22.07.2017

Ghici România mea, partea a treia. Și tot frumoasă :)

Later edit: Da, bre, da, aveți din nou dreptate :)) Este superba biserică din Densuș :)

Tare îmi place cum apreciați ideea mea cu campania asta ”Ghici România mea”, lucru pentru care vă foarte mulțumesc :) Așă că mergem înainte cu a treia ghicitoare. După ce în primele două cazuri, Cetatea Câlnic și Mănăstirea Rohia m-ați umilit definitiv :)) cu cunoștințele voastre, hai să vă dau una mai grea acuma :D Cartea din biblioteca personală pe care o pun la bătaie pentru cel mai mișto comentariu este “Sa nu auda lumea – Familia romaneasca in Vechiul Regat“, de Liliana Andreea Vasile.

Este vorba de o biserică mai ciudată, dar extraordinar de frumoasă, construită cu un amestec de stiluri și materiale de construcție luate din alte părți și din alte timpuri, aflată pe undeva prin centrul țării. Are un feeling aparte biserica asta pentru mine, tare mi-a plăcut acolo deși io chiar nu am nici o treabă cu sentimente de astea religioase :))

Uite și o poză, ca element ajutător, cum ar veni :D

Despre autor: Cristian China-Birta

Blogger din 2007. Toamna :)) Antreprenor din 2009. Mândru membru al Kooperativa 2.0.

Jurnal de suporter – Munchen, prima zi

Allianz Arena sau ”FC Bayern, Deutsche meister”

12 comentarii

 1. Mihaela
  miercuri, 15 septembrie 2010, 08:41

  Era culmea culmilor ca pe asta sa nu o recunosc din prima. E biserica de la Densus, jud. Hunedoara. Nu este chiar in centrul tarii dar este in Tara Hategului. Face parte din patrimoniul UNESCO si este intradevar un loc minunat care iti da o senzatie aparte atunci cand il vizitezi. In plus, preotul care este acolo este un om deosebit. Este un loc minunat care merita vizitat.http://www.romanianmonasteries.org/ro/alte-manastiri/densus

  Răspunde
 2. miercuri, 15 septembrie 2010, 08:45

  Biserica din Densus… Construita peste un templu dacic si apoi roman, este probabil cea mai veche biserica din Romania in care se mai oficiaza slujbe. Actuala constructie dateaza de pe la 1100 – 1200, dar exista elemente certe ca a fost folosita ca biserica in decursul primului mileniu dupa Hristos. Construita din materiale „recuperate” de la Ulpia Traiana Sarmisegetusa. Desi nu este foarte mult promovata, este singura cladire din „Evul Intunecat romanesc” care este construita inainte de aparitia maghiarilor in Panonia.

  Răspunde
 3. miercuri, 15 septembrie 2010, 08:59

  Cred ca tine de pe unde s-a plimbat fiecare. La Calnic nu am ajuns pana acum, iar la Rohia am fost, dar, spre rusinea mea, nu am recunoscut din poze. Insa Biserica din Densus nu am cum sa nu o stiu!
  Cand eram mica obisnuiam sa ma uit prin clasorul bunicului meu, fost diriginte de posta. Avea acolo sute de timbre, majoritatea straine si foarte rare. Printre ele pastra si o colectie de timbre romanesti cu cladiri minunate din diverse parti ale tarii. Imi placea la nebunie timbrul cu Biserica din Densus pentru ca imi arata o cladire care era…altfel.
  Acum cativa ani (buni) am fost cu familia intr-o excursie si am vizitat si Biserica Densus. Este impresionanta si unica, fiind construita in intregime din piatra. Pana si acoperisul e tot din placi de piatra imbinate intr-un fel pe care eu – neofita in ale arhitecturii, nu l-am inteles, dar pe care l-am apreciat.
  Celor care nu ati vazut inca Biserica din Densus nu va spun sa va duceti, doar va asigur ca va va placea la nebunie :)

  Răspunde
 4. miercuri, 15 septembrie 2010, 09:03

  (>)Primele date obtinute de arheologi indica faptul ca originea lacasului de cult poate fi plasata la finele secolului al Xl-lea, „rotonda” de la Geoagiu fiind cel mai vechi lacas de cult din piatra ramas „in picioare” pe teritoriul Romaniei… pana la noi descoperiri.

  Răspunde
 5. Mihai
  miercuri, 15 septembrie 2010, 09:07

  Superba.. Inca n-am ajuns in zona asta, am trecut-o pe lista, alaturi de Sarmizegetusa.

  Cred ca foarte multe obiective de la noi nu sunt promovate asa cum trebuie, suntem destul de patetici la capitolul turism. Ma rog, e mai greu si pt ca nu avem o infrastructura care sa ne permita sa facem un turism sanatos.. Si e pacat, ca avem o tara frumusica.. :)

  Răspunde
 6. miercuri, 15 septembrie 2010, 09:24

  Nu stiu raspunsul la ghicitoarea de azi, dar… tin sa te felicit inca o data pentru initiativa! Dupa cum vezi, a prins! Ne bucuram ca ai venit cu aceasta idee. Si ne bucuram ca te bucuri ca suntem receptivi! Tot respectul!

  Răspunde
 7. miercuri, 15 septembrie 2010, 09:59

  se pare că ghicitoarea de azi a fost prea simplă; dă-i nainte că zici bine; cele bune prin cea germanie

  Răspunde
 8. Adrian SM
  miercuri, 15 septembrie 2010, 10:09

  Încetuc, încetuc mai colorez numeroasele pete albe din bagajul de cunoştinţe despre frumoasa noastră ţărişoară….

  Răspunde
 9. Cla
  miercuri, 15 septembrie 2010, 23:22

  Spiritualitate si Barbarism – doua fiare greoaie, captive de secole. Fortate sa se tolereze, spate in spate, pe aripile unui porumbel de piatra.
  Densus – creaza impresia unei opere divine furata de genii nocturne (g calinescu)

  Răspunde
 10. joi, 16 septembrie 2010, 07:39

  intotdeauna am fost impresionat de constructii vechi si cu stil

  Răspunde
 11. joi, 16 septembrie 2010, 08:38

  Cine nu recunoaşte Biserica din Densuş? Pune şi tu ghicitori mai grele sau fotografii cu detalii, ca să fie mai greu cu ghicitu’.

  Răspunde
 12. joi, 16 septembrie 2010, 08:42

  Mmm… sa fie Allianz Arena ? :)

  Răspunde

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *