Ideea din titlu nu îmi aparține. Deși nu e ceva ce reinventează apa caldă :)) Este subiectul dosarului din ultimul număr de Dilema Veche. Care revistă (favorita mea din toate timpurile, apropo) abordează tema ”Vedere din 2061 spre azi și ieri”. Iulian scrie și el un material pe această temă în revistă, printre termenii pe care îi pune el la ”Un dicționar mass-media” ce ar urma să fie scris peste o juma de secol, există și definiția de mai jos a bloggerului.
Înainte de a vă lăsa să o citiți, vă invit și pe voi să vă dați cu părerea cum o să scrie cărțile de istorie despre noi :D
”Blogger – termen umbrelă pentru o persoană care făcea ceva neștiut de nimeni, pe Internet. În unele cazuri, era vorba de un nepriceput care încerca să-și mascheze lipsa unei ocupații într-o anumită meserie. Alte dăți, era un tip foarte supărat, care în unele cazuri părea a avea potențial de cetepeu, dar n-a devenit așa fiindcă s-a ocupat mai ales de înjurat televiziunea care ar fi urmat să îl consacre. Oricum, refuza cu obstinație orice încadrare și se considera o ființă nepereche”.
19 thoughts on “Cum o să se scrie despre bloggeri în cărțile de istorie?”
si in fiecare manual langa cuvantul de „Blogger” va aparea avatarul cui?:))
In 2061 nu o sa apucam sa citim acea carte de istorie care o sa contina povestea bloggerului :))
bine ca faceti glume asa de dimineata…
da’ o definitie nu ati da, ‘rati ai dracu de bloggeri…
:))))))))))
Blogger – specia care a eradicat PR’istul :-))
Nu crezi ca suntem cam aroganti sa credem ca nu vom evolua in 50 de ani si tot bloguri vom face :D?
Cine stie ce metode de a ne publica ideile vom gasi….
Cum vor scrie cartile? Care? Cartile de istorie vor scrie despre bloggeri doar daca acestia au un impact foarte mare asupra societatii. Daca se va scrie va fi in carti ce tin de comunicare, media si tot asa. Definitia de sus nu ramane in picioare.
Iata o definitie a bloggeului data de mine, acum ca abia m-am trezit: acea parte a media care transmite informatii in principal prin intermediul internetului, de cele mai multe ori independent (nu corporatist sau politic), ce face jurnalism alternativ (scrie ce vrea,despre ce vrea si cum vrea), creatop de continut digital si, sper eu, vocea poporului. Cartile vor scrie despre bloggeri doar in cazul in care vor avea un impact in genul „flashmob” de la americani. Adica, daca reusesti sa aduci bloggingul in constiinta tuturor romanilor. E, asta e mai greu.
vai ce definitie urata, eu as fi de parere ca blogger-ul este, in general persoana, care are ceva de transmis, o informatie, un sentiment, el putandu-se exprima liber in cadrul blogului prin intermediul canalului de comunicare pe care il stapaneste cel mai bine, in cazul nostru scrisul.
Vrei deja sa ne bagi in istorie? Asta se va intampla abia dupa moartea mea!
@las ca dau altii care-s mai destepti:))
Blogger – individ care fugea cat vedea cu ochii de compunerile la limba romana si care si-a descoperit pasiunea pentru scris doar cand si-au descoperit-o si altii.
Istoria ca istoria, dar cei care ne-au cunoscut personal sau de pe „net” … isi vor mai aminti de noi? Cum? http://www.adspedia.ro/2011/01/10/calea-norilor/
„lipsa unei ocupații într-o anumită meserie”
eu știam că ocupație este ceea ce faci, de la măturător de stradă la (euro)parlamentar, iar profesia este o activitate/ocupație pe care o desfășori pe baza unei calificări atestate (studii, cartoane șamd). uneori ocupația coincide cu profesia, dar de cele mai multe ori nu. din această perspectivă, „bloggingul” este o ocupație, nu profesie.
Un fel de Pașoptiști 2.0 jumate cochetau cu puterea, jumate o înjurau. Serios vorbind. Probabil vor fi definiți ca prima generație de cetățeni pentru care identitatea digitală este ceva dobândit, nu primit. Următoarea generație de blogări, despre care vreau sa scriu ceva la mine pe blog, :))) vor primi identitatea digitală, vine cu numele la naștere. O să fie cam așa:
– Ce vrei fă să semnez?
– Bai Vasile! tu nu vrei să recunoști copilu?
– Pleacă fă! mai mult ai stat pe facebook decât in prenatal! de unde să știu că e al meu.
– Vasile ! fițiar capu-al-dreaqu, ai dat like la ultima ecografie!
Blogger = pasager al navei internaute 2.0 Enterprise care isi noteaza in jurnalul lui de bord ( blog-ul ) evenimentele care i-au marcat calatoria prin lungul si intortocheatul drum al vietii.
foarte tare comentariul lui @Semanticus, abia astept sa vad articolul de la tine de pe blog ;)
Blogger este unu care isi bate nevasta fiindca nu este capabila sa inteleaga cat de aproape este el de momentul in care ajunge pe taramul fagaduintei si nu-i mai plateste (intentionat) abonamentul la cablu; el pierde trafic, vede negru in fata ochilor, o fragezeste cu simt de raspundere pe consoarta, ajunge celebru (la stirile de la ora 5), ii creste traficul incredibil de mult, insa nu are conexiune din celula….
2061? Să căutăm în presa vremii…
„Fenomen publicistic marginal, oarecum popular în primul deceniu al secolului XXI, Proliferarea blogurilor, scrise de amatori frustraţi, profesionişti refulaţi sau politicieni în căutare de notorietate, a dus la creşterea fără precedent a traficului în mediul virtual şi la scăderea catastrofală a vînzărilor de presă şi carte. Dispariţia blogurilor, pe la jumătatea deceniului doi, s-a datorat faptului că bloggerii, indiferent de provenienţă, ocupaţie, orientare politică, naţionalitate, religie sau de locul în Zelist (Zelist era un clasament al bloggerilor. Unii ar fi fost în stare să-şi trădeze prietenii sau să comită o crimă pentru un loc între primii zece), s-au apucat cu rîvnă de agricultură, preferînd viaţa la fermă atmosferei încărcate din blogosferă.”
Atît am găsit în presa anului 2061, dar promit să mai caut.
Nu am blog dar sa spunem ca am (nu este departe vremea) – va rog sa imi permiteti sa imi spun parerea :).
Cred ca difera doar suportul. Informatia va „cataloga” blogger-ii ca pe „titani ai genului”, „nuvelisti virtuali”, „tortionari ai tastaturii” si „…” – fiecare dupa ce a scris dar mai ales dupa ce influenta a avut „in epoca”.
Cum va ajunge scrisul sa fie cunoscut, in afara celor care stiu limba română (in afara României) ? Se va imparti blogosfera in zone lingvistice ? Asta inseamna ca, din nou, românii vor fi „la margine” ? Deci capitolele cartii de istorie vor fi impartite asa cum se imparte acum istoria natiunilor ? Poate …
„In Romania un blogger care a scris intre 19yy si -2yyy a reusit unificarea tuturor blogger-ilor punand capat in acest fel interminabilelor razboaie interne etc., etc.”, ctitoriile sale fiind si acum simbol al intelepciunii etc., etc., semnand spre sfarsitul domniei un tratat de pace cu etc., etc.” :).
Anul 2500. O legenda spune ca in spatiul carpato-danubiano-pontic au trait niste oameni care nu stiau sa citeasca dar, la indemnul unuia dintre ei (scrieti, scrieti orice, numai scrieti) au inceput sa-si faca bloguri. Nu s-a mai gasit insa nici unul de al lor pe internet.
PS: Stire de ultima ora. Au fost descoperite cateva franturi din blogul chinezu.eu. Oamenii de stiinta cred ca toate blogurile in care se scria cu diacritice si aveau in adresa lor particula .RO au fost atacate de un virus informatic. Acesta este singura dovada a existentei limbii si blogosferei romane care a mai fost gasita. Se repeta oare situatia limbii dacilor din care nu au mai ramas decat cateva cuvinte precum barza, branza, varza? Iata ca si din limba romana au mai ramas doar cuvintele gasite pe acest sit arkhaios-logic: „fratilor sunteti varza” .
Un viezure.