Despre cea mai mare cetate din România

Precizare: Am ţinut foarte tare să am un astfel de material aici pe chinezu.eu. Pentru că am fost impresionat de transformările pe care le-am văzut ultima dată când am fost în Cetatea Alba Iulia. Aşa că m-am ţinut de capul lui Emanuel Drăguşin până mi-a scris textul de mai jos şi mi-a dat fotografiile şi filmele pe care le vedeţi. Aşadar, ca să nu o mai lungesc, vă invit să vă bucuraţi de una din cele mai frumoase poveşti de pe la noi despre recuperarea unei istorii fabuloase. După ce citiţi textul, o să vă mai dau câteva materiale ajutătoare, cum ar veni :)

———————————

Alba Iulia, orășelul de provincie cu mai putin de 60 de mii de locuitori, are in inima lui cea mai mare, cea mai bine conservata si cea mai bogat decorata cetate de tip Vauban din România. Ultimele două superlative o clasează pe primul loc chiar la nivel european, între celelalte fortificații de același tip.

De ce este Alba Iulia atât de importantă, mai ales pentru români? În primul rând, pentru Unirea de la 1 Decembrie 1918. Apoi, pentru faptul că tot aici, Mihai Viteazul a intrat triumfător, la 1 noiembrie 1599 ca domn al celor trei provincii unite; pentru că aici avem o catedrală catolică, considerată cel mai valoros monument de arhitectură romanică din Transilvania și mai vechi decât Notre Dame din Paris; pentru că aici avem vestigii romane de acum 2000 de ani, rămase de la vestita Legiune a XIII-a Gemina; pentru că aici se găsește cel mai important fragment din Codex Aureus, un document de o valoare colosală, cu care Ceaușescu garanta anumite împrumuturi externe, și aș putea continua. Toate aceste argumente și multe altele au constituit un motiv suficient pentru ca Cetatea Alba Carolina, locul în care sunt concentrate toate minunile enumerate mai sus, să intre într-un amplu program de restaurare și punere în valoare.

Lucrările de reabilitare a fortificației bastionare din Alba Iulia au început timid, prin 1998 și s-au derulat la început într-un ritm destul de lent, exact la fel cum veneau banii de la București. În ultimii ani însă lucrurile s-au mișcat mult mai bine, iar astăzi avem șase porți-monument de o frumusețe deosebită, restaurate și puse în valoare, trasee turistice amenajate ca în orașele din vestul Europei, cu kilometri de alei și piste pentru biciclete, avem o zonă interioară a fortificației superbă din toate punctele de vedere, avem un hotel de cinci stele, răsărit din ruinele unei clădiri vechi de 300 de ani, avem până la urmă un spațiu de peste 100 de hectare, cu o mulțime de locuri pline de farmec și frumusețe, la tot pasul.

Valoarea totală a proiectelor care vizează renașterea Cetății Alba Carolina, ajunge pe la 67 de milioane de euro. În momentul de față se mai desfășoară lucrări pe latura de vest a fortificației, adică în fața Catedralei Ortodoxe. Acest proiect se va finaliza în vara anului viitor și are în vedere refacerea acestei laturi a cetății așa cum era ea înainte de ridicarea Catedralei Încoronării (în 1921 o parte din zidurile de aici au fost dinamitate iar șanțul a fost acoperit cu pământ). Firma care a executat cea mai mare parte a lucrărilor din Cetatea Alba Carolina este Grup Corint, care deține prin concesiune și o anumită suprafață din această fortificație.

Este vorba despre Ansamblul Arhitectural Hotel Medieval, care cuprinde mai multe obiective foarte atragatoare din punct de vedere turistic: Hotelul Medieval de cinci stele, Traseul celor Trei Fortificații (cu Poarta de Sud a Castrului Roman, Bastionul Sașilor din Cetatea Medievală de sec. XVI și fortificațiile de secol XVIII), Traseul Eroilor Neamului Românesc, Traseul de Sud și Centrul de Echitație unde se gasesc peste zece frizieni de toată frumusețea. Grup Corint nu s-a limitat doar la refacearea decorațiunilor de pe porțile Cetății sau la scoaterea din ruină a Palatului Manutanței, care a devenit hotel de cinci stele, ci a adus și viața între zidurile vechi de trei sute de ani ale fortificației: din 2009 Garda Ansamblului Arhitectural Hotel Medieval face spectacol zi de zi, atrăgând mii de turiști din toate colțurile lumii. Ceremonialul unic în România este completat sâmbăta, pe perioada sezonului turistic, de salvele de tun.

S-ar putea scrie enorm despre ce se întâmplă cu Cetatea din Alba Iulia și despre istoria acestor locuri. Cred însă că cel mai bine este să veniți și să vedeți cu ochii voștri că aici, istoria are viitor. Multumesc, Cristian China-Birta, pentru acest guest-post. Consider că e o oportunitate deosebită pentru a face cunoscută Alba Iulia cu cetatea ei minunată. Amin :D

———————————–

Bun, acestea find scrise, vă invit să vedeţi o galerie foto cu Cetatea, precum şi nişte filmuleţe instructive cu şi despre, fireşte, Cetate :)) Şi închei cu invitaţia de a vă face drum să mergeţi să o vizitaţi pentru că e din ce în ce mai frumoasă :)

Dragoş are o foarte bună abordare a brandului Alba Iulia.

[nggallery id=53]

Bobby Voicu, unul din cei mai „cetăţoşi” oameni din România :))

Schimbul de gardă

Tur virtual prin Cetate

Documentar despre Cetate

Vestigii romane din Cetate

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

10 thoughts on “Despre cea mai mare cetate din România”

  1. Emanuel cred ca e unul dintre cei mai mari ambasadori ai cetatii Alba Carolina. Nu e doar un tip foarte ok, dar pune si multa pasiune in ceea ce face. Iar eu iubesc oamenii astia…

    Cat despre cetate…mergeti sa o vizitati!

  2. Multumesc, Cristian China Birta, pentru publicarea acestui guest-post. Este o mare bucurie pentru mine, personal. Totodata este o modalitate foarte buna de promovare a Cetatii din Alba Iulia. Multumesc, Razvan Pascu, pentru aprecieri. Inseamna mult, venind din partea ta :) Cred ca cel mai bun mod de a va multumi este acela de a va lasa o invitatie deschisa de a veni oricand la Alba Iulia, prilej cu care voi incerca sa fiu o gazda cat se poate de buna.

  3. Pingback: Viziteaza Alba Iulia | Cristian China Birta despre Cetate: unul din cele mai frumoase obiective din vizitat din Romania - Viziteaza Alba Iulia

  4. Pingback: Viziteaza Alba Iulia | Cristian China Birta despre Cetate: "Unul din cele mai frumoase obiective de vizitat din Romania" - Viziteaza Alba Iulia

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)

Abonarea este aproape gata!

Mai trebuie doar să îți confirmi adresa de email.

Pentru a completa procesul de abonare te rog să accesezi link-ul din emailul de confirmare pe care l-ai primit.

A apărut o eroare.

Te rog să reîncerci mai târziu.

Dacă problema presistă, te rog să îmi scrii.