Întreb asta nu pentru că nu salut iniţiativa celor de la Vodafone, ba dimpotrivă, chiar apreciez astfel de isprăvi tehnico-culturale, ca să le zic aşa. Întrebare are, mai degrabă, sensul de „citim cărţi de pe mobil şi de pe tabletă?”. Hai să dau un exemplu care mi-e cel mai la îndemână: eu :)) Am mobil, am tabletă, am ebook reader. Cu toate acestea, proporţia cărţi printate citite vs cărţi electronice este de 95 la 5. Şi sunt indulgent :D
Nu este vorba că sunt un dinozaur sau ceva de genul, ci cred că încă nu am reuşit să fac switchul mental către cărţile electronice. Sau, poate, având în vedere că toată ziua stau şi prestez în ceea ce îndeobşte se numeşte „digital”, văd cărţile printate ca o binefăcătoare pauză de offline, cine ştie…
Biblioteca Digitala Vodafone este disponibila in doua locatii: in pasajul nou din statia de metrou Piata Victoriei (M2) si in Vodafone Experience Store, din AFI Cotroceni. Pentru cea de-a doua editie a Bibliotecii Digitale, proiectul a beneficiat si de sustinerea librariei online elefant.ro. Biblioteca Digitala Vodafone dispune acum de sute de titluri noi: 12 carti integrale, fascicule din peste 500 de titluri noi de carti, plus fragmente audio din 10 audiobook-uri aparute la Editura Humanitas.
Tot ce trebuie sa faca pasionatii de lectura este sa isi descarce titlurile preferate, direct pe telefonul mobil sau pe tableta, printr-o simpla scanare a unui cod QR aflat pe cotorul cartilor de pe “rafturile” bibliotecii. Descarcarea oricarui fisier din biblioteca digitala este gratuita, indiferent de reteaua de telefonie mobila pe care o folosesc utilizatorii. Totodata, continutul bibliotecii poate fi accesat si direct, pe site-ul mobil www.bibliotecapemobil.ro.
In cazul in care utilizatorii vor dori sa achizitioneze orice titlu din “Biblioteca Digitala Vodafone”, in varianta integrala, format e-book, acestia vor fi redirectionati catre website-ul editurii Humanitas sau catre libraria online elefant.ro, de unde vor putea cumpara titlul respectiv.
Din lista autorilor disponibili in “Biblioteca Digitala Vodafone” fac parte atat scriitori romani, cum ar fi Mircea Cartarescu, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Radu Paraschivescu, Ioan Petru Culianu, Ioan S. Pop, Gellu Naum, Filip Florian, Octavian Paller sau Oana Pellea, cat si scriitori straini cum ar fi Haruki Murakami, David Lodge, Nikos Kazantzakis, Paulo Coelho, C.S Lewis, Lev Tolstoi, Jonathan Safran Foer, Mihail Bulgakov, Anna Gavalda, Ian McEwan etc. Iubitorii de carte digitala pot acum sa descarce 10 titluri de carti si sa le citeasca integral pe telefonul mobil. Din lista cartilor integrale disponibile in biblioteca digitala fac parte: “Viata mea pe net” (Alexandra Ares), “Carabusul de aur si alte povestiri” (Edgar Allan Poe), “Jucatorul” (F.M.Dostoievski), “Celalalte povestiri de dragoste” (Lucian Dan Teodorovici), “Blogstory” (Nora Iuga), “Baieti de gasca” (Dan Lungu), “Prin perdea” (Aurora Liiceanu), “Jane Eyre” (Charlotte Bronte), “Imblanzitorul apelor” (A.R. Deleanu), “Romeo si Julieta” (William Shakespeare), “Mostenirea familiei Kurt” (Bjornstjerne Bjornson), “Manastirea din Parma” (Stendhal).
Cei care prefera audiobook-urile pot descarca pe telefonul mobil fragmente din 12 carti audio, aparute la Editura Humanitas Multimedia, dintre care “Prabusirea casei Usher” (Edgar Allan Poe), “Mantaua” (N.V.Gogol), “…de dragoste, de razboi, de moarte, de unul singur” (Grigore Lese), “Cei morti” (James Joyce), “Revolta maselor” (Jose Ortega y Gasset),
10 thoughts on “Cât de utilă este bibliotecapemobil.ro?”
La mine e clar : 100% din cartile citite sunt printate. Am incercat acum vreo 2 ani sa citesc de pe tableta , dar ori nu am gasit destule titluri , ori nu-mi placeau formatele , si m-am lasat pagubas.Cred totusi ca este o initiativa buna , poate reusesc sa converteasca ceva utilizatori de gadgeturi catre citit . Ca deh , carti , te fac neprost !
Oooo, titluri sunt o gramada. Nu cred ca asta e problema. Ci dinozaurismul de care ne facem unii vinovati :D
Se poate sa fie dinozaurism, nu zic nu , dar niciodata nu va putea vreun device mobil sa-mi ofere placerea pe care o am , de exemplu , atunci cand simt mirosul unei carti ,noi sau vechi.
Eu unul mă bucur ca avem cărți adaptate la tehnologia vremurilor.
Evident ca nu e aceeasi experiență dar important e sa citești.
Bine ca nu suntem nemuritori ca ar fi vai și amar de capul nostru… Si acum probabil am citi de pe tăblițe de lut și ne-am văita ca experiența cititului de pe lut e net superioara. Da, e greu lutul și ocupa mult loc DAR mirosul și greutatea tăblițelor e divina :-)
Absolut, si eu sunt de acord 100% si, cum ziceam, apreciez foarte tare initiative precum Bibliteca Mobila. Caci, asa cum se deduce, problema nu e la ebooks ci la anumiti dinozauri, me included :))
„Sau, poate, având în vedere că toată ziua stau şi prestez în ceea ce îndeobşte se numeşte “digital”, văd cărţile printate ca o binefăcătoare pauză de offline, cine ştie…”
Exact! Consider că atunci când citeşti o carte în schimbul ebooks, e ca atunci când eşti la un grătar, specific românesc (cu mici şi bere) la pădure, în schimbul şaormei de la dristor, luate bineînţeles pe fugă, din lipsă de timp sau poate din cauza faptului că ne-am obişnuit să alergăm precum bizonii, fără vre-un sens, între staţiile de metrou Unirii 1 şi Unirii 2, chiar dacă metroul vine din două în două minute. :))
Ce-ti mai place shaorma, pardon, cititul :))
Ce se mai înghesuie lumea pe-aci să aprecieze cititul, indiferent cum, în manieră dinozauriană sau digitală! Se pare că cititul dăunează grav sănătăţii!
Ma ierti, call me chinezu, dar chiar nu am inteles ce ai vrut sa zici cu comentariul asta.
Am vrut să spun multe în cuvinte puţine. Reformulez. Sunt de părere că, indiferent câte iniţiative, lăudabile de altfel, de acest gen vor fi, nu cred că va trezi pasiunea pentru lectură generaţiei actuale, care nu prea mai citeşte, fie că e vorba de o carte printată, fie în format electronic. Cititul în manieră dinozauriană, cum se făcea odată, cu o cartea în mână sau digital, pe mobil, tabletă, oricum, nu mai reprezintă o prioritate. Eram curioasă să văd, când ai prezentat această initiativă, dacă lumea apreciază în vreun fel acest lucru, dar nu s-au prea îngrămădit să ofere păreri, ceea ce m-a determinat pe mine să spun că cititul, se pare, dăunează sănătăţii(aşa ca o glumă), că de unde păreri cât de utilă e bibliotecapemobil.ro dacă nu se mai citeşte…Opinia mea, poate acum expusă mai clar.