Precizare imperios necesară: Postarea aceasta a fost scrisă de Sorin acilea pe chinezu (are cont de autor pentru că are pile la mine, ce vreţi :D) cu ceva vreme în urmă (nu spun câte zile pentru că mă fac şi mai tare de telecomanda 2.0…). Dar eu, ca un hapciupalitic, am uitat să îi dau publish… Noroc cu Sorin, care de dimineaţă mi-a bătut obrazul. Drept pentru care ia de aici un rapid Publish :D
Domnul Ivan Patzaichin nu se lasă descurajat de lispa de reacție din partea factorilor de decizie de la guvernare și continuă să își aducă aportul pentru dezvoltarea Deltei Dunării și pentru promovarea unui turism de bun simț într-un areal cu bogății imense, atât din punct de vedere geografic și al faunei, cât și din punct de vedere geocultural.
Cercetarea gastronomiei tradiționale din Delta Dunării
Asociația „Ivan Patzaichin Mila 23” și Catedra de Sociologie a SNSPA București au prezentat, pe 11 octombrie, la Clubul Țăranului din Bucureşti, rezultatele proiectului cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, „La masă cu oamenii Deltei – Cercetarea gastronomiei tradiţionale din Delta Dunării”. Au prezentat prof. Vintilă Mihăilescu, șeful echipei de cercetare, din partea Catedrei de Sociologie a SNSPA, Ivan Patzaichin, Teodor Frolu din partea Asociației „Ivan Patzaichin-Mila 23”.
„Cititul în farfurii este mult mai mult decât atât, este un adevărat glob de cristal al antropologului, care întrezăreşte în el o întreagă societate, cu dinamica şi hibridizările sale permanente” Vintilă Mihăilescu.
Așa cum s-a propus, proiectul a documentat și patrimonializat, cu instrumentele și cunoașterea de tip antropologic, cunoașterea gastronomică tradițională specifică Deltei Dunării, respectiv localitățile Crișan-Mila 23, Chilia Veche, Sfântu Gheorghe, pe baza unei cercetări de specialitate în perioada iunie-octombrie 2012. Activitatea în teren a surprins practicile culinare tradiționale, rețetele, ingredientele specifice, instrumentarul de preparare a hranei, formele de cunoaștere și apreciere a gustului, sezonalitatea hranei și continuumul dintre alimentația domestică și publică, festivă și cotidiană dar și rolul comunitar al hranei.
Bugetul total al proiectului a fost de 66.240 RON, restul finanțării fiind asigurat de Asociația Ivan Patzaichin-Mila 23, din surse proprii. Activitățile proiectului s-au concretizat într-un ghid de cercetare, publicația „La masă cu oamenii Deltei: gastronomia tradițională din Delta Dunării”, un atelier etnografic online și o expoziție de etnografie vizuală.
2 thoughts on “La masă cu oamenii Deltei”
Omul IP, merita toate respectele noastre..A fost un mare campion, o legenda a spiritului olimpic, si acum incearca din rasputeri sa faca ceva pentru zona de unde e el..Frumos si trebuie incurajat..
Am fost si in vara la Muzeul Țăranului din Bucureşti la un eveniment gastronomic asemanator. Si atunci Ivan Patzaichin a fost inima evenimentului. Succes si pe mai departe!