Hai să învăţăm 2.0 împreună: cum reacţionezi când lumea te vorbeşte pe la spate?

Ţineţi minte desenele alea cu Tom şi Jerry, când unul din personaje are la un moment dat pe un umăr un drăcuşor şi pe celălalt un îngeraş? Şi fiecare din aceşti şezători pe umeri, cum ar veni, şopteşte în urechea personajului ce ar trebui să facă, în funcţie de „fişa postului”? Ei bine, aşa suntem toţi. Chiar dacă ne dăm seama de asta sau nu.

Eu, fireşte şi indubitabil, nu fac excepţie. Doar că, în decursul anilor, am reuşit să îmi controlez drăcuşorul din ce în ce mai bine şi sunt foarte mândru de asta :D Dar nu am făcut şi nu voi face niciodată greşeala să îi pun botniţă, ca să zic aşa. Căci fără drăcuşorul propriu şi personal cum am şti că ceea ce facem este bine dacă nu avem termen de comparaţie? Fără acest drăcuşor cum am putea să facem nişte ghiduşii (fără de care, zău, viaţa e pustiu…)? E foarte drept că cei care ascultă doar de drăcuşor sunt de o tristeţe înfiorătoare…

Trebuie să mai ştiţi ceva despre mine: atunci când o să înţelegeţi de ce aleg să persist în anumite – ceea ce consideră unii că sunt – greşeli, o să înţelegeţi mai bine de ce am ajuns la nivelul la care am ajuns şi de ce unii dintre voi nu reuşiţi să ajungeţi unde vreţi :) Cândva, nu ştiu exact când, încă mă gândesc la asta, o să vă spun de ce am făcut, fac şi o să mai fac ghiduşii de astea. Căci, fireşte, în lipsa a ceea ce englezul denumeşte the big picture (egal strategia mea) nu prea aveţi cum să înţelegeţi de ce fac ce fac.

Precizez de la început că îmi pare rău dacă i-am supărat, enervat, stresat pe unii cu ce vă raportez că am făcut. Asta nu înseamnă că nu am dormit astă noapte din cauza asta sau ceva. Ci doar că îmi pare rău, omeneşte vorbind. Dar, aşa cum – sper – veţi înţelege din ce vă spun mai jos, nu prea am avut cum să evit asemenea daune colaterale. Scopul urmărit: să stârnesc o vânzoleală care să îmi dea „carne” pentru această postare. Ca să nu băgăm teorie aici, ci să discutăm aplicat. Plus, fireşte, să îmi atrag trafic către postare despre „Cel mai complet ghid despre cum să faci bani din blogging„, iar – cel puţin – asta mi-a reuşit la marele fix :D

Înainte de a vă spune toată tărăşenia, trebuie să fac nişte cuvenite precizări. În primul rând, trebuie spus că aveam în gând să scriu o postare despre ceea ce îndeobşte se numeşte netiquette, adică modul în care trebuie să ne comportăm pe net ca să nu părem nişte ghiolbani, ca să o zic cam ca de la peluză. Cu accent pe subiectul cum reacţionezi dacă lumea bagă ironii cu tine sau vorbeşte urât despre tine pe twitter fără să te menţioneze? Şi dacă e ok să faci aşa ceva, adică să vorbeşti despre cineva fără să îl menţionezi. Sigur, fiecare e liber să facă ce vrea, eu doar vreau să discutăm un pic pe tema asta şi să înţeleagă fiecare ce vrea şi ce poate. Căci, la urma urmei, fiecare doarme cum îşi aşterne şi fiecare face ce poate şi cât poate ca să trăiască în lumea asta.

Aş mai spune că una este să zici „chinezu, vezi că ai greşit chestia aia” cu mention şi alta este să zici „uite altul care e pe lângă total” fără mention, desigur. Mie a doua variantă mi se pare ciudată rău, ca să nu zic mai mult, atâta vreme cât tu ai impresia despre tine că eşti om de omenie şi caracter de mare angajament. Dar, no, call me chinezu.

Toată tărăşenia a început când Daniela a dat tweetul de mai jos. Fără să mă menţioneze, desigur. Moment în care mi-am zis în barba proaspăt rasă „aaaaaa, perfect, ia să fac eu o nefăcută ca să am studiu de caz pentru postarea aia cu netiquette pe care o tot pritocesc„.

Eu, ca să pun paie pe foc, mă înţelegi, am contra-atacat un pic cam dur, recunosc, dar no, v-am spus, urmăream un scop mai înalt ca să zic aşa. Am făcut print screen de la Criserb, pentru că şi el s-a băgat în discuţie, tot fără să mă menţioneze, ba chiar a scris pe blog despre asta, ceea ce m-a ajutat să îmi ating scopul propus :)) Apropo, şefu, vezi că e „greşeală” nu „greşală”.

Cristi Şerb nu a zis el mare lucru despre mine, dar cât a zis a zis fără mention. Vă dau ce a zis doar pentru a urmări tărăşenia, nu pentru că arfi important.

După care Julius a scris pe DailyCotcodac.ro un material în care mă rupe de mă rupe rupându-mă, nu alta :)) Vă recomand, dacă intraţi să citiţi, să vedeţi o mostră de trolling de calitate pe care am prestat-o în comentarii, cu un rezultat foarte bun, căci mi-a adus ceea ce am cerut, adică link în postarea de pe DailyCotcodac.ro, ceea ce înainte nu aveam. Adică linkul către chinezu.eu. Nu îl aveam. Şi care m-a ajutat să îmi ating scopul propus :D

Somnulescu a scris şi el despre chestiunea în cauză. Şi, din punctul meu de vedere, mi-a luat cuvintele din gură, cum ar veni. Pentru că, în esenţă, ceea ce zice el acolo este şi părerea mea.

No bun, asta a fost în mare ce am provocat ieri. Aştept părerile voastre şi despre gestul meu cam forţat, recunosc, dar motivat de scopul urmărit, precum şi despre chestiunea în cauză, adică despre cum reacţionezi dacă unii te vorbesc pe la spate pe twitter, ca să o zic pe româneşte.

PS Unul din lucrurile pe care le-am făcut ieri ca să pun gaz pe foc a fost să anunţ că o să dau unfollow tuturor celor care vorbesc despre mine pe twitter fără să mă menţioneze. Evident că nu voi aplica aşa ceva. Pentru că nu am cum să aplic aceeaşi unitate de măsură tuturor celor care s-ar înscrie în această categorie. Pentru că, fireşte, nu am cum să urmăresc chiar tot ce se întâmplă pe twitter, în ciuda unor legende :)) Aşa că vă daţi seama că o să le dau follow din nou Danielei, lui Cris Şerb şi lui Julius. Căci fiecare îmi este simpatic în felul său. Până când nu o să îmi mai fie simpatici, fireşte :))

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

53 thoughts on “Hai să învăţăm 2.0 împreună: cum reacţionezi când lumea te vorbeşte pe la spate?”

 1. Aici ai dreptate, și eu prefer să fiu înjurat în față decât să aflu despre discuții sau ironii, dar fără a fi menționat. Eh, fiecare are valorile lui, nu cred că poți să le schimbi chiar dacă le arăți unde greșesc.

 2. Ești un geniu, ce să mai discutăm. Dar bag seama că Julius și ceilalți sunt și mai geniali, că au obținut link de la tine și te-au mai luat și la mișto.

 3. Mi-a plăcut să văd că deși ai fost influențat de „dark side” ai revenit la sentimente mai bune și ai dat dovadă de toleranță.:)
  Problema cu vorba pe la spate e veche de când lumea, știi asta foarte bine. Eu cred totuși că ai abordat situația inteligent. Însă ia aminte la ce spune vorba asta: Fool me once shame on you, fool me twice shame on me ;)

 4. Am citit toate comentariile pe de unde s-a discutat pe tema asta și, sincer, rămân așa, nedumerită, la cât de multă răutate au oamenii în ei. Dincolo de discuția care trebuia purtată între cei implicați, oameni care n-au nici o legătură, care n-au nici o treabă – sau se pare că-și fac – vin și spun lucruri – pe care le cred??? – doar de dragul de-a fi în trend, de a se afla în același tren cu ceilalți? Mi se face lehamite, sincer! E chiar așa ușor să spui că un om e limitat, să-l faci în toate felurile, fără să-l cunoști? Mi se pare cel puțin total lipsit de bun simț. Dar asta e lumea în care trăim…

  Din toate, totuși, concluzia e asta, cum scrie într-un comentariu pe acolo – Cum sa facem bani prin blogul altuia, pentru el!!! – și reclama negativă e reclamă, nu?

 5. Chinezu, dai nişte bani şi te facem personaj pe Daily Cotcodac, aşa cum e armata franceză. 100 de euro pe lună şi, din când în când, băgăm nişte glume cu Chinezu.

   1. Deci… de ce sa iei reclama la mana a doua? Ii cunosc eu pe baietii de la Times New Roman, dai un ban dar stai in fata. De ce sa cumperi de la nr.2 cand toata lumea vrea reclama la nr.1 :)

 6. Pingback: Hai să învăţăm 2.0 împreună: practice what you preach în social media • Chinezu

  1. Nu ai înțeles bine. Dar nu mă miră, tu ai înțeles și că oamenii își pun centura la decolarea cu avionul din cauză că le este frică.

 7. Eu ma tot uit la banner si nu vad greseala… complet se scrie cumva conplet? Si atunci de ce au subliniat si cel mai?

  P.S. Sunt curios cati or sa ia din context ce am scris mai sus si or sa spuna iar ca-s analfabet.
  P.S.2 Stiu ce insemana grad de comparatie si adjectiv. Semnat „cel mai extraordinar” blogger.
  P.S.3 Oare extraordinar are grade de comparatie? Greu cu limba asta :)

 8. Te-am auzit azi la Radio Romania Cultural si uite asa am ajuns pe chinezu.eu
  Imi place ce citesc si vad aici. Te urmaresc ;-)
  Cat despre subiectul in sine, cum ziceai si de ceea ce s-a intamplat dupa articolul pe dailycotcodac, chiar si reclama proasta tot reclama se cheama.

 9. Am consultat toate comentariile si articolele pe aceasta tema, incepand cu articolul lui Somnulescu si am ajuns la concluzia ca unii oameni nu stiu sa ofere respect pentru munca depusa. Omuletii cred ca jungla online ii salveaza intotdeauna. Prea mult orgoliu si nesimtire. Chinezu, pe langa timpul acordat acestui subiect mult dezbatut, nu ai nimic de pierdut. Ba chiar de castigat! Bafta!

 10. Te inteleg, indiferent de notorietatea unei persoane poti sa-i atragi atentia ca a gresit avand bun simt si fiind prietenos in discurs. Eu am fost de multe ori in tinta mistourilor si a ironiilroieftine, mai ales legat de #applepietweetmeet. Chiar daca nu au inteles conceptul si ideea din spatele evenimentului am dus lucrurile pana la capat. Sunt de parere ca daca ai ceva cu x y z poti sa gasesti aceea cale sa ii spui cu frumosul unde greseste. Oamenii suntem, cat traim invatam din greseli. :)

 11. Sefu, nu dai niste cifre de trafic ca sa vedem cat de „utila” e cearta asta pentru a ne creste traficul? :) In rest, totul e cancan care nu-si are locul intr-o comunitate atat de mica ca a noastra.

  1. Nu mult, ceva gen putintel mai mult peste 1000. Dar, vorba aia, i-am luat si nu i-am dat :)) Oricum – ca sa se oftice cine trebuie – am ajuns la nivelul la care atat de putin ma intereseaza de trafic incat nu stiu cum sa ii fac pe altii ca asta este cel mai important lucru cand ai blog… =))

 12. Din punctul meu de vedere treaba este simpla. Reprosurile si corectarile, sau pur si simplu parerile contradictorii ar trebui sa fie expuse cel putin civilizat, daca nu prieteneste.

  Eu inteleg de de s-a suparat CHinezu, desi nu stiu daca „suparat” este cel mai potrivit cuvant. Daca mergem cu aceeasi idee in viata e zi cu zi vom constata ca lucrurile astea se intampla des si indiferent de gradul de zen ajungi sa te enervezi sau sa te superi in situatiile astea.

  Intrebarea se pune asa. De ce rautacios si nu prieteneste? Aici este miezul problemei, din punctul meu de vedere.

  Si pot sa-mi permit sa fiu si rautacios: Moare cineva de foame daca de maine Chinezu arboreaza un banner cu mesajul „Romanii este foarte analfabeti si rautaciosi”?

  1. Hai sa mai dau din bucatarie: cand mai fac ghidusii de astea, ma bazez intempestiv pe cei care isi traiesc viata uitandu-se doar la viata altora pentru ca, fireste, ei nu au o viata proprie la care sa se uite si de care se ocupe. Asa ca le dau de lucru. Spre beneficiul meu intrinsec, desigur :D

   1. Faptul ca exista oameni care se comporta fix cum ai zis tu, Cristi, nu ma mai mira de foarte multa vreme. Eu sunt uimit ca oameni inteligenti, cerebrali se comporta asa.

    Eu personal habar nu am care sunt relatiile tale interumane cu cei care te-au cam criticar, insa intuiesc faptul ca va cunoasteti. Nu stiu daca erati sau nu prieteni, dar simplul fapt ca va cunoasteti, alaturi de calitatea superioara a oamenilor ar fi trebuit sa conduca la o contradictie civilizata. Cel putin asa vad eu lucrurile. Pana la urma nu se moare din asta :)

    1. Exista oameni care considera absolut firesc sa iti spuna „esti penibil” si li se pare ciudat ca te simti jignit. Caci, in dictionarul lor, asta este o alintare sau ceva. Cum ai putea fi civilizat cu ei? Ca poate exista o reteta si eu nu o stiu :)

     1. Nu, nu ai putea :)
      Insa in cazul de fata este un cumul de chestiuni negative pe care mi-e greu sa le interpretez.

      Aseara am citit atatea reactii negative vis-a-vis de bannerul tau incat incepusem sa cred ca se va rupe online-ul in doua. Cu Chinezu si anti-Chinezu :) Si de la ce? De la aceasta capacitate a unora de a se comporta asa cum zici. Macar de-ar fi pornit de la o chestiune grava. Nici nu vreau sa ma gandesc la ce s-ar fi ajuns daca era ceva serios la mijloc. Dar asa…

 13. Din nefericire publicul român e mare consumator de „senzaţional”. Ce pot să zic… Mintea umană e setată şi pe nişte sisteme uneori inconştiente.
  De exemplu, în facultate, le-am demonstrat colegelor de grupă la un seminar că îşi setaseră inconştient în mintea lor genul primului copil, in condiţiile în care toate aveau 20 de ani.

  Unii oameni îşi setează efectiv inconştient anumite direcţii: să fie neutri, să fie direcţi şi să spună verde în faţă, să vorbească pe la spate. Probabil că persoanelor din ultima categorie le creşte nivelul de satisfacţie mai mult dacă nu dau un mention decât dacă ar proceda cum e firesc. :D
  Înţelegi încotro bat (cu parul)? :))

 14. Chinezule, penibil e (ca să te citez) să asculți de lingăii pe care-i crești pe lângă tine în loc să cauți informațiile direct la sursă.
  Penibil e să bagi capul în nisip atunci când explicațiile îți sunt oferite.
  Penibil e să nu accepți faptul că tu și tot ce atingi chiar nu este cel mai minunat, frumos și deștept lucru care se poate întâmpla altora în viață. Și să-i și blamezi pentru asta.
  Penibil e să te crezi miezul din fanta (roz, pentru cunoscători!) și dai sfaturi despre cum se manageriază (scuză-mi franceza) o criză când tu ai picat (ieri) proba practică.
  În rest, numai de bine!

  1. E greu sa vezi ca viata altora e mai frumoasa pentru ca si-o fac ei asa, stiu. Dar lasa, tu mergi inainte pe drumul asta chinuit si ros pe interior, o sa vezi ca viata ta va fi si mai si. Baga mare, nu ierta nimic, da-le-o la temelie, ocupa-te mereu si mereu de altii, niciodata de tine, traiesti-ti viata uitandu-te la viata celorlalti niciodata la a ta. Oh wait…

   1. Habar nu ai ce fac eu în viață dar ești suficient de deștept s-o comentezi. Cele 5 minute de atenție de care beneficiezi crezi că-ți dau dreptul să judeci? Uită-te în oglindă mai des, atât îți recomand. Și fă-o când ești singur, fără lingăi prin preajmă.

 15. Sa nu te puna dracusorul sau ingerasul de pe umar sa schimbi acum textul de pe banner.
  Chiar cred ca poti sa scrii si in header „Probabil cel mai compet Mare Maestru de ispravi 2.0” :)

 16. Eu zic asa: arata-le unora o chestie buna, utila si… calda, o chestie omeneasca, un sentiment uman (pe care il intalnesti poate toata ziua si nu iti dai seama cat esti de norocos, de aceea nu-i acorzi importanta si chiar il minimalizezi de cate ori ai ocazia, prin rautati sau prin ignorarea lui) si vei vedea ca nimeni nu reactioneaza. Esti banal. Nu te evidentiezi prin nimic. Dar ia baga niste SENZATIONAL ieftin (cu prostul gust de rigoare) si vei vedea cati acoliti iti saruta picioarele. Se putea si altfel: daca ai ceva de zis, spune-o, dar nu poporului ci inculpatului. Adica: „ba, chinezule, boule, marele maestru de tot k…, ia vezi ca nu ai scris corect pen’ca…” si baga toate argumentele. Cred ca atunci nenea Cristian l-ar fi apreciat mai mult si ar fi urmat chiar o discutie interesanta, o polemica faina intre doi oameni inteligenti (numarul e discutabil?) si rezultatul ar fi constat poate intr-o postare faina, placuta „urechilor” tuturor, despre cum o polemica constructiva (cacofonie, da? si astept comentarii rautacioase si postari in toata lumea blogging-ului) poate duce la un rezultat cel putin interesant. Da, dar zic eu (ca lucrai in tv si stiu cum e) asta nu aducea… „audienta” de care se bucura zilele astea pacatoasa reclama „Cel mai complet ghid…” Asa ca… mai bine balacareala decat polemici constructive. Traiasca audienta/traficul, reclamele si greselile gramaticale! Ca primele duc la urmatoarele din mijloc si apoi se ajunge la prima! Ori nu ai trafic, ori nu existi! (trebuia virgula inainte de „ori”?!)

 17. Pingback: Grammar Nazism | Comanescu.ro

 18. Pingback: chinezu.eu, studiu de caz în Dilema veche. Vă pupez :D • Chinezu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.