Cei care îmi faceţi onoarea să citiţi şi ce scriu în Republica Culturală Chineză (serios, bre, daţi şi voi un subscribe, puneţi în bookmark, în feedly, ca sunt bun şi acolo, să ştiţi :D), aţi văzut că am salutat cu mare drag ieşirea arhivei TVR în online. Cu menţiunea că, fireşte, una este să nu îţi placă de instituţia cu pricina (am nenumărate motive, dar să lăsam…) şi alta este să nu te entuziasmezi când vezi că anumiţi oameni de acolo fac ce fac. Aşa cum am sărit eu în sus când am auzit de faza cu arhiva.
Zic oameni pentru că lucrurile astea nu se întâmplă singure. Nu cad din cer ca ploaia, ca să o dau ca la meteo. Adică sunt oameni care se uită un pic în jur, văd că se poate face ceva, încep să mişte lucrurile şi – chapeau pentru asta! – chiar le fac să se întâmple. Aşa şi cu arhiva cu pricina. Nişte oameni au bobinat ca aşa ceva să se întâmple. Cu trei dintre ei, fete simpatice foc :D, am vorbit un pic pe mail. Şi iată mai jos ce a ieşit. Enjoy :)
Pentru inceput cateva cuvinte despre voi. Dar nu asa ca la HR, ci omeneste, cu accent pe, fireste, ce treaba aveti voi cu social media :D
Irina Bordeianu: Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universitatii Hyperion si un master in Comunicare Audio-Video din cadrul SNSPA. Lucrez in Arhiva TVR de 10 ani, mai exact din anul 2003, destul cat sa descopar ce tezaur fabulos are Televiziunea Publica si cat de importanta e exploatarea lui. Primul contact cu social media a fost evident cand am decis sa-mi fac pagina de facebook iar acum administrez impreuna cu colegele mele pagina de facebook si contul de youtube al Arhivei TVR. N-am blog… dar cine stie…Cam atat.
Denisa Badea: In general am contact cu Facebook si Pinterest. Administrez pagina de facebook Arhiva TVR din placere si pentru ca stiu cat de important este sa punem in valoare materialele fabuloase pe care le avem.
Irina Bartolomeu: Am terminat facultatea de jurnalism, dar mult mai util si mai interesant mi s-a parut internship-ul 2.0 de PR cultural organizat de Sorin Tudor. Pot spune ca sunt activa in online din 2007, odata cu deschiderea blogului pe care l-am perceput ca fiind un instrument puternic pentru comunicare si promovare a brandului personal. Scriu despre evenimente, actiuni, campanii in social media, oameni si povesti faine. Un alt pas important a fost participarea si castigarea unor campanii Blogal Initiative, fapt ce a dus la diverse colaborari si proiecte in social media. In momentul de fata, social media nu este doar un moft si nici nu se masoara in numar de fani ori like-uri, ci mai degraba in rata de engagement.
De unde a venit ideea cu iesirea arhivei TVR in social media? La ce credeti ca ajuta asa ceva? Ce obiective aveti? Aveti un plan editorial?
Irina Bordeianu: Unul dintre scopurile principale ale arhivei este de a fi cat mai vizibila. Sunt imagini deosebit de importante care, indiscutabil merita sa fie cunoscute de publicul larg pentru ca patrimoniul arhivistic audiovizual al Televiziunii Romane este o componenta esentiala, atat a istoriei contemporane a Romaniei, cat si a istoriei audiovizualului romanesc.
Trebuie sa stii ca Arhiva TVR exista in online de mai bine de 3 ani prin intermediul catorva proiecte europene: primul se numeste Archives@risk – Prin FIAT/IFTA (Federatia Internationala a Arhivelor de Televiziune), Arhiva TVR a beneficiat de posibilitatea de a fi parte in acest proiect ce a avut ca obiectiv principal dezvoltarea unui grup de lucru care sa creeze strategii de dezvoltare si salvgardare in numele arhivelor pe cale de disparitie din intreaga lume. A fost creat astfel primul portal web global al arhivelor de televiziune. Fiecare partener a contribuit prin postarea unui numar de 10 materiale audiovizuale considerate repere atat la nivel national cat si international.
Al doilea proiect se numeste EUscreen si a fost initiat de Universitatea din Utrecht cu sprijinul FIAT/IFTA (Federatia Internationala a Arhivelor de Televiziune), EBU (European Broadcasting Union) si EDL (European Digital Library) Foundation. Obiectivul principal al Euscreen a fost facilitarea accesului la continutul patrimonial audiovizual european prin intermediul unui portal web configurat dupa standarde EBU. TVR a fost partener in acest proiect alaturi de Institutii Media din 27 de tari membre UE dintre care: Deutsche Welle (DW), Institut National de l’Audiovisuel (INA), Istituto Luce (IL), Netherlands Institute for Sound and Vision (SV) si altii. Prin intermediul EUscreen, TVR a digitalizat 4000 de materiale. Aceste 4000 de titluri sunt disponibile in prezent online prin intermediul portalului.
Europeana este cel de-al treilea proiect. Obiectivul a fost crearea unui portal web care sa functioneze ca o interfața catre milioane de carți, picturi, obiecte de muzeu și inregistrari din arhive audiovizuale care au fost digitizate in Europa. Aproximativ 1500 de instituții din Europa au contribuit la proiectul Europeana. Televiziunea Romana este prezenta in Europeana cu un continut de 4000 de titluri din fondul sau arhivistic audiovizual. Euscreen XL- este o extindere a proiectului Euscreen care se afla abia la inceput, iar la finalul lui vom digitiza alte 6000 de materiale.
Te invitam sa accesezi aceste linkuri. Te asigur ca vei gasi niste imagini cu totul inedite.
Cu toate acestea, facebook-ul si youtube-ul sunt cele mai percutante canale de comunicare si ne-am gandit ca ar fi extrem de util sa ne promovam si pe aceste cai. E foarte important ca publicul sa constientizeze ca TVR are emisiuni nu bune, ci foarte bune.
In ceea ce priveste planul editorial- dupa cum se poate observa ne axam pe un mix de continut (video, foto, quiz-uri, storytelling), iar tematica este foarte variata de la zi la zi. Pe de alta parte incercam sa satisfacem si solicitarile publicului nostru.
Ar mai fi important de precizat faptul ca oricine ne poate adresa o cerere oficiala pe arhiva.multimedia at tvr.ro si astfel pot intra in posesia unei anumite inregistrari.
Ce raspundeti celor care – asa cum fac si eu, de altfel – nu au la suflet TVR per total, dar care reactioneaza bine la astfel de initiative?
Denisa Badea: Le multumim si le recomandam sa ne urmareasca. Ne bucuram ca astfel de initiative schimba perceptia oamenilor despre TVR. Televiziunea Romana parcurge astazi un proces complex de repozitionare si adaptare a politicii sale editoriale incercand sa devina televiziunea de referinta a romanilor, un spatiu viu de dezbatere publica, deschis si accesibil tuturor opiniilor. Feedback-ul pozitiv inseamna ca ceea ce facem nu este in zadar.
Cat de greu este sa convingi conducerea TVR, organism conservator, sa adopte social media?
Irina Bartolomeu: Televiziunea Romana este prezenta in social media de cativa ani. Sa nu uitam ca la ultimele editii Eurovision au fost prezenti si bloggerii. De asemenea, portalul video TVR+ a obtinut locul al doilea anul trecut la Webstock Awards, categoria Audio & Video. Tot anul trecut a fost realizat si parteneriatul dintre TVR si Google pentru video-expozitia online “Caderea Cortinei de Fier” prin care Romania a participat pentru prima data in cadrul lansarii globale a unui produs Google (“Institutul Cultural Google”) si primul proiect multimedia complex difuzat exclusiv online “Decembrie Rosu”, in colaborare cu Serviciul Continut Digital.
Din 25 aprilie 2013, odata cu lansarea YouTube Romania, TVR a devenit partener oficial al canalului YouTube. Astfel, TVR posteaza continut intr-o forma controlata care unifica mai multe canale YouTube (TVR Canalul Oficial, Eurovision, Stirile TVR, Arhiva TVR etc); utilizatorii pot vedea aici interviuri, reportaje, fillere ale emisiunilor si programelor TVR etc.
Dupa cum vedeti, nu sunt putine activitatile si colaborarile TVR in online si social media.
Care au fost primele reactii la initiativa voastra? Va simtiti incurajate sau dezamagite?
Irina Bordeianu: Inceputul a fost incurajator. Inca de la primele postari, Arhiva TVR a fost apreciata. De pilda, materialul despre statiunea Mamaia in 1968 (vezi şi mai jos, nota lui chinezu) a avut ceva distribuiri si vizionari, fiind preluat de presa online.
Cateva cuvinte pentru cititorii chinezu.eu si pentru blogosfera in general :)
Irina Bordeianu: Cititi-l pe chinezu.eu si fiti cu ochii pe Arhiva TVR!
Irina Bartolomeu: Sa-l citeasca pe Chinezu ca sa afle de toate initiativele faine din social media :)
Denisa Badea: Cititi-l pe chinezu.eu!
6 thoughts on “Interviu cu Irina, Denisa şi Irina, fetele din „arhiva” TVR”
mi-a placut ca arhiva tvr e in online (am mai zis asta:D) si imi plac si fetele si imi place si interviul.
si imi mai place ideea ca poti solicita o inregistrare. chiar o sa fac asta.
Interviu cuminte :) info utile – e buna asta cu „o cerere oficiala pe arhiva.multimedia at tvr.ro”. Nu mi-e clar ce inseamna ‘oficiala’ in acest context – dar s-a inregistrat…
Ce mica-i lumea, pe Denisa o cunosc bine si personal :)
Am doar cuvinte de laudă la adresa echipei care se ocupă de această nișă a TVR-ului. Totuși, nu pot să nu observ cu o oarecare tristețe că doar din acest loc am aflat de existența acestui proiect. M-aș fi așteptat la o mică promovare venită chiar din partea posturilor TVR. Însă, acum că s-a terminat Vara pe val poate cine știe? :) Aduc în discuție emisiunea cu pricina deoarece mi se părea cel puțin bizar că vedeam în direct pe TVR 1 și 2 exact același lucru.
Daca mi-e permis, felicitari fetelor pentru ceea ce se straduiesc sa faca in beneficiul TVR. Dupa mine, la felul cum e perceputa TVR, au o misiune tare grea. Succes fetelor, aveti nevoie! :)
Pingback: Știați că există Federația Internațională a Arhivelor de Televiziune? - Cristian China Birta