Zau dacă mai știu cine a zis (later edit: Laurențiu a zis) ce am zis eu în titlu (mă rog, era zisă mult mai dur, dar am mai îndulcit-o eu…) când io mă enervasem că pe wall-ul meu apăreau într-una mesajele alea cu moșul ăla rânjit cu bască, care mă enervau peste poate. Am zis asta pe facebook și uite că unii oameni din PR, cum este Ionuț Tecuceanu, s-a lipit imediat de ce am zis și, cum știe că am o feblețe pentru el :D, mi-a și trimis comunicatul de mai jos în numele clientului pentru care prestează, luându-mă la sentiment că uite care e explicația pentru aia, sper să te ajute, de astea pe sistem de meserie :))
Cum mi-a plăcut și abordarea și sper să nu mai văd momârlani care dau click pe toate mizeriile de linkuri de pe facebook, redau integral comunicatul. Da, știu, nu prea fac io de astea aici la mine, dar, în ciuda zvonurilor, și chinezu este om și greșește și el…
Kaspersky Lab avertizează că în ultimele două zile Internetul a fost luat cu asalt de ştiri, informaţii şi link-uri false legate de moartea lui Osama bin Laden, răspândite de infractorii cibernetici cu scopul de a infecta cu malware utilizatorii. Cele mai vizate par a fi reţelele sociale – de exemplu, pe Twitter, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat în medie 4000 de tweet-uri pe secundă, multe dintre ele conţinând link-uri periculoase.
Metoda folosită de infractorii cibernetici este cunoscută sub numele de Blackhat SEO, prin care aceştia încearcă să influenţeze, prin metode ilegale, rezultatele afişate de motoarele de căutare atunci când un utilizator vrea să afle informaţii despre un anumit subiect, în acest caz uciderea lui Osama bin Laden. De exemplu, în cursul zilei de luni au fost identificate rezultate afişate de Google Images care, dacă erau accesate, redirecţionau vizitatorii către două site-uri periculoase: ***-antivirus.cz.cc/fast-scan/ şi ***pe-antivirus.cz.cc/fast-scan/. Principalul scop al acestora era de a răspândi un program antivirus fals – „Best Antivirus 2011”. Nici utilizatorii de sisteme Apple Macintosh nu au fost ocoliţi, aceştia având şi ei un domeniu „dedicat” – ***-antivirus.cz.cc/fast-scan2/ – de unde puteau instala două programe false – “Best Mac Antivirus” şi “MACDefender”.
„Totul a luat amploare pe reţelele sociale, Facebook şi Twitter devenind canale principale de răspândire a link-urilor periculoase şi a informaţiilor false”, spune Ştefan Tănase, Senior Regional Reasercher Kaspersky Lab. „Oamenii sunt foarte curioşi în această perioadă să vadă primele imagini sau înregistrări video cu Osama bin Laden, de aceea infractorii cibernetici răspândesc informaţii false pentru a-i determina pe utilizatorii neştiutori să dea click pe anumite link-uri periculoase. Chiar şi în România am asistat unei astfel de epidemii pe Facebook, unde foarte multă lume ajungea să răspândească automat link-uri periculoase pe wall-urile prietenilor fără a şti acest lucru”, completează Tănase.
Utilizatorii trebuie să reţină faptul că există un risc foarte ridicat de a se infecta cu malware în această perioadă, iar Kaspersky Lab recomandă accesarea doar a surselor de informare cunoscute şi evitarea celor care nu prezintă foarte mare încredere. De asemenea, pe reţelele sociale propagarea de link-uri false se face cu rapiditate, de aceea este preferabil ca utilizatorii să nu dea click pe link-uri ce promit dezvăluirea de fotografii şi filme cu Osama bin Laden mort, chiar dacă acestea vin de la prieteni care, la rândul lor, nu ştiu că au conturile infectate.
Nu în ultimul rând, utilizatorilor le este recomandat să folosească o suită de securitate avansată, cu toate actualizările la zi şi să se asigure că software-ul de pe computer, inclusiv sistemul de operare, se află la zi cu toate update-urile de securitate.
Kaspersky Lab monitorizează continuu situaţia traficului de Internet şi a volumului de informaţii false despre moartea lui Osama bin Laden. Pentru a fi la curent cu ultimele ştiri, puteţi accesa: http://www.securelist.com/en/blog.
13 thoughts on “Facebook este și un detector de momârlani”
Servus
Multumesc pentru mentiune.
Din aceeasi categorie mai este si cea cu „dar vai! vrei sa vezi cine te pandeste pe carteafetei?”… si intrebarea mea e „de ce-ati vrea sa stiti treaba asta? ce veti face… veti da mesaje celor care v-au vazut porfilul de genul „heeeei… am vazut ca m-ai vizitat… ia zi-mi, ti-a placut, sunt cool, sunt ok, ma scoti la o tzuica?” Ca sa nu mai spun ca, am auzit ca aplicatia asta e limitata pe anumite browsere… nu vi se pare suspect, dragii mei nevrotici datatori de like-uri? Chiar credeti ca Facebook ar fi omis integrarea cu Google Chrome?!?! poate daca v-ati fi uns cu ulei pistoanele neuronale pentru cativa km, v-ati fi dat seama instant ca e o mare pacaleala.
Multumesc
In afara de stirile false cu Osama Bin Laden, mai sunt si aplicatiile minune, gen „Who viewed my profile”, mama tuturor spam-urilor. Eu am avut o criza de nervi si am lasat anunt pe wall sa se stie ca aceia de la care mai primesc mesaje pe chat sau wall, vor fi stersi din lista de friends? De ce? Pt ca sunt atat de retardati si naivi sa dea click-uri aiurea.
Bine ca ai scris astea aici pentru ca sunt destui acre cad in capcana. Razvan, eu nici nu dau improtanta celor cu vizualizarea profilului. Cel mai bine este sa dai clic pe linkuri care vin de la adrese cunscute de tine. :D Altfel, clic si bam, esti cu probleme pana in gat.
Domnu Chinezu’, nu vreau sa sune PR-istic, da’ uite aici o aplicatie care te protejeaza fix de chestii de-astea:
http://apps.facebook.com/bd-safego
ce bine ca nu umblu prin twitter si feisbuc.
@ligia: subscriu
Momârlan? : )))) Absolut superb cuvântul : ))) Şi nu e off-topic comentariul :P
stii ca te intrebasem ce e cu mesaj ala si pan’ la urma am primit si eu:))) daca tot eram curioasa;D
Se cam retrag toti de pe FaceBook,precum si de pe Hi5;
Inca mai se inregistreaza pustani dastia care au netul de 2 zile si sunt curiosi in rest lumea buna…nex
..hai mah chinezule :))))
Domnule , ma tem ca nu stiti ce inseamna „momarlan” . Sau ma insel ?
ahaaa, ştiam eu :D de când cu osama mă disperă camioanele de link-uri ce apar pe wall-ul meu, prima dată am zis că voi da unfriend celor care mi-au umplut wall-ul de rahaturi dar apoi m-am mulţumit cu un simplu mark as spam şi delete plus block la respectivii utilizatori. No, asta e, dacă te mâncă’ te scarpini şi se pare că nu e foarte plăcut:)) De când mă ştiu se face tam-tam pe chestia cu link-urile periculoase şi cu toate astea tot sunt o grămadă de oameni care nu ţin cont de avertismentele profesioniştilor. Foarte fain chinezule că ai pus comunicatul, poate se mai trezeşte un pic lumea:)
Dar ce-aveţi cu momârlanii, doar sunt o populaţie respectabilă?!
Şi bine că deştepţii care au scris comunicatul acela au impresia că blackhat SEO este „o metodă” în cadrul căreia se folosesc „metode ilegale”. Deci e o metodă, dar de fapt e mai multe…