Hai să începem cu începutul. Şi să vedem ce ne zice DEX despre „gripă„.
GRÍPĂ, gripe, s. f. Boală infecțioasă și contagioasă, de natură virotică, localizată la nivelul aparatului respirator, care se manifestă prin stare generală proastă, febră, inflamația căilor respiratorii superioare, dureri musculare și de cap etc. ♦ P. gener. Nume dat unor afecțiuni sezoniere care se manifestă prin febră și catar nazal sau bronhial. – Din fr. grippe, germ. Grippe.
Am vrut să începem aşa pentru că incredibil de multă lume face o confuzie între „gripă” şi „răceală”. Mă rog, dacă faci confuzia asta la nivel verbal nu e o aşa de mare problemă. Dar atunci când tu ai prins o gripă şi o tratezi ca pe o amărâtă de răceală e grav. Aşa că hai să vedem ce înseamnă şi „răceala„.
RĂCEÁLĂ, răceli, s. f. 1. Temperatură scăzută; frig. ♦ Senzație de frig. 2. Fig. Lipsă de afecțiune, nepăsare, indiferență. 3. Nume generic dat unor boli contagioase localizate pe căile respiratorii superioare, manifestate prin guturai, traheită, bronșită, tuse cu expectorație, febră etc. – Răci + suf. -eală.
Bun, aceastea fiind spuse, hai să trecem la treabă. În sensul că eu scriu câteva rânduri (nuş de ce presimt că o să fie mai multe…), iar voi comentaţi, respingeţi ce zic eu aici, aprobaţi, mă contraţi, ştiţi voi ce aveţi de făcut. Ideea principală este să discutăm pe subiectul în cauză, ca să învăţăm toţi câte ceva. Cine poate învăţa, fireşte.
Am decis să fac un fel de compilaţie (ştiu că sună urât cuvântul, dar îmi pare că se potriveşte în acest caz) despre ce înseamnă gripa şi virusul gripal şi despre vaccinarea antigripală, în ideea că este un punct de plecare pentru o discuţie pe tema utilităţii acestui vaccin. Sigur că specialiştii ne spun că este foarte bun. Eu personal înclin să îi cred. Dar, aşa cum stă bine unui astfel de subiect, o dezbatere publică nu are ce strica. Ba dimpotrivă. Menţionez că sursa informaţiilor este stopgripa.ro.
Dacă vă întrebaţi încruntaţi „ce l-a apucat pe chinezu de scrie de astea”, explicaţia este simplă: am fost rugat să îmi dau cu părerea despre subiectul în cauză. Ceea ce, după cum puteţi lesne vedea, fac. La modul corespunzător, desigur :)
– conform estimărilor Organizatiei Mondiala a Sanatatii (OMS) între 5 şi 15% din populaţie este afectată de infecţii ale tractului respirator superior în timpul epidemiilor de gripă anuale.
– potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), doar în țările dezvoltate, anual, se estimează un număr între 0.25-0.5 milioane de decese cauzate de epidemiile anuale de gripă.
– la nivel global, conform studiilor de specialitate, copiii cu varsta sub 2 ani au o rata mai mare de complicatii asociate gripei si de spitalizare, comparativ cu orice alta grupa de varsta.- perioada medie de incubare este de 2 zile (între 1 şi 4 zile)
– persoanele adulte infectate sunt contagioase din ziua anterioară apariţiei simptomelor şi timp de 5 zile de la declanşarea bolii, iar persoanele cu o imunitate foarte slabă pot răspândi virusul timp de săptămâni sau luni de zile
– copiii pot fi contagioşi timp de peste 10 zile de la declanşarea simptomelor. Deseori, copiii din grădiniţe şi şcoli primare răspândesc virusul în familie şi în comunitate fiind
– virusul gripal poate trăi până la 17 zile pe bancnote.
– un singur stranut elibereaza pana la 40.000 de picaturi (aerosoli).
– se transmite pe cale aeriană sau prin contact direct
– virusul gripal supravieţuieşte 1-2 zile pe suprafeţe non-poroase (plastic sau metal), 15 minute pe prosoapele de hârtie uscate, 5 minute pe piele.
– virusul gripal poate fi distrus de soare, dezinfectanţi şi detergenţi, incalzire la 56 °C (133 °F) pt minimum 60 minute, acizi (la pH < 2).
– spalarea frecventa a mainilor reduce riscul de transmitere a bolii.
– este singura metodă de prevenţie activă.
– diminueaza, scurteaza si reduce severitatea bolii.
– daca te vaccinezi ii protejezi pe cei din jurul tau.
– nu te imbolnavesti de gripa daca faci vaccinul antigripal.
– efectul vaccinului gripal se păstrează aproape un an de zile de la momentul vaccinării, determinând organismul să producă anticorpi faţă de virusurile gripale care circulă într-un anumit sezon. Această imunitate se epuizează în decurs de un an.
– gravidele au voie să se vaccineze antigripal. Incă din primele luni de sarcină gravidele au voie sa se vaccineze cu vaccin gripal inactivat, deoarece vaccinul gripal conţine un virus omorât. Acelaşi lucru este valabil şi pentru femeile care alăptează, anticorpii transmiţându-se si prin laptele matern.
– nu au voie sa se vaccineze antigripal persoanele care au reacţii anafilactice la proteina din ou (alergie la ou), copiii sub 6 luni, persoane care au suferit reacţii post vaccinale severe.
– vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), dar se poate realiza pe toata durata sezonului gripal (octombrie-februarie), pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei. Imunitatea dureaza cel mult 1 an.
– organismul are nevoie de cel puţin 2 saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a produce anticorpi impotriva virusului.
– sub nici o formă nu se recomandă auto-medicaţia, deşi există această tendinţă în comportamentul multor români, deoarece pot exista alergii la unele substanţe.
– aspirina nu se recomandă sub nici o formă în epidemia de gripă, pentru că poate determina sindromul Reye, o encefalopatie cu insuficienţă hepatică şi renală.
Cum recunoaştem când ne loveşte gripa?
“Gripa se caracterizeaza prin febră foarte mare, 39-40 de grade, care durează între 3 şi 5 zile, frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie, dureri musculare şi uneori chiar dureri articulare difuze, tuse, secreţii nazale (rinoree), răguşală(disfonie), senzaţie de usturime în gât, stare marcată de astenie.” – sursa: Conf. Dr.Victoria Arama, medic primar boli infectioase la INBI „Prof. Dr. Matei Bals”.
În cazul gripei, debutul bolii este brusc, cu simptome precum:
• Febră foarte mare, 39-40 de grade, care durează între 3 şi 5 zile
• Frisoane, cefalee (dureri de cap), dureri la nivelul globilor oculari, fotofobie (pacientul nu poate suporta lumina), dureri musculare cu senzaţie de zdrobire musculară şi uneori chiar dureri articulare difuze
• Tuse, secreţii nazale (rinoree), răguşală(disfonie), senzaţie de usturime în gât, stare marcată de astenie (simte că nu se poate da jos din pat)
În cazul răcelii, numit şi guturai în limbaj popular, debutul bolii este gradual şi poate fi recunoscut după următoarele manifestări:
• Febra este rară, de obicei manifestăndu-se o stare de subfebrilitate (37,4 – 37,5 de grade) sau chiar afebrilitate
• Tusea este în general mai uşoară sau moderată, durerile de cap sunt şi ele destul de rare
• Durerile articulare şi cele musculare sunt uşoare, discrete, iar senzaţia de astenie este foarte uşoară
Sursa foto: stopgripa.ro
20 thoughts on “Despre gripă”
Sa stii ca si eu faceam in oarecare masura confuzia asta pana acum. Din cate vad marea diferenta ar fi febra si duderile mushchiulare. E bine de stiut, mai ales cand ai copii mici. Ar fi fost faine si niste indicatii minime de medicamentatie la fiecare
Nu stiu ce sa zic despre asta cu medicatia… Cred ca nu prea o sa vezi de astea, adica sfaturi generale. Pentru ca fiecare caz trebuie tratat separat. De aia e bine de mers la medic, nu de luat ceva dupa ureche.
O prietena de la medicina spunea o vorba de la ei cu circulatie interna. Cica raceala trece in 7 zile cu medicamente si intr-o saptamana fara…:)
Cristi, cel mai important ii sa renunti la medicamente si sa treci pe leacuri babaesti. Binenteles, din prima, pana nu-i mai grav.
Hmm, confuzie sau nu, oricum totul e aiurea cand te loveste!
E un moment cand esti cam lipit de pat, stai si tu in casa dupa multa multa vreme si vrei sa faci multe care ti-au ramas in urma prin casa si… cand sa faci… nu poti caci esti o marioneta, te misti teleghidat sau deloc, dupa caz si dupa rasplata.
Important este ca sa facem premergator un lucru: sa ne ridicam imunitatea.
Ia uite cine vorbeste corect ! Daca nu avem preventiv grija de sanatatea noastra, apoi ii cam greu sa ne punem pe picioare.
În unele ierni, am făcut aceswt vaccin, dar frecvenţa cu care răcesc a fost aceeaşi. Nu pot spune că m-a ajutat cu ceva.
De altfel, am un medic în familie care mi-a spus că el nu face niciodată vaccinul antigripal, fiindcă nu are nevoie, iar în ce mă priveşte, este o opţiune personală şi nu m-a sfătuit nici să-l fac, nici să nu-l fac.
Concluzia mea e că de stricat nu strică, dar eficienţa lui lasă de dorit.
Nu m-am mai vaccinat din 2003, dar nici nu sunt foarte expusă, stau mai mult în casă, şi am o imunitate destul de bună. O dată la 2-3 ani fac o răceală zdravănă, care cedează imediat la antibiotic. Vaccinul este util celor din mediile de risc şi celor predispuşi la infecţii virale.
Gripa are nevoie de antibiotic ca sa cedeze … la raceala nu prea isi are rosrt antibioticul.
Cica nu e bine cu antibiotic la gripa, asa spun specialistii…
Lucia, antibioticul este cel mai iubit de catre boli. Nu de catre cele simple, de catre cele care asteapta sa ajunga in organism, sa scada imunitatea, iar globulele canceroase sa-si faca de cap, dupa care sa stea ascunse in organism.
Am facut o singura data vaccin antigripal … in rest ma dau pe naturiste :) mai un usturoi, mai o tuica fiarta, mai un ceai cu rom si muuulta lamaie, mai o miere de albine. Raceli am mai prins dar de gripa am scapat in ultimii 3-4 ani.
Idem! Renunt la alcool, respectiv tuica fiarta. In rest, dau cu multa lamaie, ceaiuri fierbinti, dusuri fierbinti si multe alimente bogate in vitamina C.
Nea Petre, dar lucrurile astea le faci preventiv, nu cand iti bate la usa raceala, nu ?
Mah, nus ce sa zic… Nu sunt eu un mare fan al medicamentelor (intrebati-o pe nevasta mea, fug de ele ca dracu de tamaie), dar nici nu as da-o asa acut pe partea de homepopatie sau ceaiuri sau de astea. Caci eu functionez in aceasta chestiune pe principiul specialistului. Adica, daca nu te pricepi la ceva, intreaba specialistul. In cazul acesta vorbim despre medic. Eu asa fac si asa recomand sa faca toata lumea.
Pe mine mă lovește gripa foarte rar, iar răceala de două ori la trei ani.
Diferențele dintre răceală și gripă sunt evidente.
Interesant este că cele mai multe forme de gripă vin din Asia și factorul cel mai important în ceea ce privește evoluția ei este călătoria cu avionul. Se combină tulpinile și ajunge in Europa o formă bizară, mult mai gravă decât cea plecată din Asia. A nu se interpreta că am ceva cu numele tau de familie :)
Este adevărat că vaccinul asta face, antrenează organismul prin injectarea unor forme de virus. O chestiune controlată, spun ei, o chestiune malefică, zicem noi.
Din câte-mi amintesc eu nu am făcut vaccin antigripal la cerere. Niciodată. Le-am făcut pe cele din școală, pentru că dacă nu le făceai nu erai bărbat :)
La cât mai puține situații de gripă / răceală!
Am facut si vaccin antigripal vreo 2-3 ani la fel ca toti colegii de la serviciu, dar pe urma am renuntat cand au inceput tampeniile cu aviara si alte vaccinuri mai mult „comerciale” decat utile. Asa ca de 2-3 ani n-am mai facut nici vaccin si nici gripa si nici n-am mai luat vreun medicament. In schimb ma imunizez in fiecare an cu produse naturale pe baza de Aloe Vera. Din cate am inteles eu antibioticele n-au nicio treaba cu gripa si se iau pentru a stopa eventualele complicatii. Tot asa, din ce am inteles eu, un vaccin antigripal „directioneaza” toata imunitatea spre tulpinile continute in vaccin iar daca te loveste alt virus esti mai expus decat daca n-ai facut vaccinul. Spor si sanatate!
Eu ma vaccinez in fiecare an si pana acum (sa nu zic intr-un ceas rau) nu am avut niciodata probleme :)
articolul e bun insa autorul e un pic cam plin de sine,altfel cum s-ar explica faptul ca din start ii ia pe cititori drept prosti? ”Ideea principală este să discutăm pe subiectul în cauză, ca să învăţăm toţi câte ceva. Cine poate învăţa, fireşte.”
vreau sa va spun cum mam tratat eu de gripa chiar am facut un experiment pe mine de curiozitate, am zis totusi sa incerc ca nu am nimic de pierdut poate nu o sa ma credeti, totul depinde de organismul omului, nu vreau sa incurajez pe nimeni sau sa oblig pe cineva si am zis in constienutul meu ca se poate daca vrei, totul e sa ai ambitie, chiar daca nu sint alcoolic am trecut la fapte, un paharel de tuica cu miere si lamiie pe inima goala dimineata si seara inainte de culcare timp de 3 zile in perioda in care am fost gripat chiar daca nu miam permis sa mi cumpar medicamente din cauza bugetului si pot sa zic ca ma simnt mult mai bine dupa acest tratament, mentionez ca acest tratament nu este valabil pentru copii.