Mă îndoiesc profund că m-aş fi gândit vreodată să scriu o postare pe subiectul ce studii ai pentru a fi blogger dacă nu aş fi văzut ce a scris Emil. În care îl acuză – sau cel puţin aşa am înţeles eu – pe Ciprian că nu şi-a luat BACul, aşa că ce fel de blogger este el, fără BAC? Nu mă bag în ce au ei de împărţit acolo, e treaba lor. Doar că esenţa chestiunii este una interesantă. Căci, deşi aş susţine, la o adică, introducerea studiului social media în şcoli, nu prea îmi dau seama ce legătură gen „dacă nu X, atunci nu Y” există, adică dacă nu ai un anume nivel de studii nu poţi fi blogger. Drept pentru care vă invit să discutăm pe acest subiect.
Vă propun să mergem în discuţia noastră pe direcţiile de mai jos. Cu menţiunea că nu sunt bătute în cuie, evident, cum nici o discuţie de aici de pe chinezu.eu nu este una cu plan de lecţii, cum ar veni. Am doar rugămintea de a aduce argumente pe un ton civilizat, ca să nu o dăm în alte alea pe acilea. Aşadar, direcţiile pe care vi le propun (sub forma unor întrebări, căci nu îmi vine altceva în cap) sunt următoarele:
Este o diplomă dovada irefutabilă că posesorul se pricepe la ce scrie pe diplomă? Da şi nu. Adică, aşa cum se întâmplă în toate domeniile de activitate, diplomele se mai iau şi pe ouă sau pe nepăsarea unor – să le zicem aşa – unităţi de învăţământ care măsoară studenţii la kilogram (a se citi taxe plătite), nu la câtă ştiinţă bagă în ei. Plus că, aşa cum am învăţat de ceva vreme despre sistemul de învăţământ de la noi, una înveţi pe băncile şcolii şi alta te loveşte la temelie în câmpul muncii, cum ar veni. Desigur există şi acei (puţini, bag io estimarea personală) pentru care diploma chiar funcţionează în sensul că sunt brici la meseria despre care scrie pe foaia aia că ca au bifat-o.
O diplomă care să certifice că eşti şcolit în social media ar da altă valoare bloggerului? Eu personal nici nu m-aş uita pe o astfel de diplomă. Căci, după mintea mea, adevărata „diplomă” este ce face bloggerul aplicat, cum şi ce scrie pe blog, ritmul în care evoluează, isprăvile pe care le comite. Nu o bucată de hârtie. Dar, desigur, dacă ar exista astfel de şcoli, unii angajatori ar fi sensibili la aşa ceva, pornind de la premisa că un blogger vrea să se angajeze la o companie şi că o companie are nevoie de blogger. Sau ceva de genul.
Cei care nu au o diplomă pe social media nu pot să aibă blog? Întreb doar ca să acoperim mai multe zone ale dezbaterii, căci, indubutabil, dacă termini apicultura şi îţi faci blog fără să ai studii social media, înclin să te cred – când vine vorba de albine şi miere – pe tine, nu pe cineva care ştie cum să pună ahreful, dar nu ştie nimic despre albine şi despre miere.
În acest moment eu ştiu de anumite iniţiative (nu le putem spune şcoli în sensul clasic al cuvântului) care oferă cursuri şi chiar nişte diplome care certifică faptul că – pe româneşte spus – ei au încercat să te înveţe social media şi dumnezo cu mila cât ai înţeles tu :)) O să iau legătura cu ei să îmi spună mai multe despre ce fac şi o să actualizez informaţia. Iar dacă voi ştiţi şi alte astfel de iniţiative sau cursuri unde se poate învăţa social media să îmi ziceţi. Le fac un scurt, dar aprig „audit” şi, dacă îmi place ce văd, le bag acilea în listă.
scoaladeinternet.ro. Iniţiată de Tudor Totolici şi Ionuţ Munteanu. O să vedeţi că sunt şi eu acolo la traineri. Pentru că mi-am dat acordul de principiu de a pune umărul, atât cât mă pricep, desigur, la luminarea celor care au nevoie a fi luminaţi. Doar că încă nu prea am înţeles cum se vor desfăşura „ostilităţile” pe acolo. O să îi întreb pe băieţi care este statusul şi apoi mai discutăm.
Social Media School. Iniţiată agenţia Spada. Andrei Roşca mi-a declarat următoarele: „Ne propunem sa educam piata prin Social Media School, care este, in momentul de fata, cel mai complet training intensiv de social media, fiindca acopera atat partea de bloguri cat si Facebook, Linkedin si retelele sociale emergente (Instagram, Pinterest etc). Se adreseaza celor ce vor sa devina profesionisti in social media, atat specialisti de marketing din companii cat si antreprenorilor sau studentilor care vor sa stie cum pot folosi canalele de social media pentru a promova un business sau un produs. E un training de 4 zile, cate 6 ore in fiecare zi, tinut de Andrei Rosca si Alexandru Negrea„.
Doru Panaitescu face cursuri de publicitate online. Aţi putea spune că nu prea se pupă cu ce discutăm noi aici, caz în care alegeţi să ignoraţi această informaţie. Eu am zis că e bine să vă spun, pentru că se leagă de subiect mult mai mult decât cred unii. Doru îmi zice pe mail că aceste cursuri au fost absolvite de peste 25 de bloggeri de top. Ce înseamnă „de top” în accepţiunea lui? Întrebaţi-l pe el dacă sunteţi curioşi :)
Ştiu că au fost şi iniţiative precum Şcoala de blog Nokia, unde Manafu, Vlad şi Victor au fost „profesori” sau workshopurile PRbeta, iniţiate de Nebuloasa şi Cristina şi susţinute de Romtelecom.
Nebuloasa tocmai ce mi-a spus, legat de workshopurile PRbeta, pe mail, următoarele:
„Sigur ca mai facem workshop-urile respective, ba chiar o sa facem mai multe (vor fi 5 orase, in loc de 4). Ca o noutate, nu vom mai include Bucurestiul pe lista oraselor in care vom merge, din cauza unei usoare lipse de interes pe care am observat-o la studentii bucuresteni. Si componenta trainerilor se va schimba putin pentru ca incercam sa imbunatatim si sa oferim studentilor participanti cat mai multe informatii despre cat mai multe ramuri ale comunicarii online. Scoala PRbeta continua si pentru companii, la Timisoara, incepand cu mijlocul lunii februarie. Pentru noi e foarte important sa oferim educatie companiilor, freelancer-ilor si studentilor. Drept urmare, vom organiza niste intalniri gratuite, la care pot participa toti cei care vor dori sa afle mai multe despre PR, comunicare, diferenta dintre ele si importanta existentei lor in orice strategie de promovare„.Cezar mi-a spus zilele trecute despre cei de la turismmarket.com, care realizează workshopuri pentru bloggerii din turism. Nu îmi dau seama cât intră la categoria „şcoli”, dar inclusiv aceasta este o temă de dezbatere, adică dacă trebuie neapărat dată ceva diplomă că ai terminat cursurile astea sau este de ajuns să participi. Ceva de genul.
Chelgate a organizat anul trecut cursuri, care atingeau şi domeniul social media. O să întreb daca mai au de gând să facă şi anul acesta.
scoaladeblog.ro. A fost o iniţiativă blogu.lu, din câte înţeleg. Nu am prea multe detalii, o să cer mai multe informaţii.
Cristina mi-a declarat, legat de Şcoala de blog, următoarele:
„Despre Scoala de Blog pot spune ca m-ai prins in plina sesiune de pregatire. Sa-ti spun mai multe despre proiect. Este organizat de blogu.lu, in parteneriat cu PRbeta si TM99BLOG (asta fiind comunitatea bloggerilor timisoreni). Pana acum au fost 5 editii si urmeaza o noua editie in primavara asta. Momentan se desfasoara doar in Timisoara si se adreseaza studentilor la comunicare si jurnalism care vor sa invete cum se face si cum se creste un blog.
5 traineri, de obicei bloggeri cu experienta (cum ar fi Dojo, Richie, Corina Saftescu si altii) le arata studentilor primii pasi sanatosi in blogging si ii ajuta sa isi gaseasca o directie sanatoasa intr-ale scrisului. Fiecare student primeste un blog pe blogu.lu si ajutor din partea trainerilor si dupa ce se termina cursurile propriu-zise. Pana acum aproximati 40% dintre “absolventi” au ajuns sa tina un blog de companie sau de ONG, aprox 20% s-au angajat in companii mari pe un post de copywriter, iar ceilalti scriu un blog bunicel pentru nivelul lor de pregatire. Cativa dintre ei au ajuns in echipa PRbeta„.
Mihnea îmi dă link către cursurile organizate de Consiliul Europei pentru tinerii activişti.
Repet rugămintea să îmi spuneţi dacă ştiţi şi de alte iniţiative pe zona asta, merci.
Poate te mai interesează cum să faci bani din blog sau cum stăm cu videobloggingul pe la noi.
67 thoughts on “Chintesenţa zilei: Ce şi câte studii trebuie să ai pentru a fi blogger?”
Pai sa le luam pe rand, zic! Este o diploma dovada ca posesorul se pricepe la ce e trecut pe ea? Nici vorba! Hai sa fim seriosi, diploma nu dovedeste decat faptul ca posesorul a trecut prin unitatea respectiva de invatamant. Atentie, a trecut,nu neaparat a absolvit-o! Adica stim cum se pot lua diplomele. Poate doar ca a absolvit-o de orice vina pe ea, o, respectiva unitate de invatamant!
O diploma de social media da alta valaore bloggerului? Nu! In aceeasi masura in care o diploma a celui care termina teologia nu inseaman ca posesorul are si har! Doar ca stie, tehnic vorbind, cum sa oficieze slujba :)
Cei care nu ai diploma pe social media sa aiba blog? Da, ba cat mai multe. Nu l-ai citi pe Plesu pentru ca nu are tidula cu drept de socializare??
Bre, sper ca nu ma certi pe mine, caci eu am pus intrebarile astea numai ca sa avem motiv sa deschidem discutia :)) Evident, nici eu nu cred in ele. Dar simt ca o sa imi placa ce o sa vad aici in comentarii…
„Cei care nu au o diplomă pe social media nu pot să aibă blog?”
Ideea în sine mi se pare puţin trasă de păr. De ce trebuie neapărat legat un blog de social media? E clar că elementul care face diferenţa este conţinutul şi subiectul abordat pe blog.
Dacă n-ar exista niciun activist pe tărâmul social media, blogurile ar dispărea?
Dar dacă cineva îşi deschide un blog şi nu-l interesează nimic din social media, ce se întâmplă? Este cumva blogul în sine un element al social media în mod automat?
„De ce trebuie neapărat legat un blog de social media?” Din acelasi motiv pentru care legam castravetii de legume :))
Hmm…
Stii ce au facut marile lanturi alimentare in state, nu?
Cei care distribuie mancare in cantinele scolare, ca sa fenteze noile legi, au introdus pizza la categoria legume.
Asa ca… totul e mai complicat putin ;)
Bre, ce iti mai place sa complici lucrurile :)) Pizza leguma… =))
La prima parte a comment-ului iti dau dreptate.
La partea doua, pe bune, asa au fentato pe nevasta lui Obama :)
Turism Market nu face neaparat scoala, dar are cele mai bune intentii cu bloggerii de turism, care sunt vazuti de cele mai multe ori ca niste boemi absoluti (nu vorbesc aici de 2-3 bloguri ale unor oameni de marketing si comunicare de genul: Roxana de la Lumea Mare, Bradut de la Tedoo, Cezar de la Imperator sau Doru Panaitescu). Ce am facut noi: am adunat cativa oameni si am incercat sa le vorbim despre cum sa treaca de la hobby la business, in termeni de marketing si comunicare. Ce urmeaza sa facem: sa aducem bloggerii la un loc cu operatorii de travel, ca sa se cunoasca si sa faca business impreuna. Diplome nu dam :-), incercam doar sa ajutam industria sa progreseze, cu proiecte faine de comunicare
Sa stii ca imi place ce faceti, v-am pus sub urmarire si mi-am propus sa particip cat de repede la o isprava de-a voastra. Poate se leaga ceva de mine… :))
dpdv al botanistilor, castravetele e fruct :P
P.S. la Turism Market, care este blog colectiv de industrie (de travel), nu avem pe nimeni cu patalama, ne dam si noi cu parerea. Iar daca ar exista vreo acreditare de bloggeri cu patalama, nu sunt sigura ca ne-am dori-o. Nu cred ca e cazul sa vorbim de ISO in blogging. Sau e :-)?
Mi se pare ca incerci degeaba sa fii arbitru intr-un meci in care se arunca cu noroi, cel putin dintr-o parte. Cat priveste articolul pe care l-ai scris: sunt perfect de acord cu exemplul apicultorului cu 0 studii de social media. Lumea nu intra la el pe blog pentru social media, ci pentru albine si miere.
Dan, ai perfecta dreptate, dar conteaza mult cand primesti ceva lectii pt a veni in sprijinul clientilor, cand intra pe pagina sa fie multumiti. Eu trec prin asa ceva si trebuie sa le multumesc la multi pt ideile oferite in imbunatatirea blogului.
Stiam ca la origini blogul era un jurnal online. Daca’l tineam tot pe caiet si nu’mi trebuia diploma, de ce mi’ar trebui acum? Alta, daca chiar o ai dar esti bata la scris, la ce’ti foloseste?
Excelentă remarcă!!
Diploma nu face dovada cunostintelor, ci doar atesta prezenta la niste cursuri. Cum prezenta nu inseamna si insusire, raspunsul la prima problema este doar „nu”, din punctul meu de vedere.
Diploma din social media te ajuta, dar nu fac din tine un blogger bun sau de top. Am avut placerea sa particip la cateva astfel de cursuri si de cele mai multe ori am constatat ca lucrurile deja le stiam, numai ca nu aveam habar cum se denumesc actiunile respective, cum se clasifica si cum ar trebui sa fie ordonate.
Testul practic, asa cum bine spui este cel care conteaza.
Revenind, am cunoscut oameni care nu au luat bacul, din diverse motive, dar care se descurca foarte bine pe piata muncii. In alta ordine de idei am prieteni cu doua facultati care alearga dupa Job-uri de cel putin doua ori pe an. Si care castiga in 3 luni cat castiga unul fara diploma de bac intr-o luna… Sunt realitati.
Noi credem ca scoala, orice scoala, iti ofera ceva mult mai important decat cunostintele seci, ca sa zic asa: iti ofera, dar nu te si obliga sa primesti. Depinde de tine ce intelegi dupa cei 12, 15, 17 ani de stat in banca! Daca ai ramas doar la simpla acumulare de informatii si ai asteptat sa primesti totul de la profesori, inseamna ca ai pierdut timpul in scoala. Daca insa ai inteles ca de-abia de-acum incolo poti cauta, poti cerceta, si mai ales, poti intelege si poti gasi raspunsurile, atunci scoala nu a fost inutila, indiferent de domeniul in care te-ai scolit. Si, nu, nu referim so la scoala vietii :) La asta toti sutnem elevi/student si daca vrem si daca nu vrem! Asa ca vorba aia celebra cu Invatati, invatati, invatati se aplica si la bloggeri :) Parerea noastra!
daca s-ar reglementa bloggingul, atunci cred ca cele mai importante studii care ar trebui sa fie obligatorii ar trebui sa fie „Cei 7 ani de acasa” ;)
Eu zic asa… in primul rand ar tb sa stii sa scrii corect in limba aleasa ptr blog (deci ma refer si la cei care scriu in Engleza si nu sunt native speakers); apoi dc alegi sa scrii pe o nisa, ar tb sa stii cu ce naiba se mananca nisa asa…nu ma refer neaparat la scoli cat la experienta (desi o scoala de specialitate nu strica); cunostintele de social media sunt valoroase pentru a sti cum sa te marketezi (daca asta vrei, sa faci bani din blog; ptr blog personal nu sunt necesare).
Dupa mine, diploma de „bloagher” se compune din doua „docomente”: extrasul de cont ce arata cat cascaval produci cu blogul si statisticile online despre blogul tau (vizitatori, comentarii, reactii, pingback-uri). In rest, totul e fum: am vazut oameni prosti facuti gramada dar care aveau doua facultati, am vazut si oameni cu 8-10 clase dar care functionau brici la tartacuta.
Desigur, nu-ţi trebuie o patalama pentru a avea un blog.
Dar mi se pare de bun-simţ ca un copil să fie protejat de virulenţa cu care scriu unii bloggeri. Cum nu se poate aşa ceva, ar trebui ca un om să aibă o anumită vârstă pentru a avea un blog. În rest, ar trebui control parental pentru accesul pe internet.
În tot cazul, scoala de social media este, în principiu, foarte utilă şi nu poate decât să te ajute.
Să fim serioși . dacă ai o vârstă nu mai înjuri sau nu proliferezi inepții pe blog .?
Zic că mai mult ține de cei 7 ani de acasa .
Dilpoma e egal cu 0. Priceperea ti-o dovedesti doar daca practici meseria. Iar pentru a fi un blogger bun nu cred ca este nevoie de doctorat. Pana la urma bloggingul a fost la inceupturi un jurnal online, unde toti isi putea scrie offul..Ca acum a devenit o afacere pentru unii e partea a doua…
Cristi: Multumesc pentru mentiune.
Parerea mea: teoretic nu ai nevoie de nici o scoala. Scoala vietii bla bla. Dar am vazut multi oameni care doua o scoala doua trei s-au deschis la minte si au inceput sa faca bani seriosi.
Scolile si studiile de specializare nu au fost niciodata obligatorii. Ele sunt insa o veriga importanta intr-un ecosistem de afaceri specizlizat, ajutand serios la profesionalizarea unei piete/branse/bresle.
Cine crede ca nu are nevoie de scoala poate sa se uite pe Youtube, sunt destule filmulete cu „mama, te pisi pe tine de ras”. Dar lasati-i si pe cei care vor sa arda etape sa se instruaisca mai repede in ce au nevoie.
Mulți absolvesc chiar o facultate și sunt parale-li în meseria lor .
Dar totuși o diplomă și o școală făcută pe merit , e necesară , chiar și un curs de media te poate ajuta să-ți lărgești orizonturile .
Iar ca să fi blogăr nu ai nevoie de o diplomă sau orice alt act , dar cum am zis un curs te poate ajuta să avansezi în cea ce faci .
Nu am vizitat linkurile pe care le-ai pus, fiindca sunt un picin criza de timp. O sa o fac deseara si revin cu un comentariu.
Totusi, ce inseamna „a forma un blogger”?
Niste cunostinte 2.0 (sincer nu le am si mi-ar prinde bine)
Niste cunostinte tehnice (fara a influenta stilul fiecaruia) de „blog-styling”, nici nu stiu cum se numeste, in fine, forma blogului vazuta de cei care-l citesc: coloane, combinatii de culori, fonturi, etc.. (asezare in pagina ceva mai complexa).
Cunostinte de marketing online.
Ceva cunostinte de comunicare in general (stiluri, moduri) pe care fiecare sa le exploateze dupa cum crede de cuviinta apoi.
Minime cunostinte de jurnalism,incluzand un test de romana.
Probabil ca un training care sa cuprinda domeniile astea as urma daca ar fi la mine in oras… cu diploma sau fara :)) Pentru mine, ce am prezentatmai sus este un set de cunostinte care alaturate stilului scriitoricesc al fecaruia si unei munci sustinute pot sa te ajute sa ai un blog de succes, ceea ce te poate apoi propulsa in joburi social-media.
Este pacat ca ideea generala afirma faptul ca diplomele sunt indoielnice. Din pacate, asa este. Putini stiu sa probeze si acesta ar fi un motiv de superioritate pentru ceilalti. Cred ca totul tine de ceea ce ai de spus. Chiar daca in social media este bine sa comunici pe intelesul tuturor, o diploma ar trebui sa garanteze claritatea gandirii, logica argumentelor, buna cunoastere a limbii… Da, stiu, nu-i nevoie de comentarii… Buna paralela cu legumele!
Despre online se poate invata si de la Sorin Tudor care tine internshipuri online in mod regulat (http://sorin-tudor.ro/internship-2011-%E2%80%93-echipa-2/ – linkul e de la editia in care am participat si eu, dar au fost mai multe pana acum).
Salut. Mișto advertorial. :D
Zic să scrie. Mult, puțin, bine, prost, cum o fi. Să scrie. Unde intră mia intră și suta, era o vorbă. Pân’ la urmă dreptul la liberă exprimare nu ține cont de teancul de diplome, nu?
Pe partea cealaltă, dacă e nasol ce văd undeva o să mă întorc mai rar pe-acolo, eu – cititorul.
Iar treaba cu școlile… ei bine, și le face fiecare după cum poate: unii învață, unii iau doar pițula…
Nu treb’e studii ci doar în unele cazuri, (ca al tău, cred) să postezi ca pe bandă verzi și uscate ori alții: 3 propoziții și șepte poze cu blogul înflorat de reclame. Părerea mea, dragă Cristian.
Aha, deci eu la mine pe blog indrug verzi si uscate, iar ce faci matale, pe blogul matale, e de pus in rama. Bun, m-am lamurit =))
Ei na, tocmai că nu te-ai lămurit. :))) Mai ai până acolo. :)) Nu e vorba doar de blogul meu actual, am mai avut unul (Napobloghia, eu Napocel) fără reclame și ghearele pentru trend-urile uzuale. :)) Chestia e de simplitate, sinceritate, ăsta e blogul clasic. Repet, bineînțeles fiecare să tasteze verzi și uscate pe fondul publicității și audineței în mai știu eu ce scopuri, are tot dreptul, spor lor!
Toate cele trei argumente se bazeaza pe existenta unor diplome luate intr-un mod mai mult sau mai putin cinstit. Asadar dezvoltarea motiunii prin care diplomele reprezinta siguranta pentru obtinerea calificarii profesionale si a angajarii face ca argumentele din articol sa cadă.
Desigur realitatea este cea din articol.
1. diploma NU ESTE dovada irefutabilă că posesorul se pricepe la ce scrie pe diploma.
2. in cazul lui Ciprian, ma leg doar de partea de Limba si Literatura romana – la care el a luat 5 dupa contestatie, in cazul in care, in acel an la bac a fost LUCEAFARUL. Totusi, este vorba despre cea mai cunoscuta poezie. Punand pe hartie nota lui la acea materie si faptul ca el are un blog de comunicarepr – din punctul meu de vedere are un impact negativ – spune ceva acest lucru.
Cum a zis si Max – de ce trebuie legat blog-ul de Social Media? Explicatia legata de castraveti si legume este seaca si nu poate fi comparata cu situatia Blog/Social Media.
Pingback: Instinctul de conservare a devenit un compromis - Dan Pandrea
Emil il acuza pe Ciprian de faptul ca a mintit pe subiectul BAC, nu ca nu a luat BAC-ul. Il mai acuza de faptul ca a copiat un articol, il mai acuza de faptul ca nu are o atitudine liniara in aceea ce priveste relatia cu el: ba e prietenul lui, ba face afirmatii jignitoare la adresa lui. Ori, ori, putina coloana vertebrala nu a omorat pe nimeni.
Eu inteleg ca citim articolele pe diagonala, dar nici asa. Articolul lui Emil nu era despre faptul ca nu putem avea blog decat daca avem o diploma in social media. Ideea asta ar fi intr-adevar, stupida. Dar nu asta era ideea. Oricine poate avea blog, dupa cum s-a demonstrat. Nu oricine poate scrie corect romaneste. Dupa cum s-a demonstrat.
Nu am citit ce a scris Emil pe diagonala. Faptul ca il acuza ca nu are BAC ramane valabil, cu toata nuantarea pe care o faci tu. Am si zis ca de la ce a zis Emil mi-a venit ideea postarii de fata, nu ca el ar fi zis asa ceva. Cine pe cine citeste in diagonala acum?
Am citit de 3 ori articolul tau, nu l-am citit in graba. Pur si simplu eu personal asta am inteles.
Ce ai inteles tu este una, sa acuzi pe altii ca nu au inteles ce ai fi vrut tu sa inteleaga este altceva.
Afirmatia ta: „În care îl acuză – sau cel puţin aşa am înţeles eu – pe Ciprian că nu şi-a luat BACul, aşa că ce fel de blogger este el, fără BAC?”
Afirmatia mea: NU de asta il acuza. Nu numai de asta il acuza iar scoasa din context, acuzatia in sine evident ca nu mai sta in picioare.
Ma retrag, nu stapanesc astfel de subtilitati, ramane cum spui tu. Dar ramane cum am scris eu. Si apoi, stii cum e, fiecare crede ce vrea si face ce poate. Caci ideea de a concluziona altfel aceasta discutie ar fi, intr-adevar, stupida.
si iar ai picat de (comentariu editat de Cristian China-Birta) .
Completeaza in articol si cu scoala de blogging a lui Blogatu. :D
Pingback: Blogal Initiative, Zoso, blog | alexandrugrivei.ro
O sa revin cu explicatii complete pe tema asta. Pana atunci am de facut 2 observatii scurte:
1. Toata lumea are impresia ca a plecat de la mine povestea. In fapt si eu si Irina suntem „la fel de vinovati”. Ea s-a apucat de scris articolul INAINTEA mea , dar eu am fost mai rapid. Din acest motiv ea a postat la juma de ora dupa mine. Nu este deci o rafuiala Emil vs Ciprian . Sa fie ceva strict personal. In afara de Florin Rusanu, toata lumea ma citeaza doar pe mine si vorbeste de parca eu m-as razbuna cumva pe Ciprian.
2. Cum ai putea avea o scoala de blogging fara bac? Nu zice nimeni ca daca ai 10 facultati esti geniu. Esti doxa. Bacul e o chestie care e cam asa (dupa mine): daca-l ai esti normal, poti fi prost si sa-l treci, corect, deci nu te lauda cu el; daca NU-L ai insa e dovada clara ca … (puneti voi ce anume). Deci nu stiu ce scoala de blogging iti trebuie sau nu, dar oare poti face scoala de blogging inainte sa iei bacul? #numazic
Mai multe o sa va explic intr-o postare noua. Ma bucur insa ca articolul meu a ajuns viral. Asta chiar daca nu toata lumea a inteles exact ideea lui.
Salutari :)
Eu ma întristez ca articolul tau a ajuns viral. Pe bune.
Aha! Deci nu-s singura! Suntem doi tristi!..
du-te fa niste matanii si aprinde o lumanare la biserica. cine stie cand mai pupi tu asa trafic.
te inseli mon cher,viral a ajuns faptul ca esti (comentariu editat de Cristian China-Birta) asa cum a scris rusanu, viral a ajuns faptul ca esti un asistat social cu o facultate terminata acum ceva amar de vreme si fara un job sau un rost in viata, viral a ajuns faptul ca irina baracoi si-a dat arama pe fata iar blogosfera nu are nevoie de oameni ca ea sau ca tine.din pacate nu s-a schimbat nimic mare lucru,blogosfera tot o cocina de porci a ramas pentru unii,mai multa barfa de 2 lei mai putine proiecte serioase ce ar putea arata adevarata valoare a blogosferei romamnesti.cred ca fratii nostrii,bloggeri,de peste prut rad si cu,curul de ce se intampla pe la noi si nu numai ei.am vazut multe muscaturi de cur in ultima perioada (ex. colegii.cc,articole gen atac la persoana pe diferite bloguri,autori de blog care si-au umplut blogul de advertoriale,articole fara subiect si perdicat, etc) insa rar mi-a fost sa vad niste articole cu ton pozitiv.bloguri unde sa intru din placere fara sa vad o barfa ordinara ci o informatie utila.multumesc pe aceasta cale lui chinezu pentru informatiile din articolul asta.poate irina,emil,ciprian si multi altii vor fi interesati de aceste cursuri si poate in urmatoarea perioada nu vom mai fi nevoiti sa comentam subiecte de cancan ci articole de bun simt.
PS. daca pana si unii a-listeri se mananca de cur intre ei din cand in cand ce pretentii sa mai ai de la „copii” astia?ei de unde sa invete,nu tot de la „parinti”?
Vixene, ajunsasi si aici. Tu vorbesti de mocirla dar muti mocirla si aici. Crezi ca cititorii chinezu.eu sunt interesati de aberatiile tale? De gluma ta cu irina baraCoi la care ar trebui sa radem cu gura pana la urechi? Mai bine vezi-ti de ale tale. Si vezi cu virgulele alea care sunt la fel de utile in textul tau cum esti tu in blogosfera: nu doar ca-s in plus, dar si zgarie pe creier. Nu mai zic de propozitia care incepe cu punct. E deja din alta stratosfera regula asta gramaticala. O regula de asistat social, nu altceva.
Daca mai simti nevoia sa ne injuri (pe mine si pe Irina), injura-ne la noi pe blog. Nu murdari blogul chinezului cu ineptiile tale.
ps (pentru cei 2 suparati): Ascultati nitel melodia SUPARAT. Poate va trece :)
facand un bilant,nu stiu care dintre noi doi a cazut cu (comentariu editat de Cristian China-Birta)
Pingback: Cum reactionezi cand lumea te vorbeste de rau ?
Sorry, da’ mie mi se pare ca ai dezvoltat inutil un subiect banal. Laudabil efortul de documentare, dar nu-i vad sensul. Fiecare e liber sa scrie pe blogul sau ce-l duce mintea, fie ca e filosof cu staif, fie ca e un agramat. Vorba aia: timp sa ai (sa scrii), ca minte sau idei ce-ti mai trebuie?
Diploma mi-i greu sa cred ca s-o inventa prea curand pentru bloggeri sau specialisti in Social Media!
Dar daca e sa incercam a clarifica lucrurile atunci trebuie sa le spunem si asa cum sunt:
-blogger in Romania este si cel care are doctorat sau masterat in fizica cuantica dar si cel care nu a terminat nici macar XII clase! Poate asta e partea frumoasa a bloggingului, pentru ca permite deschiderea unor usi la care de regula unii nici nu ar putea ajunge! Sincer, nu cred in ideea de diplome, mai ales pentru blogging, insa cred ca lucrul cel mai important indiferent de domeniu este bunul simt si echilibrul in afirmatii! Cu alte cuvinte, ar cam trebui sa se renunte la atitudinea de ”uituc” care tot guverneaza blogosfera, toti cei vechi stim cum a evoluat blogosfera, toti stim scandalurile si vorbele de duh ce s-au aruncat virtual(si nu doar) de-a lungul timpului! O alta chestie la care trebuie sa se renunte e tendinta asta de a fi moralisti, de a le sti mereu pe cele bune, cand de fapt cu totii gresim, cu totii explodam la unele vorbe, cu totii interpretam gresit anumite virgule iar mai apoi regretam, dar orgoliul si vanitatea de multe ori nu ne lasa sa ne cerem scuze!
Nu cred ca e nevoie de BAC pentru a sti sa-ti ceri scuze cand gresesti!
Baiatul acesta, nu-l cunosc decat virtual, insa mi s-a parut un om care sufera putin la capitolul demnitate, in special acum …sa tot fie…vreo luna si ceva cand dupa ce-mi preluase integral(cu greseli de ortografie si exprimare incluse) un articol si-l publicase la el, atunci cand l-am somat public s-a facut ca ploua si a fugit sa-si modifice si cosmetizeze articolul! Am sa caut print-screenurile, insa cu sau fara ele, nu rezolv situatia, pentru ca el, daca se ascunde si mai ales daca e ascuns de catre vorbele altora, tot la fel se va comporta pe viitor si stii ca roata se invarte, ieri a luat de la mine dar maine cine stie, poate va lua de la tine!
-La capitolul specialisti Social Media, exceptand un numar de 10-20 persoane care chiar inteleg domeniul/fenomenul, restul pot fi doar numiti specialisti in utilizarea de facebook si alte retele de socializare, deci chiar nu e nevoie de diplome!
In final, sper sa nu ma repet, dar ideea asta ca un blogger trebuie sa aiba un anumit tipar sau o anumita forma de studii, duse pana la un anumit nivel, pentru a fi cu adevarat blogger, consider loveste foarte mult in ceea ce de fapt inseamna blogging cu adevarat(si nu ceea ce am vrea sau ceea ce vrem noi sa insemne)!
Imi pare rau cand vad scandaluri, nu-s bune, nu e bine sa intervenim, insa probabil experienta ii va invata si pe ei asa cum ne-a invatat si pe noi iar pe viitor vor pune pret mai mult pe comunicare in privat, lasand rufe murdare si realitati inventate departe de mediul blogosferic!
Trei ani de gradinita (asta cuprinde si chestia aia cu nu stiu cati ani de acasa)plus inca doua clase.
Daca poti face din cioban europarlamentar sau acum parlamentar poti face si pe bloggerul (sau macar sa scrii pe un blog) chiar daca ai doar doua clase.
LiviuR are dreptate cand zice ca spalatul rufelor murdare in public nu face bine nici unuia.
Pingback: ”Cu plăcere!” pentru ăia 600 de unici.
Trist e faptul ca Emil s-a luat de el ca nu are Bacul luat. Dar sincer, Emil e (comentariu editat de Cristian China-Birta) cu diplome. Am zis
Pingback: Războiul blogosferic ! « fresh blog !
Sall, eu îs printre ce-i cu puțină școală (cred că se vede pe blog, că mau criticat mai mulți că nu scriu corect :D )De 3 ani de cînd am blog am observat că mai sînt și printre ce-i cu BAC și multe diplome care se mai ”încurcă la scris corect”
1. Are și Diploma rostul ei, dar sa-u mai dat și cu ……
2. Nu cred
3. Scrie undeva ce criteri trebuie să îndeplinești ca să poți avea un blog? Poate avea ori cine dorește. Și fără Diplomă se poate, de ce nu? Poate pe viitor o să fie nevoie. Eu dacă am Diplomă de Ambasador îs mai presus față de cel care nu are? nu prea cred. Multă sănătate
Dupa cum puteti vedea, am editat unele comentarii. Va rog sa considerati aceasta editare un prim avertisment. Daca mai folositi cuvinte de mahala si acuze de nivel de gradinita la mine pe blog, va asumati riscul de a intra in spam. Va multumesc pentru intelegere.
chiar ma intrebam cat timp vei mai permite limbajul suburban in comentarii…
in numele celor care vor doar sa se amuze, nu sa le fie si sila, multumesc :)
Am scris si eu la mine pe blog pe subiectul asta. Chiar a fost o sursa de inspiratie, doar ca nu am pus ABSOLUT NICIUN LINK. Nu are rost sa pun link. Si cum am zis si acolo, Emil a luat BAC-ul cand inca se putea copia. Eu am prins Bacalaureatul asta de te sperii cand vezi subiectele si ai un atac de panica. Insa in acelasi timp nu e ok sa arunci cu rahat turcesc intr-un om doar ca nu a reusit sa isi ia alea 6 diplome (ca atatea se dau mai nou) cu care nu faci absolut nimic.
Eu respect oamenii care stiu sa respecte la randul lor, dar cand vad tot felul de aberatii scrise despre unul si celalalt, ma face sa ma gandesc ca blogosfera romaneasca s-a dus pe Apa Sambetei. Si e trist.
Apropo Chinezule, mi-am schimbat tema aia sperioasa :))
Pingback: Frate, ce-i atâta vrajbă între voi? « În grădina mea
Pingback: Reactii blogosferice la heitareala. Concluzii. | blogger CU GREUTATE pe un blog CU DE TOATE
Ca sa urmez filozofia inaintasilor greci, oare ce urmeaza, diploma pentru respirat? Mi se pare cel putin o absurditate. Ca ce? Ca mai scrie omul gresit? Mi se intampla si mie, si tie si tuturor. Ca asa-i graba. Dar pana sa ajungi la diploma de blogger… Nici macar nu suna bine astea2 impreuna :)))
Eu ce ma fac, am licenta in nebuneala? İn ce categorie ma incadrez? :))
Fain articolul.
Am auzit si eu un pic de acea divergenta dintre cei mentionati la incepututl articolului. In goana dupa trafic ajungi sa-ti scoti rufele din masina de spalat si sa le speli in public.
Despre cursurile/initiativele de socialmedia nu stiam prea mult, o sa intru pe linkurile de mai sus sa aflu mai multe.