Cum am decis că trebuie să vă conving pe cât mai mulți dintre voi să participați la Noaptea Muzeelor, uite că vă dau în fiecare zi câte o poveste. A câte unui obiect pe care puteți să îl vedeți la unul dintre muzee. Cu mențiunea că aici aveți informațiile generale, dar foarte utile, despre eveniment.
„România revoluţionară”
©Muzeul Național de Artă al României, București
Imagine simbolică a „României revoluţionare”, pictura aceasta este un adevărat puzzle.
România, reprezentată simbolic ca tânără femeie îmbrăcată într-un costum naţional de sărbătoare, purtând pe umăr stindardul iar în mâna dreapta un pumnal în plin elan vitejesc, ia aici înfăţişarea soţiei de origine engleză a lui C.A. Rosetti, unul dintre conducătorii revoluţiei de la 1848 din Ţările Române.
Născut în Ungaria, autorul lucrării, pictorul Daniel Rosenthal, a fost naturalizat datorită abnegaţiei cu care a luptat alături de revoluţionarii români. Nu este exclus ca prenumele de Constantin pe care şi l-a luat să se datoreze admiraţiei pe care i-o purta lui C.A. Rosetti.
Pictura sintetizează idealurile unei generaţii: pentru tânăra femeie, „mamă care să ne corijeze corupţia” după cum spunea chiar pictorul, valorile de ţară, dreptate şi fraternitate erau mai presus de viaţa propriilor copii; ea întrupează convingerile pictorului şi implicarea lui în îndeplinirea idealurilor generaţiei sale.
„România revoluţionară”
Autor: Constantin Daniel Rosenthal
Anul: 1850
Tehnica: ulei pe pânză