Commedia dell'Arte, de Mihai Mălaimare – un ghid util

NOU: Îți recomand masterclassul meu de digital marketing în 22 lecții video.

Citește cartea mea ”Ce ne facem, domle, cu influencerii ăștia?” și, dacă nu îți place, îți dau o bere :D

Abonează-te la newsletterul trimis de maximum două ori pe săptămână celor peste 5.300 de abonați.

Despre autor: Fondator și asociat al agenției de comunicare integrată Kooperativa 2.0. Trainer cu peste 300 de workshopuri pe teme de marketing digital susținute. Speaker și moderator la peste 300 de evenimente de business. Blogger din 2007, cu peste 13.000 de articole scrise.

Contact: cristi@kooperativa.ro

Așa i-aș spune eu cărții ”Commedia dell’Arte – clipa astrală a teatrului universal”, scrisă de Mihai Mălaimare (Editura Tracus Arte), un ghid foarte util, aflat la mijlocul distanței dintre prezentarea acestei perioade pe Wikipedia (mult prea seacă, totuși, și parcă prea ”documentară”) și o carte de specialitate (de obicei de sute de pagini…), care nu prea te coafează dacă nu ești super interesat de domeniu. Dar pentru unul ca mine (și știu că și voi sunteți tot pe acolo :D) interesat de un fel de enciclopedie mai detaliată, această carte este cea mai potrivită și poți să revii la ea de fiecare dată când ai ceva nelămuriri legate de ce s-a întâmplat în acea perioadă.

Spre exemplu, am aflat ridicând sprânceana că Arlechino (un ”brand” care pentru noi înseamnă distracție, simțire de bine, bucurie) se pare că vine de la Hellequin, unde ”hell” înseamnă chiar ”iad”. Iar din această perspectivă este extrem de interesantă evoluția de la diavolesc la distractiv pe care a avut-o Arlechino, ca brand.

Practic această carte îți face o imagine foarte bună a ceea ce a însemnat Commedia dell’Arte ca perioadă extraordinară pentru arta teatrală și nu numai îți deschide niște ”ferestre” foarte interesante asupra subiectului. Spre exemplu acele ”lazzii” pe care le executau artiștii în timpul spectacolului și care reprezentau improvizații geniale, care demonstratu geniul actoricesc al celor care se încumetau să le facă. Plus istoria interesantă a teatrului din acea perioadă și un un ”review” al principalelor tipuri de personaje, din care s-au născut multe alte personaje cu care suntem obișnuiți acum.

Share on facebook
Distribuie pe Facebook
Share on linkedin
Distribuie pe LinkedIn
Share on whatsapp
Distribuie pe Whatsapp

4 thoughts on “Commedia dell'Arte, de Mihai Mălaimare – un ghid util”

  1. Pingback: Ultima săptămână din ianuarie | Teatrul Masca Blog

  2. Pingback: Au debutat la Masca « Foto Jurnal Masca

  3. Pingback: Cu Măştile jos – ianuarie 2012 | Teatrul Masca Blog

  4. Pingback: Părerea mea despre "Masca şi teatrul de stradă"de Mihai Mălaimare • Republica Culturală Chineză

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

5300 de abonați la newsletterul meu n-au cum să greșească :)