Imaginează-ți următoarea fază: stai pe o teresă, îți sorbi liniștit cafeaua, în timp ce îți citești Readerul de pe tabletă. Alea cu scăldat de razele gingașe ale soarelui și adiat de adierile molcome ale vântului nu le bag :D Și pe la jumătatea cafelei te gândești la odrasla ta. ”Ia să văd ce mai face moștenitorul”, îți zici, în timp ce accesezi catagolul virtual. Și vezi că hopaaaaaa nu e prezent la ora de informatică. Așa zice catalogul ăla virtual. Așa că pui mâna pe telefon și suni. ”Măh, pe unde umbli?”. El râde și zice: ”Stai, bre, liniștit, că ți-am făcut o farsă cu profu’”. Și te liniștești, spunându-ți în barbă ce băiat de mare angajament ai :D
Ați putea zice că ce am scris mai sus este un exercițiu de imaginație. Poate fi și asta. Dar, în primul rând, este realitate. Cel puțin când vorbim de Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București. Unde elevii de acolo au realizat o aplicație gen catalog virtual, prin care părinții pot vedea în timp real situația școlară a odraslelor lor, inclusiv prezența la oră. De pe tabletă. Repet: elevii au realizat acest soft. Bine, mă gândesc că nu au făcut-o din prea plinul lor, ca să zic așa, ci a fost un fel de sarcină școlară trasată de conducere sau ceva prof :D Dar faptul că au făcut-o rămâne.
Cei de la Samsung s-au lipit instant de ideea asta și au donat corpului profesoral de la Colegiul Tudor Vianu 25 de tablete, pe care profii să le folosească pe post de catalog virtual. Iar treaba merge de minune. Și nu mă refer doar la părinții care monitorizează activitatea elevilor (ce le mai place… :D), ci la faptul că de când s-a introdus acest sistem numărul absențelor s-a înjumătățit. Punct ochit, punct lovit, cum ar veni :D
Ia să vă aud cum vi se pare asta cu catalogul virtual de note. Și să îmi ziceți și din perspectiva părinților, dar și din perspectiva elevilor. Care sunteți sau, mai important, care ați fost :D
10 thoughts on “Ce părere aveți de catalogul virtual de note? Și absențe, firește”
Mie ca fost elev mi se pare o idee super. Măcar așa nu cred că vor mai avea ce scuze să găsească părinții că nu știau că odrasla are 100 de absențe. Am văzut și cazuri de-astea. Din punctul meu de vedere catalogul virtual va responsabiliza și elevii dar și părinții.
Cataloage virtuale sunt si in Colegiul German, numai ca softul a fost facut de o firma de inapti iar in loc de tablete, in fiecare clasa au fost puse niste desktop PC-uri uriaste si urate pe care, evident, elevii le-au spart.
Ne modernizam si ne responsabilizam in acelasi timp – e musai sa te adaptezi :-). Putin off-topic dar relationat, compania pentru care lucrez a facut un proiect similar pentru o clinica medicala. Adica au implementat un sistem video pentru noi nascuti – pe care-l poti accesa oricand si oriunde . Astfel, iti poti vedea odrasla cum se misca, cum plange, cum mananca sau cum isi face treburile mari si mici atat de pe telefonul mobil, cat si de pe laptopul de la serviciu sau chiar de pe iPad-ul pe care-l folosesti cand esti in tren si in drum spre casa :-)
Cred ca este o idee foarte buna. Deja sunt prea multi chiulangii. Si acum vreo 4 ani cand eram eu la liceu era destul de grava situatia. Din ce in ce mai multi considera ca orele de la scoala sunt pentru prosti si preferau ca ei sa se opreasca in primul bar/local din zona.
Eu sunt tare dezamagita de generatiile actuale din liceul meu. Mai ales ca pe vremea mea exista ziarul liceului, si se derulau multe proiecte faine. Acum ziarul e aproape inexistent.. si proiectele si intiativele din ce in ce mai putine.
Pingback: Cu tableta la catedra: catalogul electronic | ticataca - revista online pentru copii si scoala
In conditiile in care ne indreptam vertiginos spre analfabetism (vezi bacul) pare a fi o idee faina. Acum depinde si cat de mult ar accesa parintii elevilor chiulangii acest catalog. Insa, din perspectiva dirigintelui care ii suna saptamanal pe parintii elevilor cu absente, as mai spune ca nu sunt foarte optimista in privinta rezolvarii problemelor de absenteism. Si, din pacate, la lipsa acuta de bani, nu intrevad astfel de dotari din partea statului prea curand. Suna prea frumos ca sa fie adevarat.
Pingback: Vinerea recomandam articole (7) « Once a student, always a student! – CEL MAI MINUNAT BLOG!
Vorbiti tot minuni dragii mei parca ati fi intr-o carte de ASIMOV,in loc sa vb despre problemele adevarate din sistemul de invatamint va place sa fabulati si parca povestea cu Colegiul National,da informatica Tudor Vianu ,am citit-o mai zilele trecute la altcineva si chiar am dat-o mai departe.Au ajuns si bloggeri ca la tv ,daca arunci un subiect pe piata gata toti se sfisie pentru el ?In invatamint sunt 1001 probleme nu povesti informatica sau cum am auzit mai nou ca la clasa 0 sa le arate invatatoarele la copii cum sa caute adrese pe laptop,copii care inca nu stiu scrie.Dragilor care nu cunoasteti problemele invatamintului din interior nu va mai lansati in discutii care fac numai rau sistemului.
Clasa a XII-a: Mi se pare misto chestia asta cu, catalogul virtual, dar sa o implementeze de la anu’ ! :)) (glumesc)
Oricum, majoritatea parintilor nu au acces la un calculator/internet, deci, nu prea ajuta la nimic.
Mi se pare super idea insa e cu doua taisuri.