Dau INTEGRAL comunicatul de mai jos doar în ciuda celor care spun de nu ştiu câtă vreme că vânzarea de cărţi este catastrofală şi că nu se poate face o afacere din asta. Nu spun că e google şi că e de listat la bursă, dar 3,6 milioane de euro nu sunt nici la nivel de butic de cartier.
Elefant.ro, cea mai mare librărie online din România, a înregistrat o cifră totală de afaceri de 3,6 milioane euro în 2012, compania estimând pentru anul curent o dublare a acesteia. Ultimul trimestru din 2012 a generat un venit de 1,4 milioane euro, un rezultat impresionant, comparativ cu venitul de 1 milion de euro realizat pe întregul an 2011.
“Unul dintre factorii principali care au susţinut evoluţia pozitivă îl reprezintă orientarea noastră către creativitate în marketingul online, căruia i-am alocat bugete semnificative. Un diferenţiator determinant faţă de competiţie este şi politica noastră de preţuri, prin care cedăm către client reducerea de preţ primită de la furnizor. Dorim să scoatem cartea din zona de nişă unde se află încă, şi să o facem accesibilă cât mai multor oameni”, a declarat Ion Sturza, Preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei.
Piaţa pe care activează elefant.ro este una în continuă dezvoltare şi cu potenţial continuu de creştere, în tandem cu evoluţia rapidă a mediului online. Acesta oferă în mod constant jucătorilor oportunităţi noi precum soluţii şi aplicaţii dedicate. Compania estimează o creştere de 30% a pieţei de profil pentru 2013.
“Pentru anul în curs, estimăm o creştere organică a pieţei de e-commerce de aproximativ 30 de procente, în contextul unei medii europene de 20%. România încă are mult potenţial pe comerţul electronic, dinamismul acestui segment urmând a se reflecta în evoluţiile din anii următori” , a adăugat Ion Sturza.
Dezvoltarea de noi verticale de business – noi game de produse
Anul acesta compania va continua investiţiile demarate anul trecut în extinderea pe noi verticale de business, acesta fiind un important obiectiv de creştere pentru retailerul online.
În 2012 elefant.ro a adăugat jucăriile ofertei sale de produse, această nouă gamă înglobând o zonă vastă, de la jucăriile clasice, la cele mai elaborate gadgeturi dedicate copiilor, la boardgames sau cele mai populare jocuri pe computer.
În ceea ce priveşte gama de carte, principalul motor de creştere a veniturilor elefant.ro, piaţa românească este în linie cu tendinţele internaţionale, categoriile cele mai populare fiind ficţiunea, cărţile pentru copii şi cele practice de tip lectură motivaţională sau ghiduri. Trilogia lui E.L. James, Cincizeci de umbre ale lui Grey, aflată în vârful clasamentelor de carte din toată lumea, este şi la noi cel mai cerut titlu. Pe locul secund se clasează volumul motivaţional Magia (Secretul), de R. Byrne.
Cristian Herghelegiu – noul CEO; Consiliu Consultativ constituit
2013 aduce pentru elefant.ro schimbări şi la nivel de conducere, Cristian Herghelegiu fiind numit CEO. Înainte de a prelua conducerea elefant.ro, Cristian Herghelegiu a deţinut funcţia de director general al PayU Romania, cel mai mare furnizor local de soluţii de plăţi online cu cardul.
Alături de Cristian Herghelegiu, din structura de management a companiei mai fac parte Adrian Dinu, Director of Operation şi Ana-Rita Da’Ros, Director of E-commerce.
Absolvent al Academiei Tehnice Militare, Herghelegiu a lucrat anterior pentru companii precum Gecad, Microsoft, Advantage Software Factory sau Central Europe On-Demand.
Printre obiectivele principale pe care noua conducere le va urmări se numără consolidarea direcţiilor de business existente şi atacarea unor noi verticale, ca parte a unei strategii de extindere demarate în anii anteriori.
Odată cu noul management al companiei Universal Online Promotion, deţinătoarea elefant.ro, s-a constituit şi Consiliul Consultativ, în vederea optimizării procesului decizional şi al extinderii către noi linii de business. Consiliul are în componenţă personalităţi reprezentative ale mediului de afaceri, industriei IT şi mediului online: Dan Vidraşcu, Diwaker Singh, Ion Sturza, Radu Georgescu, Sergiu Chircă, Orlando Nicoară.
4 thoughts on “Un exemplu de 3,6 milioane de euro despre cât de prost merg afacerile cu cărţi”
Din pacate, in ultimii anii, mai ales tineretul a ales computerul in detrimentul unei carti de calitate. Ceea ce face Elefant, si nu numai, caci mai sunt si alte magazine de carte foarte ok, este mai mult decat salutar. Lasand la o parte faptul ca strategia lor e in primul rand business orientated, preturile excelente au readus cartea in casele multora dintre tinerii generatiei actuale.
Pe lângă toate aspectele tehnice ale comunicatului de presă, suma aceea de 3.6 milioane euro îmi spune în primul rând că românul încă mai dă bani pe cărți. Ceea ce este un lucru foarte bun. :)
Elefant.ro „m-a agatat” (daca imi este permis sa ma exprim asa ) de cand a fost lansat. Sunt un exemplu de afacere construita profesionist de la faza de promovare , pricing , pana la livrare.Nu e greu sa ne imaginam care a fost modelul de afacere care i-a inspirat. Are nume de fluviu , daca nu ma insel…
Nici eu nu prea asa avea ce sa le reprosez. Si am avut ceva interactiuni cu ei :)