Biblioteca bloggerului român: De ce să mai citim cărţi? Ce rost mai are în era social media?

Una din întrebările pe care o adresez aproape tuturor invitaţilor din emisiunea mea Brandu lu Chinezu este – şi mereu adopt un ton de ăla zeflemitor, de gherţoi autosuficient când îi întreb – “ce rost mai are să citim, cu ce ne ajută pe noi cărţile?“. În 97,65% din cazuri (estimare de un subiectivism atroce, desigur), reacţia invitatului este una de surprindere iritată nerostită. Pe sistemul “ce prostie de întrebare e şi asta?” :))

După care lansează înspre mine nişte torpile care îmi înseninează interviul, vă jur. Căci aud tot felul de motive care propovăduiesc cititul, de la clasicul “intri într-o lume magică” sau şi mai clasicul “parcă vezi un film în fiecare carte” la experienţe personale extraordinare în unele cazuri, despre cărţi care au schimbat total viaţa omului din faţa mea şi despre cărţi care sunt adevărate Biblii personale pentru mulţi dintre ei.

Vă mărturisesc acum pentru prima oară: este unul din momentele mele favorite din emisiune :) Poate o să fac un colaj cu motivele pe care oamenii pe care am avut extraordinara şansă să îi am invitaţi în emisiune mi le-au dat pro-citit. Şi o listă cu cărţile pe care le-au recomandă. Serios, bag pe “ordinea de zi” chestia asta, poate chiar apuc să o fac…

Vă propun şi o joacă. Sau experiment. Sau centralizare. Sau cum vreţi voi să îi ziceţi. Eventual să o numim “Biblioteca bloggerului român“. Da, haideţi să o numim aşa. Ideea fiind să realizăm un fel de centralizare a cărţilor pe care le-au citit bloggerii români în 2013 (mă rog, cei care o să răspundeţi provocării, fireşte). Şi să facem un top centralizat al cărţilor pe care le-au citit bloggerii români în 2013.

Vă propun să procedăm aşa:

Pasul 1. Scrieţi pe blogul vostru despre iniţiativa “Biblioteca bloggerului român”.

Pasul 2. Spuneţi câte cărţi aţi citit şi daţi şi Top 10 personal al cărţilor citite (dacă nu aţi citit 10, faceţi Top câte aveţi :D).

Pasul 3. Invitaţi şi alţi bloggeri să ni se alăture ca să iasă treaba treabă şi să fim cât mai mulţi.

Pasul 4. Să mă anunţaţi şi pe mine în comentariu mai jos sau pe chinezu at chinezu.eu că aţi scris, ca să pot centraliza cărţile voastre.

Hai să fixăm şi un deadline: până pe 31 ianuarie, ora 23.59. Că doar nu e grabă sau ceva şi nu ne sună poliţia la uşă :)) Iar apoi eu o să centralizez topul, fac calcule şi ce mai trebuie, vă trimit mailul cu rezultatele şi le publicăm toţi în aceeaşi zi la aceeaşi oră. Deal? :D

Încep eu cu topul meu, cum e şi firesc: în 2013 am citit 36 de cărţi. Le vedeţi pe toate mai jos. Cu un Top 10 personal, iar restul de 26 vi le prezint fără nici o intenţie de clasificare, fiind puse doar în ordinea în care le-am citit. E mult, e puţin? Nu contează. Pentru că singurul termen de raportare este tot unul personal (anul trecut am citit 20 de cărţi, spre exemplu). Şi pentru că plăcerea lecturii nu înseamnă o competiţie între noi, ci doar un pretext pentru a te simţi tu bine cu tine :)

Top 10 cărţi citite de chinezu

1. Khaled Hosseini – Splendida cetate a celor 1000 de sori

2. Eric-Emmanuel Schmitt – Oscar si Tanti Roz

3. Andrew NicollDacă citeşti asta înseamnă că am murit

4. Eric-Emmanuel SchmittCopilul lui Noe

5. Salman RushdieHarun şi Marea de Poveşti

6. Radu Paraschivescu – Ghidul nesimţitului

7. JK Rowling – Moarte subită

8. StendhalRoşu şi negru

9. Mathias MalzieuMecanica inimii

10. Alberto Manguel – Istoria Lecturii

Celelalte cărţi: Italo Calvino – Oraşe invizibile, Ingvar Ambjørnsen – Fraţi de cruce, Amelie Nothomb – Igiena asasinului, Amelie Nothomb – Cosmetica duşmanului, Amelie Nothomb – Dicţionar Robert de nume proprii, Eric-Emmanuel Schmitt – Cea mai frumoasă carte din lume, Adrian Voicu – Nepovestitele trairi ale templierilor romani, Italo Calvino – Cărarea cuiburilor de păianjen, Romulus Dianu – Nopţi la Ada Kaleh, Olga Mărculescu şi Ion Moldovan – Adela, Florin Roşoga – Arta dezvoltării personale, Fabio Stassi – Ultimul dans al lui Charlot, Hannes Stein – Enciclopedia lucrurilor care ma sacaie zilnic, Octavian Paler – Viaţa pe un peron, Alina Nedelea – Şoseaua Căţelu 42, Simona Sora – Hotel Universal, Dan Stanca – Craii şi morţii, Daniela Zeca – Omar cel orb, Radu Aldulescu – Cronicile genocidului, Adrian Goldsworthy – Totul despre armata romană, Barry Strauss – Mari comandanţi, Sorin Poclitaru – Amalgam, Oliver Sacks – Revenirea la viaţă, Philip Matyszak – Fii lui Caesar, Stacy Schiff – Cleopatra, Adrian Călăraşu/Dan Cârlea – Facebook de buzunar.

182 comentarii la “Biblioteca bloggerului român: De ce să mai citim cărţi? Ce rost mai are în era social media?

 1. Florin Grozea Reply

  Nu am avut răbdare să le notez undeva, însă lista ta de recomandări mă va inspira și îți mulțumesc.

  • Cristian China Birta Reply

   Eu am început să îmi notez fiecare carte citită de anul trecut. Pentru că de atunci mă gândeam să lansez isprava asta, doar că nu ştiam exact cum să o fac şi cum să îi zic :))

   Hai încearcă şi matale să îţi aminteşti un mic top acolo, chiar şi din două locuri :)) Ar ajuta la greu să pui şi tu umărul, adică pardon raftul la Biblioteca asta :D

   • Ionuț Reply

    Face Goodreads asta foarte bine. :)

    • Cristian China Birta Reply

     Parca ceva de genul era si teacup.ro… Ia sa ma uit sa vad daca ma coafeaza, merci :)

     • adizzy Reply

      oh, chiar te rog, hai pe goodreads :D addict aici :)

      • Cristian China Birta Reply

       Gata, tovarăşi, sunt şi eu membru cu cont în regulă pe Goodreads, merci de pont :)

 2. georgiana ene Reply

  he he, ce faina e treaba asta! scriu si eu :)

 3. Sonia Reply

  Îmi place ideea, deci spun prezent. :) Şi îmi place şi ce carte ai aşezat pe prima poziţie din Top 10. Se va afla şi în fruntea listei mele.

  • Cristian China Birta Reply

   Bun, bun, mă bucur tare să aud asta :) Şi că vrei să participi şi că îţi place no 1 la mine. Să îţi spun că următoarea pe noptiera aia de lectură este “Şi munţii au ecou”? Imediat după ce termin “Împăraţii romani”, căci la mine asta e constanta, istoria Imperiului Roman :))

 4. Dragos Schiopu Reply

  interesanta initiativa. Ai fi uimit ce carti am eu in biblioteca :)

  Le scriu din cap asa ca s-ar putea sa mai gresesc numele la autori:

  1. Dao de Jing – Lao Zi
  2. Fata verde – Gustav Meuring
  3. Pescarusul Jonatan – Richard Back
  4. Iluzii – Richard Back
  5. Ghidul mesiasului – Richard Back (mai are si alte carti dar nu la fel ca cele 3 de mai sus)
  6. Pelerinul Taoist –
  7. Seria de carti ale lui Carlos Castaneda
  8. ….

  ca sa nu o mai lungim aiurea am toate cartile aparute dupa revolutie despre paranormal, parapsihologie, filozofie, de la upanisade si yoga pana la OSHO sau NOICA. Chiar si imbecibilitatile lui Cristian Negureanu gen Biblia si OZN-urile.

  Si am citit cam 90% din ele in adolescenta.

  Colecia Jules Verne – 70-80% desi le-am citit pe toate.

  Romane SF si multe carti Politiste in biblioteca parintilor.

  • Cristian China Birta Reply

   Bre, dar le-ai şi citit pe alea din topul tău? Că aşa aş şi io am sute de cărţi necitite în bibliotecă şi alea nu se pun, mă înţelegi :))

  • ruxa Reply

   richard bacH :)

   • DVV Reply

    hater :)

  • Cristian China Birta Reply

   Aprobat, parafat, adjudecat! Cu deosebită încântare şi cu mulţumirile corespunzătoare :)

 5. Natural Reply

  Gand la gand cu bucurie :) Anul asta chiar am scris pe blog despre prima carte citita, pentru 2013 va trebui sa-mi amintesc, ca nu le-am notat :( Voi scrie pe blog, nu aici si revin cu link-ul articolului. Spor!

 6. luky Reply

  Foarte faina si interesanta initiativa asta. Te urmaresc cu interes, ca am de unde sa ma inspir…

  Nu mi-am notat cartile pe care le-am citit, insa, incerc sa le scriu mai jos (pe cele pe care mi le amintesc), fara a le clasifica intr-un top:

  – Tim Gallwey – Jocul interior si munca
  – Tim Gallwey – Jocul interior si stresul
  – Tim Gallwey – Jocul interior si tenisul
  – Eric-Emmanuel Schmitt – Oscar si Tanti Roz
  – William Buhlman – Aventuri dincolo de limitele corpului fizic
  – William Buhlman – Secretul sufletului
  – Joe Vitale – Zero limite

 7. pegassus Reply

  Deci, nu numai literatura, beletristica adica, deci ? :)
  Marsez si eu, ca sa aduc niste titluri noi si bizare, bun experiment…

  • Cristian China Birta Reply

   Aiaiaiaiaiaiai, acuma să vezi cu ce vine domnu Lucian de ne scoate metafizica prin aprioricul ontologic al feng shuiului inconturnat irefutabil de un zen impenetrabil =))

 8. simsim Reply

  Wow..ai reusit sa citesti “Moarte subita” si chiar ti-a placut? Eu nu am reusit sa trec de primele 30 de pagini. Am citit 92 de carti in 2013 dar mi-ar fi super greu sa fac un top. Daca am timp promit sa scriu despre asta pe blog:) Succes cu proiectul!

  • Cristian China Birta Reply

   Dap, am reuşit şi chiar mi-a plăcut! E drept că în prima sută de pagini te cam enervează până înţelegi toate planurile, dar apoi te prinde rău povestea, căci colega JK este foarte bună la împletit planurile :)

   Plus că nu îmi place să las ceva neterminat, aşa că am strâns din dinţi şi am mers mai departe :))

   Aştept cu mare interes topul tău. Căci la 92 de cărţi citite tot ce pot spune este: teach me, master! :D

 9. bogdan Reply

  Social-media și cărțile nu au nici o legătură. Nu se pot exclude, cum nu cred nici că se pot completa. Ambele fac însă parte din cultura generală, fiecare alegând din ele exact ce are nevoie pentru a mai face doi pași :)
  În rest, frumoasă provocare, cred că-i dau și eu curs în zilele care vin :)

 10. Tomata Reply

  Chiar azi am scris pe blog despre cat de mult ma motiveaza sa citesc clubul de lectura de la lucru. Datorita lui am citit in draci in a doua jumatate a anului si deja in 2014 am citit 2 carti. Recomand un club de carte oricui :)

  Si ma bag si eu la provocarea ta. ;)

  • Cristian China Birta Reply

   Colega, dacă nu ziceai nimic, îţi trimiteam un mail în care să îţi arăt isprava, parol :)) Abia aştept să văd cu ce top ne loveşti :D

 11. Ana Naghi Reply

  Faina provocare! Ia sa ma pun pe scormonit in memorie titlurile lui 2013.

 12. Viata de la zero Reply

  Felicitări pentru inițiativă, Cristian!
  M-am alăturat și eu jocului. Sau experimentului. Sau centralizării. Sau.
  Și bună ideea să ținem un catalog al cărților citite. Poate că n-ar fi rău să ne facem și fișe de lectură pentru fiecare carte în parte.

  • Cristian China Birta Reply

   Ehe, aia cu fişa de lectură este foarte bună. Doar că – şi aici vorbesc strict în nume personal, deşi cred că mulţi o să se regăsească în ce zic… – simplu spus nu am timp pentru aşa ceva :(

   • Viata de la zero Reply

    Păi le putem face chiar pe blog. :)
    Cred că am uitat ieri să las linkul unde am făcut topul

    http://vdz.ro/biblioteca-bloggerului-roman/

   • Tomata Reply

    in loc de fisa de lectura, nu mai bine facem o recenzie pe blog? :)

    • Viata de la zero Reply

     Sigur, ar fi și mai bine, în măsura în care se poate. Recenziile sunt puțin mai pretențioase, necesită timp de elaborare mai îndelungat și gândire critică, fișele-s mai la îndemână. Merită încercată o combinație între cele două, zic eu.

     • Tomata Reply

      eu imi iau notite in timp ce citesc si cand scriu recenzia pe blog trec prin ele si aleg ce mi se pare important. subliniez si citate si le pastrez pentru cand vreau sa-mi readuc aminte de vreo carte. de cand am blogul am recenzat toate cartile pe care le-am citit.

 13. Alex N. Reply

  M-as fi bagat si eu in treaba asta, dar, sincer sa fiu, in 2013 nu prea am citit. Am avut mult de munca iar cand ajungeam acasa singurul lucru pe care-l vroiam era…patul!

 14. andra Reply

  acum sa iasa fiecare in fata cu cartile citite..asta chiar e demn de lauda! buna initiativa!:)

 15. Ioana Reply

  Accept provocarea. Lista mea aici: http://ipunct.wordpress.com/2014/01/08/biblioteca-bloggerului-roman/ :D
  Numai bine!

  • Cristian China Birta Reply

   Mulţumesc! Să ştii că “Accidentul” este în vederile mele de ceva vreme, poate anul ăsta reuşesc :)

   • Ioana Reply

    Sper să reușești. Cred că tu și Mihail Sebastian aveți cel puțin un lucru în comun: berea și plăcerea de a o bea. El își petrecea mult timp în Carul cu Bere. :D

 16. Loredana Reply

  Ia stai așa să vin și eu la joaca asta, ce dacă-s cititor de super nișă, de-aia extra personală și citesc numai și numai pentru plăcerea mea proprie… am voie, da? Mna, ce m-a bucurat cel mai mult a fost să văd la tine, în top zece, pe locul nouă, o cărticică care mi-e foarte dragă! Așadar, să fie top, revin cu un link, uff, bine că ne-ai dat timp! :)

  • Cristian China Birta Reply

   Aştept cu mare interes topul tău! Păi normal că am lăsat mai mult timp, că doar nu e concurs sau ceva şi ar fi păcat să nu iasă o treabă faină :) Dap, “Mecanica inimii” este într-un mare, mare fel…

 17. Robert Reply

  Gata topul romantic, sau mai putin romantic :D .
  http://romanticu.org/ce-citim-in-biblioteca-bloggerului-roman/

  • Cristian China Birta Reply

   Hai merci :) “Viitorul începe luni” mi-a făcut şi mie cu ochiul. O recomanzi sau mai bine mă apuc de altceva? :))

   • Robert Reply

    Este buna, mie mi-a placut ;)

 18. E. M. Katherine Reply

  Domnu’ Chinezu… Pai eu ce fac bre? Caci conform challenge-ului de pe Goodreads (site pe care ti-l recomand cu caldura – imensa baza de date a cartilor) ca am citit fix 111 carti. O sa fac un top 10 cu cele care m-au marcat si care mi-au placut cel mai mult si pe restul… cam greu sa le mentionez, asa ca voi face niste print screenuri sa le arat copertile :D

  • Cristian China Birta Reply

   Stimabilo, dă-mi pace cu print screenuri, că nu suntem la tribunal aici! :)) Aştept cu interes topul. Sunt chiar curios… :D

 19. Andrew Nicoll Reply

  Thank you so much! I am honoured that my book made it on to your list and delighted to have given you pleasure. Best wishes.
  Andrew

  • Cristian China Birta Reply

   Dear sir, you do not thank us, we thank you for your splendid writing :) You managed to make a fan out of me, that’s for sure :))

 20. Teodora Elena Reply
  • Cristian China Birta Reply

   Mda… A trebuit tu să îmi aduci aminte de una din imensele mele lipsuri în materie de literatură românească: “Cel mai iubit dintre pământeni”… :)) Merci că mi-ai adus aminte. Trebuie să remediez chestiunea. Am zis!

  • Cristian China Birta Reply

   Stimată doamnă, ştii cum e aia cu “marile spirite se întâlnesc pe undeva”? Aşa şi noi cu “Spendida cetate…”. O carte magnifică. Uite, şi acum, când vorbesc despre ea, mi se încreţeşte coraconul… Merci pentru top, apreciez corespunzător!

 21. Loredana Reply

  Uite ce repede răspundem noi la astfel de provocări… :)

  http://normalitateanormala.com/hai-la-biblioteca-bloggerului-roman/

  • Cristian China Birta Reply

   Aiaiaiaiaiai, cum este “Ai toată viaţa înainte”… O carte fabuloasă, pe care am citit-o cu ceva vreme în urmă şi pe care o recomand teribil de fiecare dată.

   Mulţumesc pentru top!

  • Cristian China Birta Reply

   Mulţumim presei în blugi pentru că are cărţile în buzunarul din spate :D

  • Cristian China Birta Reply

   No aşa! Fiul meu mă tot întreabă când o să citesc şi eu “Jurnalul Annei Frank”…

   • simsim Reply

    Chiar merita citita cartea. Cu toate ca “20 de ani in Siberia” e un fel de echivalent romanesc si cu un final putin mai fericit decat Jurnalul Annei Frank. O recomand peste tot si nu cred ca o asemenea poveste si un asa caracter puternic pot sa fie trecute cu vederea.

 22. Moga Florin Reply

  Mă alătur şi eu: http://mogaflorin.com/?p=14216

  • Cristian China Birta Reply

   Hopaaaaaaa, avem de-a face un un fan Sven… :D Le-am citit pe toate în tinereţe! Hai merci!

   • Moga Florin Reply

    După ce am pus mâna pe prima carte nu am avut ce face şi le-am luat la rând. M-a prins.

 23. Alina Reply

  O sa scriu si eu un articol despre Biblioteca Bloggerului Roman pentru ca tare mult imi place initiativa ta.
  O sa-mi notez si eu cartile pe care le-ai citit tu pentru ca sigur sunt frumoase.
  M-ai facut sa ma gandesc cate carti am citit eu, habar n-am, o sa ma gandesc :))

  • Cristian China Birta Reply

   Păi ia hai transformă-te în Pristanda şi apucă-te să le numeri pe sărite :))

   • Alina Reply

    Acum, acum :))

 24. Radu Thor Reply
 25. Oana Reply

  Chiar ma gandeam acum cateva zile ca bine si frumos din partea mea ar fi sa imi fac si eu o lista cu ce citesc. Ca pe unele le am in Goodreads, pe altele pe blog si destule care nu-s niciunde. Macar asa, sa pot face bilantul de final de an :) Dar clar ma mobilizez pana la final de ianuarie si fac topul.

 26. Oana Reply

  Buna! Uite si lista mea, cu tot cu recenziile aferente fiecarei carti – http://gandurisibucatareala.ro/lecturi-care-m-au-imbogatit-in-2013/

 27. Oana Reply

  Nu puteam să nu răspund la așa o provocare! Și de bucurie mi-a și scăpat că topul era pe 2013, așa că l-am făcut pe viață inițial, dar apoi și pe 2013.
  Chinezu, ai material de lectură! :)
  http://oanakovacs.com/biblioteca-bloggerului-roman/

 28. nina Reply

  Faina provocarea asta, zic s-o facem in fiecare an. Uite si topul meu aici: http://www.toane.ro/2014/01/biblioteca-bloggerului-roman/

 29. Iuliana Reply

  Aici si topul meu http://petalacalatoare.blogspot.ro/2014/01/biblioteca-bloggerului-roman.html
  Felicitari pentru initiativa :)

 30. Cristian China Birta Reply

  Stimabililor, sunteţi într-un mare fel! Apreciez teribil că îmi daţi atât de mult de lucru, parol :)) Vă daţi seama că o să muncesc de nu o să mai am timp de citit când o să centralizez topurile voastre, da? :))

 31. Mihaela Alexandrescu Reply

  Ce bine mi-ar fi prins acum sa imi fi notat titlurile cartilor citite anul trecut :) Dar nu-i problema, trebuie sa-mi aduc eu aminte uitand-ma pe blog si in biblioteca. Deci I’m in :) Super initiativa.

 32. Cristian China Birta Reply
  • vali crintea Reply

   Prima mea carte pe anul acesta a fost “Vand Kilometri ” a lui Mihai Barbu, astfel am vazut Mongolia si drumul pana acolo dus intors :D !

 33. bloodie Reply

  Gata, am pregătit și eu topul :)

  http://bloodie.ro/biblioteca-bloggerului-roman/

 34. Diana Reply

  Eu publicasem deja topul cand ai scris tu, dar daca ma primesti chiar sunt curioasa de rezultatul final.
  http://tarameainventata.net/lecturi/2014/01/01/reading-challenge-si-cele-mai-bune-carti-din-2013/
  Mi-au placut alegerile tale, mai putin Moarte subita pe care nu am reusit sa o termin, nu m-a inspirat deloc.

 35. Jovi Reply
 36. Razvan Ianculescu Reply

  Am sa scriu si eu curand.
  Si mie mi-a placut mult “Daca citesti asta inseamna ca am murit”. Nu atat povestea cat stilul ala semi-comic al lui de a scrie.

 37. Cristina P Reply

  30 de bucati citite in 2013 (conform goodreads), toate in engleza.
  sunt deja la cartea nr 2 de anul asta :)
  sunt cateva care mi-au placut enorm , incepand cu trilogia millenium a lui larsson si continuand cu ceva travel books (scrise de bloggeri). lista completa e la mine pe blog

 38. Vienela Reply

  Daca imi permiti, voi lasa si eu lista cu top 10 carti citite in ultimul timp. Mi-a placut mult initiativa ta si mi-am spus ca nu pot sta deoparte. Am citit deja cateva articole, mi-am notat cateva carti si sper sa le pot citi anul acesta. Felicitari!
  http://vienela.ro/biblioteca-bloggerului-roman/

 39. Teo Reply

  Daca e despre carti, imi permit si eu sa intru in discutie :)

  http://www.teodoragrigorie.com/cartile-cu-premiu-personal-2013/

  Felicitari, grozava initiativa!

 40. pegassus Reply
 41. delia Reply

  Daca nu am blog cum fac sa scriu si eu top 10 pe 2013?
  Scriu direct in comentariu?
  Oricum am notat o multime de recomandari pentru anul asta. Multumesc.

 42. Spunsieu Reply
 43. Razvan Reply

  faina idee si abia astept statisticile.

  m-am oprit la 10 din cele mai interesante carti citite in 2013, le-am si prezentat pe scurt, pe fiecare. ca asa mi-a iesit.

  http://www.citadinul.ro/2014/01/cartile-anului-2013-biblioteca/

 44. Gabriel Reply

  Deschid aplicaţia de feedly pentru a mă actualiza cu ultimele articole şi acesta îmi sare în ochi. Mi-a lăsat un larg zâmbet pe buze şi o stare de entuziasm. Voi începe să răsfoiesc listele tuturor şi revin spre seară cu articolul meu.

 45. Claudia Reply
 46. Anca Reply
 47. Natural Reply

  Am facut si eu o mica lista, cu cateva carti citite, pe care mi le-am amintit de anul trecut:
  http://danielbotea.blogspot.ro/2014/01/bloggerii-citesc-si-carti.html
  Spor!

 48. Raluca M Reply

  Am publicat lista cu cartile citite anul trecut:

  http://drumulspremaibine.blogspot.ro/2014/01/biblioteca-blogerului-in-2013-si.html

  si cu asta imi anunt participarea in campania “Biblioteca Bloggerului Roman”!

 49. Gabriel de pe blogul Nopti si Zile Reply

  Să facem o introducere ca la Eurovision :)

  Bună ziua Chinezu! Blogul Nopţi şi Zile te salută. Iată care sunt nominalizările mele: http://noptisizile.blogspot.ro/2014/01/biblioteca-bloggerului-roman.html

 50. Andreea D. Reply
 51. Andra Reply
 52. Arashi Reply

  Muncă multă, parol, dar era scadentă oricum :)
  Voila, întru centralizare:
  http://arashi.me/2014/01/biblioteca-bloggerului-roman-retrospectiva-de-lectura-2013-5/

 53. vlad Reply

  preluat ideea, vorbit despre ea, si dat mai departe. Multumesc.
  http://vladvvlad.wordpress.com/2014/01/12/biblioteca-bloggerului-roman/

 54. Bia Reply
 55. vali crintea Reply

  am acceptat provocarea ! Am urmarit si topurile precedende , am ceva in plus in ceea ce priveste titlul, dar cam putin ca numar de carti lecturate: http://omulvaly.wordpress.com/2014/01/13/nici-macar-o-carte-pe-luna/

 56. Cristian China Birta Reply

  Stimabililor, vă raportez că în acest moment suntem 65 de bloggeri care ne-am pus topurile pe masă, ca să zic aşa. Sunteţi nişte minunaţi, aşa să ştiţi! :D

 57. Corina Ureche Reply
 58. raluca Reply

  Salut! Felicitari pentru initiativa.
  Am scris si eu aici:
  http://raluka-fa-teauzit.blogspot.ro/2014/01/biblioteca-bloggerului-roman.html

 59. Raluca Dan Reply

  O idee care mi-a facut si mai multa pofta de citit.
  Iata si topul meu personal si subiectiv: http://bulletindada.wordpress.com/2014/01/09/bloggerii-iubesc-cartile/

 60. Gia Reply

  Multumesc mult pentru initiativa si ma bucur nespus ca sunt atat de multi sustinatori. E semn ca cititul mai are o sansa!

  Cartile pe care le-am citit eu in 2013 sunt la http://www.crazygia.com/cv-ul-meu

  si Topul la

  http://www.crazygia.com/lectura/biblioteca-bloggerului-roman.html

 61. Bogdana Reply

  Stimabile, iata si retrospectiva mea. Fara top, ca nu le pot ordona, mi-ar fi imposibil!
  http://bogdanasblog.blogspot.ro/2014/01/retrospectiva-lecturilor.html

 62. Andreea Iulia Toma Reply

  O inițiativă minunată! Am făcut și eu topul.
  http://andreeaiuliatoma.blogspot.ro/2014/01/biblioteca-bloggerului-roman.html

 63. Diana Reply

  si eu cu un fel de top
  http://mamaocupata.wordpress.com/2014/01/14/ce-am-mai-citit-si-mi-a-placut/
  multumesc de inspiratie, de dimineata citesc listele celorlalti bloggeri si imi adaug la wishlist :)

 64. Cristian China Birta Reply

  Stimabililor, vă informez cu deosebit respect: suntem fix 75 de bloggeri! Hai că batem suta până la sfârşitul lunii :)) Minunaţilor!

 65. adizzy Reply

  hop si eu :) http://www.adizzy.ro/2014/01/14/biblioteca-de-blogger-roman/ – ce o sa te distrezi cu centralizarea :P

 66. Stoian Ciprian Reply

  Am publicat şi eu un articol pe această temă!

  http://comunicarepr.ro/ce-rost-mai-are-sa-citim/

 67. Alex Reply

  În caz că nu intră pingback-ul, mica mea listă: http://daimon.me/blog/2014/01/14/in-care-arat-c-am-fost-un-lenes/

 68. Roxana Reply

  Buna! Eu nu am blog,insa imi place foarte mult sa citesc si as vrea sa las si eu aici topul meu 10 lecturi din 2013. Poate va fi folosit ca inspiratie si pentru alti pasionati de carti :) Am citit 55 de carti anul trecut si topul meu arata cam asa:

  1.”Gradina uitata” de Kate Morton
  2. “Clopotele” de Richard Harvell
  3. “Umbra vantului” de Carlos Ruiz Zafon
  4. “Vraciul.Profesorul Wilczur ” de Tadeusz Dołęga-Mostowicz
  5. “Cel care ma asteapta” de Parinoush Saniee
  6. “Fata cu cercel de perla” de Tracy Chevalier
  7. “Tristetea samuraiului” de Victor del Arbol
  8. “Dragostea Florii de Bujor” de Lisa See
  9. “Insula” de Victoria Hislop
  10.”De veghe in lanul de secara” de J.D. Salinger

  Cam acesta ar fi top 10,desi mai sunt cateva carti care mi-au placut mult printre care : “Viata lui Pi” de Yann Martel; “Adevarul despre cazul Harry Quebert” de Joel Dicker ; “Copila de zapada” de Eowyn Ivey ; “Oamenii cartii” de Geraldine Brooks.

  Cam atat ca ma lungesc prea tare :))

  Felicitari pentru initiativa si abia astept sa vad datele centralizate :)

 69. Luminita Reply
 70. Zu Reply
 71. vavaly Reply

  Deal Cristian. Sunt frumos surprinsa de multimea de bloggeri care au scris despre acest subiect.
  http://vavaly.wordpress.com/2014/01/17/biblioteca-de-blogger/

 72. Alex Giurgea Reply

  Salut,
  Excelenta initiativa. Iata si topul meu aici: http://www.alexgiurgea.ro/starea-de-prezenta/ce-am-citit-2013/

 73. Lila Reply
 74. Cristina Reply
 75. Alexandra Reply

  mai mult mi-a luat sa ajung la capatul paginii sa pot si eu comenta! am reusit sa fac si o lista si sa-mi fie de invatatura sa-mi notez de alta data ceea ce citesc!
  http://alexandratataru.wordpress.com/2014/01/19/daca-nu-citesti-ramai-in-urma-umbrei/

 76. Ioana Reply
 77. Anca Reply
 78. Cristian China Birta Reply

  Stimabililor, vă spun cu deosebită emoţie (îmi cam tremură tastatura, recunosc…): suntem fix 100 de bloggeri în acest moment!

  Sunteţi nişte minunaţi, absolut minunaţi, aşa să ştiţi!

 79. Cristina Pana Reply

  Vin si eu cu topul meu personal pentru cartile citite in 2013.
  http://modificare.blogspot.ro/2014/01/top-personal-al-cartilor-citite-in-2013.html
  Abia astept sa vad centalizarea! :D

 80. Laura Reply

  Felicitări pentru inițiativă! Aici este și micul meu top http://ianculaura.wordpress.com/2014/01/20/pentru-biblioteca-bloggerului-roman/

 81. alexandra Reply
 82. Mihai MOGA Reply

  Ma inscriu si eu cu articolul: http://wife.mihaimoga.com/?p=566

 83. Otilia Reply

  Super idee si gata si topul meu http://cughilimele.ro/ce-carti-am-citit-in-2013/

 84. Raluca Reply

  De la inceputul lunii am urmarit acest articol cu un deosebit interes, ajungand sa-mi mai adaug alte cateva zeci de carti in wishlist-ul deja foarte lung. Abia astazi m-am hotarat sa fac si eu un top 10 si sper eu ca are sa fie de ajutor.
  Abia astept rezultatele finale! (si presimt ca Khaled Hosseini o sa se afle pe acolo :-D)
  http://cupcake.mug.ro/biblioteca-bloggerului-roman/

 85. Ana Naghi Reply

  Promisiunea e promisiune!Asa ca vin si eu cu lista mea – infima de altfel- de carti citite in 2013:

  http://ananaghi.info/biblioteca-bloggerului-roman-provocare-a-la-chinezu/

 86. Monichis Reply

  Uaaaaa! Încă o provocare la care nu am putut sta deoparte! :D Și partea cea mai faină este că sunt atâția cei care nu au putut sta deoparte și astfel verificăm topul unul altuia, atunci când suntem în pană de idei :d Hehehe
  Aici am scris și eu despre top 10 cărți citite de Monichis în 2013. – http://monichis.info/Blog/biblioteca-bloggerului-roman/

 87. Kadia Reply
 88. Alexandra Ali Reply

  Bine ca nu e chiar ultima zi, dar aici e si lista mea de carti citite in 2013:

  http://sutzu-miri.blogspot.ro/2014/01/biblioteca-bloggerului-roman.html

 89. Brindusa Reply

  Era gata-gata sa uit. Topul meu e aici:
  http://www.retetedesuflet.ro/carti-citite-2013-topul-meu/

 90. Ochiul babei Reply

  Inițiativa o aplaud! Sper să facă tradiție.

  Iată topul meu pentru 2013:

  http://ochiulbabei.me/2014/01/ce-am-citit-in-2013/

  Spor la treabă și mulțumesc că ne-ai implicat! Sunt cea mai curioaă de numărul de participanți, care măsoară – de fapt – valoarea inițiativei tale:) După comentariile de aici, sunt mulți.

 91. Geta Reply

  Felicitari pentru initiativa.

  Topul meu este: http://blog.psihologiepractica.ro/2014/01/biblioteca-bloggerului-roman/

 92. DVV Reply

  Vad ca nu iti merge pingback-ul asa ca trec pe comentarii old-school. :)

  Am pus Top-Ten-ul meu personal de carti aici:

  http://paradigma.ro/biblioapocalipsa-dupa-chinezu

 93. roxana Reply

  De ce am citit, de ce citesc şi de ce voi citi mereu ? Pentru cã lumea toatã stã ascunsã între douã coperţi de carte. Am ales sã le deschid. Mi-a plãcut ideea ta aşa cã am scris şi eu despre motivele pentru care eu citesc.
  http://calatorprintaramea.wordpress.com/2014/01/31/biblioteca-bloggerului-roman/

 94. Andrada Reply

  Frumoasa initiativa, sunt curioasa sa vad rezultatele. Sigur o sa-mi creasca lista pentru viitoare lecturi :)

  http://bookcritics.wordpress.com/2014/01/31/biblioteca-bloggerului-roman-2013/

 95. FMRo Reply

  Poate ultimul, dar nu cel din urmă. Un pic de SF nu strica –
  Sunt cititor în stele îndepărtate: http://mihai.fmro.ro/?p=1401

 96. Cristian China Birta Reply

  Stimabililor, va raportez ca, gratie extraordinarei munci de centralizare depuse de Sonia Spatariu, avem rezultatele: 130 de bloggeri cu 1167 de carti!

  Zilele astea facem noi un infografic frumos, dupa care va dau mail si va spun cand postam toti centralizatorul.

  Multumesc inca o data pentru teribila voastra reactie la aceasta provocare!

  • DVV Reply

   eu mor de curiozitate sa aflu care sunt cartile duplicat, cele care s-au regasit la 2 sau mai multi bloggeri. Daca ai putea sa faci o listuta separata cu acestea ar fi grozav.

   Ca suntem diferiti asta e clar, nu e niciun secret pentru nimeni sunt curios insa cat de asemanatori suntem :)

   • vali crintea Reply

    buna idee !

   • Alex Reply

    Sau o listă în plaintext CSV, de acolo se descurcă fiecare cum poate cu statistica. Depinde cum au fost culese datele, ar trebui conversia în csv să fie banală :)

 97. Vali Crintea Reply

  multumesc pentru provocare si grafic ! sigur trebuie sa citesc si eu ceva de la cel mai citit autor al bloggerilor Haruki Murakami ! Sper ca au fost multi bloggeri care au postat azi graficul sa facem un buuuuuum in online :D!
  cea maai recenta postare : http://omulvaly.wordpress.com/2014/03/04/ce-au-citit-bloggerii-in-2013/

 98. vali crintea Reply

  Salut , domnule ! Neavand ce face am analizat un pic rezultatele si ma tem ca sunt oaresce greseli si anume am verificat procentajul si am stabilit ca media de sub 10 carti de persoana este slaba si nerelevanta in conditiile in care numai tu ai citit 36 carti iar top 10 aveau toti bloggerii la care multi au adaugat si alte titluri . Prin urmare ori nu s-au calculat decat top 10 ori e altceva si as dori sa ma lamuresti. De asemenea cartile citite de mai multe ori chiar socotite ca o carte distincta si tot nu ar aduce decat un plus de maxim 50 de carti , DECI ?

 99. Maikl Reply

  Buna, am inceput sa citesc cartile lui Carlos Castaneda, dar ma confrunt cu o problema, dupa ce am citit Invataturile lui don Juan si Cealalta realitate nu pot gasi la nici o librarie Calatorie la Ixtlan care este a 3 carte a lui si de dorit de citit toate in ordine consecutiva. Daca cineva ma poate ajuta sa-mi daie un indiciu de unde pot cumpara cartea, voi fi foarte recunoscator.

 100. Daniel Reply

  In ziua de azi, fiecare roman are un smartphone, tableta, laptop de pe care citeste stiri, socializeaza cu alti oameni sau alte lucruri si prea putini mai pun mana pe o carte sa o citeasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.