Precizare: Am ţinut foarte tare să am un astfel de material aici pe chinezu.eu. Pentru că am fost impresionat de transformările pe care le-am văzut ultima dată când am fost în Cetatea Alba Iulia. Aşa că m-am ţinut de capul lui Emanuel Drăguşin până mi-a scris textul de mai jos şi mi-a dat fotografiile şi filmele pe care le vedeţi. Aşadar, ca să nu o mai lungesc, vă invit să vă bucuraţi de una din cele mai frumoase poveşti de pe la noi despre recuperarea unei istorii fabuloase. După ce citiţi textul, o să vă mai dau câteva materiale ajutătoare, cum ar veni :)
———————————
Alba Iulia, orășelul de provincie cu mai putin de 60 de mii de locuitori, are in inima lui cea mai mare, cea mai bine conservata si cea mai bogat decorata cetate de tip Vauban din România. Ultimele două superlative o clasează pe primul loc chiar la nivel european, între celelalte fortificații de același tip.
Lucrările de reabilitare a fortificației bastionare din Alba Iulia au început timid, prin 1998 și s-au derulat la început într-un ritm destul de lent, exact la fel cum veneau banii de la București. În ultimii ani însă lucrurile s-au mișcat mult mai bine, iar astăzi avem șase porți-monument de o frumusețe deosebită, restaurate și puse în valoare, trasee turistice amenajate ca în orașele din vestul Europei, cu kilometri de alei și piste pentru biciclete, avem o zonă interioară a fortificației superbă din toate punctele de vedere, avem un hotel de cinci stele, răsărit din ruinele unei clădiri vechi de 300 de ani, avem până la urmă un spațiu de peste 100 de hectare, cu o mulțime de locuri pline de farmec și frumusețe, la tot pasul.
Valoarea totală a proiectelor care vizează renașterea Cetății Alba Carolina, ajunge pe la 67 de milioane de euro. În momentul de față se mai desfășoară lucrări pe latura de vest a fortificației, adică în fața Catedralei Ortodoxe. Acest proiect se va finaliza în vara anului viitor și are în vedere refacerea acestei laturi a cetății așa cum era ea înainte de ridicarea Catedralei Încoronării (în 1921 o parte din zidurile de aici au fost dinamitate iar șanțul a fost acoperit cu pământ). Firma care a executat cea mai mare parte a lucrărilor din Cetatea Alba Carolina este Grup Corint, care deține prin concesiune și o anumită suprafață din această fortificație.
S-ar putea scrie enorm despre ce se întâmplă cu Cetatea din Alba Iulia și despre istoria acestor locuri. Cred însă că cel mai bine este să veniți și să vedeți cu ochii voștri că aici, istoria are viitor. Multumesc, Cristian China-Birta, pentru acest guest-post. Consider că e o oportunitate deosebită pentru a face cunoscută Alba Iulia cu cetatea ei minunată. Amin :D
———————————–
Bun, acestea find scrise, vă invit să vedeţi o galerie foto cu Cetatea, precum şi nişte filmuleţe instructive cu şi despre, fireşte, Cetate :)) Şi închei cu invitaţia de a vă face drum să mergeţi să o vizitaţi pentru că e din ce în ce mai frumoasă :)
Dragoş are o foarte bună abordare a brandului Alba Iulia.
[nggallery id=53]
Bobby Voicu, unul din cei mai „cetăţoşi” oameni din România :))
Schimbul de gardă
Tur virtual prin Cetate
Documentar despre Cetate
Vestigii romane din Cetate
10 thoughts on “Despre cea mai mare cetate din România”
Un oras superb cu o cetate superba.Merita vizitat.
http://www.cunoastelumea.ro/descoperire-arheologica-exceptionala-acoperita-la-scurt-timp-cu-pamant-cine-nu-vrea-ca-noi-sa-ne-cunoastem-istoria/
Foarte fain materialul. Si complet: text curat, poze, video. Felicitari autorului si tie Cristi ca l-ai publicat :D. Trebuie sa ajung si eu pe acolo sa vad totul cu ochii mei :)
Am fost acolo si e minunat!Foarte dragut e si acest material!
Am auzit ca e frumos
Emanuel cred ca e unul dintre cei mai mari ambasadori ai cetatii Alba Carolina. Nu e doar un tip foarte ok, dar pune si multa pasiune in ceea ce face. Iar eu iubesc oamenii astia…
Cat despre cetate…mergeti sa o vizitati!
Multumesc, Cristian China Birta, pentru publicarea acestui guest-post. Este o mare bucurie pentru mine, personal. Totodata este o modalitate foarte buna de promovare a Cetatii din Alba Iulia. Multumesc, Razvan Pascu, pentru aprecieri. Inseamna mult, venind din partea ta :) Cred ca cel mai bun mod de a va multumi este acela de a va lasa o invitatie deschisa de a veni oricand la Alba Iulia, prilej cu care voi incerca sa fiu o gazda cat se poate de buna.
Pingback: Viziteaza Alba Iulia | Cristian China Birta despre Cetate: unul din cele mai frumoase obiective din vizitat din Romania - Viziteaza Alba Iulia
Pingback: Viziteaza Alba Iulia | Cristian China Birta despre Cetate: "Unul din cele mai frumoase obiective de vizitat din Romania" - Viziteaza Alba Iulia
https://www.facebook.com/corvin.rusan.9/media_set?set=a.1399707253691547.1073741825.100009568574191&type=3