. Trebuie să remediez chestiunea. Am zis!

  1. Stimată doamnă, ştii cum e aia cu „marile spirite se întâlnesc pe undeva”? Aşa şi noi cu „Spendida cetate…”. O carte magnifică. Uite, şi acum, când vorbesc despre ea, mi se încreţeşte coraconul… Merci pentru top, apreciez corespunzător!

   1. Chiar merita citita cartea. Cu toate ca „20 de ani in Siberia” e un fel de echivalent romanesc si cu un final putin mai fericit decat Jurnalul Annei Frank. O recomand peste tot si nu cred ca o asemenea poveste si un asa caracter puternic pot sa fie trecute cu vederea.

 10. O sa scriu si eu un articol despre Biblioteca Bloggerului Roman pentru ca tare mult imi place initiativa ta.
  O sa-mi notez si eu cartile pe care le-ai citit tu pentru ca sigur sunt frumoase.
  M-ai facut sa ma gandesc cate carti am citit eu, habar n-am, o sa ma gandesc :))

 11. Chiar ma gandeam acum cateva zile ca bine si frumos din partea mea ar fi sa imi fac si eu o lista cu ce citesc. Ca pe unele le am in Goodreads, pe altele pe blog si destule care nu-s niciunde. Macar asa, sa pot face bilantul de final de an :) Dar clar ma mobilizez pana la final de ianuarie si fac topul.

 12. Stimabililor, sunteţi într-un mare fel! Apreciez teribil că îmi daţi atât de mult de lucru, parol :)) Vă daţi seama că o să muncesc de nu o să mai am timp de citit când o să centralizez topurile voastre, da? :))

 13. 30 de bucati citite in 2013 (conform goodreads), toate in engleza.
  sunt deja la cartea nr 2 de anul asta :)
  sunt cateva care mi-au placut enorm , incepand cu trilogia millenium a lui larsson si continuand cu ceva travel books (scrise de bloggeri). lista completa e la mine pe blog

 14. Daca nu am blog cum fac sa scriu si eu top 10 pe 2013?
  Scriu direct in comentariu?
  Oricum am notat o multime de recomandari pentru anul asta. Multumesc.

 15. Deschid aplicaţia de feedly pentru a mă actualiza cu ultimele articole şi acesta îmi sare în ochi. Mi-a lăsat un larg zâmbet pe buze şi o stare de entuziasm. Voi începe să răsfoiesc listele tuturor şi revin spre seară cu articolul meu.

 16. Buna! Eu nu am blog,insa imi place foarte mult sa citesc si as vrea sa las si eu aici topul meu 10 lecturi din 2013. Poate va fi folosit ca inspiratie si pentru alti pasionati de carti :) Am citit 55 de carti anul trecut si topul meu arata cam asa:

  1.”Gradina uitata” de Kate Morton
  2. „Clopotele” de Richard Harvell
  3. „Umbra vantului” de Carlos Ruiz Zafon
  4. „Vraciul.Profesorul Wilczur ” de Tadeusz Dołęga-Mostowicz
  5. „Cel care ma asteapta” de Parinoush Saniee
  6. „Fata cu cercel de perla” de Tracy Chevalier
  7. „Tristetea samuraiului” de Victor del Arbol
  8. „Dragostea Florii de Bujor” de Lisa See
  9. „Insula” de Victoria Hislop
  10.”De veghe in lanul de secara” de J.D. Salinger

  Cam acesta ar fi top 10,desi mai sunt cateva carti care mi-au placut mult printre care : „Viata lui Pi” de Yann Martel; „Adevarul despre cazul Harry Quebert” de Joel Dicker ; „Copila de zapada” de Eowyn Ivey ; „Oamenii cartii” de Geraldine Brooks.

  Cam atat ca ma lungesc prea tare :))

  Felicitari pentru initiativa si abia astept sa vad datele centralizate :)

 17. Stimabililor, va raportez ca, gratie extraordinarei munci de centralizare depuse de Sonia Spatariu, avem rezultatele: 130 de bloggeri cu 1167 de carti!

  Zilele astea facem noi un infografic frumos, dupa care va dau mail si va spun cand postam toti centralizatorul.

  Multumesc inca o data pentru teribila voastra reactie la aceasta provocare!

  1. eu mor de curiozitate sa aflu care sunt cartile duplicat, cele care s-au regasit la 2 sau mai multi bloggeri. Daca ai putea sa faci o listuta separata cu acestea ar fi grozav.

   Ca suntem diferiti asta e clar, nu e niciun secret pentru nimeni sunt curios insa cat de asemanatori suntem :)

   1. Sau o listă în plaintext CSV, de acolo se descurcă fiecare cum poate cu statistica. Depinde cum au fost culese datele, ar trebui conversia în csv să fie banală :)

 18. Salut , domnule ! Neavand ce face am analizat un pic rezultatele si ma tem ca sunt oaresce greseli si anume am verificat procentajul si am stabilit ca media de sub 10 carti de persoana este slaba si nerelevanta in conditiile in care numai tu ai citit 36 carti iar top 10 aveau toti bloggerii la care multi au adaugat si alte titluri . Prin urmare ori nu s-au calculat decat top 10 ori e altceva si as dori sa ma lamuresti. De asemenea cartile citite de mai multe ori chiar socotite ca o carte distincta si tot nu ar aduce decat un plus de maxim 50 de carti , DECI ?

 19. Pingback: Care vă băgaţi să scrieţi discursul candidatului Otto Wite? - Cristian China Birta

 20. Pingback: Căutăm bloggeri pentru Biblioteca Bloggerului Român - Ediţia II - Cristian China Birta

 21. Buna, am inceput sa citesc cartile lui Carlos Castaneda, dar ma confrunt cu o problema, dupa ce am citit Invataturile lui don Juan si Cealalta realitate nu pot gasi la nici o librarie Calatorie la Ixtlan care este a 3 carte a lui si de dorit de citit toate in ordine consecutiva. Daca cineva ma poate ajuta sa-mi daie un indiciu de unde pot cumpara cartea, voi fi foarte recunoscator.

 22. In ziua de azi, fiecare roman are un smartphone, tableta, laptop de pe care citeste stiri, socializeaza cu alti oameni sau alte lucruri si prea putini mai pun mana pe o carte sa o citeasca.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.